Mivel a testvérek örökölnek és még nem volt hagyatéki, így nem értjük, hogy ők milyen jogon adták a szüleimnek azt a bútort. Ennek így van jogi útja, hogy ők ezt csinálják?
Öröklés
Küldd inkább a szüleidet...
Tisztelt ügyvédúr!
Örököltem egy kisebb ingatlant, amin édesapám haszonélvezete van.
Már a kőzjegyzőnél a gyermekemnek adtam, ajándék cimén, akkor még nem volt tartozásom. Azóta a földhivatalnál is bejegyzést nyert.
Most lett egy jogerős tartozásom, és fedezetelvonás cimén megakarja támadni a végrehajtás kérő. Az lenne a kérdésem, hogy a jogszabály ilyen esetben hogyan jár el, és a haszonélvezőtöl ellehet árverezni az ingatlant. Mivel a haszonélvezet nagyobb mint a tulajdonjog. Mi várható ilyen esetben?
Édesapád is adósa annak a tartozásnak?
Nem, semmi köze hozzá, idős egyedül él.
A haszonélvezettől még el lehetne, csak haszonélvezettől terhelten. De ha nem állt fenn a tartozásod az ajándékozáskor, akkor ez nem lehetett fedezetelvonó ügylet. Persze, ha fennállt, csak nem volt róla még ítélet, attól még lehetett fedezetelvonó.
Ajándék átadása után lett ez, a tartozásom, elötte nem volt.
Akkor az nem lehet fedezetelvonó ügylet.
Köszönöm a gyors és megtisztelő válaszát, igy megnyugodtam.
Nincs mit.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kiskorú gyermekem édesapja halála után angliai hagyatékát szeretném intézni. Egy hagyatéki végzésre lenne szükségem, amit egyénileg is beadhatok az angol hatóságokhoz, de akkor személyes meghallgatáson és eskütételen kell részt vennem Angliában, vagy ügyvéden keresztül, akkor csak az ügyvéd előtt kell esküt tennem. Az a kérdésem, hogy magyar hatóságon keresztül is lehet-e a hagyatéki végzést intézni, ha nem, akkor csak angliai székhelyű ügyvéd járhat-e el a nevemben? Ajánlott-e inkább ügyvéden keresztül és nem egyénileg intézkedni?
Előre is köszönöm válaszát.
Öröklési bizonyítványt kell kérned - a többit passzolom. Talán a konzulátus tudna segíteni.
Segítséget kérnék örökléssel ill. közös vagyonnal kapcsolatban: Édesapám nyáron elhunyt. Második feleségével 19 évig éltek együtt. Amikor összeházasodtak, a feleségének volt egy saját lakása. (ez ugye külön vagyon) Az ingatlan is közös vagyonban kerül 15 év házasság után? Vagy az továbbra is a feleség külön vagyonához tartozik? Előre is köszönöm a segítséget!
Nem. Igen.
Kedves Obudafan!
Idén november 9-én írtam ide egy kérdést, 11.30-kor. Erre Ön és többen válaszoltak is, most még volna kérdésem ezzel kapcsolatban.
Megtörtént a hagyatéki tárgyalás és megkaptam a hagyatékátadó végzést. Számomra előnytelen határozat született, a nagynéni letagadott mindent. A végzésben szerepel, hogy 15 napon belül fellebbezni lehet.
Kérdésem az, hogy a fellebbezés mit takar? Mi történik, ha fellebbezek?
Megjegyezném még, hogy a végzés végén a következő mondat olvasható: "Az örökösök a végzés kihirdetése után kijelentik, hogy a végzés ellen fellebbezni nem kívánnak, így a közjegyző a végzést jogerősnek mondja ki."
Most akkor tudok fellebbezni, vagy nem?
Köszönettel: S.
Ebből én azt veszem le, hogy ott lemondott mindenki a fellebbezési jogáról, ezért jogerősítették. Ez ellen pedig nincs fellebbezés.
Ettől függetlenül polgári pert valószínűleg indíthatsz, bár nem írtad le, mit is vitatsz.
Tisztelt Fórumozók!
Köszönöm a hozzászólásokat.
Válaszolva a kérdésre: a hagyatéki leltár tartalmát vitatom, pontosabban azt, hogy jelentős mennyiségű készpénz nem került bele a hagyatéki letárba.
Ha fellebbezni nem tudok, azért hagyatéki pert tudok indítani? Vagy sima polgári pert? A két per miben különbözik egymástól?
De gondolom, ha a nagynéni nem ismeri el a pénzösszeg létét, és én sem tudom megfelelően bizonyítani, akkor veszett fejsze nyele akármilyen per?!
Köszönettel: S.
Ha nem tudsz bizonyítani, az nem veszett fejsze nyele, hanem rosszabb: vesztett per. Amit, ha már metafórát keresünk, én ahhoz hasonlítanék, mintha belejtesz némi pénzt a kútba, majd még utána is dobálsz valamennyit.
Tisztelt Fórumozók!
Férjem örökölt egy ingatlant és erdőrészt 2008-ban 3/72-ed részben (összesen 13 örökös van). Az örökségét szeretné átadni nővére részére aki pszichiátriai otthonban van elhelyezve betegségéből kifolyólag. Mindenféle költség az örökléssel kapcsolatosan férjem részéről rendezve van (illeték, közjegyzői díj, tulajdonjog stb.). Azt szeretném megkérdezni hogy lehetséges-e még enny?i év után az átruházás, és férjem milyen költségek terhelnék ezáltal?
Ajándékozás, de a megajándékozottnak el kel fogadnia. Ha gondnokság alatt áll, akkor a gondnoka hozzájárulása vagy nyilatkozata kell.
Amennyiben a gondnoka az ajándékot elfogadja mi lenne a következő lépés?
Pardon?
Arra gondoltam hogy ügyvéd előtti ajándékozási szerződést kell-e írni.
ügyvéd vagy közjegyző.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02