terhelés

monalisa1 # 2009.03.11. 15:28

Zoé,

Azt kell megvizsgálni, hogy ha a néni nyugdíja nem elegendő az intézeti díj fizetésére, akkor ki kötelezhető a különbözetet állni.

Külön is vizsgálni kell, hogy a nagymama háza milyen szerződéssel- részedről milyen "szolgáltatás" ellenében került a tulajdonodba.

Monalisa
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.03.11. 12:30

A haszonélvező a rendkívüli javítási vagy helyreállítási munkálatokat elvégeztetheti, ha felszólításra a tulajdonos azokat nem végzi el.
A haszonélvezet megszűntekor a haszonélvező követelheti a tulajdonostól a szükséges költségek megtérítését, levonva azokból az időközi értékcsökkenésnek megfelelő összeget. Ha a tulajdonos gazdagodása az így megállapított összeget meghaladja, a különbözetet is köteles megtéríteni.
Ha a dolog egészben vagy jelentős részben elpusztul, a tulajdonos nem köteles azt helyreállítani.

Zoé # 2009.03.11. 11:03

A következő lenne a kérdésem. Van egy házam amin a nagymamámnak haszonélvezete van. A mamám jelenleg egy otthonban él, viszont vissza szándékozik menni az otthonból haza, a ház viszont nincs lakható állapotban. A nyugdíját a fia pedig annyira megterhelte, minden féle hitelt felvetetett vele, ami miatt valószínű nem is lenne elég a nyugdíja. Én nem tudom felújítani a házat és úgy tudom nem is kötelezhet a nagymamám, mint haszonélvező.Viszont, ha nem költözik vissza és ottmarad az otthonba félő, hogy nem tudja kifizetni a díjat és akkor mi van. Most az otthonba avval riogattak meg a minap, hogy ráterhelik a házamra, mivel neki özvegyi haszonélvezete van. Tényleg lehetséges ez és akkor még én is adósságba kerülök emiatt, mivel az én tulajdonom az ingatlan?