Kötelező óvodai ellátás

törpanya # 2009.01.14. 13:13

Lajoska ne okoskodj légyszi !!!
Én ezt a közelmúltban végigjártam!!!!!!

lajoska32 # 2009.01.14. 11:04

Törpanya,valaki nagyon félretájékoztatott!
Megkérdeztem:elvileg annak az ovinak a vezetőnője adhat ki igazolást,hogy nem kell járnia a gyereknek,ahova menne(de nem fog)A helyi nevelési tanácsadóba kell bemenni,ott kérni egy szakvéleményt,hogy a gyereknek jobb otthon.Ha találtok olyant aki felvállalja akkor engedik,ha nem nem.Ismerősöm szerint pár hónapja másfél órás teszt után nem engedélyezték valakinek,ők meg megkapták.Lutri.
Az iskolát ők választották ki "ovi"után.Mondjuk oda se járt be a gyerek,magántanuló lett.
Egyébként el se tudom képzelni,hogy mint szülő,nem választhatom ki az iskolát a gyereknek.Meg már az is furcsa,hogy "normális"gyereknek miért kellene "speciális"iskolába járnia?

törpanya # 2009.01.13. 22:26

Én már ezt végigjártam, más okból.

törpanya # 2009.01.13. 22:25
törpanya # 2009.01.13. 22:18

Ajánlom, hogy a megyeileg illetékes Tanulási Képességeket Vizsgáló Szakbizottsággal vedd fel a kapcsolatot, és szülői vagy a nevelési tanácsadó kérésére 'érettségi vizsgálat' keretében ők meg fogják állapítani, hogy a gyermek alkalmas-e az óvódába járásra.
Ha azt állapítják meg, hogy nem vagy bizonyos feltételek mellett, az a helyi jegyzőre nézve kötelező érvényü. De ez esetben is a tankötelezettség éve plussz egy évig halasztható. Utána speciális nevelési intézménybe kell járnia,amit nem te választasz ki, hanem ők jelölnek. Ilyenkor azon szülői jogod, hogy te válassz nevelési intézmény háttérbe kerül, mert ök csak azt nézik, hogy melyik alkalmas a gyerek számára.
Ha azt állapítják meg hogy óvódaérett, akkor a tankötelezettség (évvesztes esetén tolódhat egy évvel, mert aki (azt hiszem most) május 31. után születik, az nem az adott év szeptben kezdi, hanem következő évben) kötelező érvényű rád nézve, így együttműködés hiányában a jegyző eljárhat. De ebben az esetben megvan a te választási lehetőséged az intézmények között.
Bár mostanság helyhiány miatt nem magyon valósítható meg!
A magánintézmény (családi napközi) nem tartozik az állami közoktatási rendszerbe, így a tankötelezettség ott nem valósítható meg!
De ha nem fogalmaztam teljesen érthetően, akkor kérdezz nyugodtan.

monalisa1 # 2009.01.13. 20:35

Szakorvosi indoklás/igazolás bizonyára felmentést adhat a kötelező (= általánosságban kötelező) óvodába járástól.

Aztán hogy az iskolában miként lesz tovább?...

Naty # 2009.01.13. 20:07

Kisfiam 3,5 évesen elkezdte az ovit,majd 4 évesen kivettem,mivel az ovónő szeint láthatatlan gyermekem van,lelkisérült,na­gyon befelé forduló.Helyi nevelési tanácsadóban javsolták,h ha van lehetőségem vigyem el családi napközibe,mert szte nem a gyerekkel van a pronléma,hanem az ovónőkkel.Ovodák egymástól nem veszne át gyereket városunkban, így maradt a családdi napközi.Most betölti a gyerek az 5.életévét és a jegyző kötelezne h vigyem vissza szeptembertől az oviba a gyereket.Nyilván h elhoztam ennek oka volt,és visszavinni se szeretném.
Milyen lehetőségeim vannak,h maradhasson a gyerek családi napköziben,ahol két több évtizedes ovónői múlttal rendelkező ovodapedagógus van a gyerekkel,és foglalkozik vele.