A családban nemrég volt hasonló tárgyalás. A bíróság nem kérte az új feleség jövedelmi igazolását, mert "semmi köze az egészhez" -mondta a bírónő.
gyerektartás 18 év után
Ha 19 éves,most végzett szakmunkásképzőt,most még érettségit akar,meg utána még valamit(miért nem eddig érettségizett)rokontartásra kötelezhetnek-e mint elvált édesapát? ez a rendszer szerintem rossz,ingyenélésre buzditja a srácokat!ha legalább diákmunkát vállalnának? De nem,jól jön apuci pénze,miközben anyuci életvitele,hogy is fogalmazzak,nem valami fényes! egy kicsit diszkriminativ az egész,persze ,lehet csak én látom igy!
Az első önálló szakma/képesítés megszerzéséig köteles az apa t.díjat fizetni, illetve ha a gyermek felsőoktatási intézményben nappali tagozaton továbbtanul, vagyis a diploma megszerzéséig.
Az érettségi az "bizonyítvány"., a dolgozók esti középiskolájában is lehet tanulni, miközben dolgozik már.
Haladéktalanul adj be a bíróságra keresetet és kérd a t.díj megszüntetését, egyben kérd, hogy ideiglenes intézkedéssel - az itélet meghozataláig is - már most függeszék fel a t.díj fizetési kötelezést.
(Mert ha te fizetsz a srác meg elkölti, utólag hiába derül ki hogy jogosultalan volt már a t.díjra, a "megette" okán a pénz nem követelhető vissza.)
A keresetlevélben az anyát kell alperesként megnevezni.
monaLuis
laikus hozzászóló
Kedves Monalisa! Már nem látok tisztán,mert ő állitólag ugyanabban a suliban fog tanulni,2éves érettségi,meg utána ua.suli valami "üzletvezető"! mindegy,kedves apukák,mi meg nyugodtan aludjunk a hid alatt,mert mi finanszirozzuk gyermekeink bulijait,tetkóit,műkörmeit,s mindent,amit ők akarnak,anélkül,hogy ezt is figyelembe venné a biróság! miért kell nekem a lányom dohányzási költségeit állnom,miközben belerokkanok a munkába,ő jót röhög rajtam! A guta üt meg,miközben a jogaimat nem érvényesithettem,mert jó pasihoz ment anyuka,aki tiltotta a velem való kapcsolatot! REMEK RENDSZER!!!Nem beszélve arról,hogy engem rúgtak ki,nem önszántamból jöttem el,15éve! Ha tudz segiteni,kérlek ird meg,mit kell a beadványba rögziteni!! Köszi
Esetleg ObudaFan véleményét is szivesen venném,gondolom ő ügyvéd, érdekelne a birósági gyakorlati tapasztalata! miután minden eset egyedi,nem rutin eljárás,illetve én úgy tudtam,az összes családjogi hercehurca ingyenes,?? Nem jól tudom?
Nem ingyenes, a pervesztes fizet utólag. HA nem tartja veled a kapcsolatot, érdemtelenségre hivatkozhatsz. Ha nagykorúvá válásától kezdve folyamatosan, bukások nélkül végzi a tanulmányait, akkor az alkalmatlanságára nem.
Értem! ha csak egy kézzel irott beadványt készitek,az elegendő? a biróság úgyis bekér majd tőle is,meg tőlem is iratokat,ugye? Mennyi idő ez? Fix összegű,fix időtartamú összeget szeretnék elérni,a mostani 40-45ezer(20%)helyett,20 000,majd a biróság többet itél meg! Mi a helyzet,ha a második exemmel biróságon kivül egyeztem meg,tartásdijjal kapcsolatban? Őt is becitálja biróság? Nem egyszerű,ráadásul egy konzultáció is 33ezer az ügyvédeknél!Úgy hallottam,a biróság nem kedveli az érdemtelenségre való hivatkozást! Mi a tapasztalat ezzel,kedves OBUDAFAN? továbbiakban:nyilván nem mondhatom a biróságon,hogy semmi kedvem támogatni a gyerek dohányzását,közönséges öltözködését,tetkóit,piercingjeit,stb..miközben,belerokkanok,hogy én is jussak egyről a kettőre...Az egyik közösségi oldalon férjezettnek van feltüntetve ,de erre sem volt képes reagálni...nem tudom,mit gondoljak,de bánt,hogy hülyének néznek...
Kézzel is lehet keresetlevelet írni, két tanúval ellátva még formailag megfelelő is lesz.
Tisztelt fórum!
A kérdésem a köv. lenne: gyermekem idén fejezi be főiskolai tanulmányait,most 21 éves, meddig vagyok köteles fizetni a gyermektartási díjat ill. ha befejezte tanulmányait csak egyszerüen nem fizetem tovább vagy milyen formája van annak hogy abba hagyjam a fizetést???
Kérem válaszát elküldeni részemre, nagyon köszönöm előre is!
Tisztelt Fórumozók!
Nagykorú gyermekem a harmadik évet gimnáziumban ismételte bukás miatt, majd érettségi után főiskolát kezdett, 1 év után abbahagyta. Utána felsőfokú szakképző intézményben tanult, fél év után ezt is befejezte, második félévben alig járt be, bizonyítványt nem kapott, diákmunkát végzett közben az iskolába járás helyett. Most úgy gondolja, hogy immár két évvel az érettségi után ősszel újra érettségizik, közben alkalmi munkákat végez, és majd ismét felvételizni próbál valahová, tehát az érettségit követő negyedik évben újra valami tanulmányokba fog kezdeni. Máig fizetem a gyermektartást.
Kérdésem: meddig vagyok köteles próbálkozásait finanszírozni?
Ha megbeszélésünk alapján abban állapodok meg, hogy mivel már kétszer is megszakította tanulmányait, már nem jogosult a gyermektartásra, de azért hajlandó vagyok még két évig fizetni a gyermektartást, akkor előfordulhat-e, hogy ha ő jövő szeptemberben egy további 4 évig tartó főiskolába fog bele, a bíróság nem fog helyt adni a gyermektartás megszüntetése iránti kérelmemnek két év múlva, mert akkor ugyan már a harmadik intézményben, de mégis éppen tanulni fog.
Az-e a jó megoldás, hogy most, mivel nem tanul sehol, beadom a kérelmet, és önkéntes alapon még két évig fizetek neki, vagy ráérek ezzel a 4 év megbeszélt időszak lejárta után: nem lesz probléma akkor sem, ha a harmadik próbálkozásaként végzett főiskola második évében fordulok csak kérelmemmel a bíróságra, és nem most?
Nem szeretnék olyan helyzetbe kerülni, hogy a saját önkéntes elhatározásom miatt később nem tudok "kiszállni" a gyermektartási kötelezettségből, mondván, akkor kellett volna a megszüntetést kérni, amikor éppen nem tanult, és nem akkor, amikor újra elkezdett már egy harmadik iskolát.
Előfordulhat-e az, hogy most beadom a kérelmet a bírósághoz, helyt is adnak neki, aztán rokontartási díjat kell majd fizetnem, mert mondjuk munkanélküli a gyerek.
Várom szíves segítségüket.
„Az-e a jó megoldás, hogy most, mivel nem tanul sehol, beadom a kérelmet, és önkéntes alapon még két évig fizetek neki”
Igen.
Tisztelt Fórum!
A gyermek 18. életévét betöltötte, de a középiskolában még csak harmadikos (nulladék évfolyammal kezdett). Közel egy éve diákmunkát végez, valamikor havi 160 órát is dolgozik. Szép kis fizetést visz haza, így a középiskola mellett. Köteles vagyok-e még gyerektartást fizetni, ha neki jövedelme van?
Tisztelt fórumozók!
A következő lenne a kérdésem.
1.A fiam elmúlt 22 éves most július 8.-án végzet egy okj-s sulival, azóta nem dolgozik és szerintem a későbbiekben sem fog egy jódarabig.A bíróságon azt mondták, hogy a gyermektartás megszüntetésére íly módon is be kell adnom a kérelmet.A kérdésem az lenne, hogy ha a fiam munkanélküli, erre hivatkozva kérhetik e tovább a tartásdíjjat?
2.A lányom 20 éves tavaly szeptemberben elkezdte majd januárban otthagyta a főiskolát,a félévi vizsgái nincsennek meg. Azután saját elhatározásából német nyelvórákat vett azzal a céllal,hogy június közepéig le nyelvvizsgázik.Engem arra kért, hogy a tartásdíjat fizessem tovább ezzel támogatva a német nyelvóráit.A német vizsgának még a közelében sem járt, igérget, hogy majd ekkor, majd akkor.Én a gyerektartást nem utaltam át június hónapban ,mert a nekem tett igéretét nem tartotta be, erre a volt feleségem letiltatta a fizetésemből.Szeptemberben ha minden igaz újra főiskolát kezd (másikat).Ha most beadom a kérelmet a tartásdíj megszüntetésére , nem lesz e már késő, mert most törvénykezési szünet van, a bíróság üres , semmivel nem foglalkoznak, majd csak szeptemberben legközelebb, de addigra a lányom ismét iskolába fog járni.A válszokat előre is köszönöm, sűrgős lenne.
Beatrix1981, amíg a gyermek tanul (ált. 1. szakmáig), addig jogosult lesz tartásdíjra. Nagykorúként más szabályok szerint, azoknak utána tudsz nézni. A tartásdíj megállapításánál az eltartott saját jövedelmét is figyelembe kell venni, valamint nagykorú esetében az eltartó már – elvileg – nem köteles saját tartásának rovására is fizetni. Ha sokat fizetsz, a gyerek jövedelme bizonyítható, a jelenlegi összeg a saját megélhetésedet veszélyezteti, stb., érdemes lehet egy tartásdíj mérséklésére vonatkozó kérelmet beadni a bíróságra.
Mzoli1, mindkét esetben érdemes beadni a megszüntetésre vonatkozó kérelmet a bíróságra, attól függetlenül, hogy ítélkezési szünet van. Egy előzetes ügyvédi konzultációt azért megérne, hogy valóban sikerrel járj. Javaslom, keresd – bízd – meg ObudaFant, itt látod az elérhetőségét.
Tisztelt fórumozók!
A válásunk során a bírói végzésben az áll, hogy 20-20 ezer ft gyerektartást fizetek havonta.A gyerekek már akkor is felnőtt korúak voltak, ezt nem értem, én azt hittem ,teljesen mindegy.Igazából most tünt ez fel és kaptam észbe.Kell e módosítanom ezt rokontartásra, mert hogy a rokontartás feltételei merőben mások?A másik:A rokontartást le lehet e tiltatni a fizetésből, ha két hetet kések vele anyagi nehézségeim miatt?Köszönöm.
Fölösleges módosítani. Le lehet tiltani.
Köszönöm a választ.
A módosítást úgy gondoltam, hogy a 20 éves lányommal tanuk vagy ügyvéd előtt megegyezem egy fix összegben rokontartás címen, mert ha jól tudom , gyerektartás esetében a tartás díj jogosultsága a feleségemé ( így meg a lányomé lenne?), aki oly módon akar már kibabrálni velem , hogy az már nem emberi.Lassan semmim nem lesz 25 év kemény munka után.Szeretnék már mindennemű kapcsolatot megszüntetni vele ill. szertném, hogy a gyerekem pénzét ne magára hanem őrá fordítsa.Bonyolult ez a jog, minden tiszteletem azé aki azt érti!Köszönöm!
A felnőtt gyermeknek járó tartásdíjat is a másik szülőnek kell fizetni, ha az a felnőtt gyermeket a saját háztartásában eltartja.
Köszönöm!Még egy-kettő utolsó.
1.Ha az a gyermek tanulmányai miatt egész héten vidéken van albérletben akkor is?
2.A gyeremktartás munkabérből valő letiltását, hogyan lehet "visszacsinálni"?Csak az kérheti a letiltás megszüntetésést aki beadta az erre való kérelmet?Az új családomat semmilyen jog nem védi?A volt feleségem a lakásunkból nem hajlandó kiköltözni, kifizetni,eladni. A letiltás miatt hitelt már biztosan nem kapok, ha véletlen pénzre lenne szükségem.A lakást bővteni kellene, mert alig férünk.Itt is van két pici gyerek, őket a bíróság miért nem veszi figyelembe? Értük is felelősséget kell/kellene vállalnom, nem csak a két felnőtt gyerekért.Ők mindent megkaptak felnőtt korukig, a másik kettőnek miért nem jár?Teljesen kilátástalan az egész.Ennek már a lelki oldala is nagyon kemény , nem csak az anyagi.Köszönöm!
- Akkor is.
- A közös lakás vonatkozásában a közös tulajdon megszüntetése iránt pert lehet indítani.
jó napot!
Kérdezni szeretnék...
A gyermek az édesanyánál van elhelyezve, az apa fizeti a gyerektartást rendszeresen. A gyermek már betöltötte a 18. életévét, van saját bankszámlája, kaphatja ő személyesen az apától a gyerektartás vagy kötelező az anyának fizetni?
Ha a gyermeket az anyuka saját háztartásában eltartja, akkor követelheti, hogy az apuka neki fizessen. (Az 18 év fölött már teljesen mindegy, hogy kinél volt elhelyezve.)
Üdvözlet!
Az előbbi válasszal kapcs.lenne kérdésem:
- gyermek kollégiumban lakik és csak hétvégére megy haza: ebben az esetben is kötelesek vagyunk az anyának utalni a pénzt?(havi 8 napot én nem nevezek eltartásnak..)-vagy lehet kérni a bíróságon, h módosítsák a végzést és a gyereknek utalja a cég?
- a főiskolán minden ingyenes+cc havi 80e Ft ösztöndíjat kap.Ez alapján lehet-e kérni a tartásdíj megszüntetését?
Ilyen feltételekkel kérhetünk-e olyat, h a letiltás helyett a gyereknek fizetünk egy bizonyos összeget?(tehát nem az anyának és szüntessék meg a letiltást)
Köszönöm a választ!
„ gyermek kollégiumban lakik és csak hétvégére megy haza: ebben az esetben is kötelesek vagyunk az anyának utalni a pénzt?”
Igen.
„ a főiskolán minden ingyenes+cc havi 80e Ft ösztöndíjat kap.Ez alapján lehet-e kérni a tartásdíj megszüntetését?”
Meg lehet próbálni.
Köszönöm a választ!(azt ugyan nem értem, h ha vki nem lakik otthon,akkor miért a szülő kapja a pénzt..a nevében is benne van, h rokontartás, nem szülőtartás..)
A "Meg lehet próbálni"-t ki tudná fejteni bővebben?
Nagyon köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02