Tisztelt Fórumozók,
Szüleim évekkel ezelőtt úgy döntöttek, hogy rám hagyják az eredeti szülői lakásukat, mivel nőverem pár éve örökölt egyet 1/1-ben anyai nagymamánktól.
A helyzet annyiban változott, hogy a szülők idén elváltak, ebből kifolyólag, a nővéremmel való kapcsolatom megromlott, ezáltal az örökösödés nem oldható meg szimplán egy Lemondó nyilatkozattal az ő részéről.
Kérdés, melyik lehetőséggel nem kapná meg az ő köteles részét a legbiztosabb módon, mivel az eredeti felállás továbbra is változatlan, rám akarják hagyni a lakást teljes egészében:
a. Ajándékozással, viszont ahogy olvastam 15 éven belül megtámadhatja és igényt tarthat a köteles részére, szülők halála esetén. idős szülők révén előfordulhat, h ez 15 éven belül történik meg.
b. Végrendelettel, melyben engem jelölnek meg egyedüli örökösnek, ez esetben viszont a köteles rész mindenképpen megilleti ha jól tudom (25%a a lakásnak)
kérdés: erre igényt tarthat, ha jelzi
vagy a hagyatékin automatikusan megkapja?
c. Eltartási szerződést kössek mindkét szülővel külön-külön? Apát kizárólag én látogatom, ő megszakított vele minden kommunikációt, anyát fele-felesben, viszont őt nemsokára egy általam vásárolt lakásba költöztetem.
Előre is köszönöm válaszukat!