Öröklés


Majordomus # 2024.01.05. 21:09

Okos dolog a házassági szerződés de még kevesen élnek vele.

drbjozsef # 2024.01.05. 10:07

(Esetleg egy kivétel lehet még az öröklésnél, ha valamelyik vagyontárgy ági öröklés alá esik. De erre a leszármazó örökösöknek kell hivatkoznia)

drbjozsef # 2024.01.05. 10:06

safari,

A vagyonjogi elkülönítés azt teszi lehetővé, hogy konkrétan meghatározható legyen, hogy kinek mekkora a vagyona, kit illet melyik vagyonelem. Ez az életközösség megszakadása (NEM halálesettel) esetén egyszerűbbé teszi az elszámolási dolgokat.

De öröklésnél - ha az örökhagyónak nincsen végrendelete - az örökösök az elhunyt vagyonát öröklik. Azt, ami az övé. Hogy az a házassági vagyonjogi szerződés alapján az övé, vagy az életközösségben szerzett közös vagyon megosztásából, az akkor már mindegy. Itt már nincs "külön"vagyon. Csak vagyon van.

Ha törvényes öröklés van, akkor az utolsó közösen lakott lakásra a házastárs holtig tartó haszonélvezetet kap (de tulajdonrészt nem örököl), minden másból pedig egy "gyerekrészt".

safari # 2024.01.05. 09:09

Két korábban már elvált fél összeházasodnak. Mind a két félnek felnőtt gyerekei vannak a korábbi házasságból. Mind a két fél rendelkezik különvagyonnal és ezt a különvagyont házassági szerződésben is rögzítették úgy, hogy a házasság, életközösség alatt szerzett egyéni jövedelem is a különvagyonukat képezi. Mindkét házastársnak van külön ingatlanja, de csak az egyik ingatlanban élnek életszerűen.
A házastársak közül az egyik elhalálozik az életközösség ideje alatt.

Kérdéseim:
Függetlenül attól, hogy melyik fél hal meg előbb, örököl-e valamit a másik fél a házastársa vagyonából vagy kizárólag az elhalálozott gyerekei.
Az özvegy tovább maradhat-e az elhunyt házastárs ingatlanjában vagy ki kell költöznie, ha korábban nem jegyeztek be haszonélvezeti jogot.

Majordomus # 2024.01.03. 21:42

Ez a hajó elment...

Bimbus # 2024.01.03. 11:35

drbjozsef

Köszönöm szépen a választ. Világos és érthető.

drbjozsef # 2024.01.03. 06:10

shade3,

Az eltartási szerződés nem így működik.
Az egy olyan szerződési forma, amiben van ún. "szerencseelem". (Kicsit rossz a szóhasználat, hiszen valakinek a halála jelenti a "szerencsét" a másik félnek, de ez csak nyelvtan).

Keresztanyád az ingatlanrészéért cserébe holtig tartó tartásra (esetleg gondozásra) kötött szerződést (és a párja a saját részére szintén, legfeljebb egy szerződésben, de lényegében külön-külön, mert az eltartás az személyre szól).
Ha korán meghal, az eltartó jár jól, mert kevés pénzen szerez ingatlant. De ha sokáig él(t volna), akkor meg lehet sokkal többet költ rá, mint amennyit az ingatlan ér. Ez a "szerencseelem".

A "pasi" csak a neki járó tartást/gondozást kapja. A keresztanyád tartási/gondozási kötelezettsége simán megszűnt az eltartónak a keresztanyád halálával. Nem kapja meg a pasi ezt a pénzt.

Így döntöttek, te pedig így jártál. Nincs hagyaték, nincs örökség.

drbjozsef # 2024.01.03. 06:04

Bimbus,

Miután nem vérszerinti gyerek, lehetséges ez? Ha igen, van különbség a vérszerinti és a "mostoha" gyereknek adott ajándékozás között?

Természetesen lehetséges, de illetéket kell fizetnie a nem egyenesági leszármazott megajándékozottnak.
Ingatlan esetén 9% illetéket fizetne az egyik gyereked a teljes ingatlan értékének 1/6 része alapján (másik 1/6 részt a felmenőjétől kapja).

Ha ez az összeg jelentősen magasabb, mint egy ajándékozási okirat elkészítésének díja, akkor érdemes előbb azt meglépni, hogy a feleséged neked ajándékozza az ingatlan 1/6 részét (így marad neki 1/3 és neked 2/3), és mindenki a saját leszármazójának ajándékozik illetékmentesen. Ugyanis nemcsak az egyenes ági rokonok között, de a házastársak közötti ajándékozás is illetékmentes, csak ugye ez plusz egy kör az ügyvédnél.

Esetleg megkaphatják 50% és 25%-25% arányban, ha valamilyen más dolgot be tudtok számolni, és úgy, egymás között kiegyenlíteni az eltérést. Mondjuk a te gyermekeid kapnak még valamit. Ha van ilyen lehetőség.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.03. 05:58

Tessék?! Milyen felerész?

shade3 # 2024.01.02. 22:50

Kedves Fórumozók!

Keresztanyám évekkel ezelőtt elhúnyt, mi lettünk volna az örökösök.
Viszont kiderült, hogy akivel együtt élt, közösen valamilyen eltartási szerződést kötöttek,
amiben átruházták a házukat havi illetményért cserébe. A pasi ezt nem volt hajlandó megmutatni,
az ingóságokat letagadta, így semmit nem örököltünk tőle.
Sajnos korábban az ország másik végébe költözött, így csak telefonon tartottuk a kapcsolatot,
nem volt információnk semmiről. A temetést is a tudtunk nélkül intézte
Elhamvasztatta és a Balatonba szórta, pedig a nagyszülők sírjába temetekezés volt megbeszélve.
Így csak későn értesültünk a hagyatéki tárgyalásról is és mivel az ország másik végén volt
nem tudtunk elmenni rá.
Viszont így utólag felmerült bennem, hogy a házukért járó illetményt a pasi továbbra is kapja.
Ebből a fele rész nem Nekünk járna? A többiről már lemondtunk, de ez esetleg jogos lehet?

Majordomus # 2024.01.02. 21:33

Ragozod a semmit.

Ha mindenki egyetért,akkor nincs gond.

Ajándékozzátok el az ingatlanokst 1/3-ad-1/3-ad arányban és tartsátok meg a haszonélvezetet.

Bimbus # 2024.01.02. 16:24

Szeretném folytatni a közös gondolkodást. A gyerekek is az 1/3-1/3 rész ajándékozása mellett tették le a voksukat. Bennem most az a gondolat vetődött fel, hogy a nem közösen lakott ingatlan (szomszédos ingatlan) tulajdonjoga a feleségemmel 50-50 %. Ha ezt a gyerekeknek ajándékozzuk 1/-1/3 arányban, a feleségem 50 %-ból az én gyerekeimnek is ajándékoz. Miután nem vérszerinti gyerek, lehetséges ez? Ha igen, van különbség a vérszerinti és a "mostoha" gyereknek adott ajándékozás között?

Majordomus # 2023.12.12. 22:13

Nem lesztek fiatalabbak és egészségesebbek sem.
.
Ha ez az akaratotok akkor az ajándékozással ezt meg tudjátok oldani!

Egy dolog a törvényes öröklés és más dolog a szülői akarat!
Az utóbbi számit.

Bimbus # 2023.12.12. 19:31

Bocsánat, drbjozsef -et szerettem volna írni.

Bimbus # 2023.12.12. 19:30

drbozsef

Köszönöm és értem a tanácsodat. A végrendelettel az a gondom, hogy az megtámadható és mi van a köteles résszel? Hogyan tagadható ki a túlélő házastárs a köteles részből?
Természetesen a döntés közös lesz, a család együtt mondja ki a végszót. Egyébként eddig is az volt a gyakorlat és ezt minden gyerek tudja, ha valamelyik kapott valami értékeset tőlünk, akkor a másik kettő is megkapott valamit hasonló értékben. Nem tettük ezt patika mérlegre, igyekeztünk mindig egyformán juttatni mindegyiknek. Most sem gondolom másként.

drbjozsef # 2023.12.12. 10:06

Én mindkét ingatlan egyenlő arányban történő ajándékozása mellett teszem le a voksom,

Ha az egyenlő arányt úgy érted, hogy a 2/3-1/3 ingatlanból értelemszerűen minden gyerek 1/3 részt kap, akkor igen, ez a "normális" ("igazságos"?), és ez lenne a törvényes is (ha kbs javítását vesszük, nem az általam előtte említettet).

Ha a közös vagyonból is így gondolod, az lehet, hogy szerinted "igazságos", de nem ez lenne a törvényes. Hiszen a közös vagyon az 50%-50%-ban a tietek, a feleséged gyereke örökölné az ő részét, 50%-ot, és a tieid meg utánad, 25%-25%-ot. Érthető, ha a feleséged, vagy annak gyereke nem a fentit (1/3) tartja "igazságosnak". Persze, nem ismerjük a szerzési viszonyaitokat, ha te pl. 10x annyi jövedelmet tettél a közösbe, akkor még az 1/3-1/3-1/3 sem lenne feltétlenül "igazságos" (bát ez házastársaknál nem számít a törvényes öröklésnél). Ezért célszerűbb megbeszélni, lehetőleg akár az örökösökkel is leülve, eldönteni, és azt végrendeletbe foglalni - akkor nincs se senkinek rossz szájíze, se lehetősége, hogy változtatni próbáljon az akaratotokon, legyen az bármi.

Bimbus # 2023.12.12. 09:57

Ha személy szerint nem is, de így együtt köszönöm mindenki hozzászólását, gondolatát. Segítség volt ez nekem.
Én mindkét ingatlan egyenlő arányban történő ajándékozása mellett teszem le a voksom, a haszonélvezeti jog megtartásával. A feleségem még emészti , talán a szomszédos ingatlan ajándékozásában gondolkodik csupán. Mindketten túl vagyunk a 70 éven, nem gondolom, hogy már annyira ragaszkodni kellene a földiek birtoklásához.
Mindenkinek áldott ünnepet, boldog új évet kívánok.

drbjozsef # 2023.12.12. 05:20

kbs,
Értem, köszi.

Majordomus # 2023.12.11. 21:05

Ez is egy megoldás.
Az ajándékozással viszont általatok ellenőrzött módon történik meg a vagyon elosztásavés ki van csukva a halál utáni marakodás.

osztap # 2023.12.11. 20:56

Bimbus,

Nekem a végrendelet sokkal egyszerűbbnek tűnik, mint a törvényes öröklési rend + házassági vagyonjogi szabályok haladó szinten + ajándékozási szerződés a nem lakott telekre kombó. Mivel az ajándékozáshoz is kell ügyvéd, költségben mindkét opció hasonló.

Arról nem szólva, hogy a végrendeletben a teljes vagyonotokról (nemcsak a két ingatlanról) rendelkezhettek úgy, ahogy akarjátok.

Persze, a Ti döntésetek.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.11. 20:11

(Azt az ügyvéd által ellenjegyzett szerződést, amelyben a házasfelek mindketten felek - például vevők - házassági vagyonjogi szerződésnek kell tekinteni. Ezért, ha abban például úgy egyeznek meg, hogy egy ingatlan 2/1-1/3 arányban a közös tulajdonuk, akkor ezt senki nem vonhatja kétségbe a törvényes vagyonjogi rendszerre hivatkozva. Akkor se, ha egyébként a vételár esetleg az egyikük különvagyonából lett kifizetve.)

drbjozsef # 2023.12.11. 19:33

Bimbus,

De, valszeg rendben lesz,
Főszabály szerint az a törvényi vélelem (Ptk. 4:40.§(1)), hogy az a közös vagyonba tartozik (akkor is, ha a bejegyzése nem 1/2-1/2). Tudjátok - pontosabban : a túlélő házastárs tudja is majd ezt igazolni, ha azt szükséges?
Persze, ha biztos egymásban, és a gyerekekben, akkor ennek igen csekély az esélye, hogy szükséges lesz.
De az is biztos, hogy utólag próbálkozni általában már késő...

Bimbus # 2023.12.11. 18:53

A közösen lakott ingatlant akkor vettük, amikor még nem házasodtunk össze. Csak erről nem akartam részletesebben beszélni. Az ingatlan 4 millióba került. Én fizettem az apai örökségemből 3 milliót, a negyediket a feleségem családja ajándékozta neki. Természetesen volt befektetés, felújítás az ingatlanon, aminek a fedezetére nagyobb részt az én örökségem és megtakarításom szolgált, de természetesen a magáét a feleségem is odatette. Ezért is lett a tulajdoni bejegyzésben 1/3-2/3, túl azon, hogy a gyerekekre való tekintettel is ezt szerettük volna, gondolva a majdani öröklésre. Ezért gondoltam, hogy ebben az esetben ajándékozás nélkül is minden az akaratunk szerint fog történni. Tévedek?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.11. 12:00

A közösen lakott ingatlannal esetleg nincs teendő. Itt a törvényes öröklés az akaratunknak megfelően fog történni.
Ez nem. Már ha 1/3-1/3-1/3-ot szeretnétek. Mert a törvényes 1/2-1/4-1/4 lesz.

Bimbus # 2023.12.11. 11:31

drbjozsef
Mi nem, mert nekem nem mindegy? Mit értettem rosszul?