külföldre utazás

Grád András # 2009.02.15. 09:58

Kedves Barackvirág!

Biztosan jobbat tesz, ha bemegy a gyámhatósághoz, és netán a segítségüket kéri egy megállapodáshoz, jelzi a problémát, mintha mindez utólag derül ki. Mindenesetre elég szerencsétlen, hogy a teljes augusztusi 2 hetet lefedné az út. Úgyhogy én az Ön helyében lerövidíteném, elvégre 5 hét elég sok, lehet, hogy a gyereknek is elég lenne 3 hét egy teljesen ismeretlen közegben, és akkor mindenki jól jár. Ez tűnik a legértelmesebb kompromisszumnak, mely esetben a gyerek már augusztus 1-én itthon lenne. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

barackvirag # 2009.02.15. 09:45

T. Dr Grád András!

Megállapodni biztosan nem fogunk tudni, nemvéletlenül nincs közös szülői felügyelet.
Esetleg menjek be a kerületi gyámhatóságra és előre jelezzem a problémát?

Július 11.től menne aug.15-ig.
Az ítélet pedig megegyezés hiányában úgy szól, hogy június 1-2 hete és aug. 1-2 hete. Persze tudom, hogy a június hónapot elírhatták, mert akkor még iskola van.
Tehát ha kijavítják júliusra az elírt időpontot még akkor sem tudom teljesíteni a kívánságát.

Nem tudom mit tegyek.

Üdvözlettel: Szilvia

Grád András # 2009.02.14. 18:39

Kedves Szilvia!

A nyári 2 x 2 hét általában úgy szerepel, hogy "ha a felek legkésőbb május 31-ig nem tudnak megállapodni" Első körben tehát próbáljon megállapodni. Ha nem megy, próbálja úgy alakítani, hogy ne ütközzön a két időpont, pl, pár nappal előbb vagy később menjen a gyerek. Ha ez se lehetséges valamilyen objektív okból, még mindig megteheti, hogy néhány nappal később adja oda a nyári kapcsolattartásra (és ugyanennyi napot értelemszerűen hozzáad a végén), ha ilyen máskor még nem fordult elő, elsőre nem bírságol a gyámhatóság. Viszont arra figyeljen oda, hogy addig ne legyen gond a kapcsolattartással (meg persze utána se)! Szóval egyszeri kilengésről beszélünk! :-) Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

barackvirag # 2009.02.14. 18:29

T. Dr Grád András!

Eltelt pár hét, azóta volt férjemtől kaptam egy levelet, melyben leírja az utazás veszélyeit: pl.a legmeghökkentőbb, hogy gyermekünk akár donor is lehet.

Miután nincs közös gyerekfelügyelet az utazásba nem szólhat bele, viszont a bírósági ítélet alapján megegyezés hiányában biztosítanom kell számára nyáron a 2X2 hetet a kijelölt időpontban.

A gond az, hogy a külföldi utazás időpontja belelógna az ő időpontjába. Természetesen megadtam neki két lehetőséget is, amikor a gyermekkel lehet ( 2x2 hetet).

Mivel ellenzi az utazást most így próbálja megakadályozni.

Szeretném tudni,hogyha a bírósági ítéletben megjelölt időpontban nem teljesítem a láthatást az milyen következményekkel járhat?

Üdvözlettel:
Szilvia

Grád András # 2009.01.18. 19:58

Nincs mit, Szilvia, jó utat a gyereknek! :-)

barackvirag # 2009.01.18. 19:57

T.Grád András!

Köszönöm gyors és számomra megnyugtató válaszát!

Az útlevelet még az év elején elintéztem. Elég volt az Okmányirodában bemutatni a bírósági ítéletet és hogy válásunk jogerőre emelkedett.
Az útlevelet a napokban küldték ki.

Üdvözlettel:
Szilvia

Grád András # 2009.01.18. 19:42

Kedves Barackvirag!

A gyermek útlevelének kiváltásához mindkettőjükre szükség van, viszont a szülői felügyeleti jog gyakorlója a gyereket akár 30 napra és akár a másik fél hozzájárulása nélkül is magával viheti/kiküldheti. A gyerekeket egyébként ha egyedül utaznak, stewardess kíséri ilyenkor, és csak a "feladó" szülő által név szerint megjelölt személynek szolgálatatja ki a személyazonosságának igazolását követően, úgyhogy az aggodalom a túloldalról fölösleges és kissé pótcselekvés-szerűnek tűnő. Egyébként régen magam is küldtem már így a saját gyerekeimet nem egyszer, soha semmi gond nem volt. Üdv:

barackvirag # 2009.01.18. 19:28

T.Dr Grád András!

2006-ban elváltam, volt férjemtől van két gyermekem, a bíróság határozata alapján nincs közös gyermekfelügyelet.

Nagyobbik lányom meglátogatná unokatestvéreit a nyáron külföldön, viszont a volt férjem azt mondta, hogy nem adja beleegyezését, ha a lányunkat nem kíséri senki.(ismerős)
Mondtam, hogy a légitársaság bíztosít légikísérőt számára.

A kérdésem az lenne, hogy megtilthatja-e az utazást?

Válaszát várom! Köszönettel:
Szilvia