Öröklés

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.19. 12:28

Is.

anna_92 # 2015.05.19. 10:59

Tisztelt Címzett!

Azzal az egyéni problémával fordulok Önökhöz,hogy nagyszüleimnek (édesapám szülei) tulajdonában áll egy családi ház,és öröklés esetén ha nincs végrendelkezés,és édesapámra száll a ház tulajdonjoga,az után bátyám és én esünk bele az öröklésbe csak és kizárólag vagy édesapám jelenlegi felesége is részesül e belőle?

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel Liszt Anna

ObudaFan # 2015.05.14. 14:46

A jelenlegi szabályok szerint éppen nem lenne öröklési illeték, de hogy mi lesz akkor, amikor ez az öröklés bekövetkezik, azt természetesen most még nem lehet tudni.

Bori Bori # 2015.05.14. 06:17

A szigorításoknak köszönhetően az adósnak tulajdonjoggal kell rendelkeznie a felajánlott ingatlanban. Ha már felvették a hitelt, nem lehet tulajdonosváltozás, azzal megszűnik a szerződés. A hitelező bank részletesen el tudja magyarázni, mit enged és mit nem, ott érdeklődjetek személyesen.

Öröklési szerződést lehet írni, nagykorúra, aki vállalja, hogy a terhet viseli. Ilyen nyilatkozatot egy kiskorú nem tehet. A nagykorú unokákat megelőző örökösöknek lemondó nyilatkozatot kell tenniük.
Szóval elég bonyolult, nekem ilyenem van, nem is biztos, hogy ez a legjobb megoldás.

eszmi # 2015.05.13. 20:42

Tisztelt Ügyvéd!

Szeretnék érdeklődni,hogy a szüleim lakást szeretnének venni,de fel kell venniük némi hitelt is.
De viszont azt szeretnék,ha az unokáiké legyen az ingatlan,..de az adásvételinél,én úgy tudom,hogy nem írhatják rájuk a lakást,hisz vesznek fel hozzá egy kis hitelt is,és az unokák,még nem keresőképesek.Tényleg így van??
És ha ügyvéd elött írnak egy végrendeletett,és abban belefoglalják,hogy az unokák öröklik a lakást,...akkor a nagyszülők halála után kell majd örökösödési illetéket fizetniük az unokáknak??

Köszönöm válaszát.

ObudaFan # 2015.05.13. 15:01

Ha megegyeztek a hagyatékátadó végzésben szereplő értékben, akkor az. Ha nem egyeztek meg, akkor majd a perben kirendelt szakértő megmondja, hogy mennyi annak a dolognak az értéke.

pir75 # 2015.05.11. 16:08

A köteles rész számitásnál a jogerős hagyatéki végzésen szereplő értéket kell figyelembe venni, vagy milyen érték a számitás tárgya?

ObudaFan # 2015.05.11. 15:23

Ez mind hozzá tartozik a kötelesrész alapjához. Ha ketten vagytok testvérek, akkor a te kötelesrészed alapja ennek a fele. A te kötelesrészed alapján a fele a kötelesrészed, ha az örökhagyó 2014. március 15. előtt halt meg, az 1/3-a, ha utána. A kötelesrészedbe betudod azt, amit te örököltél, és a különbözet jár még.

pir75 # 2015.05.09. 17:01

Hogyan kell kiszámolni a kötelesrész a következő esetben: A ház anyai részét testvérem örökölte végrendelettel, ezenkivül földet, bankbetéte fele-fele arányban ketten. Ezenkivül volt egy megtakaritás elhalálozási rendelkezéssel a tesó nevére.

ObudaFan # 2015.05.08. 13:55

dalta

Testvért, testvér leszármazóját nem ilelti meg kötelesrész.
HA egyik szülő sem él, és teljes testvérekről (nem féltestvérekről) van szó, akkor végrendelet hiányában a testvérek egyenlő arányban örökölnek. Ha egy testvér kiesik, az ő részét öröklik a leszármazói.

dalta # 2015.05.08. 10:12

Tisztelt Jogi Tanácsadó!
Örökléssel kapcsolatos kérdésem lenne.
Gyermektelen, (férje régen meghalt) nagynéni halála esetén létezik un. köteles rész, ami megilletné testvérét, vagy annak gyerekeit - tekintve, ha a nagynéni végrendelkezik és mindenét a kutyájára hagyja, vagy egy alapítványra ? Meg lehet egy ilyen végrendelkezést támadni ?
A dolgot bonyolíthatja nagyban, hogy a nagynéni amerikai állampolgársággal is rendelkezik ?
Amennyiben nincs végrendelet, akkor az öröklés rendje a testvérekkel és azok gyerekeivel milyen arányban oszlik meg ?
Nagyon-nagyon köszönöm segítségüket!

eni2010 # 2015.05.06. 20:31

Milyen módon tudnám bizonyítani, hogy apámat örökbefogadták 1944-ben. A háborús viszonyok miatt ennek dokumentálása nem történt meg. Anyakönyvezve nincs. Elvileg a beszolgáltatásnál a gyermek utáni kedvezményt igénybe vették rá. Keresem a levéltári tanácsi iratok között a nyomát, iskola iratokban és az 1949-es KSH-ás összeírásban. Hol lenne még érdemes kutatni?

ObudaFan # 2015.05.05. 17:17

Azt csak megengedi az OTP, hogy befizess, és így ne nőjö a tartozás és ha a hagyaték pozitív, akkor vélhetően ezt célszerű tenni.

lorak107 # 2015.05.05. 08:20

Kedves Fórumozók! A következőkben kérném a szíves segítségüket. Édesapám ősszel elhunyt. Tudomásom volt az OTP-nél vezetett folyószámláról, de hagyatéki végzés hiányában semmi tájékoztatást nem kaptam a banktól a számlát illetően. A hagyatéki tárgyalás márciusban megtörtént, amikor is kiderült, hogy édesapámnak 250e ft-os folyószámlahitel tartozása volt. Miután kézhez kaptam a hagyatéki végzést, bementem a bankban, hogy további információt kérjek a számla lezárásáról, mire közölték, hogy a 250e ft már közel 290e ft, ugyanis ősztől ez ennyit kamatozott. Ez számomra teljesen agyrémnek tűnik, hogy bár semmiféle intézkedési jogom nincs, információt sem kaphatok az alatt a fél év alatt, amíg a hagyatéki eljárás folyik, de a bank a tartozást tovább kamatoztatja, nem is kicsit. Szabályos ez? Mit tehetek? Előre is köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2015.05.03. 17:05

Az ajándékozó örökösétől még akkor is csak kivételesen lehet az ajándékot visszakövetelni, ha egyébként az ajándékozval szemben fennállnak az ajándék visszakövetelésének feltételei. Ismerni kellene a válaszhoz a pontos tényállást.

Amalia75 # 2015.05.03. 10:47

Tisztelt Szakerto!

Edesapam nemregiben elhunyt. A hagyateki targyalas 3 het mulva esedekes. Torvenyes orokosok ketten vagyunk a noveremmel, mindketten visszautasitanank az orokseget, ami tudomasunk szerint egy kiserteku ingatlan fele, valamint banki es kozuzemi tartozasok. Mivel edesapammal nem tartottunk kozelebbi kapcsolatot, a tartozasairol nem tudunk pontos adatokat. A hagyateki targyalasra idezo papir szerint vinnunk kellene papirt az ingatlanrol, a vizmuvek fele valo fizetesi kotelezettsegrol, szamlakrol, OTP tartozasrol, temetesi koltsegrol.
Kerdeseim:

1. A fenti listat mi alapjan szedte ossze a kozjegyzo?
  2. Mi ezeket a papirokat hogyan szerezzuk be?

Edesapam elettarsa sajnos nem mukodik egyutt velunk, allitasa szerint nem emlekszik tartozasra. Az o neven van az ingatlan masik fele, o lakik az ingatlanban. Mit tudunk tenni?

Koszonom mielobbi valaszat.
F. Amalia

Betti_80 # 2015.05.02. 08:31

Tisztelt jogifórum!

Az lenne a kérdésem, hogy szokványosnál nagyobb értékű ajándék (6m ft) visszakövetelhető-e örököstől?

ObudaFan # 2015.04.30. 18:00

Most akkor ő testvér volt vagy mostohatestvér? Mert ha csak mostohatestvér, akkor nem.

Csillus0 # 2015.04.29. 19:08

Tisztelt szakértő!

Kérdésem a következő; Az én édes bátyám 2014-ben végrendelet nélkül meghalt.
Szüleink már nem élnek. Neki családja, felesége, gyermeke nem volt.
apai részről volt egy bátyánk, aki 1997-ben halt meg.
Neki sem volt felesége, élettársa se gyereke.

Kérdésem; Az apai részről lévő mostohatestvér valamilyen rokonai örökösnek tekinthetőek-e a 2014-ben meghalt bátyám után?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözletem; Csillus

ObudaFan # 2015.04.27. 18:12

Ha fel is merülhetnek új hagyatéki tartozások, a túlnyomó többségük esetén valószínűleg lehet elévülésre hivatkozni.

hkati2 # 2015.04.26. 15:29

Igen , volt 1 ilyen érzésem. Bár a közjegyző nem póthagyatéki tárgyalásra idézett . Csak azt nem értem , hogy mit lehet ilyenkor tenni ? Fizetni olyan tárgy hagyatékolása után ami soha nem is volt a tulajdonunkban ?/ most sem tudjuk hogy merre van / Ha mégis a nevünkre kerülne ki tudhatja milyen büntetés és egyéb költség terhelhetne .Tulajdonképpen ez 1 olyan hagyaték ami nincs . 16 év után , igen fájó sebek viszont vannak .A polgármesteri hivatalban , azt mondták , hogy ez lehet akár téves adatrögzítés is . Mit tudok tenni ?

ObudaFan # 2015.04.26. 15:14

A póthagyatéki eljárásban már nem lehet visszautasítani az egyszer már elfogadott öröklést. A visszautasítás ugyanis nem hagyatéki tárgyakra, vagy eljárásokra, hanem a teljes hagyatékra vonatkozik.

hkati2 # 2015.04.26. 14:33

Nagyon nehezen megérthető eset részese lettem .Tegnap hagyatéki idézést kaptam . Az 1999-ben elhunyt férjem "vagyona" révén. a halála idején folyt a válóperünk , vagyonmegosztással . Mivel kiskorú örökösei is voltak a gyámügy jogi képviselettel szerepelt a hagyatéki tárgyaláson . Tehát 16 évig abban a hitben éltem , hogy minden törvényesen és becsületesen történt ! Annyit sikerült az "új hagyatéki tárgyról" kideríteni , hogy a motorkerékpár amit még az iratok szerint a házasságunk alatt vásárolt . Talán tudtam volna róla ! Soha semmi megkeresés , súlyadó, biztosítás ... nem érkezett ezzel kapcsolatban .16 év után viszont állítólag a biztosító jelezte a gépjármű nyilvántartó felé , hogy nincs díj fizetve. Most azt szeretnék ha átvennénk az örökséget /ami gyakorlatilag ismeretlen helyen van /. A kérdésem az lenne , hogy ha visszautasítjuk a hagyatékot az mennyiben vonatkozik az 1. hagyatéki tárgyaláson /1999-ben/ átvett tulajdonra ?

GabHB # 2015.04.24. 21:26

Üdvözletem!

Nem találtam egyértelmű választ a kérdéseimre, pedig utánanéztem a neten. Bízom benne valaki tud nekem biztos választ adni.

Édesanyám elhunyt, és hátrahagyott egy örökséget (ingatlant), amit szülőjétől örökölt meg 10 éve. Nem volt törvényesen elválva édesapámtól, de 20 éve külön éltek, teljesen új életet kezdtek mindketten, közös vagyonuk nem volt. Ebben az esetben én vagyok az egyetlen örökös, vagy édesapám is örököl, mondjuk haszonélvezetet? A közjegyző tudni fogja, hogy az örökség, amiről szó van nem a szüleim közös vagyona, vagy erről nekem külön kell szólnom?

Előre is köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2015.04.24. 14:04

Azokon egy gyermekrészt örököl. Vagyis ha egyedüli gyermek vagy, akkor a felét. Persze, csak ha nincs végrendelet.