gyámság levétele.


Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.06. 11:11

Vagy vállalja más hozzátartozó a gyámságot vagy rendelnek neki hivatásos gyámot.

Nem lehet, hogy nem is a gyámságot akartad kérdezni, hanem a szülői felügyeleti jog gyakorlását?

laventa # 2018.12.06. 08:36

Jó napot!
Én azt szeretném megkérdezni, hogyha valaki lemond egy kiskorú gyámságáról, mi történik, ha az egyik szülő ismeretlen helyen van és 10 éve nincs kapcsolata a gyerekkel, a másik szülő pedig külföldön dolgozik.
Előre is köszönöm!

Tordesillas # 2009.02.09. 20:41

kiszacsek

A gyámhivatal kivételesen akkor is felmentheti a gondnokot, ha a működése ellen nem merült fel különösebb kifogás, de más személy gondnokként kirendelése a gondnokolt érdekében kedvezőbb.
Akár erre is hivatkozhat a gyámhivatalnál.

ObudaFan # 2009.02.09. 17:37

A gondnokság megszüntetéséhez az szükséges, hogy már ne legyen cselekvőképtelen. A lentiekkel ellentétben nem bocsátkoznék találgatásokba, te jobban tudod, hogy most beszámítható-e , vagy sem.
A gondnok maga is kérheti felmentését, a gyámhatóság pedig akkor rendel új gondnokot a régi elmozdításával enélkül, ha folyamatosan, vagy súlyosan törvényt sért. Persze ebben az esetben még mindig nem feltétlenül te leszel az új gondnok.

Tordesillas # 2009.02.09. 10:06

kiszacsek

Nem írta ugyan, hogy hajléktalan ismerőse kizáró vagy korlátozó gondnokság alatt áll, de mivel minden jövedelmét Ön szerint gondnoka kapja kézhez, feltételezem, hogy kizáró gondnokság alatt áll, ugyanis a kizáró gondnokság alatt álló nem rendelkzhet a jövedelmével, a korlátozó viszont a felével igen.
Cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt álló személy nem köthet házasságot, semmilyen engedéllyel sem.
Ha korlátozó gondnokság alatt áll, akkor köthet házasságot, aminek megkötéséhez a gyámhvatalnak és gondnokának nincs köze.

A gondnokváltás viszont már a gyámhivatalra tartozik.
Ha befogadta és közös háztartásban él vele, akkor kérheti a hivatásos gondok felmentését és saját maga kirendelését, amivel kapcsolatban a gyámhivatal lefolytatja a szükséges eljárást (pl. meghallgatják Önt, a gondokoltat, környezettanulmányt szereznek be, stb.), ami alapján döntenek róla.
Még az is lehet, hogy kirendelik Önt gondnoknak, de kirendelnek mellé vagyonkezelő eseti gondokot.

Grád András # 2009.02.08. 19:56

Kedves Kiszacsek!

Minthogy választottja nem cselekvőképes, a jelenlegi gondnoka hozzájárulása nélkül nem tehet érvényesen jognyilatkozatot. Tartok tőle, hogy a házasság nem fog összejönni. És lehet, hogy e tekintetben előítéletesnek fogok tűnni, de ugye csak viccnek szánta, hogy feleségül szeretne menni egy értelmi fogyatékos hajléktalanhoz? Bár mondják, hogy minden csak ízlés dolga! :-) Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.02.08. 19:38

És az anyakönyvi hivatalban is érdeklődni a házasságkötés dolgáról.

monalisa1 # 2009.02.08. 19:36

Mível sajnos a betegségéből nem gyógyult ki, bizonyára téged neveznének ki új gondnokává. (Ezt meg kell kérdezni a gyámhivatalban, külön is tekintettel arra, hogy egy gondnokság alatt lévő személy házasságánál milyen eljárás van.)

kiszacsek # 2009.02.08. 19:07

Tisztelt Grád András.És ha hozzámennék feleégül a gondnokolt ismerösömhöz,akkor lehetnék a gondnoka?

Grád András # 2009.02.08. 13:25

Kedves Kiszacsek!

Az illető valószínűleg nem gyámság alatt áll 27 éve, hanem gondnokság alatt, minthogy gyámság alatt csak kiskorú állhat! Gondnokság alá viszont akkor helyeznek valakit, ha az ügyeinek viteléhez szükséges belátási képessége nagymértékben csökkent (korlátozott cselekvőképesség), vagy teljesen hiányzik (cselekvőképtelen). Ezt bíróság rendeli el, és megszüntetni is csak ő tuja, feltéve, hogy az illető időközben cselekvőképessé vált (lefordítom: csoda történt, és meggyógyult). Itt aligha ez a helyzet, mert akkor nem valószínű, hogy kedves ismerőse még mindig az utcákat róná. A pénzével a gondnok rendelkezik, akit a gyámhatóság rendel ki neki, és alig hinném, hogy sikerülni fog meggyőzni őket arról, hogy Önnél mennyivel jobb helyen lenne a suska. Úgyhogy ha rám hallgat, a történet felejtős. Üdvözlettel:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kiszacsek # 2009.02.07. 19:44

van egy hajléktlan imerősöm,akinek 27 éve gyámja van a polgármesteri hivatalban.rokkantsági nyugdijat kap,de ez is a gyám nevére megy,es ő ossza be neki.en most befogadtam őt,és szeretném megkérdezni hogyan tudnánk levetetni a gámságot,hogy én lehessek a gyámja.a mostani gyám nem foglalkozik vele,nem intéz neki semit.mit lehet tenni ilen esetben?