Válás - lakáshitel - közös lakáshasználat?


Grád András # 2009.02.14. 19:42

Kedves Borica!

Menjünk sorjában!

"Van: egy családi ház, amiben a házasságkötésünk óta 14 évig laktunk (míg el nem üldözött) és amit a házasságunk alatt a férjem megörökölt, de aminek a törlesztőrészleteit 12 éven keresztül közösen fizettünk. A berendezési tárgyakat még az esküvőnk előtt a szüleim és én vettük."

A ház a férje különvagyonának számít, de a 12 év alatt beleinvesztált törlesztőrészletek 1/2 résének kérheti a megtérítését.

"Van: egy 7 éves autó, amit 3 éve közösen vettünk és még 4 év hitel van rajta. Megjegyzem, azt az autót cseréltük le erre, amit én a házasságkötésünk előtt újonnan vettem még a lánynevemen. Nem tudom ez számít-e."

Az autó a házasságkötés előtti különvagyoni autója arányában különvagyona, vagyis itt nem 1/2 rész illeti meg, hanem több, ezt csak az adatok ismeretében lehet pontosan kiszámolni. Ha Önhöz kerül a vagyonmegosztáskor, Ön fogja viselni a fennmaradó törlesztőrészleteket, viszont ennyivel kevesebb lesz a megváltási ár is a férje javára.

"Van: egy üzlethelyiség, amit tavaly vettünk teljesen hitelre, még 14 évig kell törleszteni, jelen pillanatban több a hitel rajta mint amiért el tudnánk adni."

Ez nekem gyanús, hogy nem cégnévre lett-e vásárolva, lévén üzlethelység. A cég ha a házasságkötés alatt lett alapítva, akkor is 1/2-1/2 arányban közös, ha formailag csak valamelyikük nevén van, pl, egyéni vállakozás, egy személyes Kft. Így a cég vagyona is fele-fele illeti Önöket. Ha meg mégsem cégvagyon, akkor is fele-fele!

"Van két kiskorú gyermekünk. A különélésünk óta az üzlet törlesztő részletét (amit a férjem fizetéséből vonnak) tekintem gyermektartás­díjnak. Igaz, ez nem éri el a fizetésének a 40 °-át, de lassan már ott körül lesz. Mással nem is támogat."

A törlesztés elfogadható tartásdíj megváltásként (végülis ugyanott lenne, ha nem azt fizetné, hanem a tartásdíjat), viszont ha nem teszi ki a fizetése 40%-át, akkor azon felül kérheti a különbözetet.

Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

borica # 2009.02.14. 16:45

Kérem, aki tud segítsen nekem! Sajnos idegileg-anyagilag teljesen kikészülve nem látok már más kiutat csak a válást. Szeretném tudni mire számíthatok.

Van: egy családi ház, amiben a házasságkötésünk óta 14 évig laktunk (míg el nem üldözött) és amit a házasságunk alatt a férjem megörökölt, de aminek a törlesztőrészleteit 12 éven keresztül közösen fizettünk. A berendezési tárgyakat még az esküvőnk előtt a szüleim és én vettük.

Van: egy 7 éves autó, amit 3 éve közösen vettünk és még 4 év hitel van rajta. Megjegyzem, azt az autót cseréltük le erre, amit én a házasságkötésünk előtt újonnan vettem még a lánynevemen. Nem tudom ez számít-e.

Van: egy üzlethelyiség, amit tavaly vettünk teljesen hitelre, még 14 évig kell törleszteni, jelen pillanatban több a hitel rajta mint amiért el tudnánk adni.

Van két kiskorú gyermekünk. A különélésünk óta az üzlet törlesztő részletét (amit a férjem fizetéséből vonnak) tekintem gyermektartásdíjnak. Igaz, ez nem éri el a fizetésének a 40 °-át, de lassan már ott körül lesz. Mással nem is támogat.

El nem tudom képzelni ilyen esetekben a törvény mit mond, mire számíthatok, a hiteleket hogyan osztják meg.

Grád András # 2009.02.14. 11:24

:-) Díjazom a jó humort!


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.14. 10:21

[Bólogat]

Grád András # 2009.02.14. 09:17

Kedves 1978!

Ez innentől már nem jogi kérdés, változatlanul csak azt tudom javasolni, hogy ha már így alakult, hogy összezárta Önöket a sors, próbáljanak meg mennél többet kihozni a dologból. Még az sem kizárt, hogy újra egymásra találnak, hiszen valamiért nagyon szerették egymást kezdetben. A nevelési tanácsadóban lehet ingyen családterápiára jelentkezni, én a helyében nem hagynám ki! Üdv.


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

1978 # 2009.02.14. 09:09

Köszönöm a válaszokat!

Sajnos minden jel arra mutat, hogy a válás a megoldás - azt hiszem, mindketten belefásultunk ebbe a kapcsolatba, teljes az elhidegülés, csak élünk egymás mellett, mint két udvarias idegen.
Talán igazatok van, hogy nem biztos, hogy jó, ha egy fedél alatt maradnánk... Csak hát egyikünk sem akar a másikkal "kitolni", és az utcára pakolni az exet... Mi valahogy csendesen és békésen szeretnénk lefolytatni a dolgot, nem pedig nyerészkedéssel a másik kárára! Mindkettőnk fizetése bőven a 100.000 nettó alatt mozog, ketten is alig bírjuk a háztartást fenntartani, de egyedül semmi esélyünk. Nagyon elkeserítő, hogy a jelek szerint amit 10 év alatt elértünk, az egy válás esetén teljesen elúszik... Kicsit úgy érzem, végleg bezártuk magunkat egy elhamarkodott házasságba, a kulcsot pedig jó messzire eldobta az élet...

Grád András # 2009.02.12. 19:37

Kedves 1978!

A közös tulajdont a bíróságon elvben 3 féleképp lehet megosztani, itt az első, a természetbeni szóba sem jön, a valamelyik fél általi magához váltás, ha ez se megy, marad az árverés. Gondolom ez sem kívánatos. Úgyhogy csak peren kívül lehet vagy közösen értékesíteni, árán megosztozni, vagy valamelyik fél elmegy albérletbe, vagy marad minden így, de valóban nem a legszerencsésebb együtt élni egy válás után. Lehet, hogy hülye kérdés, de reménytelen együtt maradni? Családterápia? Olcsóbb, mint egy új lakás! :-) Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

ObudaFan # 2009.02.12. 19:36

Többlethasználati díjat nem köteles fizetni a bentlakó tulajdonostárs, ha a bent nem lakó tulajdonostárssal közös gyermeke is az ingatlanban lakik.

monalisa1 # 2009.02.12. 18:50

Pontosítva: ... többlethasználat miatt

monalisa1 # 2009.02.12. 17:18

Ideig-óráig valószínűleg még elmegy a közös lakáshasználat, de hosszú távon bizonyára nem szeretnétek egymást kerülgetni...

Jobb híján el kell adni a lakást, a vételárból a hitelt lerendezni, ami marad azt elfelezni., onnantól mindenki folytatja az életet ahogy tudja.

Ha a válás során nem tudtok közös nevezőre jutni a lakás dolgában, végső soron a bíróság rendelkezhet akként is, hogy te maradsz a gyermekkel a lakásban 18 éves koráig, azonban "túlhasználat" miatt havi díjat követelhet a férjed.

Leírtad: az egyikőtök nem tudja kifizetni a másik tulajdoni hányadát, aztán a hitel, a rezsi, az élet...

Róka fogta csuka.

Monalisa
laikus hozzászóló

1978 # 2009.02.12. 16:52

Én és a párom közel 10 éve vagyunk házasok, 1 gyermeket nevelünk. Három éve végre megvettük saját lakásunkat, jelentős banki hitel segítségével. Sajnos házasságunk azonban megromlott. A közös lakást leszámítva gyakorlatilag nincs nagyobb vagyonunk, amin osztozkodnunk kéne válás esetén, és gyermekünk elhelyezését illetően is egy véleményen vagyunk.
A lakás a fő gond: ha eladjuk, a fele-fele értékből egyikünk sem tud új lakást vásárolni magának. Ha egyikünk átengedi is a lakáshasználatot, a lakásban maradó képtelen egyedül fenntartani a lakást, és fizetni a törlesztőrészletet is... Egyáltalán: hogyan lehet egy lakáshitellel terhelt közös lakáson válás esetén osztozni (és itt főleg a közösen vállalt hitelre gondolok)? Felmerült a közös lakáshasználat lehetősége is, de nem tudom, hogy ez lehetséges-e egy 43 négyzetméteres kis lakás esetében?