Mikor nem kell fizetni gyerektartást?


drbjozsef # 2022.01.10. 12:43

Misu,

Igen.
Értsd úgy, hogy a havi tartásdíjat nem az adott hónapra fizeted, hanem a gyerek éves költségeihez járulsz hozzá egy havi általánydíjjal.

csakPanna # 2022.01.19. 03:33

Kedves Jogi fórum, friss válási kérdések miatt az alábbi kérdésben kérnek segítséget. Van két gyerekünk. Egy 5 es fel éves és egy 7 hetes gyermek jelenleg. A nagyot fejlesztésekre hordom és külön órákra. Kérdésem az lenne hogy milyen esetben ha van esélye a férjemnek szabadulnia a tartásdíj fizetése alól. Rendes köztisztviseloi allasom van és neki is normális fizetéssel, a gyerekek fejlődését szem előtt tartva járok el nap mint nap én intézem a bevásárlás nagy részét stb. O követeli a lakásból neki járó tulajdoni hányadát vagy cserébe felejthetem el szerinte a tartásdíjat. Ez ugye csak nekem tunik egy extrém ötletnek??! Fizetése elég jó az átlaghoz képest több picivel (KSH adatok alapján).

Segítség vagy bármely segíti választ előre is nagyon köszönöm.

Robi # 2022.03.03. 21:28

Tiszteletem nekem egy ojan problemam van hogy elvaltam van egy 4 éves kisfiam akinek fizetem a gyerektartast, időközben meg ismerkedtem valakivel aki pár hónap után babát szeret volna tőlem én nem nagyon dijaztam de hat végű ösze jött idaig rendben is volt minden szépen el terveztük a kis életünket mindaddig mig montam a páromnak el kel adnom a hazat amit a volt felesegemel közösen vásároltunk mert nem bírom fizetni a hitelt, na innentől a kapcsolatunk meg romlott el költözött a szüleihez én maradtam az adosagokkal most megszuletett a gyerek de ő nem akar velem maradni mert ,, se penzem se hazam , de viszont gyerektsrtast követel és birosaggal fenyegetőzik, mit tehetek válaszukat előre is köszönöm.

drbjozsef # 2022.03.04. 05:40

Robi,

Mit tehetsz?
A gyermeked után gyerektartást fizetned kell. Akár a saját tartásod rovására is.

Csak két lehetőség van: vagy megegyezel a a gyermeked anyjával, vagy a bíróság fog dönteni.
Annyit tehetsz, hogy megpróbálsz megegyezni a 4 éves gyermeked anyjával is, hogy csökkentenéd a neki fizetett gyerektartást, mert most egy gyerek helyett kettő után kell fizetned. Ha nem tudsz megegyezni vele, te kérheted a bíróságtól a gyerektartás összegének csökkentését.
Ne legyen kétséged, a két gyerekre összesen nyilván többet kell majd fizetned, mint eddig az egyre.

galfanni # 2022.08.19. 11:39

Jó napot, egy olyan történettel fordulok önökhöz, ami már igazából lejárt szerintem, s késő bánat, de legalább így utólag szeretnék válaszokat kapni, s hátha segít másnak.

Édesapámnak volt egy előző házassága, amiből született két szép, egészséges gyermeke. Aztán elváltak a feleségével, a gyerekek maradtak a nőnél, közben megismerkedett az én édesanyámmal, ideköltözött hozzánk Romániába, s megszülettem én, 2004 májusában, mozgássérültként. Amennyire én tudom, a gyerektartással kapcsolatos per az én születésem után zárult, s meg lett állapítva egy összeg, amit az édesapámnak kellett fizetni. Na és itt jön a kérdés, hogy mennyire volt jogos ez a pénz nekik úgy, hogy ők alapjáraton is jól éltek (telt pl. horvátországi nyaralásra), a mi pénzünk nélkül, édesapámnak egy állandó munkahelye nem nagyon volt, engem meg kétszer kellett műteni, édesanyám az itteni minimálbérből tartott el, s annyira nem volt pénzünk, hogy nekik gyerektartásra abból a pótlékból lett küldve, amit édesapám rám kapott? Lehetett volna fellebbezni, vagy újabb pert nyitni? Vagy mindenképp kötelezsége volt édesapámnak ezt fizetni a két gyermek felnőttkoráig?

Szomorú örökös # 2022.08.19. 15:15

galfanni

Na és itt jön a kérdés, hogy mennyire volt jogos ez a pénz nekik úgy, hogy ők alapjáraton is jól éltek (telt pl. horvátországi nyaralásra), a mi pénzünk nélkül

A gyermektartás fizetése sohasem attól függ, hogy a gyermeket nevelő szülő mennyit tud a tejbe aprítani havonta. A gyerek után alapból jár egyfajta gyermektartási összeg, amit megállapítanak, vagy a két szülő egyezsége alapján fizet valamelyik közülük a másiknak. Még jóformán az összegét se nagyon befolyásolja ilyen tétel.

Majordomus # 2022.08.19. 19:37

A törvény szerint a gyermekről saját életvitele hátrányára is gondoskodni kell.

Magyarul: ha éhezik apátok,akkor is kell fizetnie.

Istvan34 # 2022.10.20. 09:47

Lenne egy kérdésem.
A nejem elvált tőlem már több éve. Azóta kisajátította a kétszintes házunk, ami a válás után is közös tulajdon maradt. Indított ellenem egy behajtást gyerektartásért (készpénzben megkapta mindig), amiről az értesítéseket utólag adta át. Én külföldön dolgoztam és csak hétvégente jártam haza. Így bírósági úton "elcsalta" a teljes házrészem.
A váláskor 3 gyerekre 50ezer forint gyerektartást szabtak ki, amibe én akkor beleegyeztem, mert nem akartam a gyerekeim elveszíteni.
Ma már csak a legkisebbre kötelező a gyerektartás. A kapcsolatunk csak a pénzről szól és havonta csak egyszer telefonál. A behajtásos incidens óta minden hónapban iratok egy átvételi elismervényt a már nagykorú gyerekemmel és két tanúval. Mindig adtam neki pluszban pénzt, mert a gyerekem sokszor panaszkodott, hogy sok mindenre rászorul. Arról a plusz összegről is írtam átvételi elismervényt. Azóta csak rosszabbodott a kapcsolatunk és szeretném lecsökkenteni a gyerektartási összeget (mivel teljes mértékben csak kihasználtak és nem tartja velem rendesen a kapcsolatot). Krónikus bélgyulladása van a gyermekemnek, így nem tudom, hogy ez lehetséges e. Továbbra is külföldön dolgozok, így Magyarországon bejelentett munkahelyem nincsen.
Továbbá szeretném elismertetni a pluszban adott összegeket gyerektartási összegnek. Amennyiben egy két tanús elismervényben a nagykorú (19 éves) gyerekem elismeri azt, valamint hogy nem kell gyerektartást fizetnem egy adott időszakra (mert összegben már megkapta), akkor mentesülnék-e a fizetés alól arra az időszakra?
Sajnos nincs lehetőségem a volt feleségemmel megegyezni. Mindig pénzt követel tőlem, ordibál és ellen fordította két gyermekem a háromból. Azt amelyiket nem tudta ellen fordítani, azt kitette az utcára és nagyobb pénzösszeget is elvett tőle.
Szeretném már ki zárni végleg az életemből a volt feleségem.

Majordomus # 2022.10.20. 21:20

Mit jelent az hogy elcsalta a házrészem?

A tulajdonrészed "átengedését " beszámithatod a gyerektartás összegébe ha a bíróság jóváhagyja.

Ezt a gondot itt a fórumon nem tudod megoldani.

Keress egy családjoggal foglalkozó ügyvédet,mert mindenképpen csak perben tudod az érdekeidet érvényesiteni.
A nagykorú fiad már tanuskodhat melletted,de arra vigyázz hogy az ő életét nehezíted meg mert továbbra is az anyjával fog együtt élni.

marisgyorgy # 2023.02.25. 11:57

Az lenne a kérdésem , hogy 2010 ben kimondott válásomkor az exemre és a gyerekekre hagytam az ingatlanunkat aminek az akkori értéke 52 millió volt . Most beperelt tartásdíj emelés miatt .az szeretném tudni ,hogy ezt most esetleg lehetne érvényesíteni a perben ?

Majordomus # 2023.02.26. 15:06

Mit?
Ha van irásos egyezség arról hogy az átengedett vagyon erejéig nem fizetsz tartásdíjat akkor nincs gond.
.
Ugye nem azt akarod mondani hogy otthagytál neki 52 millió ft-ot s még havonta fizetsz is?

.
Lásd előző beírásomat.

drbjozsef # 2023.02.26. 16:39

marisgyorgy,

exemre és a gyerekekre hagytam

Meghaltál? Már több mint tíz éve? Ahhoz képest elég jól írsz még.

Tehát : mit értesz "hagytam" alatt? Mi volt az ex szerzésének jogcíme? Mi szerepel a tulajdni lapon?

Majordomus # 2023.02.26. 20:38

Hát ez lenne a lényeg!
Szerintem a gyerekekre íratta a tulajdonrészét ezt ért a "hagytam"
Szó alatt.

zsbalogh76 # 2023.03.08. 14:18

Kedves Szakértők!
Gyermektartásdíj kérdésében kérek útmutatást.

A lányom júniusban tölti be a 18. életévét, viszont még gimnáziumi tanulmányait tölti, az érettségig van még 2 éve. Ha jól értelmezem a törvényt, akkor a 20. életévéig, tehát még +2 évig, - mert még nem szerzett szakmát - én köteles vagyok tartásdíjat fizetni.
Ha nem tanul tovább, (20 évesen, felsőoktatás) akkor automatikusan megszüntethetem a tartásdíjfizetést, vagy bírósághoz kell fordulnom? Azaz a tovább nem fizetéshez szükséges bármilyen hivatalos dokumentum, szerződés, nyilatkozat?

Második kérdésem az, hogy kell-e bírósági végzés (vagy bármilyen hivatalos dokumentum, szerződés az exem aláírásával), ha a gyermektartásdíjat a nagykórúvá vált lányom számlaszámlájára utalom és nem az édesanyának. Önhatalmúlag eldönthetem ezt? (Hiszen nem arról van szó, hogy nem fizetek, csak nem mindegy, hogy kinek.)

Köszönöm a válaszotokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.08. 18:12

automatikusan megszüntethetem a tartásdíjfizetést,
Kockáztatod vele, hogy végrehajtást kér.

Önhatalmúlag eldönthetem ezt?
Nem.

Majordomus # 2023.03.08. 21:21

Kérned kell a bíróságtól a megszüntetést.
.
A másik szülő beleegyezésével.

drbjozsef # 2023.03.09. 05:33

Helyesebben : ha a feltételei már nem állnak fent, akkor a jogosultnak kell kérnie a megszüntetését, erre fel lehet szólítani, ez az ő kötelessége lenne. Ha nem teszi meg, akkor kell a kötelezettnek kérnie ugyanezt bíróságon.

zsbalogh76 # 2023.03.09. 18:32

Köszönöm a válaszokat!
Önkéntesen nem változtatok a tartásdíj fizetésén, amíg erről bírósági döntés vagy szerződés nem születik. A szerződés gyorsabbnak tűnik, mint a bírósági eljárás, majd megkérdem az exem mit szól hozzá...

Vagyis, amíg gimnáziumi tanulmányait folytatja (esetemben ez 20 éves koráig) fizetnem kell a gyerektartást. Ha már nem tanul tovább, akkor az exemnek kell kérni a megszüntetést.
Mennyi egy tartásdíj megszüntetési kérelemnek az átfutási ideje?

Egy másik gondolat.
Ha mégis egyetemi tanulmányokat akar folytatni, de másik városban, albérletben és oda be van jelentve, saját magáról gondoskodik, tehát már a feltételek nem állnak fent, mert életvitelszerűen nem otthon lakik. Ebben az esetben mi a jogi gyakorlat?
Amíg egyetemi tanulmányokat folytat, 25 éves koráig, akkor már nem őt illetné a ”tartásdíj”?
(Lehet van más jogi elnevezése.)

Megjegyzés:
Ha nem váltunk volna el, az egyetemi tanulmányait ugyanúgy támogatnám anyagilag. Csak ez a fránya sáp ne lenne… :)

Majordomus # 2023.03.09. 20:24

Miért jár 20 évesen gimibe?
Én 17 (és fél) évesen érettségiztem

drbjozsef # 2023.03.10. 05:34

zsbalogh76,

Várjál, lépjünk egyet vissza. A tartásdíj fizetési kötelezettségedre nincs semmilyen határozat, ítélet, vagy akár csak írásbeli megegyezés? Teljesen önkéntesen fizeted, külön megállapodás nélkül?
Utóbbi esetben lehet csak egyszerűen abbahagynod, ha a feltételei szerinted már nem állnak fent (bár az önkéntes teljesítés is egyfajta szerződésnek felel meg), és pereljen a jogosult, ha nem ért egyet ezzel, és akkor lesz okirata arról, hogy fizetned kell (ha kell).
Ha megegyezésetek van, mondjuk a válásnál írtatok ilyen, akkor azt egy másik megállapodással írhatjátok felül, szóval kell az exed beleegyezése, leírni, hogy igen, elismeri hogy nem jár a törvény szerinte, a továbbiakban nem kell fizetned.
Ha pedig bármilyen bírósági döntés van a tartásdíjról, akkor annak megváltoztatását ugyanott kell kérni. Neki, vagy neked.

Amíg egyetemi tanulmányokat folytat, 25 éves koráig, akkor már nem őt illetné a ”tartásdíj”?
Ha az anyja a háztartásában él (ennek megfelel a kollégium is, mert az a tanulmányok miatti ideiglenes lakhely elhagyást jelenti, de szerintem az albérlet is), és érvényes ítélet van a tartásdíjról, addig nem. Ha a nagykorú gyermek is úgy érzi, hogy a tartást ő szeretné megkapni, akkor vagy hármatok közös megegyezése alapján lehet erre változtatni, vagy a meglévő ítélet megváltoztatását ő is kérheti a bíróságtól.

zsbalogh76 # 2023.03.10. 18:02

Majordomus,
Egy évet késett az oviban és egy évet járt nyelvi előkészítőre.

drbjozsef,
A jogerős határozat 2011-ben kelt és nincs benne, hogy hány éves korig kell fizetni a tartásdíjat. Ha jól emlékszem a régi törvény is tartalmazta azt, hogy ha tanulmányait folytatja a már nagykorúvá vált gyerek, akkor fizetni kell, de már nem olyan áron kötelez a törvény, mint amikor még kiskorú. A családjogi törvényt ha jól tudom 2021-ben megváltoztatták. Ezt nem látom át.

Mielőtt bárki pálcát törne felettem, én mindig megteremtettem gyermekemnek azt az életszínvonalat, ami lehetőségeimhez mérten telt, és biztosítottam számára a kellő testi, szellemi, erkölcsi és társadalmi fejlődését. Támogattam a tanulmányaiban, sportban, az élete során felmerülő extra kiadásokat is vállaltam, soha nem trükköztem és nem késtem a tartásdíjjal és soha nem mondtam egy rossz szót sem az édesanyjára. Nem hétvégi szülő vagyok, minden nap találkozok vele. Ezen kívül az egyik héten velünk lakik, másik héten az édesanyával - holott a válási dokumentumokban nem ez van leírva - azaz nem csak anyagikkal járulok hozzá szükségleteihez, hanem természetben is.

Most sem arról van szó, hogy nem akarok fizetni, hanem arra keresem a jogi utat, (a hogyant), hogy az idő közben nagykorúvá vált gyermekem számlájára érkezzen a még fennálló és jövőbeli tanulmányai alatt a tartásdíj.

Tudom. Közös megegyezéssel, de tisztában vagyok azzal, hogy ez a lépés az exemnek nem fog tetszeni és nem fog ebbe beleegyezni, hiszen neki ez így előnyös és kényelmes, minek változtasson rajta…

Valami ötlet?

Köszönöm az építő hozzászólásokat!

drbjozsef # 2023.03.10. 18:46

zsbalogh76,

A jogerős határozat 2011-ben kelt és nincs benne, hogy hány éves korig kell fizetni a tartásdíjat.
Persze hogy nincs benne, honnan tudhatná bárki sok évre előre, pontosan meddig kell fizetni?

Ha határozat van, akkor az azt meghozó a bíróságnál kérheted a módosítást.
Jobb, ha megbeszélitek ezt közösen mindannyian, ki mit szeretne, de a szabályok világosak, ha valaki kéri a módosítást, azok alapján fogja módosítani a bíróság.

Majordomus # 2023.03.10. 21:32

Nem lenne egyszerűbb leülni hárman beszélgetni?

sano75 # 2023.03.30. 04:08

A súlyosan fogyatékos személy után járó ápolási díjból vonható gyermek tartásdíj?

drbjozsef # 2023.03.30. 05:50

sano75,

Nem.
Az ápolási díj mentes a letiltás alól.
Vht. 74.§ "b" pont.