gyerektartás 18 év után

Yunsha # 2010.09.21. 05:03

A kérdésem feltevése előtt több, itt a fórum különböző részein található kérdést/választ is átböngésztem, de ennek ellenére az eset továbbra is tartalmaz számomra homályos részeket.

A legnagyobb (első feleségemnél elhelyezett) fiam idén májusban töltötte be a 19-dik életévét. A tartásdíjat rendszeresen fizetem utána a mai napig.

A főiskolai jelentkezése kevés pontszám miatt nem sikerült, de elkezdett egy OKJ-s tanfolyamot azzal, hogy az plusz pontokat ad majd a jövőre, az ismételt főiskolai felvételihez.

Második házasságomból van 3 kiskorú gyermekem, és feleségem szeptember 30-ával munkanélkülivé válik, mivel mukahelye megszűnik.

Kérdéseim:

1. Ha az OKJ-s tanfolyamon munkavállalásra alkalmas szakképzettséget szerez, (feltéve, hogy jövőre sikerült a felvételi) még a főiskola megkezdése előtt, akkor a továbbra is fizetni kell a gyerektartást, vagy a felnőtt kor és az első szakma megszerzése alapján kérni lehet a megszüntetést?
  2. Ha akár sikeresen vagy sikertelenül befejezi az OKj-s tanfolyamot és a főiskolára sem sikerül jövőre sem bejutni, de újabb OKJ-s képzésbe kezd, akkor meddig jár a tartásdíj? A legelső képesítés megszerzéséig de max. 25- éves koráig?
  3. Mivel a sikeres főiskolai felvételi jelenleg csak egy lehetséges alternatíva, semmi több, lehet-e beadványt beadni a gyermektartás megszüntetésére, vagy az OKJ-s tanulmányok is nappali tagozatos "iskolai" elfoglaltságnak minősülnek, tehát, amíg OKJ-s tanfolyamra jár addig jár a gyermektartás is? (Látsd 2.-es pont?)

Előre is köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2010.09.06. 19:56

Az nem.

marcika # 2010.09.06. 18:10

Köszönöm szépen.

Egy kérdésem lenne még csak. Ha a leányzó újra (máshol más szakon) kezdi az első évet, úgy hogy az előző szakon halasztott (februárban már nem iratkozott be) akkor az folyamatos tanulmánynak számít?

ObudaFan # 2010.09.06. 16:50

Én indítanék pert a megszüntetés iránt. A perben lesznek kötelesek bemutatni.

marcika # 2010.09.06. 14:22

Még azt szeretném kérdezni, hogy törvény, jogszabály írja elő, hogy a tanulmányokat folytató nagykorú be kell mutassa az igazolást a tanulmányairól a kötelezett felé, vagy ez inkább csak szokás/illik/elvárható....stb

marcika # 2010.09.06. 10:11

Tisztelt Ügyvéd Urak/Hölgyek, Szakértők,

az lenne a kérdésem, hogy a következő esetben jár-e még a gyerektartás?

A lány tavaly elvégezte az egyetem első félévét, majd halasztott egy fél évet. Most újra felvételizett, de másik szakra, ahová felvették. Ezeket mind hallomásból tudjuk, az édesapával nem közölték. A lány 20 éves.

A fiú idén érettségizett, 22 éves, és felvették (gondolom egy OKJ-s) két éves képzésre, ahol nappali tagozaton tanul. Az órarendje szerint néha délelőtt, néha délután folyik a tanítás. Ő sem mutatott be a beiratkozásról igazolást.

Előre is köszönöm válaszukat.

ObudaFan # 2010.09.01. 16:53

Igen, csak akkor a keresetben célszerű a végrehajtás felfüggesztését is kérni.

bertus # 2010.09.01. 13:18

Obudafan, köszönöm.

Éa mi van abban az esetben, ha nem. Nem vagyok jó viszonyban az exemmel.Ebben az esetben szintén pár hónappal az iskola vége előtt kérhetem a keresetemben, hogy a tanév végéig vonják a tartásdíjat.

ObudaFan # 2010.09.01. 08:06

Ha meg tudtok egyezni, akkor bármelyikőtök beadhat egy egyezségi kísérletre idézést, néhány hónappal a vége előtt.

bertus # 2010.09.01. 05:57

Sziasztok!

A gyermekem most kezdi az utolsó technikumi évét,tartásdíjat fizetek utána.(20 éves)
A kérdésem, hogy a jogosultnak vagy a kötelezettnek kell a bíróságra beadni a papírt, hogy nem jár tovább a tartásdíj (jövő június), mivel befejezte az iskolát és szakmát is szerzett.
És kb. mikor kell ezt beadni a bíróságra, hogy ne legyen "túlfizetés"?

előre is köszi

MajorDomus # 2010.08.22. 20:16

A birosagtol kerheted a tartasi kotelezettseg megszunteteset,ha mist nem tud bemutatni, iskolalatogatasi bizonyitvanyt.

valari # 2010.08.22. 17:36

Tisztelt Fórumozók!

A fiam Elmúlt 19 éves, és most sikerült letennie az érettségi vizsgát. a válásom óta az anyjával él, és én fizettem is a gyerektartást egészen idáig. Most azonban a fiút a gyenge iskolai teljesítménye miatt nem vették fel semmilyen iskolába. Ebben az esetben egyszerűen abbahagyhatom a gyerektartás fizetését? És ha jó pár év múlva kezd majd tanulmányokba (pl már 30 éves korában) akkor is fizetni kell neki újra a gyerektartást, ameddig meg nem szerzi az első szakmáját?

Segítségüket köszönöm

ObudaFan # 2010.08.20. 06:47

Most már biztosan nem.

kmarcsi # 2010.08.19. 20:15

Tisztelt Szakértő!

Érdekes dolgot szeretnék kérdezni. A volt férjemmel
közös vagyont megszüntető szerződéssel éltünk külön,
a szerződésben én lemondtam a gyermekek 18 éves koráig
a gyermektartásdíjról a házunk fele részének fejében.
A férjem azóta elhunyt,a gyermekeimen különféle
címeken követelt az édesanyja bizonyos összeget, mert
állítólag Ő tartotta el.Azt tudni kell még, hogy ő alkoholista volt. A gyermekeim lemondtak az örökségük-
ről,mely kis összege miatt nem akartak pereskedni.
Az édesapjuk 2008.december 30.-án halt meg.
Az lenne a kérdésem, hogy mivel gyermekeim 18 éves koruk után is tanultak kérhetem-e a tartásdíjat
utólag, és kitől. A gyermekem 2 évvel ezelőtt fejezte be
a tanulmányait / 21 évesen/.

Köszönöm megtisztelő válaszát!

ObudaFan # 2010.08.18. 10:32

Véleményem szerint a bíróság mindkét esetben a kötelezett keresetére meg fogja szüntetni a tartásdíj fizetési kötelezettséget.

araitik # 2010.08.18. 07:07

Sziasztok!
Ebben a kerdesben tudna valaki tanacsot adni?
"Kedves hozzaertok!
Ha a gyermek betoltotte mar a 18-at amikor erettsegizett iden, es osszel OKJ-s kepzest kezd el, ami 2 eves, de jovore ismet felvetelizni akar, akkor az OKJ-s 2 eves kepzes megszerzese utan tovabbra is jogosult tartasra, ha foiskolara elkezdett kozben jarni?
Illetve mi tortenik, ha nem fejezi be a 2 eves OKJ-s kepzest – viszont jovore elkezd egy 3 eves foiskolat, akkor kitolta 4 evre a tartasdijfizetesi kotelezettseget ezzel gyakorlatilag?
Koszonettel varom valaszotokat!"
Koszi!

ObudaFan # 2010.08.11. 16:57

Nincs mit.

zsuzska72 # 2010.08.11. 10:02

Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2010.08.11. 08:46

Járni fog tovább a gyermektartás, hacsaknem olyan enyhe fokú a fogyatékosság, hogy attól még el tudná magát tartani.

zsuzska72 # 2010.08.11. 06:20

Tisztelt Fórumozók. Lányom múlt hónapban töltötte a 18.évét.Mivel értelmi fogyatékos,tanulmányait nem folytatja.Volt férjemmel nem tartom a kapcsolatot,mivel ő már évek óta nem tartja a kapcsolatot a lányommal(nem látogatja,nem hívja,stb.)Gyerektartást fizet.A kérdésem az lenne,hogy elég ha telefonon,vagy levélben értesítem vagy hivatalos úton kell értesítenem arról,hogy a lányom nem tanul tovább.Még egy dolog,mivel a lányom fogyatékos,nem jár tovább a gyerektartás?A Segítséget előre is köszönöm.

Tordesillas # 2010.08.10. 20:19

Szerintem abba lehetne hagyni a tartásdíj fizetését is, mondjuk az e havit még kifizetni a többit már nem.
A biztonság kedvéért azért még félretenni a bíróság döntéséig a tartásdíjat, mert hátha mégis fizetni kell, akkor pedig meglegyen rá a pénz.
A kifizetett tartásdíj ugyanis már nem követelhető vissza.

ObudaFan # 2010.08.10. 19:21

A legcélszerűbb a bíróságtól kérni egyezségi kísérletre idézést, és a bíróság előtt egyezséget kötni.

kicsike14 # 2010.08.10. 19:16

Tisztelt fórumozók.
A lányom 19 éves. Levélben tájékoztatott (személyesen nem nagyon tartjuk a kapcsolatot), hogy befejezte nappali tagozatos tanulmányait, munkát keres és nem tart igényt tovább a gyerektartásra.
Milyen lépéseket kell meglépnem ahhoz, hogy hivatalosan megszüntessem a gyerektartást, mert addig nem merem abbahagyni a fizetését amíg hivatalossá nem válik a dolog?
Köszönettel
BBENI

ObudaFan # 2010.08.06. 19:17

Nincs mit.

Tremans # 2010.08.06. 17:35

köszönöm a választ, akkor lépek ez ügyben!