Üdv!
Betöltöttem a 18 évemet,iskolarendszeren belüli esti tagozaton tanulok családi pótlékra jogosult vagyok,az apám kijelentette,hogy nem fizet tartásdijat!Megteheti ezt???
Köszönöm
Üdv!
Betöltöttem a 18 évemet,iskolarendszeren belüli esti tagozaton tanulok családi pótlékra jogosult vagyok,az apám kijelentette,hogy nem fizet tartásdijat!Megteheti ezt???
Köszönöm
Valószínűleg nem. Ha van jogerős ítélet a tartásról, akkor végrehajtást kell kérni, ha nincs, akkor pert kell indítani.
Érdemtelen a tartásra az a nagykorú, aki a tartásra kötelezettel vagy vele együtt élő hozzátartozójával szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít vagy olyan életvitelt folytat, amely miatt tartása a kötelezettől - figyelemmel a jogosult és a kötelezett kapcsolatának jellegére és a kötelezett magatartására is - nem várható el.
A nagykorú gyermek érdemtelen a tartásra akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot.
„Beadtuk a keresetet az érdemtelenségre, a bíró nő azt mondta az apának hogy örüljön neki hogy ilyen okos fia van, lefolytathatja a pert de a vége úgyis az lesz hogy fizetni kell apának a rokontartást. Mit lehet ilyenkor tenni? ”
Lehet fellebbezni.
Tisztelt Szakértők!
A tanácsukat szeretném kérni. Elsőfokon a bíróság megszüntette a rokontartás fizetési kötelezettséget, mivel a gyermek otthagyta a nappali egyetemet, átment levelezőre és augusztustól munkahelye is van már, dolgozik. Valamint két kiskorú gyermeket nevelünk feleségemmel, minimálbér a jövedelmem, ezekre is tekintettel volt a bíróság.Mivel ez még nem jogerős ítélet, nem tudom hogy ilyenkor kell vagy nem kell fizetni tovább a rokontartást a jogerős ítéletig. Sajnos nem jó a viszony az anyukájával, nem szeretném ha végrehajtást indítana. A nagy gyermek elzárkózik a kapcsolattartástól, így nem is tudom vele ezt megbeszélni.Előre is köszönöm a segítséget.
Az első diplomáig, de foszabály szerint legfeljebb 25 éves koráig.
Kedves ObudaFan!
Ha nem nekem szólt az alábbi válaszod, akkor vedd kérlek tárgytalannak amit írok.
Ha nekem szólt, akkor ismételném, hogy megszületett az elsőfokú ítélet (ma). Nem kell tovább fizetnem rokontartást. Írásban ezt gondolom 2 hét múlva kapom meg írásbeli indokolással. A kérdés arra irányult, hogy a köztes idő alatt kell-e fizetni tovább. A mai elsőfokú és a majdani jogerőssé váló ítélet közötti időszakban.
Köszönöm reagálásod. (Ami lehet több hónap is.)
Mármint a jogerőssé válás lehet akár több hónap is.
Tisztel Szakértök!
Édesanyám 19 éve nevel egyedül. Édesapám soha nem fizetett gyerektartàst. Behajtani sem sikerült, mivel nem volt bejelentett munkahelye és a nevén sem szerepelt semmi.Most kint él Amerikában.A kérdésem az lenne, hogy valamilyen módon lenne-e lehetöségünk az elmaradt összeget behajtani rajta vagy csak siman megùszhatja mivel el mùltam 18 éves?Azt hallottam, hogy ha valamilyen tulajdon lenne a nevén(pl.: ingatlan), eladásra kerülne és az évek alatt összegyült összeg minket illetne, bár nem tudom, hogy ez így van-e valójában. Köszönöm a válaszukat!
Elektrodoki
Az nem neked szólt, alighanem nálam ne a te hozzászólásod volt fölül.
Neked: kell fizetni a köztes időben, ha a bíróság egyébként külön nem rendelkezett a végrehajtás felfüggesztéséről. (Mindig mindenkinek mondom, hogy azt külön kérni kell.)
Tisztelt fórum!
Fiam 21 éves leérettségizett megvan a szakmunkás bizonyítványa hegesztő, 1 év lenne még a technikusi képzés, most azt végzi nappali tagozaton.
Az apa azt mondja nem fizet tovább rokontartást mert már van egy szakmája. Jár-e vagy nem?
előre is köszönöm a válaszokat.
Hát hogy megy ez a képzés? Van már egy szakmája, amivel el is lehetne helyezkedni?
Igen elhelyezkedhetne, dolgozott is iskolai szünetben, de a technikusi képzéssel jobb állást kaphatna, több fizetéssel. Levelezőn akarta elvégezni, de csak nappali tagozaton indult.
Ha ez is, meg az is középfokú végzettség, akkor a tartásdíj megszüntetése nem elképzelhetetlen.
A technikusi képzés a szakmunkásnál magasabb, de gondolom az érettséginél is, mivel technikusira csak úgy mehetett ha megvolt az érettségije. Ez a 15. évfolyam, egy iskolában végezte mindet. /9-15. évfolyam/
A megnevezésnél, ez szerepel /emelt szintű szakképesítés.
Az szakmunkás bizonyítványban 51-el kezdődik a szám.
51: felső középfokú részszakképesítés, amely érettségi végzettséghez kötött, és iskolarendszeren kívüli szakképzésben szerezhető meg.
A technikusinál pedig 55-el kezdődik.
55: emelt szintű szakképesítés-ráépülés, amely elsősorban iskolai rendszerű szakképzésben megszerezhető, érettségi végzettséghez kötött szakképesítésre épül.
Hát, próbálkozz.
Tisztelt Szakértő!
Férjem nagylánya 19 éves lesz egy orvostudományi karon mentőtiszt képzésre jár. Érdeklődni szeretnék mennyi ideig jár még a számára a gyermektartás, ha az apával semmilyen kapcsolata nincs, akkor született amikor a szülők már külön éltek. A férjem 40 % gyermektartást fizetett amíg az 1. házasságából született 2 gyermeke közül a nagyobb be nem fejezte tanulmányait. Amíg a nagyobb fiát rendszeresen látogatta, addig a kialakult helyzet miatt a kislányt csak az ajtóban, kapuban látta felnőni. Vele nem volt lehetőség a kapcsolat tartásra. Szerette volna csökkenteni a tartásdíjat, mivel időközben a 2. házasságából született fia. A családunk albérletben él. Mi csökkenteni szerettük volna a tartásdíjat, az előző házasságból az anya növelni, így a szigetvári városi bíróság a gyámhivatalt kirendelte, hogy megnézze milyen körülmények között élnek a felek. Hozzánk Kaposvárra kijöttek,és megállapították, hogy nagyon jó, rendezett a környezet. Szigetváron ez elmaradt.( "Érthetetlen módon", hisz megállapíthatták volna, hogy a gyermek családja,- hisz az anya férjhez ment-, nagyon jómódú, még a bíró is somolygott a tárgyaláson amikor a család anyagi körülményeiről volt szó). A tárgyalás előtt hirtelen a férjem nagylánya felvette apjával a kapcsolatot a facebook-on, amit azóta törölt. Lassan 20 éve fizetünk, rendszeresen levonják a férjem jövedelméből, hisz pedagógusok vagyunk. Csak az internetről tudjuk, hogy melyik egyetem re jár. A kérdésem a következő: a mi esetünk belefér-e a speciális érdemtelenségbe?
Válaszát köszönöm: Kata
Tisztelt Szakértő!
Gyermekem 2015-ben befejezte középiskolai tanulmányait. Nem sikerült felvételt nyernie az egyetemre, így munkába állt.
Ekkor kérésemre a bíróság megszüntette a tartásdíj fizetési kötelezettségemet.
Kapcsolattartásunk sajnos nem jó, szinte mindig én hívom, évente egy-két alkalommal látogat, pedig gyakran jár a lakóhelyemen.
Idén betöltötte a 20 életévét.
Most 2016 ősztól beiratkozott egy főiskolára.
Kérdésem: Kötelezhet-e a bíróság tartásdíj fizetésére ebben az esetben?
Mi tekinthető nagyobb megszakításna a tanulmányok folytatásában?
Mindenképp támogatni fogom a tanulmányait, de a ezt a kapcsolattartás mértékéhez és pillanatnyi anyagi lehetőségeimhez kötném (havi 30 ezer körüli összeg) - ha én dönthetek....
Szerintem az már a rokontartás szabályai szerint megy.
Köszönöm a választ!
Kedves Szakértők!Hamarosan 18 leszek(novemberben).A szüleim elváltak, anyával élek, van egy tesóm az új férjétől, apánál van három öcsém az új feleségétől. Az azigazság, hogy gyűlölöm a feleségét, mert mindig is gonosz és igazságtalan volt velem, ezt nemrég már nem bírtam magamban tartani és kifakadtam. Azóta én vagyok az utolsó szemétláda,és apám azt mondta, ha végre 18 leszek majd elbeszélget velem.Az az érzésem, meg akarja majd tagadni a gyerektartást. Anya azt mondta, őt ez nem fogja zavarni,mert úgyis olyan keveset küld, hogy annyiért nem éri meg hogy velem veszekedjenek.Na de most leszek utolsó éves a szakközépben,aztán mennék főiskolára, azért anya se keres olyan sokat, inkább többet kellene kérnie,mint elfogadni a 0 ftot. Apám megtagadhatja a ygerektartást? Ha mennék fősulira anya kérhetne többet? Ha eddig apám nem sűrűn jött, s majd az érettségi előtt nem fogok menni mert tanulok, majd berághat rám? Köszönöm!
Ha az a kérdés, akkor nagykorú gyermek érdemtelen lehet a tartásra, ha nyomós indok nélkül nem tartja a kapcsolatot a különélő szülővel.
Köszönöm! Apával tartom és szeretném is meg az öcséimel is,de a feleségét nagyon kihagynám. Meg a nagypapámmal is minden rendben. csak nekem elég sok idő kell a tanulásra és sokszor kerülök már most is időzavarba,mert náluk nem lehet tanulni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |