Mikor nem kell fizetni gyerektartást?


Majordomus # 2022.08.19. 19:37

A törvény szerint a gyermekről saját életvitele hátrányára is gondoskodni kell.

Magyarul: ha éhezik apátok,akkor is kell fizetnie.

Szomorú örökös # 2022.08.19. 15:15

galfanni

Na és itt jön a kérdés, hogy mennyire volt jogos ez a pénz nekik úgy, hogy ők alapjáraton is jól éltek (telt pl. horvátországi nyaralásra), a mi pénzünk nélkül

A gyermektartás fizetése sohasem attól függ, hogy a gyermeket nevelő szülő mennyit tud a tejbe aprítani havonta. A gyerek után alapból jár egyfajta gyermektartási összeg, amit megállapítanak, vagy a két szülő egyezsége alapján fizet valamelyik közülük a másiknak. Még jóformán az összegét se nagyon befolyásolja ilyen tétel.

galfanni # 2022.08.19. 11:39

Jó napot, egy olyan történettel fordulok önökhöz, ami már igazából lejárt szerintem, s késő bánat, de legalább így utólag szeretnék válaszokat kapni, s hátha segít másnak.

Édesapámnak volt egy előző házassága, amiből született két szép, egészséges gyermeke. Aztán elváltak a feleségével, a gyerekek maradtak a nőnél, közben megismerkedett az én édesanyámmal, ideköltözött hozzánk Romániába, s megszülettem én, 2004 májusában, mozgássérültként. Amennyire én tudom, a gyerektartással kapcsolatos per az én születésem után zárult, s meg lett állapítva egy összeg, amit az édesapámnak kellett fizetni. Na és itt jön a kérdés, hogy mennyire volt jogos ez a pénz nekik úgy, hogy ők alapjáraton is jól éltek (telt pl. horvátországi nyaralásra), a mi pénzünk nélkül, édesapámnak egy állandó munkahelye nem nagyon volt, engem meg kétszer kellett műteni, édesanyám az itteni minimálbérből tartott el, s annyira nem volt pénzünk, hogy nekik gyerektartásra abból a pótlékból lett küldve, amit édesapám rám kapott? Lehetett volna fellebbezni, vagy újabb pert nyitni? Vagy mindenképp kötelezsége volt édesapámnak ezt fizetni a két gyermek felnőttkoráig?

drbjozsef # 2022.03.04. 05:40

Robi,

Mit tehetsz?
A gyermeked után gyerektartást fizetned kell. Akár a saját tartásod rovására is.

Csak két lehetőség van: vagy megegyezel a a gyermeked anyjával, vagy a bíróság fog dönteni.
Annyit tehetsz, hogy megpróbálsz megegyezni a 4 éves gyermeked anyjával is, hogy csökkentenéd a neki fizetett gyerektartást, mert most egy gyerek helyett kettő után kell fizetned. Ha nem tudsz megegyezni vele, te kérheted a bíróságtól a gyerektartás összegének csökkentését.
Ne legyen kétséged, a két gyerekre összesen nyilván többet kell majd fizetned, mint eddig az egyre.

Robi # 2022.03.03. 21:28

Tiszteletem nekem egy ojan problemam van hogy elvaltam van egy 4 éves kisfiam akinek fizetem a gyerektartast, időközben meg ismerkedtem valakivel aki pár hónap után babát szeret volna tőlem én nem nagyon dijaztam de hat végű ösze jött idaig rendben is volt minden szépen el terveztük a kis életünket mindaddig mig montam a páromnak el kel adnom a hazat amit a volt felesegemel közösen vásároltunk mert nem bírom fizetni a hitelt, na innentől a kapcsolatunk meg romlott el költözött a szüleihez én maradtam az adosagokkal most megszuletett a gyerek de ő nem akar velem maradni mert ,, se penzem se hazam , de viszont gyerektsrtast követel és birosaggal fenyegetőzik, mit tehetek válaszukat előre is köszönöm.

csakPanna # 2022.01.19. 03:33

Kedves Jogi fórum, friss válási kérdések miatt az alábbi kérdésben kérnek segítséget. Van két gyerekünk. Egy 5 es fel éves és egy 7 hetes gyermek jelenleg. A nagyot fejlesztésekre hordom és külön órákra. Kérdésem az lenne hogy milyen esetben ha van esélye a férjemnek szabadulnia a tartásdíj fizetése alól. Rendes köztisztviseloi allasom van és neki is normális fizetéssel, a gyerekek fejlődését szem előtt tartva járok el nap mint nap én intézem a bevásárlás nagy részét stb. O követeli a lakásból neki járó tulajdoni hányadát vagy cserébe felejthetem el szerinte a tartásdíjat. Ez ugye csak nekem tunik egy extrém ötletnek??! Fizetése elég jó az átlaghoz képest több picivel (KSH adatok alapján).

Segítség vagy bármely segíti választ előre is nagyon köszönöm.

drbjozsef # 2022.01.10. 12:43

Misu,

Igen.
Értsd úgy, hogy a havi tartásdíjat nem az adott hónapra fizeted, hanem a gyerek éves költségeihez járulsz hozzá egy havi általánydíjjal.

Misu # 2022.01.10. 11:49

Üdvözlöm. Èrdeklődni szeretnék,ha a gyerekek a nyár felét nálam töltik akkor is kell gyerektartást fizetnem. Gyerektartáson, kívül minden nagyobb kiadásnak a felét én fizetem, beiskolázás, szemüveg, stb. Nem lehet az anyával beszélni , egyeszkedni....

ObudaFan # 2020.02.11. 11:24

Sajnos ez nem lehetséges.

Ptk. 6:51. § [A beszámítás kizártsága]
(1) Beszámításnak nincs helye

  1. tartásdíj- és járadékköveteléssel szemben, a túlfizetés esetét kivéve
gerbera317 # 2020.02.11. 11:06

Ezek szerint van vh-okiratod a másik fél ellen? Élj beszámítással úgy, hogy az általad meg nem fizetett gyermektartás összegét a saját követelésedre írod jóvá. Addig jó lehetsz ezzel, amíg el nem jutsz nulláig.

alfateam # 2020.02.11. 10:04

Btk. 212. § Tartási kötelezettség elmulasztása
212. § (1) Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt gyermektartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt tartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, és ezzel a jogosultat súlyos nélkülözésnek teszi ki, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(3) Az (1) bekezdés alapján az elkövető nem büntethető, a (2) bekezdés esetén büntetése korlátlanul enyhíthető, ha kötelezettségének az elsőfokú ítélet meghozataláig eleget tesz.

esperanto # 2020.02.11. 09:17

Tisztelt Segítők!
Azt nyomozom, milyen lehetőség van gy.tartásdíj NEM-fizetésére? Mielőtt elítélnének, elmondom, hogy 11 évig egyedül neveltem a közös gyermeket, az apa nem fizetett gy.tartást (12.000 Ft/hó az összege amúgy...), csak ha a végrehajtót ráküldtem, de akkor is csak 1-1 hónapot, hogy a fizetési hajlandóságot mutassa, blabla, sokan csinálják ezt így... Most ott tartunk, hogy hosszú évek kitartó munkájával elérték, ő és az anyja, hogy a Gyerek kimondja, hogy utál engem és hozzájuk akar költözni. A gyamhivatal már oda is helyezte a Kiskölket, ideiglenes határozattal... Tudom, hogy nemsokára gy.tartásdíjat fognak rajtam követelni és tudom, hogy min. 50ezer ft-ot (nemrég lett vége a legutóbbi szülői felügyelet megváltoztatása iránt indított pernek, ott ennyit kért az apa). Na ez alól szeretnék kibújni, mert nem tartom fair-nek... Van valami lehetőségem? Köszönöm.

_Wasp_ # 2009.02.18. 15:44

gyermektartást már vagy három éve nem kell fizetnie. Ami neked jár(hat) az a rokontartás, aminek a szabályai azonban kötelezetti szempontból sokkal enyhébbek, plusz a jog által a jogosulttól (tőled) is elvárt, hogy szülei tartási kötelezettségét enyhítse. (ösztöndíj megszerzése, támogatások megkérése, első szakma megszerzése után munkába állás, levelező tagozat választása, tanulmányok folyamatos végzése, stb.)

A jogi út helyett mindenképpen egyszerűbb és célszerűbb lenne édesapáddal beszélni, és megkérni őt szépen, hogy a főiskola alatt még lehetőségeihez mérten támogasson téged.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

beatriccess # 2009.02.18. 14:43

Jó Napot!
aarról szeretnék bővebben tájékoztatást kapni,hogy -én egy 21 éves diáklány vagyok.szüleim 2006ban elváltak,édesanyámmal élek ketten.Édesapám eddig fizette a gyerektartást rendesen,de a minap felhívott h kell e neki még fizetnie,mert én 2006ban leérettségiztem,jártam egy 1 éves szakképzésre amit nem tettem le,ezután jelenleg egy 2 éves iskolába járok nappali tagozaton,amit idén fejezek be.Édesapámat arról tájékoztatták h nem kell neki fizetnie gyerektartást,mivel nincsen az eddigi 3 évemről bizonyítványom h elvégeztem e bármilyen iskolát.Ősztől megyek főiskolára is.Az lenne a kérdésem h meddig kell neki fizetni gyerektartást?
köszönöm előre is segítségét,remélem nem voltam nagyon kusza.:)

ObudaFan # 2009.02.16. 17:33

Hogy van-e esély, azt ennyiből ember nem mondja meg. Vidd magaddal az ítéletet, a számlákat, és az újonnan született gyermek születési anyakönyvi kivonatát.

Inda66 # 2009.02.16. 16:13

Kedves Fórumozók!
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni a következő dologban.
Kettő gyermekem után gyermektartást fizetek, 16-16 %-ot. Azért ennyit mert újabb házasságomból született még egy gyermek.
A nagyobbik 18 éves, a kisebb 15 .
Sajnos az utóbbi időben anyagi helyzetünk romlott, veszélyben van a család a kiskorú tartása. Minden bevételt-kiadást számlákkal igazolni tudok. Kb. annyi a bevétel minta kötelező kiadás.
Tartásdíj csökkentésre szeretnék kérvényt benyújtani. Milyen iratokat vigyek magammal a panasznapra?
Van-e esély a csökkentésre?
Előre is köszönöm a választ!

kalamalyka # 2009.02.13. 11:39

Fűzetni nem, de fizetni köteles vagy, mindentől függetlenül gy.tartást.

Gery32 # 2009.02.13. 10:11

Tisztelt fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni!
Az lenne a kérdésem,hogy köteles vagyok-e Gyt-t fűzetni,ha a közösen vásárolt ingatlanban élünk továbbra is,s a vásárláskor felvett hitelt,és a rezsit is közösen füzetjük. Ami nem kis összeg,viszont így alig marad valami. Igaz ez részben a gazdasági helyzet miatt alakult így,de sajnos így van. S így nagyon nehéz!

Üdv: Gery32!

sagit # 2009.02.13. 09:41

Mégegyszer köszönöm Dr. Úr !

Tamás123 # 2009.02.13. 09:02

Üdvözletem Grád úr, szép napot kívánok Önnek!

Kérdésem a következő: Kell-e gyermektartási díjat fizetnem a gyermek fogantatásának kezdetétől, amikor a közös babánk még az anyuka pocakjában van?

A bírónénike ugyanis még arra az időszakra is gyt.díj elmaradást állapított meg, amikor egy családként éltünk és a család valamennyi költségét én fedezte. Most másodszor is kifizetem, vonja a munkáltatóm. Aranyos és szakmailag kiemelkedő kvalitású ez a bírónéni. (nem csak emiatt, ez csupán csepp a tengerben)

Grád András # 2009.02.13. 08:56

Kedves Sagit!

Sajnos a bírói gyakorlat nem számítja be a tartásdíjba a gyerekre fordított plusz kiadásokat, mert az az elve, hogy agondozó szülő tudja igazából, hogy a gyermeknek mire van szüksége, ne a másik fél döntsön helyette. Ebben azért van logika, és különösen akkor indokolt, ha az, amit a kötelezett vesz, nála is marad, vagyis nem kerül át a gondzó szülő birtokába, vagy egyszerűen csak szórakozásra megy el a pénz. Úgyhogy nem tudom áltatni, nincs igazából "jó" megoldás. (Mondanám, hogy miként a gyerekelhelyezésnél sincs "jó" megoldás, igazából mindig csak a nagyobb és a kisebb rossz között tudunk választani.) Jó beszélgetést a gyerekkel, ez az egyetlen békés és "jó" megoldás! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

sagit # 2009.02.13. 08:48

Köszönöm a gyors válaszát Tisztelt Grád András !

Más megoldás nincs ? Nem tudom elnézni hogy a gyermekeim így járjanak, éljenek...Tudom erre játszik az exnejem, de mégis...Akkor is ez volt mikor nem vettem- vettünk semmit pluszba nekik...
Az ilyen "ajándékot" nem lehet a gyt-ből levonni? Persze nem én hanem Gyámhatóság előtt számlaigazolás mellett?

Grád András # 2009.02.13. 08:05

Kedves Sagit!

Dehogynem számít! Sürgősen fel kell hagyni minden olyan gyermekre költéssel, ami nem a tartásdíj (pl. az Ön által említett ruházkodás, beiskolázás stb.) Tudom, hogy egy szülő szeret közvetlenül örömet szerezni a gyermeknek, de valószínűleg el lehet neki magyarázni, hogy az anyagi helyzete miatt ezt most már nem tudja megtenni. Ha mindezt, amit leírt, egy perben adja elő, a bíró nagyjából ugyanezt fogja gondolni, ha emberséges, akkor mondani is, viszont mindkét esetben el fogja utasítani a leszállítás iránti keresetet. Üdvözlettel:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

sagit # 2009.02.13. 05:36

Kedves Válaszolók!
A félreértés elkerülése végett: Nem szívesen fordulnék csökkentésért, csak a gyt-n kívül és és családom veszi a gyerekek ruháját cipőjét, vitaminokat, szeptemberben az iskola kezdésre a cuccokat, stb. Azonkívül (hál istennek) hétvégenként és minden kedden szerdán velünk vannak. DE így nem tudjuk rendesen ellátni őket, mivel anyagi forrásaink igencsak végesek. A gyt annyi mint amennyit a mostani párom keres. És neki is van egy gyermeke akit szintén mi nevelünk...
Ez sem változtat semmit ?

sagit # 2009.02.13. 05:22

Köszönöm Kedves Grád András a válaszát !