Öröklés

gytibi75 # 2012.02.09. 17:59

A kérdésem akkor most az, hogy a végrendelet érvényesnek tekinthető, ha a hagyatéki tárgyaláson a törvényes örökösök azt mondják elfogadják érvényesnek? Ebben az esetben a közjegyző lezárhatja az ügyet?

ObudaFan # 2012.02.09. 20:49

Mondjuk úgy, hogy a közjegyző akkor szerintem átadhatja neked a hagyatékot.

k.viki # 2012.02.09. 23:32

egy lakás felbecsült értékét meddig fogadja el a bíróság?van annak esetleg "lejárati ideje" vagy csak akkor van új becslés ha az egyik "peres" kéri?
létezik-e olyan hitel amivel ki lehet vásárolni a másik két öröklőt az előtt hogy az ügy lezárult volna?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.10. 08:08

Polgári perben a bíróság nem vezet hivatalból bizonyítást, az egyik fél által előadott tényeket, ha a másik fél elismeri vagy felhívásra sem vitatja, valónak fogadja el.
Ha viszont az egyik fél által előadott értéket a másik fél vitatja, akkor a fél általmegbízott szakértő becslése akkor se ér szinte semmit, ha aznap készült.

Dorothyea # 2012.02.10. 08:56

Tisztelt Jogi Fórum!

Az alábbi ügyben kérném segítségüket. Édesapám 2004-ben elhunyt és most derült ki egy véletlen folytán,hogy volt egy folyószámla hitel tartozása aminek a lejárati ideje 1999.12.30. Életében ezek szerint ezt a tartozást nem tudták behajtani. A halála óta eltelt 7,5 év minket örökösöket semmiféle úton nem kerestek meg,hogy rendezzük a tartozást.(a hagyatéki eljárás során sem szerepel ez a tartozás sehol).Felhívtam a behajtó céget ahonnan a levelet kaptuk (akik egyébként elévült behajtásokkal foglalkoznak),hogy mi a teendő a tartozással (egyébként nem egy nagy összegről van szó 100 ezer forintos tétel). Ők azt ajánlották,hogy elengedik a tartozás egy részét és fizessük ki a maradékot. Na most ha jól tudom mivel az édesapám halála óta eltelt 5 év és minket örökösöket nem kerestek meg semmilyen úton így a bírósági úton való behajthatóságra már nincs lehetőségük,mert ez elévült. Az lenne a kérdésem milyen más úton érvényesíthetik ők ezt a tartozást?-vagy csak akkor érvényesíthető az ilyen jellegű tartozás ha mi örökösök önként vállaljuk annak teljesítését?

Válaszukat előre köszönöm! O. Dóra

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.10. 09:16

Az elévült tartozás megfizetését szépen lehet kérni. Ha ez nem hat, akkor a jogosultnak más eszköze nincs, leírhatja a követelését.

ObudaFan # 2012.02.10. 10:08

Ha viszont kifizetitek, nem követelhetitek vissza, így véletlenül se legyetek engedékenyek.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.10. 16:28

OFF
Kolléga, el lehet téged érni telefonon? Ha igen, küld már el a számot emilben. Köszönöm.
ON

tolerans # 2012.02.13. 10:17

Segítséget szeretnék kérni!

Sógornőm férje fiatalon elhunyt 17 éve. Közös lakásuk felét utána a 2 -akkor még kiskorú- gyereke örökölte, a lakás egészén a Sógornőm haszonélvezeti jogával.
Azóta újabb házasságot kötött, és még egy gyerek született.
Közben a 2 gyerek nagykorúvá vált. Sógornőm az új férjével el szeretné adni a lakást, az árából építkezni.
Mi történik a 2 gyerek részével? Felhasználhatja a kapott vételárat, vagy a felét a gyerekeknek köteles adni?

Köszönöm, ha segítenek!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.13. 10:24

Kérdezze meg a gyerekeket. (Egyébként haszonélvezet sincs már, nem hogy a vételár tulajdonostársakra eső részével egyedül rendelkezhetne.)

ObudaFan # 2012.02.13. 10:59

A haszonélvezet az újabb házasságkötéssel szűnt meg. És ha nem akar egy közös tulajdon megszüntetési pert, a gyerekek hozzájárulására szükség lesz ahhoz is, hogy a teljes ingatlant lehessen árulni. Az 50%-ra meg ilyen lakáspiac mellett nem lesz vevő.

lolit@ # 2012.02.13. 17:02

Tisztelt Fórumozók!

Mit lehet tenni, ha egy ügyvéd által ellenjegyzett ajándékozási szerződésen és a hozzátartozó meghatalmazáson szemmel láthatóan nem egyezik az aláírás, és az ajándékozó már elhunyt?
Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.13. 17:25

Előkérdés, hogy "kinek"?

lolit@ # 2012.02.13. 17:35

Két papír van előttem. Az egyik egy meghatalmazás, amelyben az apa meghatalmaz egy ügyvédet,hogy a tulajdonában lévő ingatlan ajándékozása tárgyában helyette eljárjon. Az ingatlant lányának ajándékozza.
A másik egy ingatlan ajándékozási szerződés,mely alapján az ingatlan a lány tulajdonába kerül.
A két okiraton az ajándékozó aláírása szemmel láthatóan nem egyforma, de az apa már nem él.

ObudaFan # 2012.02.13. 17:54

Sok mindent lehet tenni a feljelentéstől egy esetleges érvénytelenségi perig, csak az a kérdés, te ki vagy a történetben és mit szeretnél.

lolit@ # 2012.02.13. 18:12

Az elhunyt apának (nagypapa)két lánya született. Egyik már elhunyt, tehát örökösei az ő gyerekei (unokák), a másik, a még élő gyermek.
Tehát, az unokák is számítottak az örökségre.
De az élő gyermek ajándékozási szerződést kötött a leírt módon.
Látszik, hogy az ügyvédi meghatalmazást a nagypapa írta alá, de a szerződést már valaki más írta alá helyette.
Mivel a még élő lány nevére ez alapján került a lakás, feltételezhető, hogy ő az aláíró az ügyvédi ellenjegyzés ellenére.
Tehát az a kérdés mit tehetnek az unokák?

ObudaFan # 2012.02.13. 18:18

Pert indíthatnak az érvénytelenség megállapítása iránt. (Másodlagosan kötelesrészért, ah azt sem kaptak.)

lolit@ # 2012.02.13. 18:26

Rendőrségi feljelentésnek van értelme?
Valahol azt olvastam, ha közjegyző az ellenjegyző, nem lehet vitatni az aláírás valódiságát. Vonatkozik ez az ügyvédi ellenjegyzésre is?
Lényeges, hogy milyen volt a nagypapa aláírása, vagy elég, ha a két aláírás nem egyezik?

ObudaFan # 2012.02.13. 18:38

Rosszul olvastad, azt is lehet vitatni.

lolit@ # 2012.02.13. 18:41

Érdemes rendőrségi feljelentést tenni,ha az illető ott dolgozott elég magas beosztásban, és barátja a rendőrségi jogász, aki az ellenjegyző?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.13. 18:59

Az előbb még ügyvéd volt.
Szerintem akkor térjünk vissza a kérdésre, ha eldöntötted, hogy valójában mi is a tényállás.

lolit@ # 2012.02.13. 19:09

Igen, a rendőrség jogásza,aki otthon maszekban ügyvédként praktizál, és nagyon jó barátok.

lolit@ # 2012.02.13. 19:09

Igen, a rendőrség jogásza,aki otthon maszekban ügyvédként praktizál, és nagyon jó barátok.

ObudaFan # 2012.02.13. 20:17

Ügyvédkedni nem lehet csak úgy mellékállásban.

lolit@ # 2012.02.13. 20:32

Akkor elnézést, hogy jogászt írtam ügyvéd helyett.
Nem vagyok járatos a jogban, tudom, hogy egy-egy szón is sok múlik, de most az a kérdés mit lehet tenni és mit nem.