válás - osztozkodás

Grád András # 2009.02.17. 12:28

Kedves Amala!

Az ObudaFan által meg nem válaszolt kérdésére a válasz, hogy mindkét autó a házastársi közös vagyon része, teljesen függetlenül attól, hogy kinek a nevén vannak. Az elszámolásnál a teljes közös vagyont kell majd megosztani, de ennek keretében természetesen a két autó értékkülönbözete is számítani fog. Ha a régi autót együtt vették, semmi jelentősége, hogy melyikük fizette hivatalosan a törlesztőrészleteket, ugyanis az mindenképpen a közös vagyonból történt. Ha viszont a korábbi autó az Ön különvagyona lett volna, akkor a befolyt különvagyona erejéig megtérítési igénye lehet a férjével szemben az elszámoláskor. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

ObudaFan # 2009.02.17. 10:25

Ebben az esetben is különvagyon. (Ha meg azt költöttétek volna el, akkor is megtérítési igénye lenne a közös vagyonnal szemben, tehát teljesen mindegy.)

Amala # 2009.02.17. 10:18

Van két autónk, amit közös vagyonból vettünk, de az egyik az ő nevén van, a másik az enyémen. Az ő nevén lévő autót 2 hónapja vettük, mikor még nem került szóba a válás, az új autóba beszámították a régit, amit hitelre vettük és végig én fizettem. Kérdésem: az értékkülönbözet megjelenik-e a vagyon megosztásánál vagy a tuladonjog szerint kerül megosztásra.

A férjem örökölt ingatlana eladásából származó pénzt leköttöttük, míg az én általam keresett pénzből fedeztünk minden nagyobb vásárlást, nyaralást, ebben az esetben is a férjem külön vagyonának számít a lekötött pénz?

Amala

ObudaFan # 2009.02.12. 09:28
  1. Ez nem ettől függ. A gyermekekre tekintettel kérhetsz gyermektartást, de maga ingó vagyon megosztása a közös vagyon-külön vagyon arányában történik.
  2. Beleszámít. Ki kell számítani, hogy milyen arányban növelték az ingatlan értékét, és olyan arányban van egy különvagyoni részed.
  3. Az különvagyon.
  4. Meg kell vizsgálni, hogy mennyire indokolt ez a 4 óra. Természetesen nincs kizárva a 20% feletti tartás, maga a törvény is úgy fogalmaz, hogy általában 15-25% között. Házastársi tartás létezik, kérdés, hogy érvényesíthető lesz-e, ha van állásod. Az összes követelt tartás pedig az 50%-ot nem haladhatja meg.
Nusika # 2009.02.11. 20:47

Kedves Válaszolók!
Először járván ezen az oldalon kérem segítségeteket. Válás előtt vagyok, 20 éves kapcsolat, ebből 14 év házasság, kérdésem,

1. A készpénz hogyan oszlik meg - nálam marad két kiskorú gyermek - ezért lehet-e több mint 50%
2.A háznál, amit közösen vettünk és 50-50% ban van tulajdonban, beszámít-e hogy szüleim jelentős készpénzt és tárgyi segítséget adtak ahhoz hogy a ház értékét növelje (tetőtér beépítés, ablakcsere, garázs építés, lehet-e ezeket valamilyen %-ban érvényesíttetni.
3. Valamint a házasság előtt külön bankszámlán volt pénzem, ami természetesen közös lett - így ez is már közös vagyon?
4. A gyermekek ellátása miatt csak 4 órás állást tudtam vállalni, így gyerektartásként kaphatok-e többet a 2x20%-nál, ill. létezik-e nőtartás. Válaszokat köszönöm: Nusika