Öröklés

ObudaFan # 2015.03.31. 12:12

brünhilda92

A gyámhatóságnak kellene eseti gyámot kirendelnie a gyermek érdekeinek megóvása érdekében.
A kapcsolattartás kérdésében az apai nagyszülők szintén a gyámhatósághoz fordulhatnak.

ObudaFan # 2015.03.31. 12:08

kelemi

Az örökös az örökrésze erejéig a hiteltartozást is megörökli. Azt pedig meg kell nézni a szerződésben, hogy a bank mikor mondhatja fel a szerződést. Nyilván a kiskorú nem igazán lehet hitelképes.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.31. 10:08

Isten éltesse a nagymamát száz évig!

kelemi # 2015.03.31. 09:28

Tud Nekem valaki segíteni amit leírtam, az előzőekben?
Köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.30. 18:32

Kel ebben az esetben valamilyen eltartási szerződést kötni vele ?
Célszerű.

brünhilda92 # 2015.03.30. 18:18

Kérem, aki ért hozzá, válaszoljon. A gyámhivatalnak szerdáig kell lezáradékolnia a közjegyzői okiratot, ennyit tudok.

béla56 # 2015.03.30. 18:17

Szeretném ha valaki tudna felvilágosítást nyújtani nekem.Édesanyám hozzánk szeretne költözni.Ez azzal jár hogy a családi házát, ingatlanát eladja. Az eladásból származó pénzt hozzánk hozza, illetve oda adja nekünk. Ennek fejében mi vállaljuk hogy haláláig gondoskodunk róla.Kel ebben az esetben valamilyen eltartási szerződést kötni vele ? Ugyanis van egy testvérem, és nem szeretnék egy bírósági pert magamra zúdítani,Édesanyám halála után. Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2015.03.29. 17:22

tusika1971

Pert indíthatsz a közös tulajdon megszüntetése iránt.

brünhilda92 # 2015.03.29. 11:57

Testvérem tavaly meghalt, végrendelet hátrahagyása nélkül. Kettő vér szerinti gyermeke született, egy még fiatalkorú. A házasság alatt a feleségével építettek egy családi házat. Halálakor derült ki, hogy testvérem nem tulajdonos, csak a feleség és az első házasságából született gyereke, valamint testvérem 2 gyermeke a ház tulajdonosa.
Vettek egy nyaralót, egy telket és egy autót a házasságuk alatt. Ezek mind a feleség 1/1 tulajdonában vannak. Egy rosszindulatú, kapzsi, önző nő, aki mellesleg súlyos alkoholista, így félő, hogy minden közösen megszerzett vagyont eltapsol. Kértem a gyámhivatalt, hogy tulajdonjogi pert indítson, a kiskorú gyermek képviseletében, érdekében, de azt mondták, hogy a közjegyzőnek kellett volna a közösen szerzett vagyonokról listát készítenie. Mivel testvérem vagyontalannak lett feltüntetve (kivéve az apai örökséget), így nem tudnak eljárni. Édesapám két éve halt meg, anyuval közösen vásárolt lakásban laktak. Apu után mi, a két testvér örököltünk. Sógornőm - a család kifejezett kérése ellenére nem mondott le a meghalt testvéremmel két közös gyerekeik javára, szüleim lakásáról- édesapám hagyatékáról- hanem az 1/8-ad tulajdonjogához ragaszkodik, a gyerekek örökségén túl. Pedig testvérem is azt kérte, legyenek a gyerekei kifizetve a lakásból, ne kelljen később pereskedni, közös tulajdon megszüntetése miatt. A szülői lakás elhunyt testvérem különvagyona szerintem. Testvérem,- felesége intézte így- végakarata ellenére, hamvasztva lett. A temetést édesanyám, én és a barátok fizették, pedig több millió spórolt pénze volt bátyámnak. Sógornőm mindenkinek hazudik, azt mondja, nincs pénze fűteni, élelemre stb. a saját gyerekeinek, a barátainak is. Testvérem szerint látszatházasságban éltek, ezt bosszulhatja a viselkedésével. Tudtommal a házastársi életközösség alatt szerzett ingatlanvagyon, függetlenül attól, kinek a nevére kerül, házastársi közös vagyonnak minősül. A földhivatalnál be nem jegyzett házastárs az ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonostársa az ingatlannak. Ennek megfelelően a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt közösen szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs különvagyonához tartozik. Jól tudom ezt? Így a gyerekeinek örökölniük kellene!!
Mit tanácsoltok, mit lehet tenni, testvérem gyerekei érdekében, akik föl se fogják, hogy anyjuk mit művel. Eltiltotta az apai családtól őket, nehogy felnyissuk a szemüket. Hogyan és kinek lehet e gyerekek érdekeit megvédeni????

tusika1971 # 2015.03.28. 10:25

Segitséget szeretnék kérni! Anyukám 2 éve halt meg,örököltem egy ház negyedét ami 2 millio pénzben.A házban apukám lakik ill.2 növérem is örökölt.A gondom az,hogy van egy lakáshitelem jelzálog alapú a jelzálogott át szeretném iratni a házra,vagy szeretném ha kifizetnének,hogy induljak el,mert nem akarják eladni a házat de a pénz nekem nagyon kell.Előre is köszönöm

kelemi # 2015.03.27. 17:52

Tisztelt Ügyvédúr!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy a nagymamám vett fel nekünk lakáshitelt ezáltal ő is a tulajdonos. Neadjisten ha nagymamám meghalna, akkor a kislányom örökölné az ingatlant. Mivel az ingatlan hitellel terhelt, ezért a kislányom azt is megörökölné. Ilyenkor át kell vállalni a hitelt? Vagy hogyan lehet tovább fizetni? Ő ugye kiskorú én pedig nem vagyok hitelképes. Akkor mi lesz az ingatlan sorsa?
Köszönettel: Emi

szusika # 2015.03.25. 19:41

Szeretném minden hozzászólónak megköszönni a segítséget!Teljesen megnyugodtam.Igen,már egy ideje lakáshasználati díj miatt megy a per.KÖSZÖNÖM!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.24. 15:50

Azt hiszem, nem tulajdoni igény iránt folyik az a per, csak használati díj megfizetése végett.

ObudaFan # 2015.03.24. 15:18

szusika

Ha a sógornak semmije nem volt, akkor értelemszerűen semmit nem lehet utána örökölni, sem tulajdont, sem az utolsó közös lakáson haszonélvezetet.
Egyébként nem feltétlenül volt az az átruházás jogellenes, csak legfeljebb a hatálya attól függ, hogy a per miként dől el. De ez is csak akkor van így, ha a nővére nem mulasztott el perfeljegyzést kérni az ingatlanra.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.03.24. 04:45

A haszonélvezet nem öröklődhet, a többlethasználati díj továbbra is jár.
Kérni lehet a közös tulajdon megszüntetését a többlethasználati díj beszámításával.

Ezen per alatt el lehetett ajándékozni az ingatlant.

szusika # 2015.03.23. 19:49

Köszönöm a válaszokat.Kedves Kovács Béla Sándor!Teljesen megértem,már én sem értem mit írtam.Kedves Óbuda Fan!Köszönöm a választ!
Újból nekifutok egyszerűbben:adva van egy ingatlan,egyik fél a tesómé,másik fél a sógoré.Új nő beköltözik,nővéremet kidobják.Per indul,melyben lakástöbblet használatot állapítanak meg.5 év múlva,sógorom részét ráiratja új nőére(illegálisan,hiszen a tesóm semmit nem írt alá,per alatt lévő ingatlant pedig nem lehetett volna a tudta nélkül átírni mindegy)sógoré a haszonélvezet.5 év elteltével sógor meghal,előtte 2 hónappal gyorsan házasságot kötnek.
Kérdés:öröklődhet-e a haszonélvezet?A hagyatéki tárgyalás elmaradt,mivel semmije nem volt a sógornak.
Mondjátok,hogy így értetek mindent!Légyszi légyszi!

ObudaFan # 2015.03.23. 15:50

misso

Ha teljes egészében sajátkezűleg leírja, hogy minden edigi végintézkedését visszavonja, ezt ledátumozza és aláírja, az rendben lehet. De ha esetleg öröklési szeződést írt alá, az ellen nem lesz jó.

nickik # 2015.03.23. 08:53

Igen, tudom és köszi, de sajnos arra, már nem lenne képes, jó ha ezt az egy sort le tudná írni... Azért kösz! Valaki esetleg tudna még valamit ezzel kapcsolatban javasolni, lécci írja meg, nagyon sürgős! köszönöm!

Törpilla25 # 2015.03.23. 06:07

Bocs, nem vagyok szakértő, csak egy ötlet. Ha az édesapja saját kezűleg tudna írni egy nyilatkozatot, akkor végrendeletet is írhat. Az egyértelmű lenne.

misso # 2015.03.22. 19:04

Sziasztok,

az lenne a kérdésem röviden, hogy ha valaki ír egy egy soros nyilatkozatot, sajátkezűleg, mely arról szól, hogy minden addigi jognyilatkozata amelyet halála esetére tett visszavonja, akkor az érvényes lehet? Hogy értsétek édesapánk nagyon rossz állapotban van és ő kérdezte ezt, mert hogy 3an lennénk az örökösei, de egyik testvérünk, mindenáron alá akart vele íratni már évekkel ezelőtt végrendeletet vagy tartási, járadéki szerződést. Volt olyan időszak az életében amikor - gyógyszerek, fájdalom csillapítók miatt - nem igazán tudta mit csinál, és akkor adott esetben aláírathattak vele valamit (ő ettől fél, persze mi is nyilván). Mi törvényes öröklést szeretnénk, ő is, de fél, hogy esetleg akaratán kívül aláírt valamit. Ha ez nem jó, akkor lécci írjátok meg, mi lenne gyors és egyszerű megoldás (kórházban van és nem tudjuk mennyi van neki hátra). Köszi!

misso # 2015.03.22. 19:04

Sziasztok,

az lenne a kérdésem röviden, hogy ha valaki ír egy egy soros nyilatkozatot, sajátkezűleg, mely arról szól, hogy minden addigi jognyilatkozata amelyet halála esetére tett visszavonja, akkor az érvényes lehet? Hogy értsétek édesapánk nagyon rossz állapotban van és ő kérdezte ezt, mert hogy 3an lennénk az örökösei, de egyik testvérünk, mindenáron alá akart vele íratni már évekkel ezelőtt végrendeletet vagy tartási, járadéki szerződést. Volt olyan időszak az életében amikor - gyógyszerek, fájdalom csillapítók miatt - nem igazán tudta mit csinál, és akkor adott esetben aláírathattak vele valamit (ő ettől fél, persze mi is nyilván). Mi törvényes öröklést szeretnénk, ő is, de fél, hogy esetleg akaratán kívül aláírt valamit. Ha ez nem jó, akkor lécci írjátok meg, mi lenne gyors és egyszerű megoldás (kórházban van és nem tudjuk mennyi van neki hátra). Köszi!

ObudaFan # 2015.03.22. 10:48

szusika

Azon lehet azúj feleségnek haszonélvezete, ami a férjéé volt. Ha pont azon megy a vita, hogy mennyi is vot ebből a férjéé, akkor ezt érdemes lett volna a hagyatéki eljárásban bejelenteni, most pedig akkor perbe kell vonni a sógor új feleségét.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.22. 06:53

A tényállás hiányos, és azt sem látom, hogy mi a kérdés.

szusika # 2015.03.21. 19:01

Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni.Testvéremnek van egy közös háza a volt férjével.A tesóm 10 éve pereskedik a részéért.Az ingatlanban a volt férj és az új feleség lakott,volt sógorom haláláig.Az 1/2-ed részét még életében az új asszony nevére iratta,neki haszonélvezeti joga volt a részén.A testvérem kapott egy iratot a közjegyzőtől,hogy az új asszonyé a holtig tartó haszonélvezeti jog az egész házra.Létezhet-e ez?Ráadásul az új nőnek 10 éve lakástöbblet használati díjat kellene fizetni,ami már az ingatlan értékének több mint a felére rúg.A bírónő már felszólította a nőt,hogy lakható állapotban kell az ingatlant elhagynia.Már csak az ingatlan felmérő hatósági véleményére várnak.
Köszönöm

Nati80 # 2015.03.21. 12:01

Tisztelt Ügyvéd Úr, Kedves Fórumozók!

Az alábbi ügyben szeretnék szakértői véleményt, tanácsot kérni!

Édesanyám a napokban elhunyt. Számításaink szerint kb. 1 millió forint adósságot (hitelek, közüzemi számlák) halmozott fel haláláig. Önkormányzati bérlakásban lakott, számottevő értékű ingósága nincs. A nevén mindössze egy nagyapám után örökölt 1/6-od házrész van abból a házból, melyben nagymamám jelenleg is él(ez jelenleg kb. 700ezer forintot érhet).

Kérdéseim a következők lennének:

1. Amennyiben visszautasítom az örökséget, és a gyámhivatal hozzájárulásával kiskorú gyermekem nevében is ezt tesszük, akkor az örökség a nagymamámra fog szállni vagy az államra? Amennyiben nagymamámra, és ő sem fogadja el, akkor anyukám testvérei és azok gyermekei fognak következni a sorban?
  2. Amennyiben visszautasítom a örökséget, azzal automatikusan elvesztem az öröklés jogát arra a házrészre, illetve ingó vagyonra, mely majd nagymamám (remélem minél távolabbi) halála után szállna rám, vagy azt a részt nem érinti a mostani visszamondás?
  3. Amennyiben elfogadom az örökséget, abban az esetben úgy tudom, hogy édesanyám tartozásaiért csak az örökölt vagyon mértékéig felelek. Hogyan állapítják azt meg, hogy az örökölt 1/6-od házrész mennyit ér, tehát azt, hogy az adósságból mekkora részt vagyok köteles kiegyenlíteni? A megállapított összeget lehet-e csökkenteni a számlával igazolt temetési költséggel? Hogyan történik a hitelezők rangsorolása? Hogyan történik ezen adósságok behajtása? Saját vagyonommal is felelek a megállapított összeghatárig, és akár a fizetésemből is tilthatják, vagy csak az örökölt ingatlanrészre terhelik rá? Elárverezhetik-e emiatt nagymamám házát, akinek haszonélvezeti joga van az ingatlanon?

Elnézést, ha hosszúra nyúlt a hozzászólás, de nem igazán találtam leírva hasonló jogesetet!