gyerektartás 18 év után

Grád András # 2010.12.19. 15:44

Kedves Csillagtánc!

Az, hogy a nagykorú tesója jogosult-e a tartásdíjra, nem azon múlik, hogy sikerül-e igazolnia, hogy iskolába jár, hanem azon múlik, hogy szerzett-e mostanáig őt önálló jövedelem megszerzésére képessé tevő képzettséget. Ha pl. csak gimnáziumba járt, akkor az OKJ-s tanfolyam indokolt, mert szakmát szerez vele, ha viszont mondjuk szakközépbe járt, és piacképes végzettséget szerzett, akkor szinte biztosan meg fogják szüntetni a tartásdíjat.

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2010.12.19. 15:44

A cs.pótlék nem a gyermek jövedelme, azt a szülők kapják állambácsitól gyermeknevelési támogatásként.

Grád András # 2010.12.19. 15:40

Kedves Jocó1935!

Pár dolgot nem árt tisztáznunk.

Olyan, hogy "felnőttartás" a jogban nem létezik, csak gyermektartás és rokontartás. A nagykorúvá vált gyermekre az utóbbi vonatkozik, és a gyermektartás automatikusan ezzé alakul át, nem kell hozzá külön ítélet.

Ha jól értem, a tartásdíj leszállítása iránt már most per van folyamatban, ami másodfokon tart. "Rokontartás" megállapítása iránti perről értelmetlen beszélni ilyen körülmények között, a mostani per pontosan arra irányul, hogy egy csökkentett összegű rokontartást kelljen fizetnie. Nem kell tehát másik "rokontartási" per, ez szól erről.

A már felélt tartásdíj visszakövetelésének nincs helye, fölösleges tehát ilyesmiről ábrándozni. Ezért szoktunk ilyen perekben ideiglenes intézkedéssel felfüggesztést kérni a különbözetre, és ekkor a bíróság letiltatja, de a letiltott összegeket letétként kezelik, és ha nyer, akkor visszakapja. Ha ezt nem kérték a perben, akkor a különbözet örökre elveszett.

A családi pótlék stb. mind a gyermektartásdíjnál, mind a rokontartásnál beleszámít a gyermekre fordítható összegekbe, de ez nem azt jelenti, hogy "levonható" a tartásdíj összegéből. A maradék igényét a gyermeknek a szülők jövedelmi arányában osztjuk ugyanis meg a szülők között.

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Jocó1965 # 2010.12.19. 15:12

Még egy kérdés:
A családi pótlékot a rokontartásba beszámítják,a gyermektartásba pedig nem?

Köszi szépen a gyors reagálásokat!

monalisa1 # 2010.12.19. 14:49

Az ORSZI vizsgálat "igen-nem" eredménnyel már januárban valószínűleg meglesz, arról 1-2 héten belül határozatot küldenek. Tehát a 2011. áprilisi tárgyalásra tudni vinni magaddal (az eredetit mutasd be de csak a fénymásolatot add oda).

Ha valami miatt -pl. ujabb vizsgálatok elrendelése- az orvosszakértők elhalasztanák a döntést, kérd hogy áprilisig jussanak eredményre. (A perben az esetleges utólagos hiánypótlás sem hátrányod.)

A rokkanantsági járadék (= 33.330,- Ft/hó) jövedelem lesz a gyermek részére és mint ilyen beszámításra kerül a megállapításra kerülő t.díj (= felnőttartás) összegébe.

A másodfokú tárgyaláson kérd hogy a körülmények időközbeni lényeges változására tekintettel módosítsák az elsőfok által hozott kötelezési összegét.

Jocó1965 # 2010.12.19. 11:49

Köszönöm a gyors választ!

A rokkantsági járadék ügye folyamatban van 2011.januárjában kell a bizottság elé mennie.(a gyermeknek még nincs gondnoka,én adtam be a kérelmet,de az édesanyja kapná majd az összeget!)

1.Amíg nincs meg a vélemény-hisz ad abszurdum az édesanyja nem viszi el-elindíthatom-e időközben a rokontartásra vonatkozó keresetet,hogy ne veszítsek időt és menetközben hiánypótlásként a tárgyalások valamelyikén becsatolom az igazolást!

monalisa1 # 2010.12.19. 11:35

A továbbiakban már felnőttartásról beszélünk melynek megállapításánál figyelembe veszik a rokkantsági járadékot, mint a továbbiakban folyósításra kerülő rendszeres jövedelmet. (Valószínűleg a cs.pótlékot továbbra is fogja kapni.)

T.díjat/különbözetet nem lehet visszakövetelni mert azt a gyermek időközben "megette" már.

A gondozó szülőnek is hozzá kell járulnia a sajátjából a nála elhelyezett gyermek ellátásához, tehát nem mindent az apától elvárni...

Külön: egy rokkantsági járadékos ha egyébiránt jogosult kaphat un. fogyatékossági támogatást - a kettő nem üti egymást. (A fogyatékossági támogatásnak szígorú feltételei vannak, elsődlegesen is a mozgás-, a hallás- és a látáskárosultak kaphatják.)

monaLuis
laikus hozzászóló

Jocó1965 # 2010.12.19. 11:07

Kedves Monalisa,Obudafan!
Van egy középsúlyos fogyatékos gyermekem.
Másfél évvel ezelőtt pert indítottam a gyermektartásdíj leszállítása ügyében.Az első fokú ítéletben leszállították 35000 Ft fix összegre.A volt nejem megfellebbezte az ítéletet-ő százalékosan szeretné továbbra is.A gyermek időközben betöltötte a 18.évét,és a 2.fokú tárgyalás időpontjában-2011 április- már 18 és fél éves lesz.2010 novemberétől rokkantsági járadékra jogosult,az ügyintézés folyamatban van
A kérdéseim a következők:

1. Lehetséges-e rokontartásra változtatni a gyermektartást?
2.Ha igen a 18.életév betöltése után csak ezt kell-e fizetnem ,és a 35000 Ft fix összeget visszamenőleg visszakérhetem-e,hisz a rokkantsági járadékot is visszamenőleg fogja megkapni!

A válaszukat előre is köszönöm!

monalisa1 # 2010.12.16. 15:01

Javítva: szeptember/február hónapban kell beszerezni a tanulmányok folytatásáról az iskolai igazolást.

monalisa1 # 2010.12.16. 14:59

Újra be kell szerezni az iskolalátogatási igazolást és legkésőbb a fellebbezési tárgyaláson a bírói asztalra letenni. (Fénymásolatát otthon eltenni.) Annak alapján valószínű hogy a kérdésben kedvező itélet születik.

Miven nagykorúról van már szó, a továbbiakban nem "gyermektartásdíjról" hanem un. felnőttartásról beszélünk - összege nem okvetlenül azonos az eddigi t.díjjal.

A bíróság majd vizsgálja hogy ténylegesen mekkora pénzre is lesz jogosult?! (Nem kevesen részesülnek több-kevesebb ösztöndíjban, netán diákmelót vállanak stb., és ez figyelembe veendő.)

A továbbiakban minden szeptember/január hónapban be kell szerezni az iskolai igazolást az aktuális félévre történő beíratkozásról és azt a fizetésre kötelezett szülőnek átadni - automatikusan már nem jár a pénz.

monaLuis
laikus hozzászóló

Csillagtanc # 2010.12.16. 11:23

Üdvözlöm!

Szüleink régen elváltak, én önellátó vagyok, két kisebb testvérem 19 és 21 évesek, apámhoz kerültek bírósági végzés által, még a válás után.
Azóta édesanyám tartásdíjat fizet a két gyerek után.
Az érettségit követően öcsém beiratkozott egy OKJ-s tanfolyamra, ami 2 éves, anyu pedig a tartásdíj megszüntetésére irányuló kérelmet adott be.
Megy a huza-vona, megszületett már az ítélet, miszerint a tartásdíjat nem köteles fizetni.
apánk fellebbezni akar, mivel állítólag az iskolalátogatási igazolást elkavarta a bíróság és nem vették figyelembe hogy tesóm még iskolás.
Addigis bírósági letétbe megy a pénz, se egyik fél se másik fél nem kap semmit.
A kérdésem tehát az lenne,
hogy vajon jogos-e ez a fellebbezés, tényleg jár az anyjától tartásdíj egy OKJ-s nappali képzésen résztvevő gyereknek, vagy - ahogy anyánk mondja - csak ha felsőoktatásban tanul, nappalin, akkor járna neki?
Melyik az igaz?
Minden esetben jár neki akárhol tanul tovább?
Válaszát előre is köszönöm!!!

KN

monalisa1 # 2010.11.17. 17:17

LiDoki

A bíróságtól lehet kérni hogy hivatalból rendeljen ki ügyvédet - jövedelemfüggő, vagyis csatolni kell a keresetigazolást.

Külön: egy nagykorútól már elvárható hogy részben-egészében gondoskodjon magáról, valamint a nappali tanulmányok mellett is lehet munkát vállalni pl. részmunkaidő és/vagy a hétvégéken.

monaLuis
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2010.11.17. 11:07

Önnek kellene a kiskorú gyermek részére fizetendő tartásdíj iránt pert indítani. Arra majd a férje is tud hivatkozni a nagykorúval szemben.

LiDoki # 2010.11.17. 07:41

Üdvözlöm!

Férjemmel külön élünk. Jelenleg nem kapok tartásdíjat az alábbiak miatt: férjemnek első házasságából van egy nagykorú gyermeke, a tartásdíj levonás után jövedelme netto 57.00,- Ft, ebből fizeti a lakás 41.000,- Ft-os törlesztőrészletét. A maradék 16.000,- Ft-ból a saját fenntartását sem tudja megoldani.

Nekünk van egy 11 éves gyermekünk.

Most elindította az első házasságából született, 22 éves lánya után fizetendő tartásdíj megszüntetését. A volt felesége felhívta, hogy nem óhajt lemondani a tartásdíjról és egy bíróval már meg is beszélte, hogy nem fogják megítélni a megszüntetést. A gyerek nagykorú, idén nyáron a Nyíregyházi Főiskolán diplomázott, majd szeptembertől átment a Debrecen Egyetemre mesterkurzusra. Azzal érvel az anya, hogy
folyamatos tanulmányokat folytat. Kérdésem, hogy meddig köteles még férjem fizetni utána. Én úgy tudtam, hogy ha már megszerezte a diplomáját, akkor nem kell tovább fizetni. Ilyen alapon még 10 évig eljárhat mesterkurzusokra.

Addig, amíg nem szüntetik meg a tartásdíj fizetési kötelezettséget a nagykorú gyermek után, addig férjem nem tud fizetni nekem, hogy közös, 11 éves, kiskorú gyermekemet el tudjam tartani.

Azt hallottam, hogy van egy törvény, ami előírja, hogy a nagykorú gyermek tartásáról csak akkor kell gondoskodni a szülőnek, ha a saját létfenntartását és másik kiskorú gyermek ellátását nem veszélyezteti.

Kérem segítségét, hogy kb. mire számíthatunk és milyen rendeletekre, törvényekre hivatkozhat férjem. Decemberben lesz a tárgyalás. Ügyvédre nincs pénze férjemnek.

Köszönöm válaszát.

LiDoki

monalisa1 # 2010.11.14. 17:31

punk

A következőt találtam: 49/2002. (VII.26.) OM rendelet a szakképzéssel kapcsolatos egyes oktatási miniszteri rendeletek módosítása.

A 3. § (1) bek "31" jelű írás azt taglalja, hogy a 16 életévét betöltött, hatodik osztályt elvégzett tanuló 2 év felzárkoztató képzésen vehet részt a választható szakképesítések végett, míg a hetedik osztályt elvégzett tanuló 1 év felzárkoztató képzésre mehet és elvégzése után szakmát választhat annak elsajátítása végett.

Tehát nem kötelező a 8 általánost elvégezni (...) de egy vagy két évet még tanulni muszáj...

Aztán hogy az életben hogyan merre azt kellő bölcselettel meg kell fontolni.

Ha tök alkalmatlan a tanulásra vagy szándékosan iskolakerülő, akkor ahogy ObudaFan javasolta: érdemtelenség címén kérni a t.díj kötelezés megszüntetését.

monaLius
laikus hozzászóló

punk # 2010.11.14. 10:18

Kedves ObudaFan! Nagyon köszönöm a segítségét.

ObudaFan # 2010.11.13. 09:16

Érdemtelenség miatt meg lehet próbálni egy megszüntetési pert indítani.

punk # 2010.11.13. 08:13

Segítséget kérnék, gyermek novemberben 18 lesz,még mindig általánosba jár,mert orvosilag halszthatott, fél éve megemelték a t.díj összegét 20e forintra.Meddig jár még a t.díj?A gyerek nem fogyatékos, de anyukának sikerült mindig a betegségre hivatkozva megbuktatni.A betegségétől mehetne dolgozni,vagy leszázékoltathatná, de nem teszi sőt ismét tovább akarja taníttatni, hogy az apuka továbbra is fizesse a gyerektartást.Az apuka fizetése netto 80, 1 kiskorú gyermeke van az új házasságban.A 18 éves gyermeknek csak a pénz kell, már 1éve nem veszi fel a telefont, nem áll szóba az apukával. Mit tehet az apuka?

ObudaFan # 2010.10.19. 15:57

Az elsőfokon eljárt bíróságon kell végrehajtást kérni. Eleve közöld, hogy kint él.

Limie # 2010.10.19. 12:11

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbiakban szeretnék segítséget kérni.
Lányom idén töltötte be a 18 évet, most nyáron nappali tagozaton érettségizett, s felvételizett is, de most nem vették fel.

Dolgozni az egyéves átmeneti időszakban nem tud, mert idén négy műtétje volt jóindulatú daganatos betegsége miatt, jelenleg is lábadozik.
Apja azzal fenyegetőzik, hogy nem fizeti tovább a gyerektartást, ami havi 15e Ft.
15-én lett volna esedékes, és még tényleg nem küldte el (most 19-e van).

Apja Angliában van, ott dolgozik. Mind a munkahelye, mind a lakcíme ismeretlen számunkra (csak a nevet és a születési dátumot tudjuk).
Mit lehet tenni ebben az esetben? Jogos-e hogy megtagadja a tartásdíj fizetést? Hogyan lehet behajtani rajta, ha külföldön tartózkodik? Kinek kell fizetnie a gyerektartást, kötelezhető-e hogy továbbra is an én számlámra utalja vagy ha ő ragaszkodik hozzá, a gyermek számlájára is mehet a pénz?

A gyermek apja normál anyagi körülmények között él Angliában, tehát nem zavarja a gyerektartás kifizetése az ő életvitelét, csak épp rosszindulatú velünk szemben.

Köszönettel:
Egy kétségbeesett édesanya

ObudaFan # 2010.09.27. 13:38

Fix összegben fogják megállapítani, de azért nem biztos, hogy 15-20e Ft-ban.

TóthAlex # 2010.09.27. 11:11

Bocsánat félreértettem Önt. A tárgyalás folytatását nem érdemes folytatnom most már értem. De miért nem lehet fix összegben megállapítani? Azért nem mindegy hogy mondjuk fix 15.000-20.000 Ft megy az anyának és a többit a lánynak adhatom vagy a fizetésem 20%-a, ami 13. havi juatalom vagy prémium, túlóra, veszélyességi pótlék esetén akár havi 50-60.000 is szokott lenni, amit levonnak.

TóthAlex # 2010.09.27. 11:08

De ha már az első keresetben azt írtam, hogy kérem a gyerektartás megszűnetését és a rokontartás fix összegű megállapítását, akkor most menjek oda és monjam, hogy a megszűntetését kérem és nem akarom a rokontartást sem fizetni?

Ahogy a hozzászólásokat olvasom mindenképpen fizetnem kell hiszen nappalin jár a kislányom. Ha pedig már muszály fizetnem azért akarom hogy minél kevesebbet kelljen, hogy több maradjon a lányomnak.

ObudaFan # 2010.09.27. 10:56

Szerintem az édesanyának kell majd fizetned tovább, így kérdés, hogy érdemes-e kérni a folytatást.

TóthAlex # 2010.09.27. 10:24

Tisztelt Fórumozók!

Olvasgattam a fórumot, sőt már segítséget is kértem és kaptam is, amit ezúton is köszönök.

Meg volt az első tárgyalás, a rokontartással kapcsolatosan. A bírónő azt mondta, hogy várjuk meg, hogy eldőljön a lányomat felveszik-e a főiskolára. Szerencsére felvették és e hónap elejétől Egerben tanul nappalin. A bíróságon érdeklődtem és azt mondták az ügy szüneteltetés alatt van. (Azért hogy felveszik-e a lányt vagy sem)Az első keresetben kértem a gyerektartás megszüntetését és a rokontartás fix összegű megállapítását.
( Most a fizetésem 20%-át vonják le.)

Kérdéseim:

1, Kérnem kell az eljárás folytatását? (Gondolom igen)

2, Kérhetem-e, hogy a megállapított összeget, a gyerek számlájára utalhassa a munkáltatóm? (Heti 5 napot tölt albérletben és csak hétvégén van otthon.)

Bár ez a magánügyem, de szeretném leszögezni, hogy nem a gyerektől akarom megspórolni a pénzt. Szeretném őt segíteni az albérelt kifizetésében, zsebpénzzel és minden mással, amire szüksege van, de sajnos úgy hogy az édesanyjának kell fizetnem nem tudok már neki sokkal többet adni.

Köszönöm válaszukat!!!

Egy tanácstalan apuka...