hagyatéki tárgyalás

szemir # 2009.05.19. 12:47

Obudafan!!
Nagyon köszönöm segitséget!!

ObudaFan # 2009.05.19. 12:42

Lehet, de a kötelesrészt követelheted.

szemir # 2009.05.19. 12:08

Sziasztok!
Nagybátyám nemrég sajnos maghalt!Házát Énrám hagyta,édesannyját pedig gondozom,tehát odaköltöztem!
Kérdésem pedig az,hogy nagybátyám öccse,azaz édesapám
ezért azt mondogatja folyton,hogy a szemben lévő házát(ahol eddig éltem szüleimmel),testvéremnek adja 100 százalékban!Nem a haszonleső indulatok törtek ki belőlem,de a szülői házrol csak ugy le kell mondanom!? Lehet ilyent?
Ebben a kérdésben várom a segítséget,elöre is köszönöm!

ObudaFan # 2009.04.24. 16:31

Vica84

A közjegyzői irattárban is és a földhivatali irattárban is meg kell lenniük.

kaboska # 2009.04.24. 14:39

Sziasztok!
Segítségeteket kérném abban, hogy egy önkormányzat mennyi ideig tarthatja vissza a hagyatéki tárgyalás időpontját? (6 hónapja mondják az önkormányzatnál hogy várjunk! Ez szabályos???)
Válaszotokat előre is köszönöm!

Vica84 # 2009.04.24. 13:35

Sziasztok,

Kb. 19 évvel ezelőtt halt meg édesapám, a hagyatéki tárgyalás során az ő tulajdonrésze a lakásból rám szállt. Sajnos azonban a papírok az idő múlásával elvesztek, és most szükség lenne rájuk a tulaljdoni jogok bizonyítása végett.
Lehetséges ezekből a papírokból másolatot szerezni valahogyan?! (A közjegyző neve sajnos nem ismert, csak a helyszín.)

Előre is köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2009.03.25. 12:09

Nincs mit.

dorkagy # 2009.03.25. 10:45

Köszönöm

ObudaFan # 2009.03.25. 10:07

HA mindent nem is, de elmondja, hogy amit nem ő intéz, azt hogyan intézd.

dorkagy # 2009.03.25. 10:06

Tehát ha elmegyek a közjegyzőhöz akkor ő elintéz mindent?

ObudaFan # 2009.03.25. 09:32

Ha semmilyen vita nem lesz, akkor már a tárgyaláson lehet produkálni egy jogerős teljes hatályú hagyatékátadó végzést, ami alapján mind a bankban , mind a gépjármű-nyilvántartásnál tudtok intézkedni.
Nyilván nem, célszerű pl a gépkocsinak több tulajdonost nevezni.

dorkagy # 2009.03.25. 09:07

És a hagyatéki tárgyalás hogy zajlik? Mi történik, mi hangzik el ott? Milyen végleges döntést hoznak?
Ott mondják meg kinek mennyi jár? És hogy történik a vagyonhoz való konkrét hozzájutás?

Édesapámnak egy fél családi ház(másik fele anyám nevén van), egy autó, céges résztulajdon,biztosítás,bankoknál betét van a nevén. Tehát készpénzes vagyon nagyrészben.
Mi történik ilyenkor?

ObudaFan # 2009.03.24. 11:52

Az intéznivalók jellegétől függ, hogy mit milyen gyorsan tudtok intézni. A tulajdonjog az örökhagyó halálával az örökösökre azonnal átszáll, a hagyatéki eljárás csak arra irányul, hogy legyen egy közokiratotok erről. Így azon ingók vonatkozásában, amelyek semmilyen nyilvántartásban nem szerepelnek, és nem harmadik személyek birtokában vannak, a rendelkezési lehetőségetek már megvan.

monalisa1 # 2009.03.24. 08:31

Előszőr is fogadd részvétem Édesapád elhunyta miatt.

Ami a kérdést illeti, előszőr is a kitöltött kérdőívet célszerű mielőbb visszaküldeni az önkormányzatnak. Azt követően fogja a jegyző megbízni az elhalálozáskor "ügyeletes" közjegyzőt a hagyatéki eljárás lefolytatására, mely nagy(obb) városban hosszabb időt vesz igénybe, kisebb helyen néhány hét vagy szük pár hónap. (Konkrétan azért nem lehet tudni az eljárás kalkulálható idejét mert a közjegyzőnek van más dolga elég.)

A jegyzőnél megérdeklődni a megbízott közjegyző nevét/irodáját, és azt követően próbálni megbeszélni vele a hagyatéki eljárásra egy mielőbbi időpontot.

A közjegyzői munkáért fizetni kell, melyről hivatalos számlát ad.

Monalisa
laikus hozzátartozó

dorkagy # 2009.03.24. 06:34

Üdvözlet!

Édesapám nemrég sajnálatos módon elhalálozott.
Nincs végrendelet.
2-en vagyunk lánytestvérek, ebből én a nagykorú és a húgom. Illetve édesanyám, aki az özvegy.
Minta családban éltünk, úgyhogy semmilyen kacifántos dolog nincsen az öröklés körül.

Már megkaptuk a halotti bizonyítványt. Illetve küldtek egy olyan dokumentumot, melyben a vagyont kell összegezni.

Az a kérdésem, hogy körülbelül mennyi idő amíg megkapjuk a teljes örökséget, illetve hogyan lehet leggyorsabban intézni mindent?

ObudaFan # 2009.03.20. 11:20

Nincs mit.

tétova # 2009.03.20. 05:13

Köszönöm kedves Óbudafan.

ObudaFan # 2009.03.19. 17:15

Nincs mit.

BiGC # 2009.03.19. 17:11

ObudaFan. Köszönöm szépen, nagy segítség :-)

ObudaFan # 2009.03.19. 16:33

Póthagyatéki eljárást akkor lehet kérni, ha olyan vagyontárgy kerül elő, ami az örökhagyóé volt, de amiről a hagyatékátadó végzés nem rendelkezik. Ilyen hiányában egy éven belül a hagyatéki eljárás megismétlését lehet kérni. Ugyanakkor itt született egy egyezség. Ezt véleményem szerint csak polgári perben lehet megtámadni.

tétova # 2009.03.19. 16:20

Szia Monalisa !
Köszi a választ.A kedves örökös álmatlan éjszakáin töpreng , mert az ellenérdekelt fél ügyvéddel felszerelkezve érkezett a hagyatékira, ezért Ő megilletődve nem merte feltenni kérdéseit.Én annyit javasoltam, h talán beszéljen Ő is egy JÓ HAGYATÉKKAL foglalkozó Ügyvéddel, aztán nosza.
Szóval akkor véleményed szerint hiába emelkedett jogerőre, még lehet valamit tenni.
Köszi.

monalisa1 # 2009.03.19. 16:15

Vélem az örökhagyó halála és a hagyatéki tárgyalás között volt elég idő elgondolkodni a dolgokon, így most utólag nemigazán...

Ettől függetlenül, ha valami bántja az igazságérzetét (...) kérjen póthagyatékit - melyhez írásban fejtse ki az álláspontját, aztán a jogász közjegyző vagy elrendeli az újabb tárgyalást vagy sem.

Zárójelben: ha a többi örökös időközben netán eladta és/vagy ajándékozta az örökrészét, vagy felélte azt, utólag nehéz lesz visszacsínálni a dolgokat - ha esetleg egy picurkával több jutott volna a panaszolónak...

Monalisa
laikus hozzászóló

tétova # 2009.03.19. 15:21

Sziasztok!
Kérdezni szeretnék Tőletek:
Ha lezajlott a hagyatéki, és ott rögtön jogerőre is emelkedett, minenki beleegyezésével, de a tárgyalás, és a kedélyek lecsillapodtával valamelyik örökös úgy érzi nem járt a lehető "legjobban", utólag van-e módja bármit is tenni?
Köszönöm előre. sziasztok.

ObudaFan # 2009.03.19. 10:41

A közjegyző megkeresheti a gépjárműnyilvántartást.
A bankokat is megkeresheti, de csak arra vonatkozóan, hogy van-e ott az örökhagyónak számlája. A számlaforgalmat a hagyatékátadó végzéssel te kérheted le, illetve te tehetsz feljelentést, vagy indíthatsz polgári pert.

BiGC # 2009.03.19. 09:48

Sziasztok.

Egy kis segítségre lenne szükségem. Nem nagyon igazodok ki az öröklés dzsungelében :-)
Édesapám nemrég meghalt. Nem volt se felesége se gyereke, kivéve engem. Van még egy testvére aki a temetés utáni dolgokat intézte, és ő nem jelentette be, hogy voltak az apámnak külömböző gépei (gépjárművek).
Az első kérdésem ezzel kapcsolatban lenne.. Ha én tudok róla, hogy voltak apámnak (bizonyítani elvileg nem tudom) de nincs számontartva a hagyatéki eljárásnál akkor én azt "fel tudom vetetni" hogy utánnajárjanak ?
Emelett volt apámnak több bankszámlája, amik jelenleg üressen állnak. Annyit tudok, hogy a közjegyzőnél kérhetem, hogy a számla forgalomnak nézzenek utánna. Ha utánnanéznek és kiderülne, hogy a halála után vették le a pénzt róla akkor azt én visszakaphatom ? Illetve ha ez kiderül, akkor annak aki sunyiba levette lesz valami büntetése ? Tehát mondjuk eljárás indul ellene.. vagy csak vissza kell adnia nekem ?

Bocsánat ha kicsit zavaros, sajnos egyáltalán nem mozgok otthonosan az ilyen témákban. Minden segítséget köszönök előre is.