válás - osztozkodás

fradista # 2009.02.18. 12:33

Tudom hogy nem lehet gondolatolvasonak lenni.Én se tudok gondolatokat olvasni.Az a baj hogy elég kényes a tém aés lehet hogy nem mindenki nyilik meg olyan könynen.Söt én is tanácsoltam hogy ne irjon le mindent mert nem kell mindenkinek mindenröl tudnuia.Lehet rosszul mondtam neki hogy ne irjon le semmit
de mindegy mostmár.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.18. 12:26

Ebben az esetben, ahogyan ObudaFan mondta: elég lesz a tárgyaláson nyilatkozni. Ha csak a bontást kérik, és nem a "gyorsított" módon, akkor még ott se muszáj. A vagyon felosztása nem elengedhetetlen feltétele a házasság felbontásának.

OFF
Én nagyon megértő vagyok, viszont gondolatot olvasni még kezdő szinten sem tudok.
ON

fradista # 2009.02.18. 12:12

Na akkor most már mindenki tudja atényállást most tesék irni.Igy már talán mindenki tisztába van vele hogy mit is kérdezet ö valojában.

ObudaFan # 2009.02.18. 12:10

Az egész életét nem kell, de annyit azért nem árt, hogy mihez is van szükség egy ilyen megállapodásra. Én vélelmeztem, hogy bontóperhez, és úgy tűnik, így is van, de hát az értelmes válaszhoz a kérdésben általában nem árt minimális támpontokat adni.

fradista # 2009.02.18. 12:00

Persze hogy nem irta le a teljes tény állást most mit irjon le az egész életét?ami pocsék neki?van egy férje sajnos aki eddig szart mindenre de most fontos lett neki minden hirtelen.vagyona semmi nincs neki max a fizetése ha egyeltaláén kap.éve külön élnek na akkor most itt a teljes tényállás.Az férje a saját öreganyával lakik mert arra nem képes hogy fenttratson magának egy lakást.Szerinted akkor milyen vagyona lehet neki?szerintem semmi.Szegény csaj meg nem tehet rola hogy kapot egy papirt amire az volt irva hogy a következöket hozza magával a biroságra és ott fel volt sorolva ez a dolog is.Ezért probált segitséget kérni.de mit kapot helyébe kritikát hogy nem irja le a teljes tényálást.Pff ne is haragudj Kovács_Béla_Sándor de kicsit lehetnél megértöbb is

Kriszti84 # 2009.02.18. 11:56

Na mindegy!Az ügyvéd Úrnak köszönöm a segítségét!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.18. 11:36

Nem írta le a teljes tényállást... Az nagyon egyhe kifejezés. Gyakorlatilag semmit nem írt le. Erre próbáltam utalni a magam hülye módján.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.02.18. 11:31

Kriszti 84:Nyilván nem írta le a teljes tényállást. De gondolom, hogy az 1952. évi IV.Tv. 18.§. (2) bekezdésében írt valamelyik esetről van szó. Végrehajtható tartalmú megállapodást írnak. A megállapodást a bíróság végrehajtja. A tárgyaláson szóban, egybehangzó akarattal kérik a megállapodás jóváhagyását.

Kriszti84 # 2009.02.18. 11:19

Akkor ha annyira gyakorlottak vagytok,akkor meséljétek már el légyszíves,hogy miért mondták azt hogy akkor is kell írni papírt,még ha nincs is vagyon???????

monalisa1 # 2009.02.18. 11:05

Bocs, de nem "jókedv" hanem gyakorlatias hozzászólások.

Kriszti84 # 2009.02.18. 10:45

Hahaha,de nagyon jó kedvében van ma mindenki!:(

monalisa1 # 2009.02.18. 10:40

Előbb-utóbb csak elválnak...

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.18. 10:30

Milyen tárgyaláson? :)

ObudaFan # 2009.02.18. 10:25

Elég lesz a tárgyaláson bejelenteni, hogy megegyeztetek.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.18. 09:52

Hát így. De minek azt megírni? Ha nincs, nics.

Kriszti84 # 2009.02.18. 09:49

Nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy hogyan kell hivatalosan megírni a vagyonmegosztásról szóló nyilatkozatot,ha nincs közös vagyonunk!Köszönettel:Gál Krisztina

ObudaFan # 2009.02.18. 09:15

Ha ebben akartok megegyezni, kérdezzétek meg a bírót, hogy hajlandó-e jóváhagyni egy ilyen egyezséget. De azért előtte kíváncsi lesz a konkrét biztosítás feltételeire is.

monalisa1 # 2009.02.17. 17:56

Persze vannak "vegyes" életbiztosítások is., nem csak esetleges x időn belüli halálozáskor fizet hanem x időn belül lehet pl. több-kevesebb hozama is., na ezt külön meg kell kérdezni mert ahány biztosító annyiféle a szerződési ajánlatuk.

monalisa1 # 2009.02.17. 16:58

Olyan nincs hogy nincs t.díj, a t.díj a gyermek "járadósága" és a gondozó szülő azzal legjobb belátása szerint rendelkezik. Ha neked hónapról hónapra nem hiányzi az a pénz (...) akkor te nyíss a gyermek nevére külön számlát - hozzáféréseddel, és utaltasd oda a mindenkor beérkező pénzt.

Az életbíztosítás a megkötéskor még szépnek látszik, de pár év alatt amortizálódik... Valamint nem egy esetben utóbb vita van a bíztosítóval, mert mindenféle kifogással állnak elő.

Legjobb lenne ha nem is külön számla a gyermeknek - a gyámhívatal 18. éves koráig "akadékoskodhat" -, hanem a te számládhoz biztosíts neki társkártyát - az általa felvehető havi limittel.

Amala # 2009.02.17. 14:50

Esetleg tartásdíj helyett kérhetem, hogy nyisson mindkét gyerekre takarékbetétkönyvet, vagy kössön életbiztosítást és ezt az összeget oda fizesse? A takarékbetétkönyv csak gyámhatósági fenntartású lehet?

ObudaFan # 2009.02.17. 14:44

Ha megállapodást csatoltok, akkor ez azt jelenti, hogy külön okiratba foglaltátok, mert az írásbeli megállapodás egy okirat.
Az ingókról olyan terjedelemben állapodtok meg, amilyenben akartok. Ha csak nyilatkoztok, hogy már megtörtént a megosztás az is elég, de kétségtelen, hogy a későbbi viták elkerülését jobban szolgálja, ha legalább a nagyobb értékűekről külön nyilatkoztok.
Tartásdíjat azért meg kellene állapítani. Nyilván a 4-3 arányú megállapodásra tekintettel kisebb mértékben.

Amala # 2009.02.17. 14:31

Nagyon köszönöm a válaszokat és felbátorodva még kérdeznék:
Ha közös indítványra válunk, és ha ügyvéd nélkül akarunk válni, akkor a megegyzést kell-e külön okiratba foglalni, vagy elég ha a megállapodásunkat becsatoljuk a bíróságnak?

Teljes ingóleltárt kell csatolni vagy csak a nagyobb értékű ingókról kell megegyezni, pl. kocsi?

A gyerekek hetente 4 nap nálam, 3 nap a férjemnél lennének, nem tartanék tartásdíjra igényt, de szeretném kikötni, hogy a minden nagyobb kiadást a gyerekek tekintetében közösen viselnénk. Szoktak ilyenben megegyezni?

monalisa1 # 2009.02.17. 14:14

Köszönöm a megerősítést.

ObudaFan # 2009.02.17. 14:11

A hozama az valóban közös vagyon.

monalisa1 # 2009.02.17. 14:05

Mintha egyszer azt olvastam volna, hogy a különvagyonként lekötött tőke hozama már közös pénz...

Monalisa
laikus hozzászóló