örökösödési illeték megállapítása

l123 # 2009.03.07. 06:37

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2009.03.04. 12:06

Szerepelnie kell a leltárban.

l123 # 2009.03.04. 11:37

Bocsánat, nem jutott eszembe a szó: Rendelkező vagyok. Tehát eddig is gyakran tettem be, vagy vettem ki pénzt.

kadaj01 # 2009.03.04. 10:15

l123, az a pénz még édesapádé, nem a tiéd, hiába vagy kedvezményezett. TE nem veheted ki édesapád halála után, csak az után, miután a hagyatéki tárgyalás megtörtént, és jogerőre emelkedett. Ha nincs hagyatéki szóba sem áll veled a bank.

l123 # 2009.03.04. 09:51

Tisztelt Ügyvéd Úr, Fórumozók!

Édesapámnak aki 80 éves, lekötött betétei vannak a bankban, amiken én is kedvezményezett, meghatalmazott vagyok, ha jól tudom elhalálozás esetén is kedvezményezett. Valamint egyedüli örökös vagyok.
Az a kérdésem, hogy édesapám halála esetén érdemes e felvetetni ezt a hagyatéki leltárba, hogy később az APEH ne tudjon zaklatni, honnan van a pénz?
Vagy egyszerűen csak vegyem ki, mert úgyis örökösödési illetékmentes lenne?
Ha valamikor rám szállna az APEH, elég lesz e banki kivonattal igazolni, hogy apámtól van a pénz, vagy muszály a hagyatéki leltárban lennie?
Szerintetek hogyan csináljam?

Köszi: L

ObudaFan # 2009.02.20. 10:42

Pontosítsunk: az ideiglenes hatályú hagyatékátadó végzés attól még lehet jogerős, hogy per indult, de itt már a jogerős teljes hatályú végzés kell.
A hagyaték bejelentése céljából a közjegyző a teljes hatályú hagyatékátadó végzést a jogerőre emelkedéstől számított 15 napon belül az illetékes állami adóhatóságnak küldi meg. A végzéshez csatolni kell a hagyatéki leltár másolatát, a végrendelet, osztályos egyezség, illetőleg hagyatéki tárgyalási jegyzőkönyv hitelesített, teljes másolatát.

imah # 2009.02.19. 20:58

Köszönöm a gyors választ. Lenne még egy kérdésem. Ha nem válik jogerőssé a hagyatéki végzés, akkor nem kerül megállapításra az illeték csak akkor, ha a perben jogerős ítélet születik?
Előre is köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2009.02.19. 09:55

Ha a perben azt állapítja meg a bíróság, hogy az örökös mégsem örökös, vagy nem olyan mértékben, az illeték visszatérítését lehet kérni.

imah # 2009.02.18. 17:59

Úgy tudom, hogy az örökösödési illeték megállapítására akkor kerül sor, ha jogerős a hagyatéki végzés, de lehet, hogy tévedek.
Mi van akkor, ha jogerőssé válik ugyan a hagyatéki végzés, mert a közjegyző nem kapott 8 napon belül értesítést a perindításról? Az illetéket megállapítják, az örökös befizeti, de a hagyatéki perben 5 év óta még elsőfokú ítélet sem született, és az örökségnek csupán egy részét kapta meg az örökös, ráadásul 2009. január 1-től illetéket sem kellene fizetnie?