Egyébként szerintem az általam írt 1. és 2. eset között nincs nagyságrendi különbség, és valóban hiányzik 1-2 adat, amit viszont te tudsz, és ami alapján már ki tudod számolni az általam előbb írtak alapján. És innentől fogva rajtatok áll, hogy meg tudtok-e egyezni.
Különvagyon adóssága és növedéke
"Upperh"-nek:
Kicsit tényleg bonyolultabb a szokásosnál, ez innentől matek. A fórum inkább a gyorssegélyről szól, ezt meg legalább egy óra tisztességesen kiszámolni, ráadásul kellene még hozzá néhány hiányzó adat. A tapasztalat az, hogy az ilyen típusú ügyekben a felek beássak magukat egy-egy képzeletbeli lövészárokba, és onnan lövöldöznek, ahelyett, hogy megegyeznének peren kívül. Ez utóbbival pedig lényegesen jobban járnának. Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Hát, attól függ. Ha a közös vagyoni beruházások nem érintették az épület szerkezetét, akkor egyszerűen a 10M Ft mínusz az összes olyan kölcsönrészlet, amit közös vagyonból fizettetek vissza, lesz a különvagyonod. Ha érintette, az bonyolultabb, mert akkor ráépítéssel ő is szerzett tulajdont magában az ingatlanban. Ebben az esetben meg kell határozni, hogy az ingatlan értékének hány százalékát adta a közös vagyoni ráfordítás, a 10M-nak ennyi százaléka rögtön közös vagyon. És ebben az esetben különvagyon a 10M-ból így megmaradt rész mínusz annak a kölcsönnek az összege, amit a közös vagyonból fizettetek vissza, de ami nem az előző mondatnál (ráfordítások) lett figyelembe véve. Ez utóbbi esetben ingatlanforgalmi szakértő kirendelése lehet szükséges.
Ezek szerint túl bonyolult.......
A 10 millió már nincs meg, uis ahhoz hogy eladjam a lakást, mint írtam visszakellett fizetnem az 5 milliós jelzáloghitelt, melynek utolsó részlete kb. 4,5 Millió volt.
Sajnos ezzel egyidejüleg eladtunk egy másik közös lakásunkat is, amiből az arra felvett jelzáloghitel visszafizetését követően 12 millió Ft maradt.
Eztután a vettünk egy közös nagy lakást, mert még bíztunk a közös folytatásban.
Ez a lakás 30 Millió Ft volt, melyből 15 Milliót újabb hitel felvételével, 2 milliót szocpollal, a maradék pénzt pedig a két korábbi lakás értékesítéséből származó készpénzből fedeztünk. Azt hogy melyik lakásból, mennyi pénzt tettünk be azt nem tudom.
Viszont az új közös lakás tulajdoni hányada 50-50%.
Ezt a lakást kellen szétosztani...
Szóval nincs ötletem hogy hogyan bizonyítsam a különvagyonom, illetve egyáltalán élhatak-e ilyan igénnyel...????
Megvan még az a tízmillió? Egy része? Ha nincs meg, mire fordítottátok?
Eredetileg a különvagyoni lakásom lakásfelújítására vettük fel az újabb 5 milliót. Persze csak részben került a felújításra sor, mert közben elveszítettem a jól jövedelmező állásom és a jelzáloghitel egy részét az akkori pillanatnyi pénzzavaruk miatt feléltük.
Később mikor újra munkát találtam, akkor egyösszegben ismét visszafizetük a jelzáloghitelt.
A problémám az hogy ez a 2000-es év tájékán történt, ekkor volt az ingatlanpiaci boom, így lehet az hogy az eredetileg 4 Millióért vásárolt lakásom, 5 éven belül 10 millió Ft-ért adtam el. Ezalatt történtek az általam leírt események és a vagyonperem esetében nem látom hogy hogyan érvényesíthetném különvagyoni igényem és milyen mértékben.
Mire vettétek fel az újabb jelzáloghitelt? Ennek az ingatlannak a bővítésére-felújítására, vagy sem? MErt ha nem, akkor a különvagyonod az eladási ár, de ebből le kell vonni a korábbi hitel törlesztését, ami közös vagyonból ment. Ha az új hitelt is erre vettétek fel, akkor már ezt is le kell vonni, mert ez is közös vagyoni ráfordítás a különvagyonra.
Egy nehéz témában lenne szükségem tanácsokra, esetleg már létező Bírósági Határozatokra / BH /.
Volt házastársammal történt megismerkedésem előtt vásároltam egy lakás 4 Millió Ft-ért, melyre 1,5 Millió Ft jelzálog hitelt vettem fel.
Fél évvel a vásárlást követően költöztem össze a volt házastársammal, akivel értelemszerűen a saját lakásomban éltünk és közösen fizettük a havi törlesztőrészleteket. 1 év múlva a teljes tartozást egyöszegben visszafizetük, szintén házastársi közös vagyonból. Ez kb. 1,3 Millió Ft volt.
Mivel most már tehermentes volt a lakásom, újabb jelzáloghitelt vettünk fel - közösen - 5 Millió Ft-t.
Ennek a részleteit szintén közösen fizettük, illetve 3 év múlva a teljes maradék tartozást visszafizettük.
Ezzel egyidejüleg a lakást 10 Millió Ft-ért eladtam.
1 év múlva elváltunk.
Mivel a vagyonmegosztás még folyamatban van, szeretném tisztán látni hogy milyen mértékű különvagyont számolhatok el, illetve hogy van-e az esetemhez hasonló BH a múltból?
Tisztelettel: Hajni
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02