végrendelet megtámadhatósága

ObudaFan # 2009.03.06. 13:41

NA látod, ezért mondom, hogy nem árt szakemberhez menni, mert itt megint félreértés van. Az érdemtelenség fogalmát meghatározza a törvény.

Érdemtelen az öröklésre

1. aki az örökhagyó életére tört;
  2. aki szándékos eljárásával az örökhagyó végakaratának szabad nyilvánítását megakadályozta, vagy annak érvényesítését meghiúsította, illetőleg ezek valamelyikét megkísérelte;
  3. aki a hagyatékban való részesülés céljából az örökhagyó után törvényes öröklésre jogosult vagy az örökhagyó végintézkedésében részesített személy életére tört.
Török Gábor # 2009.03.06. 11:04

Kedves ObudaFan!

Ha ezen múlik megírjuk a végrendeletet külön-külön a Szülőkkel, és ügyvéd és közjegyző is aláírja, lepecsételi.
Nekem az 1. pont a szimpatikus, de nem tudom mit kellene bizonyítanunk, nekünk vagy a Szüleiknek, hogy valóban érdemtelenek. Ők ezt, hogy tudják bizonyítani, ha ügyvédre sincs nagyon pénzük, elég rájuk nézni, az egyikük elkótyavegyélte a házat adosság-adosság hátán.
Hogy tudják ők ezt bizonyítani, hogy nem gazemberek, mikor egyébként azok?
Köszönöm!

ObudaFan # 2009.03.06. 10:48

Végrendeletben csak érvényes kitagadással lehet a kötelesrészből is kizárni a törvényes örököst.
Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult

1. az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
  2. az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;
  3. az örökhagyó egyenesági rokonainak vagy házastársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;
  4. az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
  5. erkölcstelen életmódot folytat;
  6. jogerősen ötévi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.

Nézd, egy végrendelet megírásához ugyan nem kötelező az ügyvédi közreműködés, de láthatóan nem tudod mit kellene csinálni. Jobb lenne most elmenni egy ügyvédhez a problémával, mint néhány év múlva megbánni, hogy nem mentél el.

Török Gábor # 2009.03.06. 09:37

Kedves Áfonya!

Tudnál nekem sergíteni ebben a kérdésben?
"Visszterhes szerződéssel el kell idegeníteni a vagyont", ha végrendeletet írnak a Szüelim. Ezt írta egy hozzászóló. Ez már így nezhezen támadható meg?
Légyszíves segíts!
Köszönöm!

Afonya27 # 2009.03.06. 09:32

Bocsánat! Összekevertem a kitagadással! elnézést, félreértettem a kérdést :)

Török Gábor # 2009.03.06. 09:31

Köszönöm!

Akkor végrendeltben mit érdemes kikötni, hogy köteles rész ne maradjon nekik? Teljesen beszámítható állapotban vannak a Szüleink, és testvéremmel mi vagyunk Szüelink gondviselője. Tulképp az lenne a Szüleink végakarata, hogy mi Nővéremmel legyünk az örökösök.

Afonya27 # 2009.03.06. 09:26

márpedig jogi tanulmányaimra visszagondolva, azt tanultuk, hogy igenis érdemtelen az, aki alkoholista, szenvedélybeteg, mivel elherdálja az örökséget....

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.06. 08:38

Nem. Ha teljesen beszámíthatatlanok lennének, akkor legfeljebb gondnokság alá lehetne helyezni őket, de a szenvedélybetegség nem ok a kitagadásra.
Kár is ezen vekengeni.

Török Gábor # 2009.03.06. 08:08

Sziasztok!

Érdekes hozzászólást olvastam dora44-től. Azt szeretném megtudni valaki jó hozzáértőtől, hogyha végredeneltet készítenek szüleim, köteles rész elhagyásával mit kell tartalmaznia?
Hárman voltunk testvérek, egyikünk 1,5 éve elhalálozott így a köteles rész az ő gyerekeire szálltak, akik 3 an vannak.
Ugye, ha örökhagyó úgy rendelkezett, hogy ennek és annak ezt adja, úgy kell ezt végrehajtani?
Mindenképp valamilyen módon ki szeretnénk zárni őket az örökségből, hogy a rájuk eső összesen 33% ne illesse őket. Soha nem voltunk velük jóban mindhárman alkoholisták.
Nem akarok butaságot kérdezni, de esetleg orvosi igazolások csak javítják ennek erősségét? Igen sok orvos ismerősöm van, csak ezért kérdezem.
Köszönettel!
Gábor

ObudaFan # 2009.02.16. 17:38

Ha megtámadod, szakértőt kell kirendelni arra, hogy a végrendelet készítésének a pillanatában beszámítható volt-e. A kórkép és a végrendelet tartalma alapján azért erre szakértő tud mondani valamit.

kadaj01 # 2009.02.16. 16:57

Neked nem a hagyatékin kell megtámadni, hanem egy perben. A hagyatékin át fogják adni a hagyatékot a végrendelet szerint. Amúgy, a per megnyerésre szinte semmi esélyed. A köteles részre viszont igényt tarthatsz. Azt ne felejsd, ha megtámadod a végreneletet, akkor neked kell bizonyitani, hogy a néni "bolond" volt, és nem volt beszámítható. Ez gyakorlatilag lehetetlen, éveket vesz igénybe, minden pénzed rámegy, mellesleg a bírók sem kedvelik az ilyesmit.

dora44 # 2009.02.16. 15:30

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!

Az elhunyt rokonom kórházi zárójelentésén DEMENTIA (szellemi elbutulás )nevű betegséget diagnosztizáltak.
Végrendelet készült a formai követelményeknek megfelelő, de tartalmában elég zavaros.
A végrendeletet szeretném megtámadni,( nem én vagyok a kedvezményezett )a hagyatéki tárgyalás ki van tűzve.
Van-e valakinek tapasztalata ezen a téren? Jó ügyvéd a siker kulcsa?

Köszönöm a válaszokat!

Dóra