gyerektartás

ObudaFan # 2009.02.10. 18:08

Egy pert kell indítani, de annak egyrészt az apaság megállapítására, másrészt gyermektartásra kellene irányulnia. Kérjen költségmentességet. Ha az apuka nem fizeti a gyerektartásdíjat, egyrészt végrehajtást érdemes majd kérni, és ennek sikertelensége esetén a gyermektartás előlegezését a gyámhivítaltól, másrészt büntetőfeljelentést lehet tenni a rendőrségen tartás elmulasztása miatt. De ez még a jövő, most a pert kell megnyerni, és egyáltalán nem biztos, hogy egy vesztett per után sem fizet az apuka. (A hídon akkor kell átkelni, ha odaért az ember.)

evimeri # 2009.02.10. 17:57

Tisztelt Ügyvéd úr!
A segítségét szeretném kérni a következő ügyhöz. Az unokahúgom (26 éves) 2007 decemberében a munkahelyén megismerkedett egy 20 éves fiatal emberrel, akivel a későbbiekben szorosabb lett a kapcsolata. Az unokahúgom szinte minden nap náluk aludt, egészen szeptember végéig, amikor kiderült, hogy 7 hónapos terhes. Az ő elmondása szerint volt nőgyógyásznál már korábban, de az azt mondta, hogy nem terhes.
A fiatal ember miután megtudta, hogy az unokahúgom terhes megszakította vele a kapcsolatot - igaz néha küldött egy-egy sms-t -, de személyesen egyszer sem kereste, a segítségét nem ajánlotta fel.
A gyermek 2008. december 30-án megszületett és az édesanyja nevére került. Én 2009. január 2-án felhívtam a fiatal embert, hogy megszületett a baba - gondoltam hátha lesz annyi esze, hogy meglátogataj őket, vagy esetleg felajánlja a gyerektartás fizetést -, de néhány hümmögésen kívül más reakciója nem volt.
Az unokahúgom pár napja felhívta, hogy találkozzanak és beszélják meg a gyerektartást. Erre a fiatal ember csak annyit mondott, hogy nem dolgozik - érdekes eddig volt munkahely - és hogy bizonyítsa be, hogy ő az apa.
A kérdésem az lenne, hogy elég csak a gyerektertási keresetet beadni a bíróságra - hiszen az anyuka tudja, hogy ő az apa - vagy apaságit kell indítani?
Én úgy tudom, hogy az apaságit a bíróság rendeli el, ha az apa azt, mondja hogy azért nem akar fizetni, mert nem az ővé a gyerek. Ráadásul úgy tudom egy apasági elég drága, amit az unokahúgom nem tud kifizetni.
Egyáltalán mire számíthat? Ha a fiatal ember kijelentette magát a munkahelyéről és feketén dolgozik, akkor hogyan kaphat gyerektartást? Vagyona nincs a születinél lakik, akik viszont jól állnak anyagilag, több ingatlannal is rendelkeznek.
Várom szíves válaszát.
Köszönettel: evimer

Grád András # 2009.02.09. 21:11

Kedves Pull!

Az első életpályához szükséges képesítés megszerzéséig jár csak a tartásdíj, és azt nem lehet visszaélésszerűen kikövetelni, arról nem is beszélve, hogy nagykorút már csak a rokontartás amúgyis enyhébb szabályai szerint kell eltartani. Szóval ha a gyermek továbbra is váltogatja az iskolákat, bizony elgondolkodnék a helyében, hogy ne kérjem-e a bíróságtól annak megszüntetését vagy leszállítását. És ha rám hallgat, egy kérdést elég egy topikban feltenni! (lásd ugyanez a kérdés a gyerektartás és láthatás-ban) Vagy lehet, hogy volt kitől örökölje a gyerek az ugrálva haladást? :-) Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

pull # 2009.02.09. 21:08

Tisztelt ügyvéd/Úr/ Hölgy

Arra szeretnék választ kapni, ill. megtudni a választ, hogy van 1 20 évet betöltt gyermekem aki két éve elkezdett egy egyetemet aztán fél év után otthagyta és elkezdett 1 szakmát tanulni, amit 1 év mulva megszerez. Azonban következő évben megint elkezdte az egyetemet hogy meggondolta magát. Most ott elvégezte az első félévet nappali tagozaton, de mellette csinálja a szakképzést is amit már említettem 2010 januárban be is fejez és lesz egy zakmálya,azért januárban mert keresztféléves.
Most amit már másodszor is elkezdett egyetemet megint meggondolta magát és kitalálta, hoy azt is abbahagyja és jelentkezik egy másikra és azt is kezdi szeptemberben előről. szeretném tudni hogy most addig kell gyermektartásdílyat fizetnem amíg azt a nappalli felsőoktatást be nem fejezi, vagy amíg meg nem szerzi az első szakképesítését. vagy ha kell fizetni akkor meddig csinálhatja azt, hogy mindig ujra másik felsőoktatási iskolát kezd mert ez már a harmadik lesz.
válaszukat előre is köszönöm