Mikor nem kell fizetni gyerektartást?


sagit # 2009.02.13. 05:36

Kedves Válaszolók!
A félreértés elkerülése végett: Nem szívesen fordulnék csökkentésért, csak a gyt-n kívül és és családom veszi a gyerekek ruháját cipőjét, vitaminokat, szeptemberben az iskola kezdésre a cuccokat, stb. Azonkívül (hál istennek) hétvégenként és minden kedden szerdán velünk vannak. DE így nem tudjuk rendesen ellátni őket, mivel anyagi forrásaink igencsak végesek. A gyt annyi mint amennyit a mostani párom keres. És neki is van egy gyermeke akit szintén mi nevelünk...
Ez sem változtat semmit ?

sagit # 2009.02.13. 05:22

Köszönöm Kedves Grád András a válaszát !

kalamalyka # 2009.02.12. 21:09

Köszönöm szépen.

Grád András # 2009.02.12. 20:44

Kedves Kalamayka

Ha a már meglévő végzettségével nagykorúként el tudna helyezkedni a szakmájában, akkor a továbbiakban nem jár a tartásdíj. Ennyi.


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kalamalyka # 2009.02.12. 20:21

az előző közgazdasági szakközép volt, szakmát adott. Valami ügyintézői felsőfokú OKJ-t, és most gyermek és ifjúságvédelmi felügyelőre jár...........
Ennek mi a jelentősége?

ObudaFan # 2009.02.12. 19:28

Attól függ. Mi volt az előző végzettség és mi lenne az új?

monalisa1 # 2009.02.12. 18:55

Joga van meggondolni magát, elvégre felnőtt már... De éppen ezért "joga van" estin és/vagy levelezőn elvégezni a másik képesítést adó iskolát, napközben meg dolgozik már... Vagyis apuka nem köteles a leánya kénye-kedve szerinti döntéseket finanszírozni. Mert mi a garancia arra, hogy a 2 éves képzés alatt nem gondolja meg ismét magát...

kalamalyka # 2009.02.12. 17:57

(Nem a gyermektartás ill. rokontartás a lényeg, hanem maga a tény, mi szerint ugyanolyan szinten második szakmáját szerzi)

kalamalyka # 2009.02.12. 17:54

kedves Hozzáértők!
Adott egy 19 éves lány, aki szakközép iskolában végzett, szakmát tanult, melyről megkapta a papirost is.
Iskolája végeztével meggondolta magát, mi szerint ő mégsem abban a szakmában szeretnbe dolgozni, hanem egy teljesen másikban, melynek köze nincs a végzettségéhez.
Köteles-e az apa gyermektartást fizetni az elkövetkezendő két évre míg a másik szakmát is kitanulja???
Az előző szakmájában az elhelyezkedését senki és semmi (pl. egészségi állapota) nem akadályozta volna meg.

Grád András # 2009.02.12. 15:43

Kedves Sagit!

Minthogy a szülőknek a saját szükséges tartásuk veszélyére is kötelességük mindent megosztani a gyermekeikkel, nem tűnik igazán esélyesnek egy ilyen cafeteria rendszer változásra leszállítást alapozni, a ház használata meg végképp nem játszik. Szóval elég nagy valószínűséggel bukovári lesz a per, én nem vágnék bele! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.02.12. 15:37

Kedves Plíz!

Ha jól értem a történetet, mindkét gyermek a házasság fennállása alatt született, és egyikük vonatkozásában sem került az apaság vélelme megdöntésre, tehát végrendelet hiányában ők örökölnek egymás között 1/2-1/2 arányban. Ha Önök házastársak voltak, Öné mindennek a holtig tartó haszonélvezete, de ha csak élettársak voltak, ez nem áll. A 90-es évek eleján Budapesten az apasági vizsgálatokat a SOTE Igazságügyi Orvostani Intézetében végezték az Üllői úton, de nem tudom, meddig tárolják a vizsgálatok eredményét. Egyébként akkoriban még volt olyan, hogy egy apasági vizsgálat olyan értelemben eredménytelen volt, hogy mondjuk 97% volt az apaság valószínűsége a vércsoportvizsgálatok alapján, ez meg matematikailag lényegében, 50%-os valószínűséget jelentett, vagyis sem megerősíteni, sem kizárni nem tudták az apaság tényét - és maradt a vélelmezett apa az apa. Ma már a HLA korában ez nem fordulhat elő, de akkor ez még vadi új volt és baromi drága, még nemigen alkalmazták. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.02.12. 12:54

Köszöntelek!

A sajnálatos jövedelem csökkenésre- mint időközben közbejött kedvezőtlen körülményre lehet hívatkozni a t.díj mérsékélésénél, és erről legkésőbb a tárgyalásra munkahelyi igazolást kell becsatolni. A kérelmet haladéktalanul add be a bíróságra, mert az egyéb sok más ügy miatt az elbírálás sajnos nem egyik napról a másikra való. (Ameddig a bíróság másképp nem dönt addig a jelenlegi összeget kell fizetni...)

A megöröklött lakrész fűtésének- karbantartásának költsége mondhatni magánügy.

Monalisa
laikus hozzászóló

sagit # 2009.02.12. 10:38

Tisztelt Fórumozók !
Gyt- csökkentésről kérdeznélek benneteket.. :
Nem szívesen, de megváltozott ez az.

Tehát először is : Nagyszüleimmel akikkel külön házrészben de egy házban laktunk meghaltak. Így az ő házrészüket hogy ne romoljon az állag füteni karbantartani, stb nekünk kell.
Másodszor ahol dolgozom cégnél megszünt tavaly a kaffetéria rendszer így semmilyen béren kívüli juttatást nem kapok. ill. már mozgóbért sem.
Ezek alapot adhatnak csökkentésre? Most a fizetésem 40% át fizetem.

köszönöm előre is a válaszokat!

ObudaFan # 2009.02.12. 10:19

Bocs, természetesen 5 és nem 3 év, de a lényegen nem változtat ez.

ObudaFan # 2009.02.12. 09:32

Az első gyermek esetében is fennállt a vélelem, hiszen már az ő születésekor is házastársak voltak. Innetől fogva a férj a megdöntés iránt kezdeményezhetett pert, ott viszont nem értem, hogy mit jelent az , hogy eredménytelen: most vagy az derült ki, hogy ő az apa, vagy megdőlt a vélelem. Ha pedig volt megdöntés iránt per, és annak valamilyen eredménye volt, akkor az csak 3 évig lett volna perújítással támadható. Az ügyészség csak akkor jöhet képbe, ha nincs jogerős ítélet a megdöntés kérdésében, de itt, úgy tűnik, van.

plíz (törölt felhasználó) # 2009.02.12. 03:07

Kedves Grád András!
Ez nem olyan jó sztori, mint az artistanő, de ez se' kutya:
Fiatalasszonyka hol haza, hol máshova járt hálni. Meg is lett az eredménye, és elköltözött a férjtől szülés előtt. Szülés után meg se ide, se oda, hanem anyukához.
Közben a nej visszafanyalodott a férjre, de perceken belül megint csinált egy gyereket a szeretővel (ezt már biztos, hogy vele).
Ám a szerető ezt a picit sem vette nevére, hanem a férjé lett ez is vélelem alapján.
Az első gyermek esetében a férj kezdeményezésére apasági vizsgálat történt annak 1 éves kora előtt, de eredménytelnül zárult, nem tudni miért. (Egyikőjük apaságát sem lehetett kizárni? Vagy bizonyítani? Vagy - éppen nem kizárható egyes felvetések szerint - egy nevető harmadik az apa, avagy technikai malheur?)
A második esetben neki kellett (volna) kezdeményeznie az apaság vélelmének megdöntését, ezt valószínűleg megtette, de én erről papírt nem láttam. Az ember, akit így szátaláztak,az én társam, és meghalt. Most elmélkedem:
Honnan tudjam végül, hogy nem két örököse van-e? Bejelentem, végül is nekem mindegy, majd ők tisztázzák, kit hogyan hívnak, és ki örököl. Avagy ez badarság?
Kérdésem: '91-92-ben hol végeztek apasági vizsgálatot Bp.-en? A sok évvel ezelőtti, eredmény nélküli kezdeményezés lehet indok egy ügyészségi vizsgálatra (hisz' maradt utána ún. örökítő anyag, s végre tisztázható lenne a sok évvel ezelőtti szándék)?
Kiváncsian várom a válaszát!

Grád András # 2009.02.10. 20:25

Az lehetséges, de tény, hogy magam is hallottam régebben egy hasonló sztorit, le is írtam, de az éppúgy lehet városi legenda. Vegyük úgy, hogy ez a modern folklór - színesíti az életünket és unalmas óráinkban ellát bennünket témával. :-) Másrészt temérdek olyan - saját magam által személyesen ismert - történettel találkoztam már főleg a bíróságon, hogy ha az utcán hallom, ugyanezt mondtam volna róla. Egyetlen példa: A cirkuszi artistanő története, aki után egy nyüzüge alak kajtatott, és amikor valahogy összejött neki a dolog, a boldog beteljesülés pillanatában a nő ügy megszorította, hogy 3 bordája eltörött. A balfék meg ahelyett, hogy otthon nyalogatta volna csöndben a sebeit, beperelte a nőt a táppénz és a tényleges keresete közötti különbözetre. (Máig emlékszem: A könnyeim potyogtak az ebédnél a zöldborsólevesbe a röhögéstől.) Bocs, csak gondoltam kicsit színesítem a fórumozók estéjét egy valódi történettel! :-) Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

ObudaFan # 2009.02.10. 20:14

Nem, én még mindig a prometheusz által írt esetről beszélek.
Mellesleg prometheusz a nevéhez méltóan szerintem tényleg a görög mitológia egyik ismert történetéből csinált modern városi legendát.

Grád András # 2009.02.10. 20:06

"Csak egy kérdés: vajon anyuka honnan jött rá, hogy kit kell az apaság megállapítása iránt perelni?"

Obudafan, ha az általam leírt esetre vonatkozik a kérdés, akkor ott a barátnőivel visszakövette, hogy a vélelmezett fogantatási időben a dizsiben kikkel szórakozott és főleg távozott (immár öntudatlanságig részegen), aztán próba - cseresznye alapon az egyik bejött neki. Nem irigyeltem a nyertest. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

ObudaFan # 2009.02.10. 20:00

teljes hatályú apai elismerés történt az anya hozzájárulásával.

Ami után semmi akadálya megtámadni az apaságot perben.

_Wasp_ # 2009.02.10. 19:52

ez igaz, de itt szó sem volt megtámadásról, teljes hatályú apai elismerés történt az anya hozzájárulásával.

mindazonáltal urban legendnek gondolnám, bár az 100%-osan biztos, hogy elvileg lehetséges.

Mindazonáltal fene a gusztusukat...


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2009.02.10. 19:46

A görög mitológiában valóban előfordulhat.

Csak egy kérdés: vajon anyuka honnan jött rá, hogy kit kell az apaság megállapítása iránt perelni?

Végül egy csemege a Csjt. Kommentárból:
"Az apasági vélelmek megtámadására leggyakrabban azok tartalmi valótlansága miatt kerül sor, és ez a megtámadás alapesete.
A tartalmi valótlanságot a törvény szerint két vagylagos esetben lehet megállapítani [Csjt. 43. § (1)].
- Ha az, akit a vélelem alapján a gyermek apjának kell tekinteni, a gyermek anyjával a gyermek fogamzási idejében nemileg nem érintkezett, vagy- érintkezett ugyan, de a körülmények szerint egyébként lehetetlen, hogy a gyermek tőle származik."

Grád András # 2009.02.10. 19:03

Többeknek:

Azért én ezzel a körberöhögéssel óvatosabb lennék. Bizonyítottan piszkosul kevés anyagtól is estek már teherbe nők. Nem mondom, hogy valószínű, de elvben nem is zárható ki a történet alapján a teherbe esés, minden csak attól függ, mennyi idő telt el a közösülések között.

Wasp! Az én egyik jelöltemnek nem volt ilyen mázlija, a szerencsés nyertest a féltucatból kénytelen voltam apává ütni. Nem volt parttalanul boldog, amit mondjuk megértek. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

tim.si # 2009.02.10. 18:36

Mohó nő több férfivel is hált, rövid idő alatt.
Egyik férfi hasonló mohóságú volt és több nővel is hált.
Az egyik nő teherbe esett, de később kiderült az apa nincs azok közt akikkel korábban hált.
Egyik „párja“ átvitte a korábbi nőből (bocsánat a nyers fogalmazásért) az anyagot (ismét bocsánat), ami olyan férfiből származott akivel az állapotos nő korábban személyesen sohasem találkozott.

Ahhhha! Ez pont olyan, mint amikor tinik megkérdezik a kedvenc újságjukban, hogy az orális szextől teherbe lehet-e esni... Bocsánat, de ez jutott eszembe. A nőgyógyász körberöhögné ezt a történetet.

ObudaFan # 2009.02.10. 18:26

Mohó nő több férfivel is hált, rövid idő alatt.
Egyik férfi hasonló mohóságú volt és több nővel is hált.
Az egyik nő teherbe esett, de később kiderült az apa nincs azok közt akikkel korábban hált.
Egyik „párja“ átvitte a korábbi nőből (bocsánat a nyers fogalmazásért) az anyagot (ismét bocsánat), ami olyan férfiből származott akivel az állapotos nő korábban személyesen sohasem találkozott.

A történet nagyon jó, és a fórum megválasztása is. Csak egy jogi fórumon képzelhető el, hogy ilyenen még el is kezdenek gondolkodni, hogy akkor ennek most mi is a jogkövetkezménye. Nőgyógyászfórumon elküldenének melegebb éghajlatra.