Tisztelt der Alte!Köszönöm a hozzászólásodat és javaslatodat, tanácsodat,ha oda kerül a dolog kemény meccs lessz érzem.Köszönöm mindenkinek aki hozzászólt és támogatott!
válás,tanács kérés, vélemény.
Mivel anyósodnak haszonélvezeti joga van, ha ő úgy dönt, kénytelen leszel menni, ha szeretnél, ha nem. HA nem dönt úgy, akkor persze ne menj.
Szerintem ne menj. Nem jók a lapjaid, de ha elmész, akkor aztán keresztet vethetsz arra, hogy valaha is meg fogtok egyezni. Ha maradsz, akkor jó esély van rá, hogy a feleséged is érdekelt lesz a megegyezésben és ezért vmilyen mértékig figyelembe veszi a te érdekeidet is.
Egyébként is, hová mennél? Ha már nem bír téged, akkor költözzön el ő. Vagy fizetné az albérletedet? Saját tulajdon alapján laksz a házban, vagyis addig maradhatsz, amíg a bíróság nem dönt a lakáshasználatról. Ez nem kevés idő.
Tisztelt ObudaFan köszönöm a tanácsokat . Még egy kérdés most menjek vagy maradjak?
Ebben az esetben csak annyit lehet mondani, hogy az a 3/4-1/4 arány vagy megfelel a valóságnak, vagy nem, ki kell számolni.
Kedves Monalisa!Köszönöm a tanácsokat,a házat részben örököltük az apósom halála után részben megvettük ,így lett a miénk.Azóta felújítottuk.Közben 200m2 üvegházat építtetünk az ápolási díj kiegészítése céljából.Kérdésem:menjek vagy maradjak,az üvegház most is termel,egyedül nem tudja ellátni azt is,nem kis érték veszne el.Üdvözlettel!
A válás okán lesz majd t.díj fizetésre kötelezés. Valamint, esetlegesen, nem tudom mert a kérdező ezzel kapcsolatban nem adott információt: a feleség az ő esetleges kényszerű otthonléte miatt un. házastársi tartásra tarthat igényt - havi pár tízezer forint -, lévén ő gondozza a közös beteg gyermeket. (A gyermek után bizonyára kap az önkormányzattól un. ápolási díjat, ami némi pénz valami szolgálati idő a majdani nyugdíjához.)
A kérdező írta: nincs hová mennie., végső soron el lehet adni a házat stb., aztán ki- ki a pénzével új életet kezdhet - szerényebb lakhatás mellett.
Nem könnyű a helyzet, több okból sem.
Ha a cs.ház a házassági vagyonközösség alatt épült közös pénzből, akkor bár a feleség nevére van bejegyezve 3/4-ed tulajdoni arány, ennek ellenére valójában 2 x 50%-ot takarhat, vagyis földhivatalon kívüli tulajdonlás fogalma.
Az külön kérdés, hogy az anyós haszonélvezete minek az okán? (Netán pénzt adott az építkezéshez és ennek fejében kapta a haszonélvezetet?...)
Valóban tessék ügyvédhez fordulni!
Monalisa
laikus hozzászóló
Ja igaz, az rossz hír. Ebben az esetben a lakáshasználat kérdésében az anyós diktál.
Haszonélvezet is van ám rajta...
Egy 3 szobás lakás általában műszakilag megosztható, így nem hiszem, hogy a közös lakáshasználatnak komoly akadálya lenne. Egyébként ha lenne, akkor a lakást az használja tovább, akinél a gyermek el lesz helyezve. És a tulajdoni kérdések ettől teljesen elválnak: ott meg kell nézni, hogy ez a 3/4-1/4 arány megfelel-e a tényleges helyzetnek.
Szerintem menj el egy ügyvédhez, jobban jársz.
Tisztelt Fórumozók! Történetem a következő:28 évi házasság után a feleségem válni akar.Valós és vélt indokokra hivatkozva.Szép 3 szobás családi házban lakunk 3an 23éves halmozottan sérült fiúnkkal.Van egy28 éves egészséges külön élő lányunk.Van üvegházunk,fóliáink,gazdálkodunk,van fő állásom eljárok dolgozni.Van egy 1éves autónk hitelre vásároltuk.A házunk 3/4 része a feleségem nevén van 1/4 rész az én nevemen van a haszonélvezet az anyósom nevén van.Minden áron azt akarja feleségem ,hogy menjek el ,nem akarok, nincs hová, egy élet munkája amit létre hoztunk közel a semmiből .Mit tegyek,tanácstalan vagyok.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02