A határon még nyilván nem fogják tudni. Ha kint szeretnél vele tovább élni, akkor egyrészt előbb a bíróságnak nálad kell elhelyeznie a gyermeket, majd, ha az apa a külföldre költözéshez nem járul hozzá, akkor a bíróságnak nemperes eljárásban azt engedélyeznie kell.
Külföldi anya+magyar gyerek utazhat együtt?
Köszönöm szépen a gyors választ!
És honnan tudják a határon,hogy én most csak utazgatok vagy kint is szeretnék maradni?Mennyi idő múlva kell a gyereket visszahoznom?Maradhat a gyerek mondjuk egyedül a nagyszülőknél nyáron?
És mi van akkor,ha elválunk és én úgy döntök,hogy Szerbiában szeretnék(vagyis itt nincs lehetőségem,mivel állandó tartózkodási kártyával vagyok az országban,mint családtag és ugye ha elválunk,akkor ezt elveszik(???)) tovább élni.Az apa nem szeretné a gyereket.Akkor én nem vihetem magammal?
Köszönöm a segítségét!Orsi
Utazni utazhatsz, csak kint nem maradhatsz, mert ha nem hozod vissza a gyermeket, akkor a Hágai Egyezmény alapján visszahozzák.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Külföldi (szerb) állampolgár vagyok.Férjem(még a férjem,de válni fogunk,de ezt majd egy másik fórumban)
magyar állampolgár és közös gyermekünk is itt született,magyar állampolgár.
Az lenne a kérdésem,hogy utazhatok-e külföldre a gyermekemmel kettesben,apuka nélkül(eddig még mindig hármasban mentünk),így hogy különböző az állampolgárságunk,a vezetéknevünk,mert én megtartottam a lánykori nevemet és az útlevélben még az anyja neve sem szerepel?A gyereknek van saját útlevele.Ezze ugye apuka gyakorlatilag beleegyezett abba,hogy az útlevél lejártáig utazhat a gyereke külföldre.
Elég csak az útlevél vagy kérhetnek egyéb beleegyező nyilatkozatot apuka részéről a határon(esetleg születési anyakönyvi kivonat felmutatásával tudom igazolni,hogy az anyja vagyok)?
A segítséget előre is nagyon szépen köszönöm!
Üdv,Orsi
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02