gyerektartás végrehajtása

dedettee # 2009.07.02. 12:12

Tisztelt Szakértők!

Gyerekteartás végrehajtás ügyében lenne egy rövid kérdésem. A végrehajtandó (elmaradt) gyerektartás összegéhez hozzátetethetem az ügyvéd díját? Rá lehet a jog szerint terhelni azt az apukára?

Köszönette kérem válaszukat (ha lehet a dedettee@freemail.hu címemre.)

Üvözlettel.

ObudaFan # 2009.07.01. 19:33

Attól, hogy kéred a megelőlegezést, még nerm kerülsz egy megváltoztatási perben hátrányosabb helyzetbe. Viszont a megelőlegezést csak akkor tudod kérni, ha a végrehajtást bírósági úton már megkísérelted, és az sikertelen volt.

monalisa1 # 2009.07.01. 19:23

Lehet hogy a felfüggesztett miatti félelmében a gyermekei iránti érdeklődés...

Aztán ha megszületik az ujabb gyermeke úgyis el lesz vele foglalva jó ideig majd.

Továbbá a km/Ft költség nem csak tankolást jelent, neki sem!...

Előre lehet borítékolni, hogy a nagy távolság miatt a továbbiakban is ritkán lesznak majd a láthatások - ha egyáltalán...

Neveld- vigyázd a srácokat továbbra is gondos apaként., a volt feleséged dolgai már nem a te közös problémád.

sutyo # 2009.07.01. 19:04

Kedves monalisa1!

Az exem költözött el 2,5 évvel ezelőtt és a per során csak is én tettem meg 600 km-t pénteken és vasárnap. Akkor senkit sem érdekelt ez.
Az exxel NO KOMMUNIKÁCIÓ! Egyszerűen nem lehet vele megegyezni a láthatás terén. Lassan 3 hónapja hogy elváltunk és eddig nem is volt a fiúkra kiváncsi, most meg hírtelen akarja őket.

monalisa1 # 2009.07.01. 18:58

Kedves sutyó!

Külön írom még:

• egyrészt nem tudni a válás után melyikőtök költözött 300 km-re, vagyis aki majd' lement a térképről annak kellene nagyobb részt vállalnia az utaztatás eseti költségeiből. (Igaz, ezt egy ujabb perben nem lehetne már érvényesíteni, legfeljebb egymásközt külön megállapodva.)
  • valamint nem tudni milyen gyakori az egyes láthatás/kapcsolattartás, de egy gyermeknek az esetenkénti oda-vissza 2x300 km fárasztó tud lenni - másnap fáradt, kevésbé élénk stb. Esetleg ha ritkábbra, de alkalmileg több napra módosítani az ottlétet - ha megoldható?!
monalisa1 # 2009.07.01. 17:39

Amúgy valóban szerencsés apa vagy, vagyis a statisztika szerint 40%-ban az apánál helyezik el a gyermekeket indokolt esetben.

monalisa1 # 2009.07.01. 17:38

Javaslom a te "olvasatodban" az legyen, hogy rajtad kívüláló okból az anyagiak jelen átmeneti nehézsége.

A másik: a bíróság nem arra kötelezett, hogy csak és kizárólag a te autóddal szállíthatók a gyermekek, nem, mert pl. autót adott esetben lehet kölcsönkérni és/vagy bérelmi is - akár.

Amúgy ha vonaton/buszon utaztok, a gyermekek jogán kedvezményes menetjegy váltható - persze akkor a célállomást előre tudatni kell, hogy hová menjen értetek. (Vélem évi egy-két esetben mint autó szervizelése/pénztelenségi ok, indokásnak elfogadható.)

Mivel az exnek babája fog születni, a jelenlegi t.díj mérséklését fogja majd kérni - joggal, hiszen eggyel több gyermeket kell majd eltartania. (Az más kérdés, hogy miből fogja a csökkentett összeget kifizetni - ha eddig sem...)

"Lisa"
laikus hozzászóló

sutyo # 2009.07.01. 16:45

Tisztelt Fórum!

Tanácstalan vagyok és segítség vagy javaslatot várok.
Történetem:
Szerencsés apa vagyok, mert 2,5 évi pereskedés után megkaptam a 2 fiamat (3 és 6 évesek) teljes felügyelettel. Az exem nem fizeti a gytdíjat egyáltalán, már 3 hónapja. Én megtettem a rendőségen a feljelentés és folyik az ügy. Az exemnek jelenleg felfűggesztetje van nagyértékű csalás végett. Az én feljelentésem miatt kerülhet bőrtönbe?

A másik kérdésem:
Annyit tudok, hogy a gyámügynek kell címezni a kérelmet arról, hogy előlegezze meg a tdíjat. De az én olvasatom szerint ezzel a kérvénnyel elismerem, hogy nem vagyok képes felnevelni a gyermekeimet. Nem így van? Pár év múlva a feleségem (ex) ezt visszafordíthatja majd?
Én csak azt szeretném, hogy ami jár a gyermekeimnek tartásdíj azt megkapják.

Az exem nem dolgozik, ismét terhes. Pár napja jelentkezett, hogy igény tart a fiúkra augusztusban. A bíróság a nagy távolságra hivatkozva (300 km) fél távig el kell vinnem őket és az autópálya egy bizonyos benzinkútnál adjam át őket. Mi van akkor ha nem tudom elvinni kocsival a fiúkat? Pl. szervizre vár a kocsim de nincs pénzem a szervizre. Mikor és hol tudnám megváltoztatni ezt a bírósági határozatot, hiszen nem tudom mindig teljesíteni ezt?

köszönöm a választ!

ObudaFan # 2009.06.26. 09:49

Csak ha sikertelen a végrehajtás.

sziszi77 # 2009.06.25. 21:10

AZ állam miként elölegezi meg az elmaradt gyerektartást?Csak akkor ha sikertelen a végrehajtás?vagy a kettö független egymástól?Van róla birósági végzés,az összegröl.

Libra6 # 2009.06.25. 19:07

Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek!

ObudaFan # 2009.06.25. 16:16

De, főszabály szerint ebből is annyi.

Libra6 # 2009.06.25. 16:08

De ugye ebből nem 15-25 %, mint pl. az egyéb jövedelmekből, fizetésből stb.?

_Wasp_ # 2009.06.25. 14:40

mindenféle jövedelemből jár. (kivéve pl a költségtérítéseket, és a túlmunkát)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Libra6 # 2009.06.25. 13:37

Annak már utána tudtam nézni, hogy vállalkozóként megilleti vállalkozói járadék, ami a vállalkozóknál a "munkanélküli segély" (ha fizette a vállalkozói járulékot), de azt nem találom sehol, hogy abból nekünk jár-e gyerektartás. Ennek utána lehet nézni valahol?
(Van apasági nyilatkozatom, a nevére vette a lányomat)

_Wasp_ # 2009.06.24. 20:58

jogi oldalról azt lehet csinálni, hogy meg kell állapíttatni a bírósággal tartásdíjat, és azt kérni tőle.
Ha nem tud fizetni, akkor végre lehet hajtatni, csak lakik valahol, csak van tv-je, majd a végrehajtó értékesíti, és ti a pénzetekhez juttok.
Akár még büntetőfelelősségről is lehet szó, ebben az a jó, hogy a rabkeresmény is végrehajtható.

A tartásdíjat 6 hónapra visszamenőleg lehet kérni. Ha nincs az apaság még megállapítva, akkor az iránt is pert kell indítani.

a másik variáció az, hogy megegyeztek valamiben.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2009.06.24. 19:00

A válaszodra válaszolva: ha tudod és bírod akkor átmenetileg gondoskodj csak te a kislányról, és ha tényleg jó apa és rendes ex partner, akkor bizonyára aktivizálja magát majd ismét.

Esetenként főzd a kedvenc ételét, alkalmanként hármasban menjetek el valami kisebb probramra stb. Tehát lássa, hogy "a" pénztelensége ellenére is normális a kapcsolat vele.

A többit alant leírtam.

monalisa1 # 2009.06.24. 18:53

Az kevésbé hihető, hogy hónapról hónapra az utolsó fillérig felélte a jövedelmét, vélelmezhetően mindig rakott félre egy bizonyos összeget, vagyis hogy x hónapig ne tudná különösebb gond nélkül tovább folyósítani a a t.díjat tovább. (Legfeljebb lecseréli az autóját kettővel alacsonyabb kategóriára...)

Írtam: akár a saját kárára is köteles a kiskorú gyermekéről gondoskodni, értsd a gyermek eszik és költségei vannak, az apa meg nemigen...

Ha sehogy másként kérjen kölcsön a két nagykorú gyermekétől, elvégre a féltestvérükről van szó...

Külön írom: van vállalkozás ami csődbe megy és van amit csődbe visznek és a vagyont kimentik, de ezt te valóságában soha nem fogod megtudni.

Libra6 # 2009.06.24. 18:50

Köszönöm a gyors választ :)
Az az igazság, hogy nem akarok vele "összeveszni". Rendes ember, normális velem, a lányunkkal, és azt gondolom, hogy ha később rendeződik a helyzete, akkor csak akkor fog megint rendesen fizetni, ha én most nem rontok neki, ezzel is tovább fokozva az amúgy is rossz helyzetét.
Csak próbálok előre gondolkodni, hogy mi lesz, ha bekövetkezik a legrosszabb. Milyen lehetőségeim lesznek.
Gondolom, a válság nem csak az ő cégét vágta padlóra :(
Köszönöm mégegyszer a gyors választ

monalisa1 # 2009.06.24. 18:37

Ha önként hajlandó fizetni egy kisebb összeget akkor a körülmények alakulására tekintettel kénytelen leszel azt elfogadni. (Azt hogy mennyi is ez a kisebb összeg, nos mondjuk 15e Ft-ot bizonyára ki tud préselni magából - akár a saját kárára is, hiszen a gyermekéről van szó.)

Aztán mivel bizonyára szokva volt a magas jövedelemhez vélhetően hónapokig nem ül a fenekén - elnézést -, vagyis valamit csak fog kezdeni magával.

Innetől kezdve lehet hogy bujócska kezdődik, vagyis ha nem mondja meg hol és mit dolgozik és főleg mennyiért, akkor az számodra "örök" titok marad.

Így kénytelen leszel bírósághoz fordulni a t.díj megállapítása végett.

A jogvita lehet hogy ront a kettőtök jelen kialakult kapcsolatán, de hát mi mást tudsz tenni.

A bíróságnak megvannak a módszerei, hogy egy nagy hírtelen pénztelen (...) apukából kiszedje a valót. És annak alapján elég jól be lehet határolni az ujabb t.díj összegét.

Javaslom olvassad vissza a topicot és címben közel hasonlóakat, mert mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Libra6 # 2009.06.24. 16:46

Üdvözletem Mndenkinek!
Hátha itt kapok segítséget ....

A problémám a következő:
Van egy 12 éves lányom. Az apjával nem házasodtunk össze - tehát nem váltunk, nem volt semmi bírósági ügy -, megegyeztünk a gyerektartásban, aránylag jó volt a kapcsolat közöttünk. Rendesen fizetett, bár az összes jövedelmét sohasem tudtam, hogy mennyi, de nekem elég volt a havi 40 ezer forint, amit adott. Van 3 felnőtt (29, 27, 21 éves) gyermeke. Kettő teljesen önálló, külön él tőle, a harmadik főiskolára jár. A lányomat akkor "látta", amikor akarta, és akarja. Szerintem mindenkinek jobb volt így...
Most úgy tűnik, megszűnik a vállalkozása, ahol ügyvezető igazgató. Megemlítette, hogy valószínűleg nem fog tudni semmit sem fizetni.
1953-ban született, nem mondható már fiatalnak.
Én számíthatok egyáltalán valamiféle gyerektartásra?
Nagyon köszönöm a választ...

latamata # 2009.06.24. 14:33

Tisztelt ObudaFan!
2 hónapja (akkor is itt kértem tanácsot a fórumon)megtettem a rendőrségi feljelentést tartás elmulasztása miatt,és a múlt héten hallgatták ki az exemet tanúként,meg is kaptam a határozatot,miszerint a cselekmény nem bűncselekmény,és az előirt tartási kötelezettségét onhibáján kívül nem teljesítette,ezért a nyomozást megszüntették.Igaz az indoklásba ezt irták:a BŰNCSELEKMÉNNYEL okozott kár 125 ezer ft.Tehát akkor most hogy is van ez?Egyszer nem bűncselekmény az indoklásban meg bűncselekmény?Mindezt egy rendőr alezredes aláirásával,aki 2 hónapja is azt mondta ha nem lesz munkahelye,munkanélküli segélye akkor nem köteles fizetni nekem.Az már nem is kérdéses,hogy az összeg 2 hónap alatt a duplájára nőtt.Fellebbezéssel élhetek,de érdemes?Mit tegyek most?Mire hivatkozzak ha fellebezek?
Köszönöm ha válaszolnak.

monalisa1 # 2009.06.23. 19:37

Törvényes és egyben logikus, hogy a végrehajtó előszőr az állam járandóságát és a saját költségét emeli le a beszedett összegből, különben ki tudja mikor látna ismét pénzt?...

A végrehajtót kérni kell, hogy a t.díjból hiányzó összeget is emelje majd le a kötezett fizetéséből - ez sincs ingyen.

Ami az autó és a motor dolgát illeti, imádkozzatok, hogy az apa a 30 nap letelte előtt egyiket sem töri össze... Amúgy a 400e Ft csak mint foglalási becsérték, a 2-3 hónap múlva megejtendő árverezésen a végső árat a vevő mondja majd ki. És abból is lejön majd a végrehajtó újabb saját költsége...

Az utolsó előtti bekezdésben feltett kérdésekre igazából senki nem tud megválaszolni.

Reméljük, hogy az apának nem szűnik meg a munkahelye ill. ő maga nem kezd el feketén dolgozni, mert akár az egyik akár a másik, sok probléma lehet a t.díj fizetésének folyamatosságával.

"Lisa"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.06.23. 19:25

A végrehajtó intézkedésével szemben 15 napon belül van helye kifogásnak, tehát már sok tennivaló nincs.
Szerintem tegyetek a rendőrségen feljelentést tartás elmulasztása miatt.

Forest # 2009.06.23. 17:38

Tisztelt Szakértők!

Hasonló a helyzetünk Via77-éhez csak épp a másik oldalról. Épp ezért írok ebbe a topicba, remélem nem baj. Párommal közösen neveljük 13 éves fiát és a gyermek apja kb. egy évvel ezelőttig rendesen fizette is a gyermektartást. Akkor úgy döntött nem fizet tovább és 6 hónap múlva bírósághoz fordultunk. Azóta a 200.000,- Ft-os követelés 270.000,- Ft-ra nőtt annak ellenére, hogy több mint 100.000 Ft-ot már leemeltek az apa számlájáról ugyanis az önálló bírósági végrehajtó elsősorban az államnak járó és a saját illetékét, illetve a felmerülő saját költségeit fedezi a befolyt összegből, nekünk eddig csak kb 60.000 Ft jutott.

Első kérdésem az lenne, hogy törvényes és etikus-e ez így és ha nem az, akkor lehete ellene valamit tenni?

A héten kaptunk egy jegyzőkönyvet miszerint az apától lefoglaltak egy személygépkocsit és egy motorkerékpárt 400.000,- forint becsértékben. Szó szerint idézném a végrehajtó levelének ezen szakaszát:
"Tekintettel, hogy a gépjárművet a nyilvántartás alapján foglalom le, a forgalmi engedély és a törzskönyv lefoglalása nem lehetséges, ezért a gépjármű forgalomból történő haladéktalan kivonása iránt intézkedem. Az értékesítés iránt a lefoglalást követő 30 nap után intézkedem."

Reménykedhetünk benne, hogy ebből végre megkapjuk az elmaradt gyermektartást a közeljövőben? Mire számíthatunk? Mit tehetünk, hogy a jövőben esedékes tartásdíjat is megkapjuk?

Eléggé szkeptikusak vagyunk, már féléve zajlik az ügy és mintha semmivel sem lennénk közelebb valamiféle megoldáshoz.

Válaszukat várva köszönettel,
Forest

Forest