Kedves Webes!
Elnézést kérek a téves informálásért, valamit nagyon összekevertem...
Szerencsére Tanár Úr kijavította a hibámat.
Monalisa
laikus hozzáértő.
Kedves Webes!
Elnézést kérek a téves informálásért, valamit nagyon összekevertem...
Szerencsére Tanár Úr kijavította a hibámat.
Monalisa
laikus hozzáértő.
Kedves Webes!
Ha figyelmesen elolvasta, amit Monalisa írt, ott a végén, hogy laikus hozzászóló. Ő nem jogász, csak sok időt tölt itt, okos, és sok mindent nagyon ügyesen megtanult. Itt most sajnos pont tévedett. (Én ilyen pereket tárgyaltam sok évig bíróként, most meg ügyvédkedem, és úgy van, ahogy írtam.) Szerintem Önök egyszerűen összetévesztik az élettársi kapcsolatot a házassággal. A TB szabályokban kevésbé vagyok otthon, a pontos szabályokat itt nem tudom fejből, de emlékezetem szerint özvegyi nyugdíj az özvegynek jár, ők meg nem voltak házastársak. A nyugdíjfolyósító egy telefonra megmondja, ők viszont ezt csinálják reggeltől estig. Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm a válaszát. így már tényleg más a helyzet. Csak azt nem értem hogy akkor Monalisa miért írta ezt ennyira határozottan. Mi ezeket az információkat továbbítottuk apósomnak aki most egy kicsit megnyudogott, most pedig közölhetjük vele hogy mégsem aludhat nyugodtan...
Másik kérdésem az özvegyi nyugdíjjal kapcsolatban lenne. Ennyi év után jár az apósomnak, ezt jól tudom ugye? Az úgy jó ha ő ír egy nyilatkozatot hogy 13évig a Hölggyel az adott tanyán élettársi kapcsolatban éltek, és ezt két tanú igazolja? Ezt a papírt a helyi jegyzővel, vagy valakivel kell esetleg hitelesítetteni vagy aláírattatni?Ha ez megvan akkor a halotti anyakönyvi kivonat kíséretében kell benyújtani az özvegyi nyugdíjra az igénybejelentést az illetékes nyugdíjfolyósító igazgatósághoz? Mi van akkor ha az örökösök nem akarják odaadni a halotti anyakönyvi kivonatot?Köszönöm a választ.
Kedves Webes!
Monalisa általában jókat ír, de itt sajnos tévedett, és Ön nem lesz boldog a valóságtól.
"Már 10 évi bejelentett/igazolt élettársi kapcsolat is feljogosítja apósodat az ingatlan háboríthatatlan további haszonélvezetére, tehát ezt tessék igazoltatni a szomszédokkal-, a postással- netán az önkormányzattal stb., és a remélve nem sokára lefolytatásra kerülő hagyatéki eljáráson a közjegyzőnek azt majd átadni, aki annak alapján a tanyát lakhatásra „kiadja“ apósodnak."
Ez sajnos teljesen valótlan. Pont az ellenkezője igaz, akárhány évi élettársi kapcsolat sem keletkeztet haszonélvezeti jogot a túlélő élettárs javára (Az új Ptk. tervezetben láttam ezzel ellentétes javaslatot, de az még nincs sehol, még szavazni se szavaztak róla a parlamentben, nemhogy kijött volna törvényként és hatályba lépett volna.) Vagyis az örökösök kitehetik a lakásból.
Hasonlóképpen téves az ingóságokkal kapcsolatos rész is: "Az ingóságok mint vagyoni érték, ennyi idő alatt közös tulajdont képeznek, tehát rajtuk valahogy meg kell egyeznetek az örökösökkel."
Az örökhagyó különvagyoni ingóságai akárhány évi együttélés után sem váltak közössé. (Laikusok gyakran tévesztik össze ezt azzal, hogy 15 évi együttélés után a különvagyoni ingóságok helyébe lépő ingó közössé válik. Ilyen viszont a gyakorlatban alig akad.) Vagyis csak az minősül közös vagyonnak, amit közösen vettek, ott is csak a hozzájárulás arányában. Ha ez nem bizonyítható, akkor fele-fele. A többi stimmelt. (Bocs, Monalisa, általában nagyon jókat szoktál írni, itt ez most nem jött be!) Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Minden jót a bácsinak, legfőbb nyugodalmas- egészségben eltöltendő sok évet még.
Bocs, de az előbb tényleg legelöl volt a 18:31-i beírás, kérdezés. Most már okés a sorrend.
Összekeverte a gép a te beírásod dátumát az enyémével...
Köszönöm Monalisa a segítségedet és hogy ilyen részletesen válaszoltál. Holnap, vagy a jövő héten még lehet hogy benézek ide ha menetközben felmerül még kérdés. Mégegyszer köszönöm. Üdv!
Igazság szerint csak az örökösök kapnak "behívást" a hagyatéki tárgyalásra, ezért amikor annak helye és időpontja ismert lesz, hasznosnak látszik ha apósod is elmegy majd. (Nehogy már az örökösök "elfelejtkezzenek" a haszonélvezettel terheltségről tájékoztatni a hagyatékádó közjegyzőt.)
És ha netán ti is elmentek az após kiséretében, egy az örökösökkel esetlegesen kialakuló vitában sokat segíthettek az ő oldalán, érdekében.
Kedves Monalisa!
Köszönöm a válaszodat! Rendben, akkor megírjuk a papírt a tanúkkal hogy 13évig élettársak voltak. Még az jutott eszembe, hogy a hagyatéki tárgyalásra majd apósom is fog idézést kapni automatikusan? Vagy ha nem kap idézést, akkor is elmehet ezt a papírt bemutatva?
A halálozás helye szerint illetékes önkormányzat jegyzője előzetesen kiküld majd egy formanyomtatványt melyen nyílatkozni kell: maradt-e az örökhagyó után érdemleges ingóság stb., tessék nyugodtan beírni: nem. (Ebben az esetben az illetékhivatalnál sem lesz utóbb bármi dolog.)
Már 10 évi bejelentett/igazolt élettársi kapcsolat is feljogosítja apósodat az ingatlan háboríthatatlan további haszonélvezetére, tehát ezt tessék igazoltatni a szomszédokkal-, a postással- netán az önkormányzattal stb., és a remélve nem sokára lefolytatásra kerülő hagyatéki eljáráson a közjegyzőnek azt majd átadni, aki annak alapján a tanyát lakhatásra "kiadja" apósodnak.
Maga az ingatlan mint eredendően is különvagyon az elhunyt hölgy rokonai tulajdonába megy át - ezzel nincs gondotok.
Az ingóságok mint vagyoni érték, ennyi idő alatt közös tulajdont képeznek, tehát rajtuk valahogy meg kell egyeznetek az örökösökkel.
Az örökösök eladhatják a tanyát hiszen ők lettek a tulajdonosok, de csak nagyon nyomott áron, mert haszonélvezettel terhelt ingatlant nemigen vesz senki.
Ha bármi kérdés- probléma adódik, a közjegyzőtől nyugodtan lehet kérdezni - lévén jogász, és az a dolga - többek közt -, hogy a feleket kellően tájékoztassa.
Ha az ingóságok becsült mai értéke a 300 ezer forintot nem haladja meg, akkor szja fizetési
kötelezettség nincs.
Zárójelben: ha a termésből stb. apósod időnként juttat/küld némi kostolót az örökösöknek, vélhetően
ténylegesen nyugton hagyják élni ott.
Persze előfordulhat, hogy a haszonélvezet megváltásaként esetleg felajánlanak neki egy bizonyos (nem túl nagy) összeget, nos nem köteles elfogadni, mégpedig azért nem, mert mondhatja: ő ott élete végéig akar lakni- élni.
Monalisa
laikus hozzászóló
Kedves Fórumozók!
Apósom 13évig élt élettársi kapcsolatban egy Hölggyel a Hölgy tulajdonában lévő tanyán. A Hölgy múlt hónapban elhunyt. Azt szeretném megtudni hogy a 13év alatt közösen szerzett ingóságokkal mi lesz ebben az esetben? Igényt tarthatnak rá a Hölgy örökösei? Sok olyan dolog van amit például tőlünk kaptak ajándékba pl mikrosütő, gáztűzhely, de van amit ők vásároltak maguknak.
Másik kérdésem, hogy eladhatják-e apósom "feje fölül" az örökösök a tanyát, vagy élhet-e továbbra is benne? Bejelentve nem volt arra a lakcímre, viszont a szomszédok is tanúsíthatják hogy 13évig együtt éltek. Köszönöm a válaszokat!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |