gyerektartás 18 év után

Veronika75 # 2011.10.27. 10:14

Lányom tavaly májusban töltötte a 18 életévét idén májusban érettségizett vagyis most októberben volt a pótérettségi. Jelenleg technikumba jár nappali tagozaton,heti egyszer gyakorlat amiért 13 ezer ft kap. 10 éve váltunk el 8 ezer illetve 2 éve 10 ezer tartásdíjat fizet a volt férjem. Ezen az összegen kívül semmiben nem támogatta a gyermekünket sőt nem is érdeklődik felőle.Gyermekünk rendszeresen külön órákra járt ami havi 24 ezer ft volt,de a ballagás költségeit is teljes egészében nekem kellett állnom. Volt férjem jelenleg is munkanélküli,együtt töltött éveink alatt 10-ből 7 évet volt munkanélküli,válásunk óta eltelt idő 90%-ban szintén munkanélküli volt.
Kérdésem kötelezhetik-e a tartásdíj fizetésre,vagy magasabb díj megállapítására? Esetleg kérheti-e a lányom 18. életéve után fizetett tartásdíj vissza fizetését?
Válaszát előre is köszönöm!!!

ObudaFan # 2011.10.27. 10:58

Visszafizetést biztos nem. Ha ilyen a vagyoni helyzete, akkor viszont az emelést sem látom túl reálisnak.

Liza68 # 2011.10.27. 16:45

Kedves Fórumozók!
Információt szeretnék kérni. A fiam januárban megszakította tanulmányait az egyetemen, vagyis a második féléve passzív. És mivel az anyagi helyzetünk sem a tervek szerint alakult, szeptemberben nem tudta folytatni, igy beiratkozott egy OKJ-t adó iskolába.
A volt férjem keresete adott be a bíróságon, hogy március1-től visszamenőleg fizessem vissza a gyermektartást.Jogos a követelése? A passzív félévre nem jár gyerektartás?
Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2011.10.27. 17:14

Nem jár, viszont a már megfizetett tartásdíjat nem lehet visszakövetelni főszabály szerint. A jövőbeni esetleges részletekbe már beszámítható lenne a túlfizetés, de itt nem esélytelen, hogy a jövőben nem lesznek részletek, mert a bíróság megszünteti a tartásdíj-fizetési kötelezettséget.

Liza68 # 2011.10.27. 20:07

Köszönöm a választ Obudafan!
Csak egyet nem értek : miért szünteti meg a bíróság a tartásdíj-fizetési kötelezettséget? Az OKJ-s suli ahova jár nappali tagozatú.

ObudaFan # 2011.10.27. 20:14

Nem azt mondtam, hogy megszünteti, hanem azt, hogy van erre esély. Ugyanis azt nektek kell igazolni, hogy az egyetemi tanulmányok megszakításának objektív oka volt.

Liza68 # 2011.10.28. 02:59

ObudaFan!
Köszi a választ! Az oka leginkább az volt, hogy ahova elsőnek jelentkezett nem sikerült felvételt nyernie,mert hiányzott néhány pontja,
ez pedig, amit másodikként jelölt meg nem igazán az volt amire számitott. De hát ez nem objektív ok és igazolni sem tudjuk.
Köszönöm a segítséget és igazán megnyugtató, hogy legalább visszafizetni nem kell. Ha meg úgy gondolja, hogy eztán nem fizet, hát legyen, a lelkiismeretével úgyis csak önmaga felé kell elszámolnia.

admax90 # 2011.11.07. 17:35

Gyermekem édesapja jól menő vállalkozó. Sosem fizetett 20%-ot(amit válásunkkor a bíróság ítélt) ,csak minimális összegeket. Nem járkáltam bíróságra, mert azt mondta hogy majd a főiskolai éveiben támogatja. Most viszont a gyermekem 19éves, főiskoláját fizeti, ami félévente 200.000 ft, tőlem elvette a gyerektartást, és már a gyereknek sem fizet semmit. Az lenne a kérdésem, hogy visszamenőleg meddig lehet a gyerektartást behajtani, illetve mi ilyenkor a teendő? Felróhatja gyerektartásként, hogy fizeti a gyerek tandíját?
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

ObudaFan # 2011.11.07. 21:30

Az felér egy gyerektartással. Egyébként 6 hónapra vissza lehetne végrehajtást kérni, de ilyen tényállás mellett szerintem nem érdemes.

Ötvenes # 2011.11.09. 17:02

Tisztelt ObudaFan!

Előzmény: Két lányomra fizetek 20-20% gyerektartást. Tavaly ilyenkor, a nagylányommal (22éves) együtt, aki akkor főiskolára járt és kollégiumban lakott, kértük a bíróságot, tegye lehetővé, hogy a tőlem levont tartásdíjat ne az anyuka, hanem a lányom számlájára utalja a munkáltatóm. (A lányom megelégelte, hogy sokszor későn, szakmai gyakorlata alatt pedig egyáltalán nem érkezik a pénz az anyukájától.) Idén januárban volt a tárgyalás, ahol az anyuka ügyvédnője bemutatott egy ellenkeresetet, melynek lényege: Rendben, kapja a pénzt a nagylány, de akkor az övét is és a kisebbét is emeljék 25- 25%-ra. A bíró szerint a most benyújtott beadvány halasztó hatással bír, hisz akkor kaptam kézhez. Hónapok múlva lenne a következő tárgyalás, amúgy is nemsokára nyári szünet jön a bíróságon, a nagylány meg nyáron diplomázik. Javasolja, hogy vonjam vissza a keresetet, és szeptemberben térjek vissza, hisz addigra a lányom úgyis végez.
Tényállás: Nos, a lánykám nem végzett. Záróvizsgája nem sikerült. Nem is igazán tanult rá. Nyári diákmunka után most itthon van az anyjánál. Javító záróvizsgája 2012 februárjában lesz. Még nem tanult rá. Kérdésemre: mi van, ha nem sikerül?, azt válaszolja: akkor majd júniusban. Bár lányaimmal a kapcsolatom nagyon jó, ezt megelégeltem. Februárt megvárom, de utána nagyobbik lányom után fizetett gyerektartás megszüntetését kérném a bíróságtól. Tegyem-e? Teszem. Esélyeim?

Liza68 # 2011.11.14. 05:45

Kedves ÓbudaFan!
Az lenne a kérdésem, hogy gyermektartásdíj megszüntetése iránt indított bírósági eljárásban alperesként költségmentesség kéréséhez a kereseti igazoláson kívül mire van még szükségem,illetve, hogy ezt mikor kell kérnem. Valamint az igazolást arról ,hogy a gyermek nappali tagozaton tanul,mikor nyújtsam be, elég ha a tárgyaláson, vagy jobb ha előre beadom félfogadási időben? Már írtam, pontosabban kérdeztem ez ügyben korábban is: a fiam az egyetemi tanulmányait a második félévtől passziválta,aztán nem folytatta és jelenleg, szeptembertől érettségire épülő nappali képzésen tanul, de utóbbiról az apjának nincs tudomása, mert nem tartja vele a kapcsolatot, félévente egy telefonhíváson kívül.Ezeket azért írtam le , mert azt szeretném tudni, hogy ha az igazolást beadom, akkor is sor kerül-e a már kitűzött tárgyalásra. Bocsánat ha butaságot kérdezek, de ilyen dolgokban járatlan vagyok.
Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2011.11.14. 06:48

Minél hamarabb add be, de sor kerül a tárgyalásra. Az erre szóló formanyomtatványt kell a költségmentességi kérelemhez mellékelni.

Liza68 # 2011.11.16. 04:37

ÓbudaFan!
Köszönöm! És még lenne egy kérdésem: Egy ilyen perben mekkora összegre számíthatok perköltség,illeték terén, ha nem kapnék költségmentességet?
És kinek kell azt megfizetni, ha a bíróság úgy határoz, hogy nem kérheti a tartásdíj visszafizetését a passzív félév időszakára, de további fizetésre nem kötelezi? Havi 20.000ft-t fizet a két gyerekre( a kisebb 18 év alatti)
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.16. 06:01

Miért szüntetnék meg a gyerektartást?

ObudaFan # 2011.11.16. 11:13

Felmerülhet a tanulmányok folytatásának a folyamatossága, vagy a kapcsolattartás hiánya miatt az érdemtelenség is.
Ilyen perekben néhány tízezer forintos perköltség merülhet fel általában.

Liza68 # 2011.11.16. 17:51

ÓbudaFan!
Köszönöm a választ! És kit terhel a költség? Mindkét felet, vagy engem ,mint alperest?

Liza68 # 2011.11.16. 17:53

Kovács Úr!
Hát esetleg azért , mert nem folyamatos, hiszen volt egy passzív féléve...

ObudaFan # 2011.11.16. 17:54

A pervesztest.

Liza68 # 2011.11.17. 05:35

Köszönöm ÓbudaFan!
Most már azt hiszem nem lesz több kérdésem,mindent tudok:-)

ObudaFan # 2011.11.17. 07:00

Nincs mit.

oonagh # 2011.11.17. 10:51

Tisztelt ÓbudaFan!

Az lenne a kérdésem, hogy lányom 24 éves, költségtérítéses egyetemre jár, az ország másik felében albérletben lakik, ezeket diákhitelből, szociális segélyből, valamint pályázati ösztöndíjból és a két szülő támogatásából finanszírozza. Ennek ellenére a bíróság havi 20.000 forint tartásdíjat ítélt meg az exemnek, mert a szünetekben nála lakik és havonta 1x hazalátogat, nekem ezt meddig kell fizetni? A gyerek hány éves koráig, vagy az egyetem befejezéséig? Most kezdte a 2. évet. Érettségije és 2 db OKJ diplomája van.

Előre is köszönöm a segítséget és a választ

vanita # 2011.11.17. 17:41

Tisztelt Fórumozók!

A gyermekem ősszel múlt 18 éves, 2 éve nem tartja velem a kapcsolatot semmilyen formában. Ezt írásba is adta, hogy nem szeretne velem találkozni. A gyermektartást a mai napig utalom. A Csjt-ben olvastam, hogy amennyiben a gyermek elmúlt 18 éves és nem kíván a különélő szülővel kapcsolatot tartani, akkor nem vagyok köteles fizetni a gyermektartást. Az lenne a kérdésem, hogy ennek mi a gyakorlati menete? Bíróság előtt kell kérni a megszüntetést? Gondolom nem olyan egyszerű, hogy nem küldöm többet a pénzt.

Segítségüket előre is köszönöm!

ObudaFan # 2011.11.17. 21:15

oonagh

Hát, látni kellene azt az ítéletet.

vanita

Bíróságon pert kell indítani a megszüntetés iránt.

Dr.Attika # 2011.11.17. 21:29

Tisztelt Vanita!
Nem írta, hogy a gyermektartást megállapodás, bírósági határozat vagy bírósági határozat végrehajtói intézkedése alapján fizeti. Ha csak megállapodás és nem végrehajtott bírósági határozat alapján, akkor egyszerűen ne fizessen. Ha végrehajtói intézkedés alapján, akkor végrehajtás megszüntetése iránti pert kell indítani.

ronapan # 2011.11.18. 15:35

szeretnék segitséget kapni! kérdésem a következö. mit tehetek ebben az ügyben? van 2 nagykoru gyermekem akik után fizetem a gyerektartást.mind a kettö nagykoru de tanul.nagyobbik második szakmát tanul és itt van egy kis gondom. elözmény:nem tartanak velem kapcsolatott igy nem is tudok semmit mi van velük.nem rég volt lemaradásom amiért feljelentett az anya. ekkor derült ki hogy a nagyobb gyerekre fizettem a tavalyi évben de ö már külön lakik és van élettársa is egy ideje.a feljelentéskor az ügyésznőnek mondtam hogy a nagyobbikra nem járt volna már kb 1 éve amiröl nem tudtam.a válasza az volt ha fizettem hát fizettem.mit tehetek ebben az esetben. esetleg igy van ahogy az ügyésznő mondta vagy visszaperelhetem az 1 évet ?
válaszukat elöre is köszönöm. szép estét mindenkinek.