Azért azt indokolni is kell, hogy érettségi után miért tanul autószerelőnek. Főszabály szerint csak a már meglévőnél magasabb képzettség eléréséhez szükséges tanulmányok idejére jár tartás.
gyerektartás 18 év után
Az érettségije sima szakma nélküli és ezzel elég nehéz elhelyezkedni, most szerezne szakmát Gondolom én lehet ez az indoklás?De hát az kevés amit én gondolok. Amennyiben beadom én képviselhetem Őt?
Tisztelt Szakértők!
Lányom érettségi után van, 2 éves fodrász iskolába jár, úgy tudom nappali tagozaton. Ebben az esetben jár még a gyerektartás? A fodrász iskola alacsonyabb szintű, mint a gimnázium volt, de ez lesz az első szakmája. Ilyenkor mi a helyzet? Jelenleg 20%-ot utal a munkáltatóm az anyának.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Tiszteletem!
Szeretném a tanácsukat kérni.Elváltam a férjemtől a férjemet gyerektartásra kötelezték minimum 10000ft.,a mindenkori fizetésének 20%-ra.A gyerekem idén érettségizett (idén töltötte a 18)Tovább tanul nappali OKJ-s képzésen ami 2 éves.Ezt Júliusba meg írta az apjának.Szeptemberbe nem küldte a gyerektartást mondván kérjen iskola látogatásit,hogy hova jár.(ez 20a volt)még aznap elküldtük lefényképezve az iskolait,bizonyítvány fényképét emailban,nem volt elég neki postán követeli magának.Kérdem lehet ilyet csinálni?Miért nem júliusba kérte mikor felvették a gyereket.Gondolom húzni akarja az időd.Másik kérdésem az lenne a volt férjem magátol küldi a gyerektartást havi 14-18 közt ami azt jelenti még 100ezret sem keres,holott tudom hogy minden hónapban kapja a kis boritékot a túlóra+egyéb kiegészítőkkel (bizonyítani ezt nem tudom csak mindig így volt a cégnél)Így a gyerekem nem kap se a túlóra se 13havi se jutalom után,holott ez benne van a bírósági végzésbe.Kérhetem a munkáltatóját hogy ő vonja le a fizetéséből a gyerektartást?Mivel már lassan az októberit is küldenie kéne egyszerre a 2 havit kérhetem e?Mi van akkor ha 20-a környékén küldi a pénzt (10e van megadva minden hónapban)
Elnézést a hosszú levélért!
Várom a válaszokat!
Tisztelettel:ginuska74
Üdv!
Azt szeretném kérdezni,párom lánya most 17 éves.2szer járta a szakmunkás 1 osztályát.(Egysze megbukott,most meg ki kellett venni 400óra hiányz
„Kérhetem a munkáltatóját hogy ő vonja le a fizetéséből a gyerektartást” Mármint a fekete jövedelemből?
tarjani
Saját nevedben is indíthatod a pert, ha a saját háztartásodban eltartod.
Majd a bíróság megítéli, hogy lehet-e ez indok. Nyilván szempont lesz, hogy el tudna-e helyezkedni a mostani végzettségével, és az is kérdés lesz, hogy nem lehetett volna-e az érettségire készüléssel egyidejűleg szakmát tanulni.
kovatspisti
Meg lehet próbálni egy megszüntetési pert.
ginuska74
Ha nem fizeti időben a tartásdíjat, végrehajtást kérhetsz.
A munkáltatótól alighanem hiába kársz bármit. Ha tudod igazolni a borítékos dolgot, a bíróságtól kérd a minimumösszeg emelését.
Kedves Illetékesek!
Lányom 25 éves, az érettségi után főiskolára jelentkezett, melyet a mai napig nem tudott eredményei alapján befejezni, (közben elvégzett inkább egy OKJ-s képzést ahol két éve végzett. mai napig is főiskolai tanuló nappalin, de nem jár az iskolába, és a kötelező vizygáit sem teljesítette, elképzelései szerint, még akár évekig járhat, anélkül, hogy lediplomázna, addíg az iskoláztatását is én fizetem...szerinte érdemes húzni az időt, a különböző kedvbezményekért, diákigazolvány, gyerektartás stb. Munkába állt, dolgozik, albérletben lakik (ennek a költségeire használja a gyerektartást, amit az anyja kap a mai napig, és abból ad a lányának, de nem tudni, hogy mennyit? Nagyon magas fizetéssel rendelkezem, a havi gyerektartás, amit az első bírósági megállapítás óta, változatlanul vonnak 20% kb. havi 200 000 ezer forint. A válás, a gyermekünk 2 éves korában következett be, tehát 23 éve vonják tőlem ezt az összeget. A lányommal tartom a kapcsolatot, és kb. mégegyszer ugyanennyit költök rá havonta, teljesítve sokszor extrém kívánságait is.
Viszont az az érzésem, hogy kihasználnak, a jó viszony is csak annak köszönhető, hogy amíg jóban vagyunk, addig jön a pénz, és érdemes a tanulmányokat is húzni...kérdem én, ha még 30 éves korában is papíron főiskolai hallgató lesz, addíg kell fizetnem????
vagy van valamilyen megoldás, a korlátozásra? merre indulhatok, mit kell tennem?
Kedves Illetékesek!
Lányom 25 éves, az érettségi után főiskolára jelentkezett, melyet a mai napig nem tudott eredményei alapján befejezni, (közben elvégzett inkább egy OKJ-s képzést ahol két éve végzett. mai napig is főiskolai tanuló nappalin, de nem jár az iskolába, és a kötelező vizygáit sem teljesítette, elképzelései szerint, még akár évekig járhat, anélkül, hogy lediplomázna, addíg az iskoláztatását is én fizetem...szerinte érdemes húzni az időt, a különböző kedvbezményekért, diákigazolvány, gyerektartás stb. Munkába állt, dolgozik, albérletben lakik (ennek a költségeire használja a gyerektartást, amit az anyja kap a mai napig, és abból ad a lányának, de nem tudni, hogy mennyit? Nagyon magas fizetéssel rendelkezem, a havi gyerektartás, amit az első bírósági megállapítás óta, változatlanul vonnak 20% kb. havi 200 000 ezer forint. A válás, a gyermekünk 2 éves korában következett be, tehát 23 éve vonják tőlem ezt az összeget. A lányommal tartom a kapcsolatot, és kb. mégegyszer ugyanennyit költök rá havonta, teljesítve sokszor extrém kívánságait is.
Viszont az az érzésem, hogy kihasználnak, a jó viszony is csak annak köszönhető, hogy amíg jóban vagyunk, addig jön a pénz, és érdemes a tanulmányokat is húzni...kérdem én, ha még 30 éves korában is papíron főiskolai hallgató lesz, addíg kell fizetnem????
vagy van valamilyen megoldás, a korlátozásra? merre indulhatok, mit kell tennem?
Megszüntetési pert kell indítani és a keresetlevél benyújtásával egyidejűleg a végrehajtás felfüggesztését kérni.
Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm gyors válaszod!
Igazad van a borítékos dolgot nem tudom bizonyítani,de gondolom a bíróság is utána jár ilyesmi dolgoknak mint pl:marad neki kb.60ezer és a rezsi+munkába járás autóval+ kölcsön,több mint a dupláját kellene keresnie.A gyerekét meg havi szinten a gyerektartással támogatja(már amikor)Se iskolakezdésre,se ruhára nem költ rá.Mégegyszer köszi megfogadom tanácsod!
Üdv!
Azt szeretném kérdezni,párom lánya most 17 éves.2szer járta a szakmunkás 1 osztályát.(Egysze megbukott,most meg ki kellett venni 400óra hiányz
Mérlegeli a bíróság.
Tisztelt Jogászok!
Sehol nem találok hasonló esetet, kérem segítségüket. 5 gyermekünk után a volt férjem fizetésének az 50%-át utalták nekem. Ez 25 ezerről indult, és 40 körül kaptam mostanában. Kirúgták a munkahelyéről,kapott végkielégítést, természetesen annak a felét is átutalták. Viszont azóta nem kaptam semennyit, és bírósági végzés sem jött, hogy megszüntették volna a kötelezettségét. Igazából a legkisebb gyermekünk most lett 18 éves, de ő középsúlyos fogyatékos, és cukorbeteg, a másik lányom pedig nappali tagozaton szakmát tanul, nem tudom rájuk nem kéne még kapnom?
Köszönöm szépen!!!!
Amíg a bíróság nem dönt a megszüntetésről, addig azt fizetnie kell. Ha nem fizet, a bíróságon kérj végrehajtást. Minél hamarabb, mert a 6 hónapnál régebbi részletek elvesznek különben.
dinasztia
te sem vagy egészen normális.
havi nyolvanezres fizetésre szültél 5 gyereket ? mit ettetek ? és naponta hányszor ?
Köszönöm szépen a válaszát! Igazából arra lennék kíváncsi, forduljak-e egyáltalán bírósághoz, nem tudom a középsúlyos fogyatékos gyerekemre kell-e még neki fizetnie, és ha kell, meddig, neki 4 órás munkája van már. A tanuló lányom meg nemrég külön költözött. Elvileg akkor is nekem kéne hogy utalják, ugye? Attól is tartok, hogy nem jutott el hozzám a határozat (a postásunk egész egyszerűen nem adja át az ajánlott leveleket). Hol tudok ennek pontosan utána érdeklődni?
Köszönöm, szép napot!
Ha a lányod elköltözött akkor már Ő kérhet tartást a szüleitől, azaz tőled is...
A beteg gyermekre valószínű még jár...
Egyébként meg amíg a bíróság meg nem szünteti a tartási kötelezetséget az addig jár.
Tehát a papírjaiddal menj végrehajtóhoz!
A postással meg nem kell foglalkozni a postán kell a küldeményt átvenni... ugyanis kétszer kiviszik aztán 10 napig a postán vár hogy átvegyék.
Ha másodszor is kivitték, azután már csak 5 munkanapig.
Tisztelt Jogászok!
Pár kérdésben szeretnék segítséget kérni.A nagylányom után már rokontartást fizetek 2 éve.A bíróság csökkentette az előző gyermektartás összeget 18 éves kora után, mivel 2 közös kiskorú gyermekemről is gondoskodok a 10 éve jól működő házasságomban.A nagylány most pert indított, mert önköltséges nappalira vették fel, és elkezdte a főiskolát.A tandíj 250 ezer/félév. Az édesanyja munkahelyet változtatott, ahol kevesebb a jövedelme.Az én jövedelmem is csökkent az adóváltozások miatt.A devizahitel egyre nagyobb terhet jelent számunkra, a megélhetésünk és a két kiskorú egyre növekvő szükségletei egyre többe kerülnek.Megtakarításunk nincs, csak sok millió Ft tartozásunk.
- Ha külön városban lakunk (200 km távolság), mint alperes kérhetem-e, hogy a lakóhelyem szerinti bírósághoz tartozzon az ügy?
- Ha a nagy helyzet az, hogy a nagylányom hallani sem akar rólam, csak a biológiai apjának tart, hangoztatta, hogy utálja az én két kiskorú gyermekeimet így látatlanban is, akkor kérhetem-e a rokontartás megszüntetését érdemtelenségre hivatkozva?
Édesapám 2 hónapja meghalt, és a nagylány el sem jött a nagypapája temetésére, holott állandóan pénzelte.Nekem édesapám volt, és legalább egy "részvétem" jól esett volna a lányomtól. Ezt a viselkedést én azóta sem tudom elfogadni részéről.Ez a tény számít-e az érdemtelenség megállapításához? Egyébként sajnos 8 hónapja nem találkoztam a lányommal, nem keres, nem is akar találkozni velem.Nem akarja tartani a kapcsolatot.Kérhetem-e a rokontartás megszüntetését?
„ Ha külön városban lakunk (200 km távolság), mint alperes kérhetem-e, hogy a lakóhelyem szerinti bírósághoz tartozzon az ügy?”
Nem.
„ Ha a nagy helyzet az, hogy a nagylányom hallani sem akar rólam, csak a biológiai apjának tart, hangoztatta, hogy utálja az én két kiskorú gyermekeimet így látatlanban is, akkor kérhetem-e a rokontartás megszüntetését érdemtelenségre hivatkozva?”
Meg lehet próbálni.
Köszönöm a választ.
Akkor sem kérhető át az ügy, ha kollégiumban van, és a kollégium az én megyémben van? (ez fura)
Milyen főszabály vonatkozik erre? Hiszen más esetekben az alperes lakóhelye az illetékes bíróság. A nagylány már önállóan indított pert, nem az anyja.
A "meg lehet próbálni"-nál kérhetek bővebben jogi tájékoztatást? Mi az, ami döntő a bíróság szempontjából?
Előre is köszönet.
Vagylagos illetékesség esetén a felperes dönt, hogy hol indítja a pert.
A bíróság részletesen fogja vizsgálni, hogy kinek volt köszönhető a kapcsolat megromlása.
Ez mintha ellentétes lenne azzal, amit írtál:
"29. § (1) Az a bíróság, amelynek területén az alperes lakik, mindazokban a perekben illetékes, amelyekre más bíróság kizárólagos illetékessége megállapítva nincs (általános illetékesség). "
Na és mi van, ha az derül ki a bíróság számára, hogy a gyermek anyja okolható a kapcsolat megromlása miatt? Mivel a gyermek az apja ellen lett nevelve, és az anya akadályozta a kapcsolattartást. Sőt, még a gyámügyi határozat is úgy szól, hogy hiába fordult az apa a kapcsolat helyreállítása iránti kérelmében, a lány (aki akkor 16) már nem kötelezhető a kapcsolat tartására, ha nem akarja, akkor azt senki nem erőltetheti.
Nem ellentétes. Ahogy írtam, vagylagos illetékesség esetén a felperes dönt, hogy hol indítja a pert.
Hogy harmadik személyek okolhatóak-e, annak nem sok jelentősége van, az a kérdés, hogy a tartásra kötelezett okolható-e.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02