Nem vagy köteles.
Abban állapodtok meg, amiben akartok.
haszonélvezet értéke
Köszönöm a tájékoztatást, nagyjából érthető. Még az merült fel bennem, hogy ha ő kéri a haszonélvezetet, de később valamikor vissza akarja adni, én köteles vagyok-e megváltani tőle, vagy mondhatom, hogy csak használd ameddig élsz, nekem nem sürgős?
Az a helyzet, hogy szeretnénk elérni, hogy ne kérje a haszonélvezetet annak fejében, hogy mi nem kérünk a készpénzből.Jogos-e ez?
Az illetéktörvény ugyan meghatározza a haszonélvezet értékét az illeték szempontjából, de te itt azt kérdezed, mennyiért tudnád megváltani az ő haszonélvezetét. Erre egyrészt az a válasz, hogy a hagyatéki eljárásig egy örökrész fejében. Utána ahogy megállapodtok, mert ő egyáltalán nem lesz köteles lemondani róla, így annyit kér érte, amennyit akar. Eladni pedig az ingatlant legfeljebb haszonélvezettel terhelten tudnád az ő beleegyezése nélkül, úgy meg nem biztos, hogy kell is valakinek. Hogy milyen arányban van tulajdonrésze is, annak kiszámításához semmilyen adatot nem adtál meg. Ha volt közös vagyoni készpénzük, annak a fele a hagyaték része - de ezen is haszonélvezete lesz, vagyis nem élheti fel, de nem is köteles kiadni.
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni a következő ügyben:
Édesapám elhunyt, csak az ő nevén volt egy telek szőlővel, présházzal, úgy tudjuk, hogy ezt mi, a gyerekei örököljük, de a felesége / aki nem az édesanyánk / kérheti a haszonélvezetet. Több kérdésem is lenne ezzel kapcsolatban:
- Mennyit ér a haszonélvezet? Úgy tudom, ez vagyoni értékű jog.
- Ha kéri a haszonélvezetet, és később már nem tudja, ill. nem akarja vállalni , akkor illeti-e anyagi haszon vagy beleszólás az eladásba? Kérheti-e, hogy én fizessek neki, amiért ő lemond a haszonélvezeti jogáról?
- Ha eladásra kerül az ingatlan, kell-e fizetnem neki az összegből valamilyen arányban?
- Mivel eredetileg csak a telek gyümölcsössel volt édesapám külön vagyona és a rajta lévő présházat közösen építették, milyen arányban kérhet részesedést az örökségből?
- Nem teljesen ehhez kapcsolódó, de ebben az ügyben fontos kérdés az is:ha volt közös pénzük, bankszámlájuk, azt a feleség köteles-e bevallani és megosztozni a többi örökössel/ az elhunyt gyerekeivel/ ?
Köszönöm a választ előre is!
Totóka
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02