Nem lehet visszakövetelni.
gyerektartás 18 év után
ezek szerint egy ilyen esetben röhöghet a markába mert nem követ el semmi törvénytelen dolgot sőt még fel is jelenthet holott tulfizetésem van amiért olyat is fizettem ami már nem járna. esetleg a kisebbik gyerekre aki szintén nagykoru és tanul megoldhato hogy ö kapja a tartást ne az anya ? gyerekkel kell megálapodnom és biroságra vinni vagy kell az anyátol is valami hozzájárulás ?
Miért jelenthetne fel, ha túlfizetésed van?
A másikban igen, meg lehet így állapodni, persze az anya kell hozzá, de ha neki nem tetszik, a bíróság úgyis jóváhagyja.
mint irtam kb 1-1.5 évet fizettem a nagyobbikra ugy hogy közbe ö elköltözött és van élettársa. igy értem a tulfizetést amire kaptam a választ hogy nem kérhettem vissza.elözöekben leirtam a jelenlegi állapotot.
Értem, de a gyerektartás jogszabály szerint addig jár, amíg azt a bíróság meg nem szünteti vagy a felek úgy meg nem állapodnak, de ez utóbbi nálatok, ahogy látom, sajnos kizárt.
Az életfenntartásra felhasznált gyermektartásdíjat nem lehet visszakövetelni, de azt neked kell bizonyítanod, hogy nem arra használták fel.
Köszönöm szépen az eddigi hozzászólásokat. A kérdésemből valóban kimaradt, hogy mi közös megegyezéssel döntöttük el a láthatást, a gyerektartás mértékét. Ezt a megállapodást hagyta jóvá a bíróság. Kérdésem továbbra is az, hogy a fentiek alapján kell-e a bíróságon kérelmeznem a gyermek/rokontartás megszüntetését, vagy megtehetem azt is, hogy egyszerűen nem fizetem tovább érdemtelenség címén?
A bíróságon kell kérni.
A keresetlevélben célszerű kérni a végrehajtás felfüggesztését is.
Mit jelent a végrehajtás felfüggesztése? Minden hónapban utaltam a gyerektartást a megállapodás alapján. Nem volt letiltás.
Viszont ha a bíróság nem függeszti fel a végrehajtást és ennek ellenére nem fizetsz, lehet.
következő kérdésem volna.
a fiam 24 éves. a volt feleségemtől 1991ben elváltunk.
ő jó pár éve Bécsbe ment férjhez.
tőlem a BKV a válás óta vonja a gyerektartást.
a fiam az utolsó évére halasztást kért az egyetemről,és kiköltözött az anyjához BÉCSBE.úgy tudom ott dolgozik.
a kérdésem az hogy meddig kell nekem még fizetnem ebben az esetben.
hozzá teszem,hogy a gyermek nem keres,nem hív,és ilyen távolságban a megbeszélés sem könnyű.
köszönöm
Főszabály szerint amíg folyamatosan végzi a tanulmányait. De ebben az esetben, ha nem tartja veled a kapcsolatot, akkor érdemtelenségre hivatkozva meg lehet próbálni egy megszüntetési pert.
Kedves ÓbudaFan!
Nem tudom mennyire emlékszel az ügyemre...ma meg volt a tárgyalás...Lehetséges, hogy egy bíró nem ismeri a főszabályt? Ugyanis nem hozott döntést, elnapolta a tárgyalás, de egy szóval sem mondta azt,hogy létezik egy főszabály miszerint a kifizetett gyerektartás nem követelhető vissza.Az érdemtelenség kérdése szóba sem került, ilyen irányból meg sem közelítette a dolgot.Azt mondta az exemnek, hogy mivel tanul fizetnie kell szeptembertől és nem foglalkozott azzal, mint ahogy te irtad, hogy megszakította a tanulmányait, de azt sem mondta, hogy nem kell visszafizetnem az összeget.Most aztán hatalmas a káosz a fejemben....
Hol találom leirva a főszabályt? Mert gondoltam kinyomtatva elvinném a következő tárgyalásra.
Köszönöm előre is!
Közben találtam valamit:
Ptk.362. § Az életfenntartás céljára adott és arra felhasznált juttatást visszakövetelni nem lehet, kivéve, ha jogszabály másként rendelkezik, vagy a juttatást bűncselekmény útján szerezték meg.
Ha ez igy van, akkor már végképp nem értem az egészet...
Pontosan. Meg van róla egy PK állásfoglalás is. De a bíró a döntését az ítéletben ismerteti, az meg még nem született meg.
Köszi!
Csak azt nem értem miért nem hozott ítéletet, hisz elég egyértelmű az ügy, nem? Ja és az exem arra hivatkozott, hogy nekem kellett volna jeleznem a folyósító felé, hogy nem kérem továbbra a gyerektartást és mikor megkérdeztem a bíró urat, h ez tényleg az én dolgom lett volna, semmilyen választ nem adott. De szerintem én egy bírósági letiltó végzést nem bírálhatok felül.
Hogy miért nem hozott ítéletet, azt nem tudom. Nem voltam ott, ennyire részleteiben nem ismerem az ügyet.
Oké! Köszi mindent, hát majd meglátjuk, bár szerintem az idén már semmi nem lesz belőle, de talán majd a jövő év jobbat hoz...:-)
Szükségem lenne egy speciális segítségre, hogy kihez forduljak.
18 év feletti két fiam után eddig 40%-ot vontak a nyugdíjamból. Nagyobbik után 2011 július 1-től bírósági végzés alapján 20% gyerektartási kötelezettségem megszűnt. Bíróság megkereste még az akkori munkáltatómat a gyerektartásdíj levonása illetve letétként történő kezelése érdekében, ami már rég megszűnt. Iratkiegészítéssel később levelet írtam bíróságra, hogy nyugdíjfolyósító a "munkáltatóm". Azóta hat hónap telt el, de csak novemberben és decemberben kaptam meg a 20%-ot.
Kérdésem, hol kezelik letétként a visszamenőlegesen kezelt összeget, ki utalja el, ha a nyugdíjfolyósító már tudomást szerzett erről a végzésről.
Köszönöm előre is a segítséget.
Jó estét!
Segítséget szeretnék kérni.
Férjem első hazásságából van egy 19-éves lány aki májusban befejezte a szakközépiskolát, gyerektartást még júniusban fizetve lett. Ballagási ajándékat átvette után közölte férjemmel, hogy dolgozni fog, majd október 7-én felvette a férjemmel a kapcsolatot, hogy iskolába jár, és fizessen. Egy OKJ-és 2-éves tanfolyamra jár állítólag, /Komárom-megyében/ iskolalátogatásit kértünk amit a mai napig nem kaptunk meg, a volt feleség sem vette fel velünk a kapcsolatot. Férjem fizetéséből visszamenőleg /júliusig/ levonták a gyerektartást a decemberi fizetésből. Férjem gyerektartás lezárási címen adott be papírt a birósághoz.
Ezzel kapcsolatban kérném a segítséget, hogy ilyen kor mi a teendőnk.
Válaszát köszönöm!
És még azt szeretném kérdezni, hogy kislány 3-4 évig nem az édesanyjával lakot hanem a nagymamánál, velünk szemben innen járt iskolába Pestre. Biroságon a férjem mondhatja-e,hogy nem az édesanya nevelte a gyereket?
Kedves ÓbudaFan!
december 14-én írtam de még választ nem kaptam.
Kérem válaszoljon a levelemre.
Köszönöm előre is!
Tisztelt Fórumozók!
Fiam felsőfokú képzésen vett részt. Sajnos félévkor nehéz tantárgy miatt kikerült (többi hiába jó). Most tavasszal tölti be a 22. évét. Szakmája nincs, fizikai terhelést nem bírja, egészségügyi okok miatt. Ezért tanulni szeretne még. De erre csak szeptembertől lesz lehetőség. Addig talán találunk lehetőséget az eltartásra. Kérdésem az lenne ha most visszamondom utána a tartásdíjat (bár nem fizet), akkor ha újra tanul igényelheti? (Mivel az első szakmáját még nem szerezte meg). És ha igen ez csak a nappalira vagy levelezőre is vonatkozna.
Köszönettel: diki4273
diki
Függ azért attól, hogy milyen esélye van olyan munkát kapni, amit el tud végezni, de nagy reményeket nem kell ehhez fűzni.
Neki kézmotorikus hibája van, ez állítólag a dislexiának egy fajtája. Meg asztma, és még egyéb gondok. Szerencsére ez a tanulásában nem akadályozza és kárpótolja. Számvitelen sajnos a matematika miatt vérzett el, nem mentség, hogy a csoport 2/3-ad része így járt. Hihetetlen jó nyelvérzéke van és ezért szeretne tovább tanulni és van lehetőség is. Munka lehetőség itt sajnos fizikai napszám lenne. Így erre a pár hónapra az eltartás is nehéz.
diki

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02