Mikor nem kell fizetni gyerektartást?


_Wasp_ # 2009.02.10. 17:21

ilyenről én is hallottam. sőt olyanról is, hogy a berángatott tucatnyi (!) apajelölt közül senki nem volt a (bal)szerencsés nyertes :))

képzelhető, hogy pislogtak egymásra: "jaj, csak ne én legyek az" :)))


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Grád András # 2009.02.10. 15:53

Kedves Prometheusz!

Egyedül a msterséges megtermékenyítés esetén nem jön létre családjogi kapcsolat az apa és a gyermek, illetve a szülők között, sőt, ott kifejezetten kizárja ezt a jogszabály. Minden más esetre a Csjt. általános szabálya vonatkozik, ugyanis a jogalkotók általában élemedettebbek, és nem gondolnak az általunk vázolt elvi lehetőségekre. :-) Ez utóbbi csak vicc akart lenni, a lényeg, hogy nem lehet meghúzni a határt, hogy hol kezdődik a "nem is ismerem" kategória. Az ugyanis már nem városi legenda, hanem az én tárgyalótermemben történt meg még bíró koromban, hogy egy nő perelt egy pasit apaságra, és esküdözött, hogy ő soha máskor senkivel nem szexelt. Oké, vércsoportvizsgálat, pasi 3 faktor alapján kizárt. Kérdezem tőle, hogy akkor ez most hogy van, tán csak nem szeplőtelen fogantatás volt? (Jó, nem pont ezekkel a szavakkal.) Mire bevallja, hogy egyszer-kétszer úgy berúgott a helyi dizsiben, hogy az árokparton ébredt, és azt se tudta, mi történt a filmszakadás után. Nos, a jelek szerint egyebek mellett szex is lehetett, úgyhogy megjelölt még vagy 6 lehetséges apukát. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

prometheusz # 2009.02.10. 15:44

sejtettem hogy igy van.

egy valamit azonban nem értek.

elvileg megállapitom hogy a gyermekem leendő másik szülöje alkalmas e a szülői szerepre.
és aztán döntök ő lesz e az.
igaz manapság ez nem igy van, de van rá lehetőségem.
itt a kérdéses nőnek nem volt.

igaz a férfinek se...
na mindegy...

Grád András # 2009.02.10. 15:24

Kedves Prometheusz!

Jó a történet, én valami hasonlót úgy hallottam elmesélni, hogy két nő egymás tudta nélkül ugyanazt a pótszert (mű...-t) használta segédeszközként, és azon sikerült átvinni a korábbi használó pasijának a spermáját a másik nőbe, aki viszont teherbe esett. Persze lehet ez csak amolyan városi legenda is, nem voltam ott! :-) Komolyra fordítva: Ha megáll az apaság, nem csak a tartásdíj jár, de a kapcsolattartás is, ennyiben árukapcsolás van! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

prometheusz # 2009.02.10. 15:05

Igen a gyerektartás a gyereké, a gyámján keresztül.
arról a gyám se mondhat le, csak a gyerek de ő is csak ha nagykorú.

Hogy lazítsam a hangulatot elmesélek egy történetet, nem tudom igaz e de elgondolkoztató.

Mohó nő több férfivel is hált, rövid idő alatt.
Egyik férfi hasonló mohóságú volt és több nővel is hált.
Az egyik nő teherbe esett, de később kiderült az apa nincs azok közt akikkel korábban hált.
Egyik "párja" átvitte a korábbi nőből (bocsánat a nyers fogalmazásért) az anyagot (ismét bocsánat), ami olyan férfiből származott akivel az állapotos nő korábban személyesen sohasem találkozott.

A férfi látva az apasági eredményt, elismeri az apaságot, a helyzetet is, s mivel a saját gyereke tartásdíjat is hajlandó fizetni.

Ugyanezen okból kifolyólag viszont láthatási jogot is kér. Egyszerű apai érzelmekről van szó.
A nőnek azonban esze ágában sincs odaadni időnként a gyerekét egy vadidegen férfinek, akit nem is ismer...

Na, erre varjatok gombot...

Grád András # 2009.02.08. 13:41

Kedves Kycsyboszy!

Épelméjűként és jogászként csak megerősíteni tudom mindkét előttem hozzászóló által leírtakat: Attól, hogy valaki nem kívánja a gyermek megszületését, természetesen ugyanúgy fizetnie kell, mintha akarta volna, miután erről nyilván nem a gyermek tehet, viszont neki jár a tartásdíj. Ha tudja, hogy a párja az apa, okosabban teszi, ha teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot tesz, mintha az anya rákényszerül, hogy perre vigye (még ha formailag a gyermek lesz is a felperes), mert a per még pluszba igen sok pénzükbe kerülhet (szakértő, ügyvédi munkadíj stb.) Üdvözlettel:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.02.07. 19:01

Ha a párod nem ismeri el a gyermeket akkor az anya bírósághoz fordulhat apaság megállapítása végett. Valamint végső soron ezen eljárásban döntés is születik a t.díjról, egyben a láthatás/kapcsolattartás is leszabályozásra kerül.

A baj megtörtént (...) neked kell jó képet vágni a dologhoz...

A gyermeknek szüksége van az apjára, az apának a gyermekére.

A te hozzállásodtól függ, hogy az elkövetkező évek miként is telnek majd el a három felnőtt életében, egyben a gyermek nevelésében a közreműködő segítésben.

Olvassad ezt az "öröklés és családjog" rovatot, mert az egyik-másik topicban számtalan eset- és az azokra írt válaszok, hasznos és tanulságos a jelenben és a jövőt nézve is.

Monalisa
laikus hozzászóló

vzoli # 2009.02.07. 18:49

Nincs valami védelem ilyen esetre ha a fiú nem akar babát...?

De van.

Úgy hívják: óvszer.

Ezt meg már nem is elemzem... :

kérte a lányt mivel engem szeret vetesse el de a lány megtartotta a babát tönkretéve a gyerek és a mi életünket mivel a gyereknek alkalmi apukája lesz nekem meg fel kell dolgoznom hogy nem tőlem van az első babája!

... mert csak valami ilyesmit tudnék erre mondani:

@?!@*?##?@!%?@ßáßß!!!!!!!

kycsyboszy # 2009.02.07. 16:27

A páromnak, babája lett egyetlen egy félre lépésből és kérte a lányt mivel engem szeret vetesse el de a lány megtartotta a babát tönkretéve a gyerek és a mi életünket mivel a gyereknek alkalmi apukája lesz nekem meg fel kell dolgoznom hogy nem tőlem van az első babája! De mivel alig keres a párom nem szeretnénk fizetni gyerektartást a lánynak! Ha bírósági ügy lesz belőle van rá lehetőség h ne keljen fizetnünk? A gyerek nem lesz a párom nevére véve. Meg kinek kell bizonyítania hogy kié a gyerek a páromnak kell hogy nem az övé vagy a lánynak a páromé a baba. Nincs valami védelem ilyen esetre ha a fiú nem akar babát de a lány már csak azért is megtartja? mit tudunk tenni hogy ne kelljen fizetnünk???