Végrendelettel - kitagadás nélkül is - kötelesrészre tudja szorítani a leszármazókat.
Öröklés
- > nem örököl
- > 1/2 részben örökölne az unoka
- > 1/2 részben örökölne a gyerek
Előre is köszönöm a válaszokat!
Pedig így van. Nyugdíjasok voltak, amikor összeházasodtak. Nyugdíjukat felélték. A közjegyző nem mondta a végrendelet írásakor, hogy a haszonélvezet m indenképpen jár. A 2. feleségét kiakarta zárni az öröklésből / az első meghalt/, mivel minden ingó és ingatlan vagyona az első házasságából volt.
A haszonélvezetet nem lehet kizárni végrendelettel sem.
Egyébként pedig abszolút életszerűtlen, hogy 33 év alatt nincs közös vagyon.
Sziasztok!
Az apósom végrendeletet készített közjegyzőnél 1 évvel ezelőtt. A férjemet jelölte meg egyedüli örökösül, mert csak egy fia van. kb. 33 éve újra nősült,de a feleségével közös vagyonuk nincs. Sajnos 3 hónapja az apósom meghalt, a végrendeletben csupán lakhatást, nem haszon élvezetet hagyott a feleségére. Hagyatéki tárgyaláson követelésekkel állt elő az ügyvédje a 2003-as családjogi törvényre hivatkozva. Amennyiben mindent tudunk dokumentálni, akkor van-e esélye per esetén. A válasz nagyon sürgős lenne. Köszönöm
Az USA-ban lehet perelni az ottani jog szerint.
Tisztelt Fórumozók!
Apám USA -Pennsylvánia- állampolgár volt. Elhunyt 1988-ban. Felesége elhunyt 1993-ban. Apám végrendeletében öcsémet és engem nevezett meg örökösöknek. Sajnos, kint élő hugunk valamilyen manipulációval kisemmizett bennünket. Mit lehet ilyenkor tenni? (Végrendelet másolata nálunk van.)
cc
Amint írtam, ha a teljes örökrészednek (mindannak, amit örököltél) megfelelő összeget nem fizetted meg, akkor tőled akkor is követelhet a bank, ha a felét mér megfizetted. Más kérdés, hogy a túlfizetés megtérítését követelheted a másik örököstől.
Hogyan érvényesíthetem az igazam, és leghamarabb mikor? Hogyan kell egy ilyen helyzetnek véget vetni? Hol az igazság? Mi ennek a szokásos menete? Nem volt még ilyen esetetek?
Köszönöm szépen a válaszokat!
Kifizettem a részem. A banknál közölték, hogy ha a tesóm nem fizet, akkor engem is be fognak perelni, készüljek fel rá.
A bank egyből perel, vagy fizetési meghagyást bocsát ki? Ha beperelnek, és a bíróságon lobogtatom a papírt, amely igazolja, hogy befizettem a felét, a bíróság akkor is dönthet úgy, hogy fizetnem kell, illetve az én ingatlanomra is terhelhetik a tartozást?
Csak akkor nem tartozol, ha te ezzel a teljes örökrészednek megfelelő összeget kifizetted a banknak. Egyéb esetben bármiből folyhat a végrehajtás.
Ügyvéd mondta, mégpedig olyan, aki már nyert nekem pert.
Akkor mi várható? Mit csináljak? Nincs mindkettőre pénzem. Mi lesz a következő lépése a banknak? Kamatok, és 5 év mínusz egy hónap múlva felszólít, hogy a sokmilliósra duzzadt összeget csengessem be???? Aztán ráterheli a házamra?
Hogy szokták ezt elintézni????????
Nem igaz. Biztos, hogy ügyvéd mondta?
Sziasztok!
Az előbb már írtam egy hosszút, de elnyomtam valamit, így kezdhetem újra....
Egy éve folyamatosan írogatok leveleket egy banknak, amelynek elhunyt apám tartozott. Kérem ezekben, hogy küldjenek szerződésmásolatot, illetve írják le, hogy mennyivel tartozunk mi, örökösök, hogy rendezni tudjuk a tartozást. Tértivevényes levelek, faxok, telefonálások, e-mailek mentek, válasz sosem jött.
Ma kaptam tőlük az első(!) levelet, miszerint FELMONDJÁK a szerződést, mert FELSZÓLÍTÁS ELLENÉRE SEM fizettünk(???). Kamatot is felszámolnak!
Ez ügyben rittyentek egy szép kis levelet a PSZÁF-nek, csatolom mellé az összes eddigi levelemet a bank felé. Hogy mi sül ki belőle, azt a jó ég tudja.
A legnagyobb problémám az, hogy én ugyan ma megyek, és befizetem egy összegben a tartozás felét (ketten örököltünk), de a testvérem nem fog fizetni. Egy ügyvéd szerint a végrehajtó rajtam nem hajthatja be az öcsém részét, ha felmutatom a papírt, ami igazolja, hogy befizettem a részem.
IGAZ EZ????
Miért kellene kizárni? Eleve nem örökös, amíg a gyerekek - vagy azok leszármazói- élnek.
Ha pedig visszalép az állami nyugdíjrendszerbe, akkor nem lesz mit örökölni rajta. Se a gyerekeknek, se másnak.
Szép Napot,
Olyan kérdésem lenne, h a volt férjemmel van 3 közös gyermekünk. Van neki magánnyugdíj tagsága, melynek a kedvezményezettjei a gyerekeink. Ő most újra nősült, elvett egy nálánál 20 évvel fiatalabb lányt. Az exem azt mondta, h továbbra is a gyerekek lesznek a kedvezményezettek. Kizárhatja -e bármilyen indok nélkül a mostani párját az örökségből,ügyvéd előtt, vagy kell hozzá valami nyomos érv, h miért zárja ki?Illetve mi lesz akkor ha visszalép az Állami nyugdíj rendszerbe, mert én azt hallottam azt csak a feleség örökölheti? Vagy arról is lehet rendelkezni, h ne Ő kapja meg?
köszönöm a választ előre is.
Üdv: reményhal.
„Amivel én ugyan nem értek egyet, de ez van.”
Dogmatikai szempontból én sem. Pragmatikus szempontból inkább. :)
Köszönöm a válaszokat.
Úgy van, ezt a gyakorlat a hagyatéki eljárásról szóló jogszabály szerinti, örökösök közötti egyezségnek tekinti. (Amivel én ugyan nem értek egyet, de ez van.)
Viszont a hagyatéki tárgyaláson az örökrész ingyenes átengedéséről másik, meghatározott örökösnek már lehet rendelkezni.
Lemondani az öröklésről csak az örökhagyó életében a vele történő megállapodás alapján lehet és csak a törvényes örökösnek. Most már ahogy kollégám írta csak visszautasításnak van helye. Viszont nem határozhatja meg, hogy kinek a javára utasítja vissza. A visszautasító nyilatkozatot akár telefonon is meg lehet tenni a közjegyző felé. Az örökrészt a sorban következő örököstárs örökli.
Úgy gondoltam,hogy leírom azt is hogy kinek a javára mondok le az öröklésről.
Visszautasíthatod, persze, csak akkor kérdés, hogy a törvényes öröklés szabályai szerint az kapja-e, akit szeretnél, hogy kapja.
Üdvözlet!
Az alábbi kérdéssel fordulok önökhöz.
Apai nagyszülő után örököltem egy ingatlant és a hozzá tartozó telket. Az én részem az örökség egy nyolcad részének az egy ötöde.
Hagyatéki tárgyalás már volt egyszer,ott nem szerepelt a hagyatékban.
Szeretnék lemondani az egyik örökös javára.
Hogyan lehetne ezt megoldani,úgy hogy ne kelljen elutaznom egy újbóli hagyatéki tárgyalásra.
Két tanú előtt, lehetséges lemondó nyilatkozatot írnom,és azt továbbítani?
Ha igen,mit kell tartalmaznia a nyilatkozatnak?
Előre is köszönöm a választ.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02