gyerektartás 18 év után

ilon # 2009.07.08. 08:32

Az alábbi a problémám. 2000-ben elváltam férjemtől, a két közös gyermek nálam maradt. A válóperes ítélet havi 8-8.000 Ft-ban állapította meg a gyermektartás összegét, melyet a bíróság 2003-ban 12-12.000 Ft-ra emelt. A volt férjem rendszertelenül és nem a megállapított összeget, hanem annál kevesebbet fizetett. Az egyik gyermek 1987-es születésű és 2007-ben fejezte be iskolai tanulmányait, a másik gyermek 1988-as születésű és 2008-ban fejezte be iskolai tanulmányait. A férjem kettős állampolgár, és 2005-ben elhagyta Magyarországot, azóta nem járult hozzá a gyermekek neveléséhez. Mivel hollétét pontosan nem ismertem, nem tudtam intézkedni az ügyben. Ritkán telefonált, de anyagi kéréseimtől elzárkózott. A napokban megtudtam a jelenlegi, külföldi tartózkodási helyét pontos címmel, így szeretnék egy eljárást elindítani az elmaradt tartásdíj behajtása végett.
Kérdésem a következő: Mely hatóságnál kell eljárást kezdeményeznem, hogy az elmaradt tartásdíjhoz hozzájuthassak.

ObudaFan # 2009.06.27. 08:32

Bemenni be kell. A bíró majd elmondja, melyik kérdésre tagadhatod meg a választ és melyikre nem.

zsuzsika85 # 2009.06.26. 19:38

Köszönöm a választ. Tehát ez akkor azt jelenti, hogy be kell mennem tanúskodni, ha arra kerül sor? Mert én ezt vettem ki a szavaiból. De lehet, hogy félreértettem.

Ha ezt jelenti, mit jelenthet ez számunkra? Alapjában véve mire számíthatok/számíthatunk egy ilyen tárgyaláson?

ObudaFan # 2009.06.26. 18:45

A tanúvallomást megtagadhatja a felek bármelyikének a hozzátartozója. Hozzátartozó az egyeneságbeli rokon és annak házastársa, az örökbe fogadó és a nevelőszülő, az örökbe fogadott és a nevelt gyermek, a testvér, a házastárs, a jegyes és az élettárs, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa. A tanúságtétel nem tagadható meg, ha a kérdés olyan jogügyletre vonatkozik, amelynél a tanú mint valamelyik fél képviselője vagy mint ügyleti tanú maga is közreműködött, vagy amelynél valamelyik fél a tanúnak képviselője volt, vagy ha a tanú a kérdéses jogviszonyban a felek valamelyikének jogelődje; vagy
a tanú családtagjának származására, házasságára, életbenlétére, halálára, kiskorú családtagjának elhelyezésére, kiadására vagy családi viszonyon alapuló vagyonjogi ügyre vonatkozik.

zsuzsika85 # 2009.06.26. 16:40

Köszönöm ezt is!

Bár én úgy tudom (és erre is szeretnék választ kapni), hogy családtag megtagadhatja a tanúskodást...

monalisa1 # 2009.06.26. 14:55

Nagykorú gyermek esetében már nem gyermektartásról beszélünk hanem un. felnőttartásról, melynek feltételei és összege enyhébb már.

Továbbá egy nagykorú gyermektől már elvárható, hogy bizonyos mértékben gondoskodjon magáról pl. másodállás, mellékfoglalkozás stb., illetőleg a tanulmányok levelezőn is végezhetők - akár.

Apukátoknak joga van bírósághoz fordulni és kérni egyikőtöknél-másikótoknál a t.díj mérséklését, esetleg megszüntetését. (A bíróság valószínűleg mindhármokótokat beidézni a tárgyalásra. A per időtartama egy év körüli.)

Azonban elkerülhető lenne a per ha meg tudnátok egyezni: a továbbiakban kevesebbett kelljen fizetnie...

Anyukátok sajnálatos helyzete csak annyiban jön képbe: ha nincs miből megélnie ti mint gyermekei kötelesek vagytok a rászorultságában segíteni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

zsuzsika85 # 2009.06.26. 14:01

Tisztelt Ügyvéd Urak/Hölgyek!

A következő lenne a problémám: A szüleim 7 éve elváltak, én, és 2 testvérem édesanyámmal maradtunk, miközben édesapánk is látogatott bennünket, illetve gyerektartást fizetett, de most úgy döntött, bírósághoz fordul, hogy felülvizsgáltassa a gyerektartás összegét. Mi gyerekek, már mind a hárman betöltöttük a 18. évet (20, 23, és 25 évesek vagyunk). Egyikünk PhD hallgató, másikunk főiskolai, nappali tagozatos hallgató, a harmadik pedig most felvételizett, még nem tudjuk vele mi lesz (ha minden jól megy, ő is nappali tagozaton fog tanulni - persze mire az ügy a bíróságra kerül, már ez is kiderül).

Az lenne a kérdésem, egyrészt, hogy minket gyerekeket kötelezhetnek-e, hogy mint tanú megjelenjünk a bíróságon, és állást foglaljunk, másrészt mire lehet egy ilyen ügyben számítani mind jogi procedúra, mind ítélet szempontjából?

Hozzáteszem, édesanyám évek óta munkanélküli, már segélyre sem jogosult.

Válaszukat előre is köszönöm.

Lyonee # 2009.06.24. 20:19

Monalisa1!
50 évvel ezelőtt más szelek fújtak!
De maradjunk annál, hogy csak a feltett kérdésre válaszolunk, segítünk, ha tudunk. Ne ítélkezzünk olyanokról, akiket nem is ismerünk, a magánvéleményét mindenki tartsa meg magának.

monalisa1 # 2009.06.24. 20:03

Kedves Lyonne,

Anno én pénteken megkaptam a technikusi oklevelet és hétfőn már munkába is álltam - ennyit ama bizonyos tintaszáradásról. Igaz az én időmben (...) mások voltak a lehetőségek, de az elvárások sok. Aztán szinte az egész nyarat ledolgoztam, ősszel meg folyt.köv. a tanulásban az egyetemen.

Én is tudok olyan mai fiatalról aki egy-két szakma elvégézése ellenére még mindig nem látja az "életírányt" maga előtt.

Bocs, és nem ide tartozik, de túljelentkezés van sok főiskola és egyetem egyes karára, annak ellenére, hogy előre tudni lehet: a diploma megszerzése után munkahely nem lesz!...

monalisa1 # 2009.06.24. 19:49

Ameddig a gyermek igazolja a tanulmányok nappali tagozaton történő végzését, a t.díj jár - ezen nem érdemes vitát nyítni.

Ha mégsem fizet, sajnos a bírósághoz kell fordulni, egyben az esetleg elmaradt pénzt 6 hónapra visszamenőleg lehet követelni.

Azt semmiféle jogszabály nem írja elő, hogy egy középiskolának 18. éves korban kell befejeződnie, valamint hogy egyetemre csak 24 éves korig lehet járni.

Továbbá külön figyelemmel kell(ene) lenni a gyermek sajnálatos betegségére, ami a tanulmányok végzésében őt önhibáján kívül lassíthatja.

Ha az apa sehogy nem fizet a rendőrségen feljelentést lehet tenni.

Külön írom: a középiskolai tanumányok elvégzése és az esetleges - egyben továbbra is nappali tagozatos - továbbtanulás esetén, a továbbaikban már nem gyt.-ról beszélünk hanem un. felnőttartásről, melynek az összege és a szabályai más már. (De ezzel kapcsolatban az apának kell a bírósághoz fordulnia.)

Lyonee # 2009.06.24. 19:46

De ezt itt senki nem kérdezte! Még csak nem is volt arról szó, hogy valaki nem akar dolgozni. Pontosan arról volt szó, hogy a kérdező lánya most tett szakmai vizsgát, dolgozni szeretne és estin érettségit tenni. Az apa informálódott, hogyan alakulhat a gyerektartás ezek ismeretében. Csak erről volt szó!!!

bertus # 2009.06.24. 19:00

Én egyet értek monalisával.És ezt egy másik topicban is leírtam.Bármilyen munkát el lehet vállalni (amennyiben egészségileg alkalmas rá) átmenetileg, amíg nem talál a szakmájának megfelelőt.De sok fiatal nem hajlandó fizikai munkát végezni (tisztelet a kivétenek).Senki nem akar rakodni, pakolni, havat lapátolni és még sorolhatnám.

Az én környezetemben levő 19 éves fiatalember is kijelentette, hogy nem fog abban a szakmában elhelyezkedni amit tanulni fog.Most érettségizett (éppenhogy), és még 2 évig szakmát!! tanul.

Lyonee # 2009.06.24. 16:05

monalisa1!
Miről írsz? Talán még meg sem száradt a tinta a szakmai bizonyítványon!

monalisa1 # 2009.06.24. 15:53

Munka elvileg van, csak meg kell keresni... Ha tényleg nincs, akkor javasolt egy átképzési tanfolyamot elvégezni és majd annak alapján próbálni elhelyezkedni. (Sokan kényszerülnek erre, vagyis egy 19 éves fiatal még ne dobja be olyan könnyen "a" törülközőt - előtte még az aktív életút mely tele lesz göröngyökkel.)

Szóval azt, hogy miért nem dolgozik azt a bíróság majd megvizsgálja.

Boba # 2009.06.24. 15:32

Kedves kisokos!

Köszönöm a válaszod!

Ebben nem értek valamit:
„Mi a helyzet akkor, ha esetleg nem talál munkát a gyerek?”
Várhatóan kevesebbet fogsz fizetni, de teljesen nem szűnik meg a fizetési kötelezettséged.

Akkor is gyerektartást kell fizetnem, ha a gyereknek van szakmája, elmúlt 19 éves, iskolába nem jár, csak éppen nincs munkája? Vagy a bíróság a gyerektartás megszüntetésekor figyelembe veszi ezt a tényt is?

Köszönöm a választ!

kisokos # 2009.06.24. 12:23

Boba,

bíróságon nekem kell-e elindítani a gyermektartás megszüntetését, vagy lehet a volt feleségemmel egy közös „levelet“, keresetet írni
Mindenképpen kérni kell a bíróságtól, hogy szüntesse meg, vagy csökkentse a tdíjat, mivel addig a korábbi jogerős határozat marad érvényben és az végrehajtható. Ha meg tudtok egyezni a gyermek anyjával, és közös kérelmet nyújtotok be, az mindenképpen a leggyorsabb és leginkább költségkímélő megoldás.
Külön is megegyezhettek, hogy kevesebbet fizetsz (feltéve, hogy nem tiltják a fizetésedből), csak ez nem ér semmit, ha a másik fél egyoldalúan felrúgja.

mit kell tenni, hogy a tartásdíjat addig se kelljen fizetni, míg a bíróság eldönti, jogos-e a kérelem?
elméletileg és jogszerűen egészen addig fizetni kell. Ha nem teszed és a másik fél kéri, akkor végrehajtást lehet elrendelni. Persze ha kéri... Mondjuk ekkor is legfeljebb annyit fizetsz, mint amit egyébként fizetned kellett volna.

Mi a helyzet akkor, ha esetleg nem talál munkát a gyerek?
Várhatóan kevesebbet fogsz fizetni, de teljesen nem szűnik meg a fizetési kötelezettséged.

Boba # 2009.06.24. 12:03

Kedves Fórumozók!

Az ügyben kérem a segítségeteket, hogy a lányom most fejezte be az iskolát, megkapta a bizonyítványát, szakmát kapott (az érettségit estin fogja befejezni), 19 éves. Eddig fizettem a gyermektartást utána, viszont szeretném a megszüntetését kérni - mivel a gyerek dolgozni szeretne, az érettségi megszerzését vagy folytatja vagy nem.
Az lenne a kérdésem, hogy a bíróságon nekem kell-e elindítani a gyermektartás megszüntetését, vagy lehet a volt feleségemmel egy közös "levelet", keresetet írni, hogy a gyermek - vagy az anyja (?) - mostantól nem tart igényt a tartásdíjra? Ha ez nem megoldás, mit kell tenni, hogy a tartásdíjat addig se kelljen fizetni, míg a bíróság eldönti, jogos-e a kérelem? Hogyan lehet költségmentességet kérni? Mi a helyzet akkor, ha esetleg nem talál munkát a gyerek? Sajnos hosszabb ideje munkanélküli vagyok, így minden fillér számít.
Köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.19. 18:58

Neked nem kell pert indítani - érdemi vizsgálat nélkül elutasítanák. Végrehajtást kérhetsz.

Anya13 # 2009.06.19. 17:58

Tisztelt Tanácsadók

Két 18 év feletti nappali tagozaton tanuló gyermekem van.
2008 februárjában a bíróság meghatározott %-os és minimum fizetési kötelezettséget az apának,
mellyel ő a legfelsőbb bíróságig elment, ahol is szintén elutasították.
Ez év januárjától megszűnt a főállása,mely alapján a fizetési kötelezettséget meghatározták. Ezt követően saját cégénél minimális fizetéssel bejelentette magát, mely persze évek óta működik, csak nem az ő nevén, és amelyből természetesen eddig nem fizetett.
Ezen felül magánvállalkozása is van.
Ebből nem kellene gyt.-t fizetni?
A bejelentését követő időszaktól kezdődően ő öntörvényűen csak annyit fizet, amennyit ő gondol.
Valószínűleg a bejelentett összeg %-os aránya lehet.
Tehát a havi gyt. nem haladja meg, sőt meg sem közelíti a bíróság által meghatározott minimumot.
Ezt követően ő gyt. csökkentést kért, illetve a bíróság által meghatározott minimum és az ő és ügyvédje által kiszámolt minimum közötti különbség tárgyalás végéig történő visszatartását.
Jövedelemigazolást csatolt, melyet nem az arra jogosult személy igazolt le.
A bíróság peren kívül végzést hozott:
"végrehajtás részbeni felfüggesztése iránti kérelmét elutasítja".
Kérdésem az lenne:
Ez pontosan mit is jelenthet? A gyt. csökkentést utasítják el teljes mértékben vagy pedig csak a nem hivatalos jövedelemigazolás miatt történt az elutasítás?
Vajon mit tehetek én ebben az esetben, hiszen az eddigi közel 6 hónap különbség, amelyet nem fizetett ki, az tartozásként jelentkezik? Ami miatt én szintén pert szeretnék indítani.
Az általa fenntartott ház és autók, illetve az ő életminősége egyértelműen bizonyítja, hogy a fenti jövedelem nem igaz.
Ha vagyonosodási eljárást indítok ellene sikerülhet- e magasabb szintű gyt. megítélése?
A vagyonosodási eljárásnak milyen költségei vannak?

Várom válaszukat.

Tisztelettel: Anya13

ObudaFan # 2009.06.18. 18:21

Ha már nem az édesanyjánál lakik, akkor lehet, de kell hozzá bírói döntés. Ha még az édesanyjánál lakik, akkor nem lehet.

ferba1 # 2009.06.18. 16:02

2003-ban elváltam, azóta fizetem a gyerektartást, amit bírói határozat alapján a munkáltatóm von le és utal az anya bankszámlájára.
Kérdésem a következő: A lányom közban betöltötte a 18. életévét. Ebben az esetben lehet-e az ő bankszámlájára utalni a tartásdíjat, amennyiben igen...kell-e a bíróságnál ezt kérvényezni?

Pontos és megbízható választ kérnék. Elnézést, ha már ez a kérdés felvetődött.

A választ előre is köszönöm.

_Wasp_ # 2009.06.18. 12:32

jelenleg csalást és adócsalást követtek el.

igen, természetesen létezik ilyen, meg még létezik lopás és rablás is, de egyik sem szép dolog. Ámbár érthető emberi érzésből táplálkozik midegyik: a mohóságból.

Ha van munkahelyed, vagy ösztöndíjad, akkor Édesapád kérhetné a tartásdíj erre hivatkozással való csökkentését, vagy megszüntetését, ugyanis a felnőttektől elvárható, hogy a tartásukról legalább részben megpróbáljanak gondoskodni.

(Nem gyermektartást kapsz (nem gyermek vagy), hanem rokontartást.)

Én ehelyett inkább a becsületes utat választanám, a bejelentett munkát, és szépen megkérni édesapátokat, hogy a meglevő jövedelmed ellenére továbbra is támogasson benneteket.

(ha teheti tutira támogatni fog, egy apának mindig a gyermekei a legfontosabbak. Ha viszont észrevenné a sunyiságot, akkor okkal lenne felháborodva.)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Cl@udia # 2009.06.18. 12:25

Tisztelt Tanácsadók!

Én 21 éves vagyok, nappali tagozatos főiskolára járok és apukám fizet utánunk (van egy kisebb húgom) gyerektartást. Az a probléma lépett fel, hogy anyukám nem engedi a bejelentett munkahelyet nekem, mert akkor elveszítjük a rám eső gyerektartási díjat. Létezik ilyen? Hol találhatok erre választ a törvényben?

_Wasp_ # 2009.06.17. 16:07

1952. évi a törvény.

viszont folyamatosan módosították, utolsó hatályos módosulás 2007 évi, de 13 nap múlva épp hatályba lép egy újabb is.

Egyébként valóban, a különélő szülőnek nincs beleszólása semmibe. Minden országban így van, nem csak itt.

Úgy kell házastársat választani, hogy ne kelljen elválni, vagy biztosan hozzád kerüljön a gyermekek.

Igaz, ez általában egymásnak ellentmondó két feltétel.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

marcika # 2009.06.17. 15:42

Ebben az ősrégi törvényben (1957 ?) az a szomorú, hogy ha ez a két fiatal egy olyan családban van, ahol nem tudják őket eltartani, akkor az anyuka és apuka azt mondhatja (nyilván szomorú szívvel), hogy édeseim, menjetek levelező/esti szakra és vállaljatok munkát, mert tudunk tovább eltartani. És nem dörömből a bíró az ajtón, hogy márpedig tartsák el.
Elváltak esetében akár tetszik az apának (ritkábban anyának), akár nem, fizetnie kell.