Öröklés

Lyonee # 2015.02.27. 19:28

A volt feleségnek mégiscsak volt örököse, ha az "unokafia" az unokáját jelenti.

ObudaFan # 2015.02.27. 15:35

mayall

Ilyen esetben a kötelesrészedet kérheted.

mayall # 2015.02.26. 16:19

Tiszteletem!
Törvényes egyedüli gyermeke vagyok Apámnak, a felesége 4 éve meghalt örökösök nélkül, igy apám örökölt mindent. Tudomásomra jutott, hogy apám végrendeletet irt 50-50 %-ban köztem és a volt felesége unokafia között. Ezt letétbe hagyta egy barátjánál, hogy alkalomadtán foganatositsa.Időközben megromlott a viszonyunk apámmal, és feltételezem hogy ir egy ujabb végrendeletet, melyből engem már kihagy. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben megtámadhatom a végreendeletet, illetve mik az esélyeim, és lehetőségeim?
Köszönettel

gizell # 2015.02.26. 12:20

Tisztelt hozzászólók! Megköszönöm a segítségüket, ha felvilágosítanak a köv. ügyben:

örökösként próbáltam számlatörténetet megismerni, megkésve, még a nyolcvanas évek közepén eltávozott rokon elveszett/megsemmisült betétkönyvével kapcsolatban, de arra hivatkoztak, hogy ez havi 1200 Ft(!!!) költséggel kérhető ki.Ez mondjuk 10 évre milliós nagyságrend.Szürreális.Mondtam, nem akarom egyenlőre birtokolni nyomtatásban, elég, ha a monitoron megmutatják, de erre nem adtak lehetőséget. Tulajdonképpen kiderült, hogy a sikertelenül lezárult nyomozás után, a Takarék bemondásra közölt anno egy összeget a hagyatéki leltárt összeállító jegyzővel, aki azt megküldte a közjegyzőnek és sikeresen lezajlott a hagyatéki tárgyalás. viszont azóta levéltári és egyébb információk alapján felmerült, hogy teljesen más összegnek kellett volna szerepelnie a számlán.A takarék azóta fókusz takarék lett.Lehet-e valamilyen számlatörténet információt kérni, és ha igen milyen címen, illetve mely szervétől a banknak?

Mindez csak azért lényeges, mert azóta kiderült, kimaradtak vagyontárgyak a leltárból (pl. termőföldek) melyeket azóta évtizekekkel későbbb sikerült póthagyatéki eljárásban megszerezni.

A betétkönyv esetében az a kellemetlen, hogy elhalálozás utáni napokban feltörték az ingatlans és néhány apró értékkel együtt ellopták a betétkönyvet is, ami nagyon életszerűtlen, hiszen más betétkönyvével kisvárosban nem lehet pénzt kivenni, ismerik a nénit, stb...Namost a bankon kívül kizárólag az elhúnytnak volt tudomása az egyenlegről, amit utána a bank tényleg bemondásra írásban kiadott.Csak éppen az sehogy sem stimmel. Elnézést a hosszú bejegyzésért

ObudaFan # 2015.02.25. 21:48

szabi55

Öröklési illeték az egyenesági rokonok között nincs, de ha a gyerkeeknek ingatlant vásároltok, akkor visszterhes vagyonátruházási illeték az már természetesen mindenképpen lesz, valaint atestvérek közötti közös tulajdon megszüntetésnél is.

ObudaFan # 2015.02.25. 21:45

szerbpal

Az örökrészetek erejéig feleltek ezért a hitelért. De azért olyasmit ne írjatok alá, amivel eléritek, ogy a teljes vagyonotokkal feleljetek érte.

szabi55 # 2015.02.25. 10:58

Tiszteletem! Szeretnék választ kapni a következőre. Apósom és fia meghaltak. az utóbbinak nincs örököse. Anyósom és feleségem húga szeretnék kifizetni a párom örökségét.Szóba került, hogy azon a pénzen vennénk egy lakást. Azt a két gyerekünk nevére íratnánk. Ebben az esetben, hogy alakul az örökösödési adó? Vagy a másik variáció esetén, ha a feleségem nevére kerül az ingatlan? További fizetni való?
Köszönöm előre is válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.24. 15:56

A hagyatéki leltár szerinti érték és az eladási ár különbözete az adó alapja, a kulcsa 16%. Nemigen lehet levonni semmit. (A hagyatéki eljárás díját és a földhivatali eljárás díját kivéve.)

Papi13 # 2015.02.24. 15:52

Tisztelt Jogi Szakértő!

Édespám még halála előtt eladta három testvérével a megöröklőtt szülői házát. Azonban most részemre indítottak póthagyatéki eljárást, mert mint kiderült az akkor eljáró ügyvéd nem volt elég alapos nem derült ki, hogy a porta két telekből áll. Az ingatlan egy kis eldugott szabolcsi faluban van üres belterületi ingatlanként 11000 forintos becsértékkel nyílvántartva. Azonban az "új tulajdonos" engedély nélkül több mint 10éve házat épített rá amit most eladna, de nem tudja.
Kérdésem a következő: Ketten vagyunk örökösök édesanyám és én. Hogyan tudunk megszabadulni ettől az ingatlantól, hogy ne kerüljön pénzünkbe, mert a közjegyzői díj 35000Ft plusz utiköltség Győrből az sem kevés. A közjegyzőt felhívtam de ő azt mondta ez nem lehet. Én meg nem igazán szeretnék üzletelni azzal a sunyi társasággal aki engedély nélkül házat épített és a hivatal sem tett ellene semmit mert barátok.
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm

Igonda # 2015.02.24. 12:56

Tisztelt Ügyvédúr!
Szeretném a segítségét kérni,Édesanyám elhunyt 2014,11.29-én egyedüli örököse vagyok a házon jelzálog van be jegyezve.Értékesíteni szeretném természetesen a bank az első a fenn maradó összeg után mennyi jövedelem adót kell fizetnem,nagyon a piaci ár alatt árulom mert nincs módomban az adósságot fizetni.Ha esetleg a jelenlegi házunkba értéknővelő beruházást számlával igazolom le vonhatom az adómból PL:Tetőcsere.Maradok tisztelettel és nagyon köszönöm.

ObudaFan # 2015.02.23. 12:06

Tehát a anyuka meghatalmazásával adta el a lakást, majd az anyuka kérése ellenére sem adta át anyukának a vételárat? Mert az úgy sikkasztás és feljelentést lehet tenni. Tényleg pontos tényállás kellene arról, hogy ki kivel pontosan miben állapodott meg, mert ha elhiszed, ha nem, a részleteken múlik minden.

csaklátogató # 2015.02.23. 08:07

Az édesanyjuk tudtával adta el a lakást, majd amikor lett vevő, akkor a pénzt magához vette és egy saját, üresen álló lakásába költöztette be az édesanyjukat.

Ilyen esetben ha eltette az összes pénzt, ellenben saját lakásába beköltöztette az édesanyjukat, csak ezzel az édesanyjuk nem szerzett tulajdonjogot.
Az édesanyjuk tehetetlen volt, ő úgy képzelte el, hogy majd vesz egy lakást és azt a későbbiekben a két fia örökli.
Így viszont csak az egyik fiúhoz került az összes pénz és egyben ki van téve annak anyósom, hogy bármikor az utcára kerülhet, mivel jelen esetben nincs a tulajdonában a lakás, amiben lakik.

ObudaFan # 2015.02.22. 15:12

Mármint okiratot hamisított? Mert különben hogyan adta volna el a nem sajét ingatanát? Vagy volt rá meghatalmazása?
Egy kicsit pontosabb kérdést kellene feltenni, mert ez így gyakorlatilag értelmezhetetlen.

csaklátogató # 2015.02.21. 14:24

Sziasztok!

Tanácsot szeretnénk kérni, lehet-e tenni még bármit ez ügyben?
Férjem öccse eladta az édesanyjuk lakását, majd az új lakást nem az édesanyjuk nevére íratta, hanem saját nevére.

Ilyen esetben tud valamit a férjem tenni?

Köszönjük a választ.

tothneszilvi31@freemail.h # 2015.02.21. 13:51

Én tulajdonos vagyok a nagymamám házában 50 százalékban tehát a fél házára a másik tulajdonos a nagybátyám. Az a kérdésem hogy van nagymamámnak közüzemi számlákból tartozása illetve valamilyen telefon számla elmaradása már több éve. Van neki még 1 lánya anyum, aki még kiskorú voltam ajándékozás címen rám íratta a részét. Az a kérdésem hogy ha meghal a mama engem fognak számon kérni az adósok ? Én ott se lakom abban a házban illetve nem anyumék a jogutód örökösök? És hogy erről a házrészről lelehet mondani ajándékozást vissza lehet íratni vagy át íratni ? Illetve ha nem mondok le róla akkor nekem kell fizetni és így hogy van tulajdonrészem a hagyatékin azt nem lehet lemondani?

ObudaFan # 2015.02.20. 18:54

Ha én s beleszólhatok: igen. Egyébként megjegyzendő, hogy a házastárs is törvényes örökös, tehát részben ő is.

ObudaFan # 2015.02.17. 15:47

hogy neked sógornőd, meg apósod, de célszerű lett volna leírni, hogy egymásnak micsodái. Ha jól értem, egymásnak nem rokonai, hanem az örökhagyónak a menyéről van szó. Ha így van, akkor ő legfeljebb az őt örökösnek nevező végrendelettel örökölhet, ha van ilyen.

Eszterke5 # 2015.02.17. 06:23

Tisztelt Fórumozók!
Szeretném megtudni, hogy volt sógornőm örökölhet-e apósom után, anyósom már korábban elhunyt.
Sógornőm férje 8 éve meghalt, gyermekük nemszületett.
Apósomnak 2 fia van akik egyenes ágon örökölnek.

Bonyolíthatja a kérdést, hogy a volt sógornőmet apósom állandóra bejelentette az ingatlanba, aki eddig több mit 15000Ft közüzemi tartozást halmozott fel. Azt tudjuk, hogy a hagyatéki tárgyalásig nem tehetünk semmit, a a lakás elhagyást illetően, de tehetünk-e valamit a további közüzemi számlák felhalmozása ellen.

Előre is köszönöm a választ.

Sziasztok!

Szeretném megtudni, hogy sógorn?m örökölhet-e apósom után.
Apósom meghalt tavaly, két gyermeke van akit egyenes ági örökösök, vis

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.16. 10:25

Ha mindketten öröklésben érdekeltek, akkor osztályos egyezséget is köthetnek.

ObudaFan # 2015.02.16. 10:11

Senkinek a javára nem lehet lemondani az öröklésről, az öröklésről való lemondás esetén a sorban következő örököl. Ez ebben az esetben vagy éppen az a fél, aki ezt az ajánlatot tette, vagy sem. Megoldás lehet az, ha az ismerősöd elfogadja az öröklést, aztán eladja ennek a másik örökösnek, de akkor meg ennek az adó és illeték vonatkozásait át kell gondolni. Így aztán összességében mindkét fél érdekét az szolgálná, ha felkeresnének egy ügyvédet, mielőtt valamilyen, az érdekeikkel ellentétes nyilatkozatot sikerül tenniük.

Dorottyanéni # 2015.02.16. 08:42

Kedves Fórumozok!
Egy ismerősöm örökölt egy családi ház 1/12 részét,több örökös van.A hagyatéki tárgyalás még nem történt meg.Az egyik örököstársa mondta neki,hogy mondjon le most még hagyatéki előtt az örökrészéről az ő javára mert így jobban járnak.Ha megtörtént a hagyatéki tárgyalás,akkor kifizeti neki a ráeső részét.Csak egymás között akarnak írni egy papírt,hogy kifizeti neki a pénzt.Hát nekem ez elég zavaros,félő hogy lemond az örökségéről és futhat a pénze után,mivel csak a hagyatéki tárgyalás után akar fizetni.
Nem tudom milyen papírt kellene írniuk,hogy ami hivatalos.Én úgy gondolom hogy erre ügyvéd tud jogi megoldást csak?
Ha valaki tudna erre válaszolni nagyon megköszönném.
Üdvözlettel

ObudaFan # 2015.02.12. 21:35

Az eladási ár 25%-ának a 16%-ának a 90%-a lesz az adó.

Dorottyanéni # 2015.02.11. 15:15

T.Ügyvéd Úr!

Lányom 2013-ban nekem ajándékozta egy családi ház 1/12 részét.Ebben az évben eladásra kerül,mivel több tulajdonos van.
Az ajándékozási szerződésben 1.500.000 ft van feltüntetve értéknek és én most 2.900.000 ft-ot kapok érte.

Mennyi adót kell ez után fizetnem?

Köszönöm válaszát
Üdvözlettel

annavoice # 2015.02.10. 22:04

Nagyon köszönöm a választ!!!

ObudaFan # 2015.02.09. 22:14

Legfeljebb annyiban, hogy az ottani gyámhivatal dönthet a kérdésben.