hagyatéki tárgyalás

ObudaFan # 2009.06.30. 09:28

Ügygondnokkal le lehet folytatni az eljárást.
Nem jött meg szerintem.

lustakutya13 # 2009.06.30. 07:38

Ha ügyvéd lesz az ügygondnok mennyiben változik a hagyatéki tárgyalás kimenetele,vagyis miben befolyásolja vagy segíti a végzést ha nincs meg az egyik örökös?
Üdvözlettel Lustakutya13
Ui.Írtam a freemail e-mail-címre nem tudom hogy ez megérkezett vagy sem esetleg ez nem szabályos kapcsolat?

Üdv.Lustakutya13

ObudaFan # 2009.06.25. 16:07

Ügygondnok kirendelését kellene kérned.

lustakutya13 # 2009.06.23. 19:52

Sziasztok Lustakutya13 vagyok 05.20 -án zártam itt egy segítség kérést hagyaték ügyben. Most ebből kifolyólag újfent felmerült egy vissza térő probléma.Meg történt a hagyatéki tárgyalás de ellett napolva mivel a kötelesrész egyik jogosultja nincs meg jelen esetben ez az illető a testvérem. A közjegyző megnézette a népesség nyilvántartót de ott nem találták nyomát majd hirdetményi idézést adott ki de erre sem történt jelentkezés.Most kaptam 60 nap haladékot felkutatására de nem tudok olyan hivatali lehetőséget ahol ez ügyben érdemben foglalkoznának velem, gondolok itt APEH, TB, ELMŰ, GÁZMŰVEK ahol szerepelhetne a hol léte ja és ki is adnák a címet.Végső megoldásként ajánlotta a közjegyző a halottá nyilvánítást ami nekem nem nagyon tetszik.
Szóval van-e valakinek valamilyen használható ötlete vagy esetleg valamilyen hivatalos út vagy fórum amin ellehetne indulni.
Köszönettel Lustakutya13

Üdv.Lustakutya13

ObudaFan # 2009.06.03. 19:12

Elég két tanúval.

tímea75 # 2009.06.03. 19:02

Nem mondtam le a visszautasítás jogáról, úgy tudom 15 napon belül megtehetem, hiszen ma kaptam meg a hagyatékátadási végzést, és ez ennyi idő után emelkeik jogerőre. Jól tudom?

Akkor lehet, hogy inkább visszautasítom...
Levél minyen módján? Közjegyző által hitelesített levélben? Vagy magánokiratként két tanuval?

Köszönöm, remélem nem merül fel több kérdés :)

ObudaFan # 2009.06.03. 18:51

Akkor viszont el kell fogadnod, és oda kell ajándékoznod. Akkor is, ha illeték szempontjából ez nem olyan kedvező.

tímea75 # 2009.06.03. 18:49

Köszönöm szépen a gyors választ!

Közjegyző által hitelesített levélben? Vagy magánokiratként két tanuval?
Ebben az esetben az örökségem a többi 3 tulajdonosra száll?
De mint említettem, én egyikőjüknek szeretném, aki évekig gondoskodott Apámról.

ObudaFan # 2009.06.03. 18:39

Levélben, ha még nem mondtál le a visszautasítás jogáról. A visszautasítás jogáról való lemondásnak kell tekinteni az örökség olyan birtokba vételét vagy a hagyatékra vonatkozó egyéb olyan cselekményt is, amelyből az örökösnek az örökség elfogadására irányuló kétségtelen akarata tűnik ki. Lemondásnak minősül az is, ha az örökös a közjegyző által bármely érdekelt kérelmére kitűzött határidő alatt nem tesz az örökséget visszautasító nyilatkozatot.

tímea75 # 2009.06.03. 18:04

Segítséget szeretnék kérni.
Apám után örököltem egy ház 1/4-ed részét. A mai napon kaptam meg a hagyatékátadási végzést. Én azonban erről szeretnék lemondani, ill. Apám testvérére hagyni, aki szintén tulajdonosa ennek az ingatlannak. Mivel lakhelyemtől messze van ez a közjegyzőség, hogyan lehet ezt megoldani személyes jelenlét nélkül?
Köszönöm szépen!

szemir # 2009.06.02. 13:43

Érvényesen nem tud kitagadni,ugygondolom!A kitagadási feltételeknek nem felelek meg.
Köszönöm a hozzászolásokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.29. 11:39

Ha érvényesen kitagadja. Az meg azért elég ritka.

ah.lorinc # 2009.05.29. 09:53

Alapesetben igen. Ha kitagad, akkor köteless rész sem jár.

szemir # 2009.05.29. 09:20

kadaja01!
Köszönöm a hozzászólásodat(és mindenki másét is)!
Ha apu végrendelkezik és ebből kihagyna éngem,akkor is lehet igényem a kötelesrészre?
Üdv:szemir

kadaj01 # 2009.05.22. 08:30

szemir, olyan nincs, hogy "testvérem nevére iratja". Vagy elajándékozza, vagy eladja neki. Ajándékozás után 15 évig lehet igényed a köteles részre.

szemir # 2009.05.22. 07:33

Sziasztok!
Valaki megtudja azt mondani nekem,hogy ha apukám 100 százalékban testvérem nevére iratja szülői házunkat,és én elköltözök,akkor évekkel később is követelhetem e a kötelesrészt? Persze a testvérem is külön él,saját házában! Tehát a szüleim vannak csak a házukban!
Ebben,ha valaki esetleg tudna tanácsot adni,akkor megköszönném!
Üdv:szemir

lustakutya13 # 2009.05.20. 16:41

Ez úton köszönöm a szíves hozzá szólásokat és remélem tudok ebből érdemi eredményeket eszközölni.Bár senki nem javasolta hogy esetleg forduljak ügyvédhez de gondolom ez a legbiztosabb képviseleti forma vagy felesleges pénz kidobás,ezt még nem tudom.

Üdv.Lustakutya13

ObudaFan # 2009.05.20. 11:39

Ha ő maga egyáltalán nem kért tartást, akkor fel sem merül ilyen kötelezettségszegés.

Grád András # 2009.05.20. 10:56

Kedves Lustakutya!

Ha volt saját nyugdíja vagy más jövedelme, ráadásul sosem kérte az eltartását Önöktől, akkor ez szóba sem kerül. Kitagadás nics, csak a kötelesrészre tudja szorítani Önöket, ami a törvényes örökrészük fele. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

lustakutya13 # 2009.05.20. 10:48

Vajon a tartási kőtelezettség az miből derül ha nem volt egy ideje kapcsolat? Esetleges felkérésre vagy valamilyen jelzésre mert ilyenek nem történtek tehát én nem érzem hogy e téren megtagadtam volna bármilyen kérést. Persze tudom hogy így látatlanban azt mond az ember amit akar de így volt.A hagyatéki tárgyaláson ezt jeleznem kell vagy forduljak ügyvédhez egyáltalán hogy dől el az hogy kitagadott vagyok vagy jogosult, ja és innen fogva akkor a testvérem nevében is kell eljárnom.Egyáltalán a köteles rész milyen %-arányban változik kitagadva vagy jogosult ként, mert gondolom az örökös rész aránya a domináns.
Addig is köszönöm hozzá szólásod.

Üdv.Lustakutya13

ObudaFan # 2009.05.20. 10:20

Ez még egy kitagadáshoz nem elég. Hacsak nem volt tartási kötelezettségetek, amit elmulasztottatok, ez a kitagadás érvénytelen, így pusztán kizárásnak minősül. Így kötelesrészre igényt tarthattok, amit , ha máshogy nem sikerül, polgári perben érvényesíthettek.

lustakutya13 # 2009.05.19. 20:09

A végrendeletben azt jelölte meg indoknak hogy nem tartottuk a kapcsolatot vele.Szüleink 1971-ben váltak el és mi gyerekek anyánkkal maradtunk majd alkalmanként felkerestük apánkat de mivel mindég a régi sérelmeket hánytorgatta fel ami a váláshoz vezetett így egy idő után elmaradtak a látogatások, az utolsó találkozás 1993-ban volt.

Üdv.Lustakutya13

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.19. 19:54

Akkor érvényes a kitagadás, ha megjelölte, hogy miért tagadott ki benneteket,

Ptk. 663. § (1) Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult

1. az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
  2. az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;
  3. az örökhagyó egyenesági rokonainak vagy házastársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;
  4. az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
  5. erkölcstelen életmódot folytat;
  6. jogerősen ötévi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.

(2) Házastársát az örökhagyó házastársi kötelességet durván sértő magatartása miatt is kitagadhatja.
Ptk. 664. § (1) A kitagadás érvénytelen, ha okát az örökhagyó végintézkedése előtt megbocsátotta, utólagos megbocsátással pedig a végintézkedés visszavonása nélkül is hatálytalanná válik.
(2) Ha a kitagadás érvénytelen, az örökösnek kötelesrészre van igénye. Az utólagos megbocsátással hatálytalanná váló kitagadás esetében az örökös az általános szabályok szerint örököl.

lustakutya13 # 2009.05.19. 19:50

Sziasztok.
Járatlan vagyok mi a teendő kitagadás esetén?
Apám 2008-ban meghalt,végrendelkezett más javára mind két gyermekét kitagadta. Most lesz a hagyatéki tárgyalás,testvérem akivel közel 15 éve megszakadt a kapcsolatom és most nem tudom hol lakik,a közjegyző kinevezett az ügygondnokának.Ha jól értem majd nekem kell a hagyatéki tárgyaláson Őt képviselnem. Nem tudom milyen feladatok hárulnak rám ebből kifolyólag és a végrendelkezéssel kapcsolatosan mi a teendőm? Igaz hogy nem tartottuk a kapcsolatot az apánkkal az elmúlt 16-17 évben de semmi olyat nem tettünk ami jogilag szerintem elmarasztalhatóvá tenne.Egyáltalán ilyenkor jár-e a kötelesrész, vagy egyáltalán jár-e valami az a hagyatékból?

Üdv.Lustakutya13

ObudaFan # 2009.05.19. 17:06

Nincs mit.