Öröklés

Cebeus55 # 2015.03.17. 08:41

Köszi Kedves Kelvin!

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.03.15. 22:06

Kedves Cebeus55!
Semmi baj :) Nem igazán azt jelenti. Az ingatlanon haszonélvezeti joga lesz, és ha van még más vagyontárgy (kocsi, nyaraló stb.), akkor abból örököl egy gyermekrészt.

Cebeus55 # 2015.03.15. 21:49

Kedves Kelvin! Köszi és bocs, mert véletlenül az e-mail címedre írtam, elnézést. Egy gyermek van. És azt sem írtam, hogy a mostani feleségnek is van egy gyermeke még az előző házasságából, aki nem lakik és nem is lakott ebben a lakásban.
Válaszodra visszatérve, akkor ez azt jelenti, hogy az egész lakáson holtig tartó haszonáélvezete lesz a mostani feleségnek, és a felét a fiam, a másik felét pedig a mostani feleség örökli? Annak nincs jelentősége, hogy a lakás felét örökölte a volt férjem? Ez nem számít "különvagyonnak"?

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.03.15. 15:04

A jelenlegi feleségnek holtig tartó haszonélvezeti joga lesz az örökhagyóval közösen lakott ingatlanon és annak berendezési és felszerelési tárgyain, illetve örököl egy gyermekrészt a hagyaték többi részéből.
Azt nem írtad, hogy hány gyermek van. Amennyi a gyermekek száma + egy (a mostani feleség), annyira osztódik az örökség.

Cebeus55 # 2015.03.15. 14:20

Kedves fórumozók! Az alábbi kérdésben kérek segítséget fiam esetleges öröklésével kapcsolatban.
Tények: Férjemmel szülei tanácsi lakásában laktunk. 1977-ben, még terhesen elhagytam a férjemet. Később megvették az önkormányzattól a lakást, ½ rész apósom nevére, ½ rész pedig férjem nevére került. Volt férjem 1985-ben vagy 1987-ben ismét megnősült. Férjem szülei idő közben elhunytak. Apósom ½ részét megörökölte volt férjem. Jelenleg az ingatlan 1/1 arányban volt férjemé. Volt férjem és fiúnk között a kapcsolattartás folyamatos. Sajnos volt férjem nagyon beteg. Kérdésem az, hogy ha volt férjem meghal, akkor a jelenlegi feleség és a fiúnk milyen arányban öröklik az ingatlant? Segítségüket előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.13. 04:35

Úgy érti, hogy tényleg nem veszik-e hivatalból figyelembe. Tényleg nem.
De minek a törvényhely?

ObudaFan # 2015.03.12. 20:42

Tulajdoni igény, miért lenne határideje? Csak arra van szabály, hogy az ági jelleget az ági örökösnek kell igazolni.

Bosszús vagyok # 2015.03.12. 12:35

T. Fórumozók!
Ki tudna nekem arra jogszabályi hivatkozással szolgálni,
hogy ági öröklés esetén az örökösnek be KELL jelentenie az öröklési igénynét?
Ha tényleg van ilyen jogszabályi kötelem, akkor azt milyen formában kell megtennie és arra mennyi idő áll rendelkezésre, s az mikortól számítandó? Előre is thnx. Bye

Sherlock # 2015.03.12. 11:55

Nem.

fodorandi82 # 2015.03.12. 10:57

Tisztelt Ügyvéd Nő/Úr!
A kérdésem az lenne ha a párommal 13 éve vagyok együtt és én most örököltem egy ingatlant akkor ha mi külön mennék akkor ő ebből az örökségből követelhet bármit is?

ObudaFan # 2015.03.05. 19:07

Jenny49

Magyar közjegyző éppen eljárhatna, de nem fog átadni egy külföldi számlát. Kint kellene intézni.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.05. 18:35

Megegyezni bármiben meglehet.

gizell # 2015.03.05. 13:57

Köszönöm a választ.Egyébként az ingatlan lakatlan, valószínűleg teher a tulajdonosnak.De ha jól értem, akkor semmi esélyem megszerezni az örökségként?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.05. 13:50

Nem.

(Póthagyatéki eljárásban egyébként sem adják másnak azt egyszer már átadott hagyatéki vagyontárgyat; az az eljárás nem arra való.)

gizell # 2015.03.05. 11:44

Kellemes délutánt! A kérdésem az, hogy 1975-ben végrendelet világos rendelkezése ellenére a nagymamámat kihagyták a hagyatéki leltárból, így nem került felvezetésre egy ház tulajdonlapján. 1997-ben azt eladták.Ha póthagyatékin megkapom mint egyrenesági egyetlen leszármazott, akkor érek vele valamit?Érvényesíthetem tulajdonrészem az eladás utánra, tehát aktuálisan? Előre is köszönöm. G

Jenny49 # 2015.03.05. 08:42

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesapám tavaly júliusban Észak-Írországban elhunyt. Magyar állampolgár volt, magyarországi bejelentett lakcímmel rendelkezett. Magyarországon ingatlan nem volt a nevén, Észak-Írországban van bankszámlája. Végrendelet nem volt.
Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben is magyarországi közjegyző az illetékes? Vagy hova kell fordulnunk?

ObudaFan # 2015.03.03. 16:09

Ha nyilvánvalóan nem tudja, mit írt alá, akkor igen. De abból, hogy van fogyatékossága, még ez nem következik. De a gondnokság alá helyezést meg kellene fontolni.

dika1969 # 2015.03.03. 07:26

Üdvözletem, nővérem ápolási díjat kap olyan címen, hogy édesanyám orvosi véleménnyel súlyos mozgás és szellemi fogyatékossága miatt állandó ápolásra szorul. Ennek ellenére nem rég a házrészét neki ajándékozta növéremnek tehát átadta a tulajdon jogát. A kérdésem, hogy ez megtámadható-e hiszen szellemi fogyatékos az orvosi papír szerint amire kapja az ápolásit.
köszönöm a választ!

ObudaFan # 2015.03.02. 17:51

A gyámhatósággal kell egyeztetnie a kiskorú törvényes képviselőjének a megoldásról, hogy ne legyen szükség vgrehajtásra.

MiRa0512 # 2015.03.01. 23:34

Azt szeretném kérdezni, hogy mi van olyankor, ha 4 testvér örököl, de ebből egy kiskorú. Mivel tetemes tartozás is az örökség része, mi lesz a kiskorú részével? Van egy ház amit értékesíteni tudnak, de azt ki tudja mikor, a NAV tartozás és az autó kötelező biztosításának tartozása gondolom nem fog addig várni, ki kell fizetnünk a hagyatéki után. De az egyik testvér kiskorú, a másik megváltozott munkaképességű. A kiskorú gyámja (anyósom) közmunka keretében foglalkoztatott. Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2015.03.01. 11:21

Azzal, hogy a hagyatéki tartozásokért legfeljebb az örökrésze erejéig felel az örökös.

krisz37 # 2015.02.28. 17:03

Köszönöm a gyors válaszát és gondolom a tartozás is hagyatékként öröklődik.

krisz37 # 2015.02.28. 17:01

Bocsánat az első "a" felesleges. :$ Azt elfelejtettem írni, hogy tartozása is van a páromnak. Banki és köztartozás is.

ObudaFan # 2015.02.28. 17:00

Akkor úgy kell tekinteni, hogy az akkor fennállt vagyontömeg fele maradt az övé, valamint amit azóta szerzett, az egészében. Ez lesz a hagyatéka. Végrendelet iányában a két gyerek egyenlő arányban örökli.

krisz37 # 2015.02.28. 16:56

Üdv! Ha a közös megegyezéssel elváltam páromtól, a lakás közös használatra volt megítélve, az ingóságok egyenlő részben megegyezés szerint. Igazából nem osztottunk el semmit, kapcsolatunk nem szakadt meg mikor gyermekeimmel elköltöztünk. Az ingatlanban maradt minden közös ingóságunk,a párom maradt állandó lakcímen bejelentkezve. Tulajdon képen szinte folyamatosan velünk élt a mi lakhelyünkön kisebb-nagyobb megszakításokkal de nem rég sajnos elhunyt. A közös lakás 1/1 arányban az ő tulajdonában volt és közös gyermekeinken kívül van még egy gyermeke. Az öröklés milyen módon érvényesül ebben az estben?