gyerektartás 18 év után

Gabicsek # 2012.08.09. 10:20

Végrehajtó nem emelhet gyerektartást, csak a bíróság. Ha végrehajtó intézkedik, akkor elmaradt gyerektartásdíjról van szó, ezt vonják pluszban.

adam9072 # 2012.08.09. 20:08

Tisztelt Fórumozók!

A problémám a következő lenne: szüleim válásakor,az édesapám lakásra vonatkozó tulajdonrészét megvásároltuk! Az egyezség értelmében a rám illetve húgomra vonatkozó gyerektartás 18 éves korunkig szóló összegét egy összegben beszámította a lakás árába,tehát ő a bírósági végzésre hivatkozva nem fizet gyerektartást. 18 éves korom után is nappali tagozaton tanultam tovább egy a városunkban lévő főiskolán csináltam meg az alapképzést,most viszont egy másik város egyetemére nyertem felvételt mesterképzésre! A gyerektartást 18 éves korom után sem kaptam,hiába járt volna nekem,hiszen a bírósági végzés csak 18 éves korunkig dönt a gyerektartás nem fizetéséről,a kérdésem a következő lenne,hogy ha én 22 évesen beiratkozok a Miskolci Egyetemre(mert jelenleg ugye nincs tanulói jogviszonyom,ugyanis a Nyíregyházi Főiskolán megszűnt),akkor én igényelhetem tőle a gyerektartás összegét?

ObudaFan # 2012.08.10. 09:28

Igen.

aniko67 # 2012.09.11. 19:13

üdv a levelem válasz adójának.páromnak van egy 20 éves lánya aki 2012-ben fejezte be a tanulmányait az az a 4 éves iskolát 6 év alatt. végzett el (egy szakmát )telefonon meg beszélték az ex feleséggel hogy nincs tovább kötelezettsége tovább..majd augusztus 29-én fel hívta a lánya hogy nem talált munkát így el megy le érettségizni és kéri tovább a gyerek tartást ami 7000-ezer volt eddig.a párom 27000- ezerforintos rehabilitációs járadékbolt él és abból fizette a gyerek tartást..amit ki derült hogy abból nem is lett volna köteles fizetni..a lánya egyszer belekeveredett egy lopási históriába amit az apjától lopatott el egy akkori barátjával,erről rendőrségi ügy is lett és el ismerte hogy tettes társ volt,a pénzt meg beszélték hogy vissza adja az apjának erről is van papír,,majd egyszer csak el maradt a vissza fizetés és maradt még 60000-ezer az adáságból..a barátom szeretné le számolni a gyerek tartásból a tartozást.van-e erre módja és köteles -e fizetni a gyerek tartást még ezek után??mivel nem egy szuper tanuló a lány nem sok esélye van az értségire,,

ObudaFan # 2012.09.12. 13:03

Mit végzett el eddig?

kiskrumpli # 2012.09.17. 07:43

Tisztelt Ügyvédek, Joghoz értő Fórumozók!
Az lenne a kérdésem, hogy ha adott egy 19 éves lány, aki érettségi után kimegy Németországba nyelvet tanulni napi 4 órában, akkor arra hivatkozva, hogy amellett nyugodtan tudna dolgozni, lehetne-e kérni a gyermektartásdíj megszüntetését? Ráadásul a gyerek - ki tudja, mióta - már nem az édesapja, hanem a nevelőapja vezetéknevét viseli, ami felvetheti a méltánytalanságot, s ezáltal szintén a gyermektartásdíj megszüntetését. A történethez tartozik még, hogy a gyermek 12 éves korában kijelentette, hogy nem akar többet az apjához menni (tehát láthatási időben), így gyakorlatilag hét éve nem találkoztak, nem is beszéltek egymással.
Milyen indokkal érdemes beadni a megszüntetés iránti keresetet?
A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv.
Kiskrumpli

kiskrumpli # 2012.09.17. 08:14

Tisztelt Ügyvédek, Joghoz értő Fórumozók!
Az lenne a kérdésem, hogy ha adott egy 19 éves lány, aki érettségi után kimegy Németországba nyelvet tanulni napi 4 órában, akkor arra hivatkozva, hogy amellett nyugodtan tudna dolgozni, lehetne-e kérni a gyermektartásdíj megszüntetését? Ráadásul a gyerek - ki tudja, mióta - már nem az édesapja, hanem a nevelőapja vezetéknevét viseli, ami felvetheti az érdemtelenséget, s ezáltal szintén a gyermektartásdíj megszüntetését. A történethez tartozik még, hogy a gyermek 12 éves korában kijelentette, hogy nem akar többet az apjához menni (tehát láthatási időben), így gyakorlatilag hét éve nem találkoztak, nem is beszéltek egymással.
Az apának egyébként 3 éve nincs munkahelye, jelenleg a 22.800 Ft-os önkormányzati segélyt kapja csak, ami semmire sem elég.
Milyen indokkal érdemes beadni a megszüntetés iránti keresetet?
A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv.
Kiskrumpli

wers # 2012.09.17. 08:40

A németországi nyeltvanfolyam nem számít tanulmánynak. Kérheti a megszüntetést.

ObudaFan # 2012.09.17. 08:46

Méltatlanságra viszont nem érdemes hivatkozni, ha a nagykorúságától fogva az apa sem kereste a gyerek társaságát. Hogy kinek a nevét viseli a gyerek, annak nincs jelentősége.
Viszont ha nem felsőoktatásban tanul a gyerek, akkor mindegy is, mert a bíróság meg fogja szüntetni.
A keresetlevél benyújtásával egyidejűleg a végrehajtás felfüggesztését is érdemes kérni.

kiskrumpli # 2012.09.17. 09:56

Köszönöm szépen a válaszokat!
Egyébként a németnyelv-tanulást is csak onnan tudjuk, hogy az apa kért iskolalátogatási igazolást a volt nejétől, és ő küldött egy német nyelvű, aacheni iskolaigazgató (?) által faxolt bejelentős másolatát, mely szerint a gyermek október 22-étől január 16-áig részt vesz egy totál kezdő, 200 órás németnyelv-tanfolyamon, amelynek második "része" február 13-ától május 8-áig tart majd.
Az utolsó mondat mit takar pontosan: A keresetlevél benyújtásával egyidejűleg a végrehajtás felfüggesztését is érdemes kérni?
Jól értelmezem, hogy be kell nyújtani a gyermektartásdíj-fizetési kötelezettség megszüntetése iránti keresetet, amelybe ha beleírja a felfüggesztést, akkor az az azonnali hatályt jelentené? A keresetlevelet formanyomtatványon kell benyújtani az előző végzést hozó szervhez, vagy elég egy úgymond levelet fogalmazni?
Köszönöm még egyszer a segítséget!
Szép napot!
Kiskrumpli

ObudaFan # 2012.09.17. 10:09

Ha a bíróság felfüggeszti a végrehajtást, akkor onnantól nem kell fizetni, de ezt majd a bíróság eldönti, hogy megteszi-e.
Nincs erre rendszeresített formanyomtatvány.

ykeh # 2012.09.21. 14:29

Tisztelt Jogi fórum szerkesztők!

Az lenne a kérdésem hogy a gyermektartási kötelezettség az adott hónapra vonatkozik-e?-vagyis a szeptemberi fizetésemből( amiért augusztus hónapban dolgoztam ) a szeptember havi gyermektartást vonják-e le ?

Előre is Köszönöm a választ!! üdv.

ObudaFan # 2012.09.24. 08:34

Hát mi van az ítéletben, vagy egyezségben erről? De egyébként főszabály szerint igen.

ykeh # 2012.09.24. 19:12

Köszönöm a gyors választ!

A megállapodásban nem volt semmi erre vonatkozó.

A teljes történet ez lenne:
A fiam 20 éves ,2 éve befejezte a tanulmányait.a lányom (16) Junius.26-án elhunyt betegségben.A lányom betegségére való tekintettel nem szüntettem meg a fiam után járó gyerektartást.Az első tárgyaláson ( Aug.22 ) nem jelent meg.A Biróság küldött a cégemnek egy levelet ,amiben Augusztus .29. napjától kezdődően a gyermektartásdijjat a 2 gyerek után továbbiakban is vonja le ,azonban ne utalja ki az alperes részére,hanem a biróság további intézkedéséig kezelje letétként.A következő tárgyalás Szeptember 17-én volt.
Ennek ellenére a cégem elutalta a pénzt Szeptember 10-én is.
Reklamálásomra azt a választ kaptam a cégnél,hogy megkérdezték egy ügyvédtől és ők helyesen jártak el.
Holott a Biróság a Julis, Augusztus havit is nekem itélte.
Még egy kérdésem lenne ,hogy a jogtalan utalást kinek kell vissza igényelni?

Tisztelettel ykeh.

ObudaFan # 2012.09.25. 18:52

A gyermektartást nem tudod visszaigényelni, csak a túlfizetést beszámítani.
Nem nagyon hiszem, hogy a bíróság jóváhagyott egy olyan egyezséget, amiből nem derül ki, hogy mikorra szól a gyerektartás.

gábor67 # 2012.09.27. 17:19

Tiszteletem!

Ezúton szeretném tanácsukat kérni a lentebb leírtakról.
2003 óta fizetem a bíróság által megállapított gyerektartást 2 lányom után,fizetésem 40%-át.
Nem kis összeg számomra, mivel havonta több mint 90ezer forintról van szó.
A lányaimmal 2003 óta nem tartom a kapcsolatot, néha-néha egy levél, de egy pár levélváltás után ismét hosszú szünet (3-4 év).
Édesanyjuk semmilyen tájékoztatást nem ad,küld,hogy éppen hova költöztek, vagy milyen iskolába járnak a gyerekek.
A két gyermek betöltötte a 18 életévüket, nagyobbik már 20éves, idén érettségizett,szakmát szerzett.
Valamilyen tanulmányt még folytat érettségi után,úgy tudom OKJ-s képzést.
A kisebbik idén töltötte a 18-at,még iskolába jár, jövőre fejezi be,ha sikerül, mert rendszeresek a pótvizsgái.
A volt feleségem új családjában azóta született 2gyerek, egyik tíz a másik másfél éves.
Így a két nagykorú lányunkkal együtt, 4 gyermek van a családjukban.
Tartok tőle, hogy a két közös gyermek helyett, most már a másik kettőre fordítja az összeget.
Jól menő zöldséges vállalkozóként dolgoznak és tudomásomra jutott, hogy a két lány is időnként rendszeresen az üzletekben (mivel több is van) dolgoznak, kiszolgálnak.

Mi a pedagógus feleségemmel havi 200ezer forintból élünk, ebből a banki törlesztőnk 90ezer forint havonta.
10éven át rendesen, rendszeresen, felelősséggel fizettem, nem kerestem kibúvókat, pedig a cégem rögtön fölajánlotta az elején, legyek vállalkozó, minimálbér,stb.
Eddig több mint 10 millió forintot fizettem becsülettel, mivel a túlóráimból is vonták a 40százalékot.
A 40százalékot szeretném csökkenteni fix összegre, utalni havonta nekik, csak is a két gyermek nevére.

A kérdéseim a következők lennének így tételesen felsorolva:

1. Érdemes-e indítanom keresetet, a csökkentés véget, mégis milyen esélyem lehet?
  2. Csak bírói végzés,vagy kimondottan bírósági tárgyalásra van szükség a megváltoztatáshoz?
  3. Mi az a minimum összeg, amit megjelölhetek tartásdíj összegének,(természetesen, ha jogosan jár még a nagyobbik gyermek után is)?
  4. Kérhetem-e a fizetésemből való levonás megszüntetését és lányaim nevére való, én általam átutalását az összegnek havi rendszerességgel postán.?
  5. Elszámoltathatom-e a másik felet, hogy mire költötte eddig az összeget? Vagy, hogy most mire költi?
  6. Kérhetem-e, hogy mutassa be a volt feleségem a hivatalos iskolalátogatási dokumentumokat? Amik igazolják a nagyobbik lány gyermektartáshoz való jogát?

Röviden ennyit szerettem volna kérdezni.
Mielőbbi,gyors válaszukban reménykedem.

ObudaFan # 2012.09.28. 09:49
  1. Esély van, de azért tudni kellene, hogy mik voltak a feltételek a megállapításkor.
  2. Lesz tárgyalás.
  3. Nincs meghatározva minimum összeg.
  4. Lehet kérni.
  5. Nem igazán.
  6. Igen.
zebracsiko # 2012.09.28. 10:44

Kedves ÓbudaFan!
Az Ön tanácsa alapján "elolvastam" Petrik Ferenc szerkesztésében A családjogi törvény magyarázata című könyvet. A 2. kötet 194. oldalán találtam meg, amit idáig hiába kerestem. Talán Önnek is érdekes:
"A szülő nem csak a kiskorú gyermek eltartására köteles, hanem gondoskodnia kell az önmaga eltartására képtelen nagykorú gyermekéről is. ... A kiskorú gyermekről a szülő saját szükséges tartása rovására is köteles gondoskodni, a nagykorú továbbtanuló gyermekéről azonban nem.
Mégis egy kivétel akad: ha a gyermek kiskorúsága alatt megkezdett középiskolai tanulmányait nagykorúságának elérése után fejezi be, a tartásra egységesen a gyermektartás szabályait kell alkalmazni."

ObudaFan # 2012.09.28. 11:12

Igen, ez a bírói gyakorlat.

wers # 2012.09.28. 11:14

idén érettségizett,szakmát szerzett.
Valamilyen tanulmányt még folytat érettségi után,úgy tudom OKJ-s képzést

Nem biztos, hogy a nagyobbik ra kell fizetned, mit végzett eddig, és mit tanul most.

ObudaFan # 2012.09.28. 11:22

És nappalin végzi-e a képzést.

gábor67 # 2012.09.28. 12:50

Köszönöm a gyors választ!

Semmi "extra" megállapodás nem volt,"20-20%,minimum 15-15ezer Ft alapösszeget",fizetéskor levonni.
A öt év alatt szerzett szakmát+érettségit és ennek valamiféle "mester"képzése,ugyan abban az iskolában.
Nem tudom pontosan,hogy ezt nappalin végzi-e.
Gondoltam rá,hogy először a volt feleségemtől kérem levélben az igazolást az iskoláról,hogy lássam hogyan is állunk.
Csökkenteni így is, úgy is szeretném az összeget.
A bíróságnak írt beadványban kérjem, szólítsa fel,hogy hozza magával a dokumentumokat?
Nem tudom,hogy jobb.

ObudaFan # 2012.09.28. 14:10

Igen.

gábor67 # 2012.09.28. 16:54

Köszönöm a válaszokat!
Akkor nekilendülök,vagy is már lendültem,mivel elkezdtem megfogalmazni a bíróság felé a beadványt.
Még egyszer köszönöm a segítséget!

tarjani # 2012.10.01. 05:12

A fiunk 18 múlt nappalin jár érettségi után autószerelőnek tanul.Az anyának eddig nem volt tartási kötelezettsége én a nála lévő után fizetek 5 % ot.
Amennyiben beadja kaphat-e felnőtt tartást?Mit vizsgálnak? jövedelme nincs, közös háztartásban élünk.Mivel nincs jövedelme gondolom kell neki költségmentességet kérni mivel Ő a felperes?Mi az mérték amit kérhet és eséllyel megkapja?Köszönöm.