Öröklés

Bimbus # 2023.12.12. 19:31

Bocsánat, drbjozsef -et szerettem volna írni.

Bimbus # 2023.12.12. 19:30

drbozsef

Köszönöm és értem a tanácsodat. A végrendelettel az a gondom, hogy az megtámadható és mi van a köteles résszel? Hogyan tagadható ki a túlélő házastárs a köteles részből?
Természetesen a döntés közös lesz, a család együtt mondja ki a végszót. Egyébként eddig is az volt a gyakorlat és ezt minden gyerek tudja, ha valamelyik kapott valami értékeset tőlünk, akkor a másik kettő is megkapott valamit hasonló értékben. Nem tettük ezt patika mérlegre, igyekeztünk mindig egyformán juttatni mindegyiknek. Most sem gondolom másként.

drbjozsef # 2023.12.12. 10:06

Én mindkét ingatlan egyenlő arányban történő ajándékozása mellett teszem le a voksom,

Ha az egyenlő arányt úgy érted, hogy a 2/3-1/3 ingatlanból értelemszerűen minden gyerek 1/3 részt kap, akkor igen, ez a "normális" ("igazságos"?), és ez lenne a törvényes is (ha kbs javítását vesszük, nem az általam előtte említettet).

Ha a közös vagyonból is így gondolod, az lehet, hogy szerinted "igazságos", de nem ez lenne a törvényes. Hiszen a közös vagyon az 50%-50%-ban a tietek, a feleséged gyereke örökölné az ő részét, 50%-ot, és a tieid meg utánad, 25%-25%-ot. Érthető, ha a feleséged, vagy annak gyereke nem a fentit (1/3) tartja "igazságosnak". Persze, nem ismerjük a szerzési viszonyaitokat, ha te pl. 10x annyi jövedelmet tettél a közösbe, akkor még az 1/3-1/3-1/3 sem lenne feltétlenül "igazságos" (bát ez házastársaknál nem számít a törvényes öröklésnél). Ezért célszerűbb megbeszélni, lehetőleg akár az örökösökkel is leülve, eldönteni, és azt végrendeletbe foglalni - akkor nincs se senkinek rossz szájíze, se lehetősége, hogy változtatni próbáljon az akaratotokon, legyen az bármi.

Bimbus # 2023.12.12. 09:57

Ha személy szerint nem is, de így együtt köszönöm mindenki hozzászólását, gondolatát. Segítség volt ez nekem.
Én mindkét ingatlan egyenlő arányban történő ajándékozása mellett teszem le a voksom, a haszonélvezeti jog megtartásával. A feleségem még emészti , talán a szomszédos ingatlan ajándékozásában gondolkodik csupán. Mindketten túl vagyunk a 70 éven, nem gondolom, hogy már annyira ragaszkodni kellene a földiek birtoklásához.
Mindenkinek áldott ünnepet, boldog új évet kívánok.

drbjozsef # 2023.12.12. 05:20

kbs,
Értem, köszi.

Majordomus # 2023.12.11. 21:05

Ez is egy megoldás.
Az ajándékozással viszont általatok ellenőrzött módon történik meg a vagyon elosztásavés ki van csukva a halál utáni marakodás.

osztap # 2023.12.11. 20:56

Bimbus,

Nekem a végrendelet sokkal egyszerűbbnek tűnik, mint a törvényes öröklési rend + házassági vagyonjogi szabályok haladó szinten + ajándékozási szerződés a nem lakott telekre kombó. Mivel az ajándékozáshoz is kell ügyvéd, költségben mindkét opció hasonló.

Arról nem szólva, hogy a végrendeletben a teljes vagyonotokról (nemcsak a két ingatlanról) rendelkezhettek úgy, ahogy akarjátok.

Persze, a Ti döntésetek.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.11. 20:11

(Azt az ügyvéd által ellenjegyzett szerződést, amelyben a házasfelek mindketten felek - például vevők - házassági vagyonjogi szerződésnek kell tekinteni. Ezért, ha abban például úgy egyeznek meg, hogy egy ingatlan 2/1-1/3 arányban a közös tulajdonuk, akkor ezt senki nem vonhatja kétségbe a törvényes vagyonjogi rendszerre hivatkozva. Akkor se, ha egyébként a vételár esetleg az egyikük különvagyonából lett kifizetve.)

drbjozsef # 2023.12.11. 19:33

Bimbus,

De, valszeg rendben lesz,
Főszabály szerint az a törvényi vélelem (Ptk. 4:40.§(1)), hogy az a közös vagyonba tartozik (akkor is, ha a bejegyzése nem 1/2-1/2). Tudjátok - pontosabban : a túlélő házastárs tudja is majd ezt igazolni, ha azt szükséges?
Persze, ha biztos egymásban, és a gyerekekben, akkor ennek igen csekély az esélye, hogy szükséges lesz.
De az is biztos, hogy utólag próbálkozni általában már késő...

Bimbus # 2023.12.11. 18:53

A közösen lakott ingatlant akkor vettük, amikor még nem házasodtunk össze. Csak erről nem akartam részletesebben beszélni. Az ingatlan 4 millióba került. Én fizettem az apai örökségemből 3 milliót, a negyediket a feleségem családja ajándékozta neki. Természetesen volt befektetés, felújítás az ingatlanon, aminek a fedezetére nagyobb részt az én örökségem és megtakarításom szolgált, de természetesen a magáét a feleségem is odatette. Ezért is lett a tulajdoni bejegyzésben 1/3-2/3, túl azon, hogy a gyerekekre való tekintettel is ezt szerettük volna, gondolva a majdani öröklésre. Ezért gondoltam, hogy ebben az esetben ajándékozás nélkül is minden az akaratunk szerint fog történni. Tévedek?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.11. 12:00

A közösen lakott ingatlannal esetleg nincs teendő. Itt a törvényes öröklés az akaratunknak megfelően fog történni.
Ez nem. Már ha 1/3-1/3-1/3-ot szeretnétek. Mert a törvényes 1/2-1/4-1/4 lesz.

Bimbus # 2023.12.11. 11:31

drbjozsef
Mi nem, mert nekem nem mindegy? Mit értettem rosszul?

drbjozsef # 2023.12.11. 09:46

Szerintem nem, de mindegy.

Bimbus # 2023.12.11. 08:06

Majordomus
Köszönöm, ez is egy nagyon jó gondolat.
Összefoglalva: A közösen lakott ingatlannal esetleg nincs teendő. Itt a törvényes öröklés az akaratunknak megfelően fog történni. A szomszédos ingatlant el kell ajándékoznl a gyerekeknek 1/3-ad 1/3-ad arányban.
Köszönöm mindegyikőjük hozzászólását, gondolatát.

Majordomus # 2023.12.10. 20:55

bocsi 1/3-ad -1/3-ad arányban.

Majordomus # 2023.12.10. 20:52

Ajéndékozzátok el az ingatlanokat 13-ad -1/3-ad arányban a gyerekeknek és tartsátok meg a haszonélvezeti jogot.
Akkor mlnden a ti akaratotoknak megfelelően történik!

Bimbus # 2023.12.10. 15:56

Köszönöm a válaszokat. Marad a végrendelet.
drbjozsef A gyerekek tudják és elfogadták az akaratunkat. Remélem ebben később sem lesz változás. A többi felvetett kérdésre nem reagálok, felesleges. A végrendelet mindent meg fog oldani.

osztap # 2023.12.10. 14:31

Bimbus,

Érdemes meggondolni a közös végrendeletet, Ptk. 7:23. §. Főleg azért, mert abban - ha így döntötök - az egyik házastárs halála utánra is ki lehet zárni a visszavonást. Ptk. 7:43. §
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Csak ne barkácsoljátok otthon. Menjetek el közjegyzőhöz. Sok gondot megelőz.

drbjozsef # 2023.12.10. 14:23

A tulajdoni hányad 1/3 és 2/3 arányban van bejegyezve, hogy az öröklés a gyerekek között egyenlő arányban történjen. Egyébként a vételi árhoz való hozzájárulás is ennek megfelelően történt.

Érdemes lesz az a végrendelet, pláne, ha nem bíztok abban, hogy a gyerekek nem bírálják felül a ti akaratotokat.

Ha a házasság alatt vettétek az ingatlanokat, akkor az házastársi közös vagyonnak számít, hacsak nem igazolható egyértelműen hogy az a hozzájárulás nemcsak ilyen arányban történt, hanem az is, hogy az mind házastársi különvagyonnak számító pénzösszegekből.
Utóbbi hiányában az örökösök hivatkozhatnak arra, hogy 2/3-1/3 bejegyzés ellenére az ingatlan(ok) házastársi közös vagyonnak számítanak, tehát 1/2-1/2 arányban kell örökölni utána.

Bimbus # 2023.12.10. 14:16

Kovács_Béla_Sándor
Köszönöm a választ, tehát nem.
A tulajdoni hányad 1/3 és 2/3 arányban van bejegyezve, hogy az öröklés a gyerekek között egyenlő arányban történjen. Egyébként a vételi árhoz való hozzájárulás is ennek megfelelően történt.
Maradt a végrendelet.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.10. 13:10

Vagy arra gondolsz, hogy ha te halsz meg hamarabb, akkor az asszony gyereke végső soron a házastársi közös lakásnak nem minősülő ingatlanból 4/6-hoz jut, a tieid pedig 1/6-1/6-hoz? Ez igaz. De ha ő hal meg előbb, akkor az ő gyerekéé lesz 2/8, a tieidé pedig 3/8-3/8. Ez ilyen. Lehet végrendelkezni, ha nem tetszik.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.10. 13:04

mindkét telek(ház) közösen lakottnak tekintendő vagy nem?
Csak egy házastársi közös lakás van.

De ennek, ahhoz, hogy a három gyerek hogy örököl, nemigen van köze.
A három gyerek persze, hogy nem örököl egyenlően, amikor az egyik egyedül örökli az anyja hagyatékát, a másik kettő meg osztozik a tiéden. Tulajdonképpen az lenne az igazságtalan, ha egyenlően örökölnének - miért juttatna a feleséged örökrészt olyan gyerekeknek, akik nem az ő leszármazói,

Bimbus # 2023.12.10. 12:15

A családban történt egy eset, aminek kapcsán most tudtam meg, hogy a házastárs öröklése jelentősen átalakult a Polgári Törvénykönyv 2014-es hatályba lépésével. A korábbi szabályok szerint az örökhagyó vagyonát elsősorban a leszármazói (gyermekek, unokák stb.) örökölték. A házastárs mindannak a vagyonnak a haszonélvezetét örökölte, amelyet egyébként nem ő örökölt. A házastársi öröklés jelenlegi szabályai ettől jelentősen eltérnek.

"Leszármazók általi öröklés esetén a házastársat holtig tartó haszonélvezeti jog illeti az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon. A hagyaték többi részéből pedig a túlélő házastársat egy gyermekrész illeti meg."

A feleségemmel a második házasságunkban élünk. A feleségnek az előző házasságából egy, nekem két gyerekem van. A házasságunkban közös gyerek nem született. A feleségemmel közösen lakott lakást(ingatlant) és szomszéd telket, rajta kis házzal közösen vásároltuk. A két telket egy általunk nyitott kapu köti össze. A szomszédos telket mintegy gazdasági udvarként használjuk. Itt tároljuk a téli tüzelőt, itt tartjuk az állatainkat, szerszámokat, stb. Bár a két telek külön helyrajzi számmal rendelkezik, öröklés szempontjából mindkét telek(ház) közösen lakottnak tekintendő vagy nem? Ha nem, akkor az örökhagyó házastárs gyerekei rosszabbul járnak, a három gyerek nem egyenlő arányban fog örökölni. Pedig a szándékunk: a gyerekek egyenlő arányban örököljenek. Kérdésem, mi tekintendő közösen lakottnak és mi az ami csupán közösen használt?

kiskivancsi # 2023.11.30. 14:40

Köszönöm szépen!

Majordomus # 2023.11.26. 20:53

Jár