Öröklés

margit75 # 2015.04.24. 10:18

És az autó illetve bankszámla?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.24. 09:59

Nem mindennek. Az uolsó közös lakóhelyül szolgáló ingatlanon, berendezésén és felszerelésén haszonélvezeti jogot kap.

margit75 # 2015.04.24. 08:58
  • Ez akkor azt jelenti, egy gyermek esetén, hogy mindennek a felét örökli?
  • Mi van édesanyám bankszámlájával, mivel külön bankszámlán vannak?
Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.24. 08:08

A túlélő házastárs a leszármazók mellett törvényes örökös.

margit75 # 2015.04.24. 06:35

Tisztelt Fórumozók

Nekem az lenne a kérdésem, hogy édesanyám 9 éve férjhez ment. Az övé volt a lakás és az autó. Az autót lecserélte 2 éve továbbra is az ő nevén maradt az új, most eladja a lakást, mert távolabb költöznek a férjével a lakás továbbra is az ő nevén lesz, és felújításhoz ő egyedül vesz fel hitelt a lakásra. Halála esetén hogy történik az öröklés ha egyedüli gyermek vagyok? A férjnek jár valami, ha édesanyámé volt minden!!!!!!

ObudaFan # 2015.04.22. 05:11

balmis

Felfogtam. Peres úton a többi törvényes örökös valószínűleg tud igényt érvényesíteni.

lajcsó # 2015.04.21. 20:06

"Mi a teendő ilyenkor?"
Ha a bankfiókban leráztak, akkor próbálj a központban valamelyik vezetővel beszélni, hivatkozva az általad idézettekre.

ObudaFan # 2015.04.21. 17:39

balmis

Egy hiánytalan tényállás kellene, mert ez így megválaszolhatatlan.

csabijuve # 2015.04.21. 14:08

Üdvözletem!

Előre leszögezném, hogy elképzelhető, hogy rossz helyre írok a problémámmal. Édesapám nemrég elhunyt. Jó pár éve kötött a nevemre egy lakáselőtakarékossági számlát, amelyben kedvezményezettként jelölt meg. Mivel 1-2 részlet van hátra, utánaolvastam, és úgy döntöttem, hogy felkeresem a legközelebbi bankfiókot, hogy átvegyem a szerződés felett a rendelkezési jogot, a szükséges dokumentumokkal. Idézek a bank honlapján erre a témára adott információkból:

"9. A lakáselőtakarékoskodó elhalálozása esetén az * Lakástakarék szerződést ki örökli?
Kedvezményezettel rendelkező szerződésnél a lakáselőtakarékoskodó halála esetén a kedvezményezett az
* Lakástakarék szerződés feletti rendelkezési jogot hagyatéki eljárás lefolytatása nélkül megszerzi, így a betételhelyezést azonos jogokkal és kötelezettségekkel folytathatja.
Kedvezményezett nélküli szerződés esetén hagyatéki eljárás keretében, jogerős hagyatékátadó végzés vagy öröklési bizonyítvány benyújtásával az örökös szerzi meg a szerződés feletti rendelkezési jogot, és az elhalálozott szerződő fél helyébe léphet."

Mivel kedvezményezett vagyok a szerződésben, a szerződéssel, a halotti anyakönvi kivonattal, és a saját személyes okiratokkal (még a születési anyakönyvi kivonatomat is vittem magammal) a fent leírtak alapján szerettem volna megkapni a rendelkezési jogot, hogy az utolsó részleteket mielőbb letudhassam, és esetleg mielőbb lakáshoz juthassak. Azonban ezt elutasították, mégpedig jogerős hagyatéki végzést kérnek tőlem ehhez. Azt mindannyian tudjuk, hogy egy hagyatéki eljárás akár fél évig is elhúzódhat, én meg nem akarok addig várni. A HONLAPJUKON leírtak alapján meg főleg.
Kedvezményezettként vagyok megjelölve

Mi a teendő ilyenkor? Jogtalanul hátráltatnak. Fogyasztóvédelem? Többször felkerestem már őket, hiába, és fogy a türelmem.

balmis # 2015.04.21. 07:05

Üdv! Segítséget szeretnék kérni!

Családban született egy írásbeli magánvégrendelet, amiről a közjegyző megállapította hogy nem végrendelet!

A végrendeleti örökös bíróságra ment, első fokon nyert,
másodfokon az ítélő tábla ugyan azt mondta amit a közjegyző: Nem végrendelet.

Eredmény: "Végrendeltben" szereplő örökös 6/7 részben én az egyedüli fellebbező 1/7részben lettem örökös.

Kérdésem: Ilyen esetben van még lehetőség érvényt szerezni a törvényes öröklési rendnek? A nem fellebbező testvérek egyébként törvényes örökösök részére? Hiszen nincs végrendelet! Köszönöm!

Norcsi75 # 2015.04.16. 12:19

Kedves KBS!
Ha értelmes hozzáfűzni valója nincs,unatkozás képpen kérem ne fecsérelje a kioktatásomra az idejét!Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.16. 10:16

Igazából az érdekelt,
Akkor talán azt kellett volna kérdezni. És talán mellőzni kellett volna a pejoratív szóhasználatot a kérdésben.

Norcsi75 # 2015.04.16. 09:20

ObudaFan,köszönöm a válaszát!

Norcsi75 # 2015.04.16. 09:19

Köszönöm a válaszokat.
Nem kioktatást kértem,hanem törvényi szabályozásról érdeklődtem.
Mivel a teljes háttért nem ismertetem,nem gondolom,hogy rám kell húzni a vizes lepedőt,mint "szívtelen mostohára"...
Igazából az érdekelt,hogy ha bármi történik ne adj isten a férjemmel,mehetünk-e a híd alá a közös gyerekünkkel...

ObudaFan # 2015.04.15. 18:06

A kötelesrész az új szabály szerint már csak a törvényesörökrész 1/3-a, a többiből ki lehet zárni végrendelettel.

Sherlock # 2015.04.15. 13:26

vagy később,ha már nagykorú, az előző házasságból származó gyerek tartana igényt ezekre,mert ezekért mi dolgozunk

A gyerekek már csak ilyenek, azt öröklik amiért a szülő dolgozik meg.

Az előző házasságból származó gyermeke örökölni fog a 2013-ban vett ingatlanból, végrendelettel ki lehet hagyni a buliból, de kötelesrész akkor is járni fog neki.

nem szeretném

De lehet, hogy a férjed szeretné.

Norcsi75 # 2015.04.15. 11:42

Kérdésem a következő:
A férjem és én 2014.márciusában házasodtunk össze.
Neki van egy fia,8 éves az előző házasságából.
Azt a lakást,amit közösen vettek az első feleségével otthagyta nekik válás után,minimális összeget fizetett neki az exe (lakás 1/10-e kb.)

2013 nyarán a férjem vásárolt(hitel felvétellel,50% önerővel ,adóstárs nélkül)egy ingatlant.Ennek a törlesztőjét,mivel közös kasszán vagyunk közösen fizetjük,de a férjem nevén van az a bankszámla,amiről vonják a részleteket.

Nekem van egy lakásom 2008 óta,aminek a hitelét az én számlámról vonják.

Most a közös gyermekünket várjuk.

Mivel a két fent nevezett ingatlant mi fizetjük,mi dolgozunk érte,nem szeretném,ha a férjemmel bármi történne az exe a gyerekre hivatkozva rá tenné a kezét bármire ezek közül.(vagy később,ha már nagykorú, az előző házasságból származó gyerek tartana igényt ezekre,mert ezekért mi dolgozunk).

Mit lehet tenni,milyen megelőző intézkedés tehető?
Milyen szabályok vonatkoznak ezekre az ingatlanokra?
Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2015.04.07. 12:01

b_dora

A kérdésem az lenne, hogy járna-e nekem az értékbecsléskor felmért összeg 50%-a,ha a nagyszüleim esetleg nem mondanak le a haszonélvezeti jogukról velem szemben, vagy ilyenkor nekik is van valami részük és tovább osztódik az összeg?

Azt írod, hogy az ingatlan nem lesz eladva, így az is kérdés, hogy milyen neked járó összegre gondolsz, arra is tekintettel, hogy amíg haszonélvezők vannak, a közös tulajdon megszüntetése a bíróságon sem biztos, hogy szóba jöhet. Ha mégis értékesítséről lenne szó, a haszonélvezők nem kötelesek a haszonélvezeti jogukról lemondani, így a lemondásért annyit kérnek, amennyit akarnak.

Illetve, hogy körülbelül 7 éve nem lakunk édesanyámmal ott és hogy a bérleti díj kérés, illetve a visszamenőleges bérleti díj kérés lehetséges-e , hogy működik?

Persze, a haszonélvezők, ha akarják, bérbe adhatják az ingatlant és a bérlőtől kérhetnek bérleti díjat. Te legfeljebb a ahszonélvezők hozzájárulásával használhatod, vagy hasznosíthatod az ingatlant.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.07. 07:20

Ha jól értettem, az egyik gyerek korlátozottan cselekvőképes. Akkor szerintem ő is kérheti az ügygondnok kirendelését.

SR74 # 2015.04.06. 08:54

Tisztelt Fórum!
Szeretnék segítséget kérni, mit tudok tenni az alábbi esetben:
Anyósom azt kéri a férjemtől, hogy mondjon le a nagyapai örökségéről a féltestvére a gyermekének a javára. Mivel van egy közös kislányunk én ezt nem szeretném. Ha mégis meg akarja tenni a férjem, tudok-e a gyermekünk jogának védelmében tenni valamit?
A felállás a következő:
Anyósom előző házasságából született egy lány. Elváltak, majd hozzáment apósomhoz és született egy közös gyermekük (Ő a férjem). A férjem féltestvéréről nem mondott le az édesapja, így nem fogadta örökbe apósom és nem is került a nevére. Apósom édesapjának (férjem nagyapja) volt egy kertesháza, melyre anyósom és apósom felhúzott egy felső szintet (a nagypapa elajándékozott egy részt a tulajdonból az apósomnak). Tehát a felső szint így az apósom tulajdona lett. Erre a felső szintre költöztek be 4-en (apósom, anyósom, férjem és a férjem féltestvére). A féltestvér később férjhez ment, elköltözött, született két lánya.
Apósom és anyósom közben vidéken építkeztek, majd leköltöztek oda. Férjem maradt a felső szinten. Apósom pár évvel ezelőtt meghalt. A nagypapa (még apósom életében) lemondott a tulajdonáról az unokája (férjem) javára.
Pár nappal ezelőtt elhunyt a nagypapa is, aki mivel már életében lemondott a férjem javára, így tulajdonképpen nincs öröklés.
Anyósom most azzal a javaslattal állt elő, hogy a nagy ház alsó szintjét (ami a nagypapájé volt) férjem írassa rá a féltestvére lányára. Én azzal érveltem, hogy nem jogos, hiszen a férjem (vagy a lányom) sem fog örökölni a féltestvér édesapja után. Bár azt én is támogatnám, hogy a férjem féltestvérének a gyereke oda költözzön az alsó szintre (bérleti díjat ne kelljen fizetnie a férjemnek) de azért a nevére íratást „kissé” túlzásnak tartom.
Kérdésem, hogy mit tudok (ha egyáltalán tudok) tenni az ügyben, hogy ne veszítse el a lányom a – majdani – jogos örökségét, ha a férjem valóban el akarja ajándékozni a nagypapai részt.
Valamint, hogy majd ki hogyan örököl anyósom halálával? Bár számomra az sem tiszta (soha nem gondoltam, hogy utána kellene néznem) hogy jelenleg milyen jogos tulajdona van az apja után férjemnek.
Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy ugyan anyósom jóban van az unokájával akire rá akarja a férjemmel írattattni a házrészt (bár gyakran nem látja), de a lányával évek óta nem beszélnek. Mi rendszeresen látogatjuk és amikor apósom meghalt a férjem tartotta benne a lelket, tette meg nap, mint nap az 50 km-es utat vidékre. Anyósom saját elmondása szerint (mi még ugyanis akkor nem voltunk kapcsolatban) már Ő nem élne ha nem lenne a férjem és nem állt volna mellette. Ezek után azt kéri, hogy mondjon le az örökségéről…

brünhilda92 # 2015.04.04. 11:48

Az anyáról meg csak annyit, szutyok egy nő, aki a gyerekei örökségét nyúlja le gátlástalanul. A legalja!
Nem tudom, ehhez a közjegyző és a gyámhivatal hogy asszisztálhat, még ha csak úgy is, hogy homokba dugják a fejüket "Ők nem tudnak arról, hogy lenne közös vagyon"

b_dora # 2015.04.03. 18:32

Kedves olvasók/segítők!
Az lenne a problémám, hogy 2 éves koromban, 18 évvel ezelőtt meghalt az édesapám. 1/4 részben örököltem az ingatlanját 2 testvéremmel és édesanyámmal. Emellett édesanyám, mamám és papám haszonélvezők. Édesanyám nekem ajándékozta az övét és a részem (így már 1/2 kikérésekor) hajlandó lemondani a haszonélvezeti jogáról velem szemben. A ház biztos, hogy nem lesz eladva, mindkét testvérem jelenleg is ott él. A telken 2 ház is van , külön-külön élnek. A kérdésem az lenne, hogy járna-e nekem az értékbecsléskor felmért összeg 50%-a,ha a nagyszüleim esetleg nem mondanak le a haszonélvezeti jogukról velem szemben, vagy ilyenkor nekik is van valami részük és tovább osztódik az összeg?
Illetve, hogy körülbelül 7 éve nem lakunk édesanyámmal ott és hogy a bérleti díj kérés, illetve a visszamenőleges bérleti díj kérés lehetséges-e , hogy működik?

brünhilda92 # 2015.04.02. 15:04

Kedves vagy, hogy segíteni próbálsz. De a gyámhatóság mereven elzárkózott ettől. Azt mondták, h a hagyatékátadó végzésben leírtakat (a közjegyzőt)nincs joguk felülbírálni. Különben is a véleményük szerint nincs olyan, hogy "házasságban szerzett közös vagyon". Fájó h egy gyámhivatal vezető nem ismeri a Ptk-t.Pedig több ingatlanról van szó. A közjegyző a gyámhivatalra, a gyámhivatal a közjegyzőre mutogat, de mindkettőjük közös véleménye az, h én mint az elhunyt testvére, nem vagyok ügyfelük. A kiskorú (meg persze a nagykorú gyermek érdekeit senki sem képviseli. Szép magyar közigazgatás!

ObudaFan # 2015.04.02. 14:33

Továbbra is azt gondolom, hogy a gyámhatóságnak kellene eseti gyámot kirendelnie a gyermek érdekeinek megóvása érdekében.

brünhilda92 # 2015.04.01. 18:37

Köszi ObudaFan!
Azt mondta a gyámhatóság, hogy a közjegyző vagyontalannak tüntette fel a testvérem (az apai hagyatékon túl) ezért nem rendel eseti gyámot. Nincs joga a közjegyzőt felülbírálni, szerinte a közjegyző hibázott. A kör ezzel bezárult. Mondták, hogy a gyerekek perelhetnek majd ha egyszer valaha átlátják, a helyzetet. Ha addig anyjuk nem adja el a férjlvel a házasságuk alatt közösen szerzett ingóságokat... Ennyit a jogról és a jogboztonságról!