Öröklés

pazs # 2010.11.04. 13:26

Ha nyílt örökbefogadás volt (márpedig ha titkos volt, akkor amúgy sem örökölnél), akkor erről elvileg tudhatnak családtagok. Ha valaki meghal, akkor a hagyatéki eljárásban részt vevők jelentik be az örökösöket, no meg nyilván az örökösök saját magukat. Külön nyilvántartás erre nincs és nem is fognak örökösök után kutatni a hatóságok. Úgyhogy figyelni kell...

bonita # 2010.11.04. 12:54

Tudna-e válaszolni arra, hogy ez esetben a vér szerinti apa külföldön él és meghal, akkor honnan fogják tudni, hogy én örököltem, ha a nevem közben megváltozott még három éves koromban, az örökbefogadás miatt.
Kinek kell ezt figyelemmel kísérni, illetve hogyan lehet ennek utána járni?

bonita # 2010.11.04. 12:47

köszönöm szépen!

pazs # 2010.11.04. 11:53

Attól függ, hogy titkos vagy nyílt örökbefogadás volt. Ezt az akkori papírokból lehet megállapítani. Ha nyílt volt (tehát a vér szerinti apa kifejezetten egy adott személy általi örökbefogadáshoz hozzájárult), akkor igen, örökölhet a vér szerinti szülőtől is.

bonita # 2010.11.04. 11:51

Szeretnék kérdezni: Tudna nekem valaki abban segíteni, hogy ha rólam kb. 3 éves koromban a vér szerinti apám lemondott, és egy másik örökbefogadott, akkor a vér szerintitől örökölni lehet-e?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.04. 07:18

Melyikük kereste meg melyiküket, a nagymama A unokát vagy fordítva?

Ezt most komoly? Tényleg ezt kérdezed? Tőlünk?

szatymazijanosne # 2010.11.04. 05:17

Nekem is segítségre lenne szükségem.

Adott két testvér, egy anya és egy nagymama. Ezentúl nevezzük a két testvért A unokának és B unokának.
A nagymama már öreg és gondolkozik hogy öröklési szerzodést csináltasson a házáról (ami a belvárosban van tehát valószínuleg az értéke folyamatosan megy fel). A nagymama nem hagyhatja a házat az egyetlen lányára (a két testvér anyjára) mert tartozásai vannak és elvinné a bank a házat ha megörökölné azt, tehát ésszeru döntés hogy a két unokára hagyná.
És most jön a csavar a történetbe. B unoka beszél a nagymamával telefonon amikor is a nagymama közli vele hogy A unoka megkereste ot hogy eltartási szerzodést köt vele ha az egyik fiára hagyja az egész házat.
Ekkor B unoka felhívja A unokát hogy mégis hogy gondolja ezt, mire A unoka közli vele hogy nem o kereste meg a nagymamát hanem a nagymama kereste meg ot és felajánlotta hogy rá iratná a házát. Ekkor megegyeztek hogy nem orá hagyja a házat hanem az egyik fiára avval az érvvel hogy o egy vállalkozó és hitelekbol él, valószínuleg rossz idokben a bank rátenné a kezét a házra. Azt is közölte hogy neki amúgy sincs szüksége házra van neki egy szép nagy.
Annyit még tudni kell hogy a nagymama és A unoka ugyanabban a városban élnek tehát emiatt szorosabb kapcsolatban vannak egymással mint B unoka aki csak
telefonon képes a nyagymamával kapcsolatot tartani mivel messze lakik tole.

Kérdések:

Melyikük kereste meg melyiküket, a nagymama A unokát vagy fordítva?

Ha a nagymama "érzelmi alapon" csak az A unokara (vagy az o fiára) hagyja a házat akkor a B unoka megtámadhatja-e az örörökösödési szerzodést és ha igen, mekkora sikerrel? Mekkora jelentosége van a megtámadáskor hogy az A unoka vagy a fia örököl?

Lehetséges-e hogy a két unoka nem csak fele-fele arányban örökölje a házat hanem példának okáért 30-70 %-ban?

A válaszokat elore is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.02. 10:16

Mondtam, hogy félrevezető lehet.
Hiszen kérdezte a végrendeletet, abban pedig tetszés szerint el lehet térni a törvényes öröklés arányaitól, és például az élettársnak is lehet benne haszonélvezetet juttatni.
Özvegyi joga valóban nincs a túlélő élettársnak, de ebben az esetben a kiskorú gyermeke 1/2 arányban örököse lenne a másik élettársnak, ezért mint a kiskorú törvényes képviselője és gondozója közel olyan jogokkal bírna az ingatlanon, mint a haszonélvező.

nosferat6 # 2010.11.02. 09:54

T. ObudaFan!
Köszönöm a segítséget

ObudaFan # 2010.11.02. 08:59

stargirl

Mindenki után a saját gyermekei egyenlő arányban örökölnek. Az örökrészére mindenki csak az örökhagyó halála után tarthat igényt. Élettársnak nincs özvegyi joga.

ObudaFan # 2010.11.02. 08:57

nosferat6

A közjegyző közvetlenül keresi meg a bankokat. Az ingatlan vonatkozásában ha nem lesz megegyezés, a közös tulajdon megszüntetése iránt pert kell indítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.02. 07:04

Pontosítani kellene ezeket a kérdéseket. Egyedül a harmadikra lehetne úgy ahogy válaszolni, de még az is félrevezető lenne.

Haldoklik a kedves "párod"?

stargirl # 2010.11.01. 19:33

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Párommal (nem vagyunk házastársak, sem bejegyzett élettársak) közös gyermekünk fog születni jövő év elején. Neki az előző házasságából van egy nagykorú gyermeke. Páromnak jelenleg van egy 1/1 tulajdoni hányadú ingatlan a nevén, illetve 2 db gépjármű, amelyből egyiknek én vagyok az üzembentartója. Kérdéseim:

• Végrendelet hiányában (illetve ha van), hogy alakul az öröklés aránya?
  • Akár azonnal igényt tarthat a nagykorú gyermek mint örökös az ö részére? Mik a jogai neki, milyen eljárási módok léteznek ebben az esetben?
  • Nekem mint a kiskorú gyermek édesanyjának van-e haszonélvezeti joga az ö része felett?

Előre is köszönöm a segítséget!

nosferat6 # 2010.11.01. 13:06

Tisztelt Fórumozók!
Két kérdésre szeretnék választ kapni:

1. Melyik az a szerv/szervezet, amelyiken keresztül a közjegyző hagyatéki ügy esetén megkeresteti a bankokat, hogy az elhunytnak hol voltak számlái?
  2. A hagyaték tárgya egy fél ház , mert a másik felét már a testvéremmel együtt anyai örökségként megkaptuk.

Az apám a tulajdonát képező házrészről úgy rendelkezett, hogy azt teljes egészében az öcsém kapja meg, és ezzel egyidejűleg az öcsém vegye meg az én már meglévő 1/4 tulajdonrészemet, mert úgy állapodtak meg, hogy az öcsém fog beköltözik a házba. Az ügyvédem azt állítja, hogy a végrendelet azon akaratának jogilag nem lehet érvényt szerezni,hogy az öcsém vásárolja meg az 1/4 tulajdonrészemet, mert ez nem jogi, hanem erkölcsi kérdés. A kérdésem az, hogy ez valóban így van-e?

Előre is köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2010.10.31. 12:49

Bárki kizárható bármilyen örökségből, a kötelesrészét nem számítva. A tartási szerződéssel elidegenített vagyon azonban nem is a hagyaték része, így az után kötelesrész sem jár. Már persze, ha érvényes a tartási szerződés.

ildikoka63 # 2010.10.31. 10:48

Tisztelt Hölgyem / Uram!
Kérdésem a következő: édesapám halála után örököltem az ingatlanuk 1/4-ét.Másik 1/4 nővéremé,a 1/2 házrész édesanyámé. Nővérem édesanyámmal eltartási szerződést kötött.
Édesanyám halála után kizárható vagyok-e az anyai örökségből?
Köszönöm a válaszát.

ObudaFan # 2010.10.29. 15:15

Épkézláb módon le kellene írni a tényállást.

örökös2010 # 2010.10.29. 15:03

Nem volt időkiesés azonnal még az árverés napján fellebbeztünk aztán a fellebbezést szintén. Igaz a biroság 6 havonta válaszolt szinte semmit. Az utolsó levél a szintén semmivel ma jőtt.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.29. 11:27

Zavaros. Nagyon zavaros. És attól tartok, egy kicsit elkésett is.

örökös2010 # 2010.10.29. 10:52

Kérem ha valaki tud választ a problémámra ossza meg velem. Apai ágon örökölt (3-an őrőkőltük gserekek)családi házat, földeket. a nővérem tartozás cimen végrehajtást kért és az egészet elárvereztette. Melyet saját maga vett meg az árverésen. A nagy családi házat pl:350 ezer ft-ért. De előtte még a ház felét magára irattatta anyánkal melyet csak most az árverés után tudtunk meg. És milyen érdekes az árverésen befolyt HATALMAS ősszeg sorsárol sem tudunk semmit pedig 2009 szept 8-án volt az árverés. Fellebbeztünk de a fellebbezésre is csak a fellebbezés elutasitása jőtt vissza indoklás nem Valójában ugy érezzük vannak akiknek mindent lehet vannak akiket megfolytanak.

Kincsecske # 2010.10.27. 18:18

Koszonom a valaszt. Most mar kristaly tiszta.
Udv. V.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.27. 07:09

A törvényes örökösök első soron az örökhagyó gyermekei egymás között egyenlő arányban. (Itt fele-fele.) A kiesett gyermek helyén annak gyermekei örökölnek. (Ha vannak, de itt vannak.)

Kincsecske # 2010.10.27. 01:26

Tisztelt forumozok!
A nagypapam nemregiben hunyt el, neki verszerinti leagazasban 1 lanya, es annak csaladja, unokaja el (akikrol 20 eve nem hallott); valamint az edesapam (aki tavaly elhunyt) utan 3 unokaja, es dedunokai elnek.
Az elmult 8 evben szuleim viseltek gondjat.
Az a kerdesunk, hogy valojaban ki is orokol es milyen aranyban, annak tudataban, hogy a verszerinti lanya nem tamogatta, de a fia/menye gondozta ot halalaig. De mivel sajnos a fia mar nem el, igy orokolhetunk-e utana mi is, unokak, valamint menye, vagy minden az eletben levo lanyara, es annak csaladjara szall?
Elnezest, ha nem voltam ertheto. Elore is koszonom a valaszokat.
V.

monalisa1 # 2010.02.20. 19:39

Szívesen.

A nagypapa remélve felgyógyúl majd, de hosszú a lábadozás, sok türelem a családtól.

"Mona"

Kitti85 # 2010.02.20. 19:06

Köszönöm szépen a segítséget