Ezt mondtam egy hete. Csak nem mindenki érti a szókratészi módszert. :)
cégtulajdon értéke
Mivel a céged már az életközösség kezdete óta megvolt, így a cégben fennálló üzletrészed a te különvagyonod.
Hát igen, pont itt van a problémám. A házasságunk 6 éve alatt kb 15 millió forinttal nőtt a saját tőke. Ha minden fele-fele, akkor én most ebből fizessek ki a volt feleségemnek 7,5 milliót? Arról nem beszélve, hogy ez nem készpénzben áll rendelkezésre, és ha ekkora tőkét kivonok ellehetetleníti a cég működését. Ki fogja leadózni? A cég, vagy a feleségem? Szóval sok a kérdésre váró válasz...
Egyáltalán, ha tulajdonszerzés nem történt a vagyonközösség ideje alatt, csak az értéke nőtt meg, az is feleződik?
Általában a saját tőke nagysága tükrözi a legjobban egy társaság értékét. Általában az adásvételi szerződés aláírásánál is ezt szokták alapul venni. Persze több tényező is módosíthatja ezt (pl. egy társaságban levő ingatlan forgalmi értéke).
Egyébként szerintem a gazdasági társaságban lévő tagsági jogviszonyt semmiféleképpen sem befolyásolja sem a válás, sem a vagyonmegosztás. Az egy teljesen független állatfaj.
Mindenki az üzletrésze arányában tulajdonosa az egész cégnek. Sztem ez elég egyértelmű. Az értékét egyébként könyvvizsgáló állapíthatja meg, illetve szokta megállapítani. Ezt az eredményt egy esetleges jogi átvilágítás eredménye még befolyásolhatja, de a pénzügyi audit általában elég.
A házassági vagyonközösség alatt szerzett vagyon 1/2-1/2 arányban közös. Akkor is, ha az ingatlannyilvántartásban más van. Feltéve persze, hogy a felek egyike sem fordított a szerzésre a különvagyonából.
A bíróság igazságyügyi szakértőt rendel ki az érték megállapítására. Akinek a munkadíját a felek fogják megfizetni.
Ha lenne egy különvagyonba tartozó ingatlanod, annak az értéknövekedése szerinted közös vagyon lenne vagy nem?
Szeretném megtudni, hogy a vagyonközösség előtt már tulajdonomban levő cég értékének növekedése a házasság ideje alatt közös vagyonnak számít-e. Jelenleg válás előtt állunk, és nem tudom hogyan álljak a kérdéshez. A törzstőke nem változott, csak a cég saját tőkéje nőtt. A 70 30 %os ingatlantulajdon megosztás, melyet a házasságunk alatt vettünk számít valamit vagy az is fele-fele oszlik? Vita esetén ki határozza meg a mindkét fél számára kötelezően elfogadandó ingatlan értéket? Köszönöm
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02