hagyatéki tárgyalás

monalisa1 # 2011.04.21. 16:44

Ügyvéddel meg kell nézetni ama eltartási szerződést mit is tartalmaz: mindkettőjükre vagy csak a feleségre/lányára vonatkozott?!

Ami a telek (= ingatlan) dolgát illeti, nem ritka, hogy a másik házastárs un. földhivatali bejegyzésen kívüli tulajdonos lesz az adásvétel által, lévén bizonyára házastársi közösből történt a vásárlás.

monaLuis
laikus hozzászóló

Moflika # 2011.04.22. 05:27

monaLuis ..köszönöm,hogy válaszoltál ! Az eltartási szerződés csak a mostoha anyám lányával van kötve. Azt nem értem,hogy minek köt valaki a saját lányával eltartást,hisz ha az örök vadászmezőkre kerülök,akkor úgy is ő örökölne.....hacsak nincs más örökös.....akivel ki akar babrálni.

Tisztelt Mindenki !

Segítségre lenne szükségem..megpróbálom röviden leírni történetemet.
Fiam 1 éve elvált a feleségét?l,a gyerekeket az any

monalisa1 # 2011.04.22. 14:24

A házaspár azért kötött eltartási szerződést a feleség lányával, hogy apukátok halálakor ti a gyermekei ne örököljek utána semmit, még a kötelesrészt se.

"Köszönjétek" meg a mostohának, anno bizonyára ő volt az ötletadó.

A temetés költségét az eltartónak kell állnia, illetve a feleségnek.

Külön: így utólag már nehéz kontrollárni, hogy a szerződésben foglaltak az évtizedek alatt megvalósultak-e, vagy netán színlelt volt "a" szerződés...

Katt79 # 2011.04.23. 15:11

Kedves Szakértök,
a következö kérdéseim lennének anyám közelgö hagyatéki eljárásával kapcsolatban:
három féltestvérem van, akikkel osztoznunk kell az örökségen, illetve az anyám férje, a mostohaapám. Amit biztosan öröklünk, az a férjével közös házuk fele (bár én úgy emlékszem, mintha nem akarták volna, hogy én is örököljek ebböl, de nem hiszem, hogy kizártak, nem tudok róla, és képzetlenek is voltak ahhoz, hogy utánajárjanak), és a dédnagyszüleim házának a nyolcada, aminek negyede volt a nagyapámé. Ez utóbbira anyám hitelt vett fel korábbi munkáltatójától (már kb. 1o éve nem volt ott alkamazott), és úgy tudjuk, nem fizette, de nem tudjuk, leírták-e, vagy még mindig kamatozik. Az elöbbin úgy tudjuk, nincs hitel, de közüzemi tartozás van, ebben a mostohaapám él és elvileg fizeti a tartozásokat.
Én nem tudok elmenni a hagyatéki tárgyalásra, mert két kisbabám van. Ezért nyilatkozni szeretnék, de nem tudom, mit nyilatkozzak. Amennyiben a nettó vagyon negatív, akkor egyértelmüen vissza szeretném utasítani. Az elsö kérdésem, hogy ezt megtehetem-e, és ha minden örökös megteszi, akkor a hitelezöké lesz az örökség? Ha azonban pozitív, akkor az egyik féltestvéremnek szeretném odaajándékozni. Telefonon kérhetek tájekoztatást, hogy mi pontosan a hagyaték? Tehetek feltételes nyilatkozatot (ha +, akkor ajándék, ha -, akkor visszautasítás)? Azt is szeretném kérdezni, hogy meg lehet-e bontani az örökséget a két ingatlanra. A legkényelmesebb az lenne, ha a testvéremé lehetne az anyai házrész, és visszautasíthatnánk a másik ingatlant, amin jelzálog van. Persze gondolom, ezt nem lehet.
A helyzetet bonyolítja, hogy a testvérem kiskorú, nevelöszülöknél van, és nem tudom, garantálható-e, hogy ha pozitív vagyont ajándékozok neki, akkor a nevelöszülei azt nem veszik el töle (nem tételezem fel róluk, de biztosra szeretnék menni). A másik kérdés, hogy idöközben meghalt a nagymamám is, akinek szintén volt egy negyed része a dédszülöi házon, vagyis ott is örökölni fogunk fejenként 1/16-odot, ezt tehermentesen. A jelzálog ellenében ezt igényelheti a hitelezö azon a részen felül, ami meg van terhelve?
Olvastam, hogy van lehetöség tárgyalás nélküli hagyatékolásra. A nagymamám öröksége esetében nyilatkozhatunk, hogy nem szeretnénk tárgyalást, nincs vita az örökösök között? Ez esetben nincs költség, vagy olcsóbb?
és az utolsó kérdésem, hogy ha a mostohaapám meghal, fogok-e utána örökölni, ha igen, akkor pedig milyen módon és következményekkel mondhatok le erröl. Vele meg kell állapodnom, vagy csak egyoldalú nyilatkozatot kell tennem a közjegyzönél?
Bocsánat a sok kérdésért... de teljes a káosz...

ObudaFan # 2011.04.24. 10:07

Katt79

Én nem tudok elmenni a hagyatéki tárgyalásra, mert két kisbabám van. Ezért nyilatkozni szeretnék, de nem tudom, mit nyilatkozzak.

Hozzátartozót vagy ügyvédet pl. meghatalmazhatsz. Ezt javasolnám.

Az elsö kérdésem, hogy ezt megtehetem-e, és ha minden örökös megteszi, akkor a hitelezöké lesz az örökség?

Ha minden örökös visszautasítja, akkor a Magyar Államé lesz. De azt tudnod kell, hogy a te visszautasításod esetén a kiskorú gyermekeid is örökösök lesznek, és az ő nevükben csak gyámhatósági hozzájárulással utasíthatod vissza a hagyatékot.

Telefonon kérhetek tájekoztatást, hogy mi pontosan a hagyaték?

Mivel nem vagy azonosítható telefonon keresztül, nem feltétlenül tájékoztatnak.

Tehetek feltételes nyilatkozatot (ha +, akkor ajándék, ha -, akkor visszautasítás)?

Nem.

Azt is szeretném kérdezni, hogy meg lehet-e bontani az örökséget a két ingatlanra. A legkényelmesebb az lenne, ha a testvéremé lehetne az anyai házrész, és visszautasíthatnánk a másik ingatlant, amin jelzálog van. Persze gondolom, ezt nem lehet.

Nem lehet. Másrészt az örökhagyó volt a jelzálogjog alapjául szolgáló tartozás kötelezettje, így az a teljes hagyatékot terheli.

Olvastam, hogy van lehetöség tárgyalás nélküli hagyatékolásra. A nagymamám öröksége esetében nyilatkozhatunk, hogy nem szeretnénk tárgyalást, nincs vita az örökösök között? Ez esetben nincs költség, vagy olcsóbb?

Akkor lehet, ha az örökösként érdekeltek egyezõen, teljes bizonyító erejû magánokiratba vagy közokiratba foglaltan nyilatkoznak arról, hogy az örökhagyónak kizárólagos tör vényes örökösei és a hagyaték átadását a törvényes öröklés rendje szerint kérik, vagy csatolják az iratokhoz a közöttük a hagyatékra vonatkozóan létrejött teljes bizonyító erejû magánokiratba vagy közokiratba foglalt olyan egyezséget, amelynek alapján a hagyaték átadható.

és az utolsó kérdésem, hogy ha a mostohaapám meghal, fogok-e utána örökölni

Végrendelet hiányában nem.

ObudaFan # 2011.04.24. 10:14

kandra81

A közjegyző által megállapított összeget vitathatja a másik fél, de a leírtakból úgy tűnik, hogy jelen esetben elismerte. Ennek ellenére nem árt beleírni az átvételi elismervénybe majd, hogy nincs további követelése.

ObudaFan # 2011.04.26. 08:57

Ha aláírja, akkor az is lehet megfelelő, de nyilván a szövegezésére oda kell figyelni.

Katt79 # 2011.04.26. 21:17

Kedves ObudaFan,
köszönöm a részletes választ!
Sikerült telefonon téjákoztatást kérni, kiderült, hogy a tartozás a nagyanyai házon kb. annyi, mint az örökölt házrész értéke. Nem tudom, lehet-e erre könnyítést (csökkentést, részletfizetést) kérni, mindenesetre meg fogom próbálni.
Mindenképp odaajándékozom az anyai házrészt a testvéremnek, a nagyanyai háznál pedig két megoldás között vívódom: vagy nem foglalkozom vele, nem fizetem vissza a hitelt, ebben az esetben valószínüleg a hitelezö vállalaté lesz az ingatlanrészem és a testvéreimé is (nekik biztosan nincs megtakarításuk, hogy kifizessék a részüket, de nem tudom, hogy a cég is olyan áron tudja-e eladni a részét, hogy megkapja a tartozást), vagy pedig megkérem a testvéreimet, hogy adják nekem az ö részüket, cserébe kifizetem a teljes adósságot.
A férjem az elsö megoldást pártolná, én a másodikat. Tud esetleg valamit tanácsolni?

Siccc # 2011.04.27. 09:37

Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem az alábbiakkal kapcsolatban:hagyatékátadó végzés után pár hónappal derült ki hogy van még egy örökös,akit az eljárásban nem vettek figyelembe.Erre hivatkozva a közjegyzőnél kérelmet nyújtottam be,mely bár formailag póthagyatéki eljárás iránti kérelem volt,de beleírtam,hogy a kimaradt örökösre hivatkozva kérem az eljárás megismétlését.Eltelt majdnem négy hónap,nekem semmiféle választ nem adott,300 km-re lakom,így telefonon próbáltam valami infót kapni,de így nem volt hajlandó semmilyen felvilágosítást adni.Az általam megjelölt örökösnek pár napja levélben "felajánlotta",15 napon belül kérheti a hagyatéki megismétlését.Én adtam be a kérelmet,amely megalapozott,a kimaradt örökös az elhunyt első házasságából származó gyermeke.Sérelmezem,hogy nem válaszol,nem tájékoztat,ráadásul a másik örökös döntésétől teszi függővé,hogy megismétli-e a tárgyalást.Úgy gondolom,ez így nincs rendben.Szeretném tudni,jogszerű-e jár-e el a közjegyző.

ObudaFan # 2011.04.27. 15:38

Katt79

Ha az örökrésze egy részét elajándékozza, és ez után nem fizeti a hagyatéki terheket, nem csak a megmaradt örökrészével, hanem az elajándékozott vagyontárgy értékével is felel a hagyatéki teherért.

Siccc

Véleményem szerint jogszerűen, mert ha ő nem kéri a részét, akkor felesleges lefolytatni az eljárást.

Katt79 # 2011.05.03. 20:30

Kedves ObudaFan, ismét köszönöm a választ!
Pénteken lesz a hagyatéki... legújabb hírem a családomtól/ról, hogy a mostohaapám (vele hosszú évek óta nem találkoztam, nem tartjuk a kapcsolatot) szeretne elmenni a hagyatéki tárgyalásra, és megmondani, hogy az anyám részét is csak akkor hagyatékolják el, ha ö meghal. Szerintem abban reménykedik, hogy így az eljárási díjat nem kell megfizetni. Remélem, hogy erre nincs mód, ki tudja, ö még meddig él, és legalább az egyik ingatlant záros határidön belül szeretnénk eladni. Ugye nincs erre lehetösége?
A másik (és egyben utolsó) kérdésem még mindig azzal kapcsolatos, hogy örökölhetek-e a mostohaapám után. Ugyanis eszembe jutott, hogy mióta a nevére vett, azóta a születési anyakönyvi kivonatban mint apám szerepel. Akkor fogja tudni a közjegyzö, hogy csak mostoha?
Köszönöm elöre is,
Katt79

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.04. 05:09

Kicsit szétszórt vagy. Azért az nem mindegy ám, hogy a mostohaapád, ahogyan eddig állítottad, vagy az örökbefogadó apád, ahogyan most mondod. Nagyon nem mindegy.

Katt79 # 2011.05.04. 06:45

bocsánat, de tanácsot kérek, mert nem vagyok jogász, és nem tudom mindenre a megfelelö jogi kifejezést. Nekem mostoha, a szó szoros értelmében. Hogy jogilag micsoda, azt szeretném most kinyomozni.

ObudaFan # 2011.05.04. 10:44

Ugye nincs erre lehetösége?

Nincs.

A másik (és egyben utolsó) kérdésem még mindig azzal kapcsolatos, hogy örökölhetek-e a mostohaapám után. Ugyanis eszembe jutott, hogy mióta a nevére vett, azóta a születési anyakönyvi kivonatban mint apám szerepel. Akkor fogja tudni a közjegyzö, hogy csak mostoha?

Sajnos tényállást innen megállapítani biztosan nem fogok tudni. A tényállást a kérdező írja körül, amíg az nincs meg, nem lehet érdemben válaszolni.

monalisa1 # 2011.05.04. 15:01

Katt79

A mostaszülő az édesszülő házastársa, akinek nevelt gyermeke a házastárs által a házasságba "hozott" gyermeke.

Ezzel szemben ha édesanyád férje anno téged a nevére vett, akkor általa hivatalosan örökbe lettél fogadva, ergo édesgyermekének tekintheted magad = felejtős "a" mostohaapa titulus...

Az örökbefogadott gyermek az édesgyermekkel azonos mértékben örököl.

monaLuis
laikus hozzászóló

Katt79 # 2011.05.06. 07:05

Nagyon köszönöm a magyarázatokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.06. 08:20

Az "édesgyermek" ugyanúgy nem jogi kifejezés, ahogyan a mostoha sem az.

BarBer # 2011.06.02. 17:51

Tisztelt "Segítők"!
Édesapám február 03-án halt meg kétnapi kórházi tartózkodást követően. A bejelentés, hagyatéki tárgyalás lezajlott, a januári havi nyugdíjról mindketten lemondtunk testvéremmel Anyukánk javára. Kérdésem: járt volna-e Édesapámnak február 01-03-ig nyugdíj? Az erre eső részt nem fizették ki. Nem az összeg nagysága miatt, mert az kb. 10 ezer forint, csak szeretnék tisztán látni. Sok kicsi ugye...
Köszönöm.

Tiluka # 2011.08.11. 17:41

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdésem az lenne, hogy 4-en vagyunk testvérek. Sajnos szüleink elég nagy banki tartozást halmoztak fel maguknak, amit nem tudnak fizetni. A kérdésem az lenne, hogy öröklés esetén lemondhatunk mind a 4-en az "örökölt javainkról" vagy azt mindenképpen mi megkapjuk, annak ellenére hogy nem mi halmoztuk fel a tartozást.
Segítségét előre is köszönöm!

ObudaFan # 2011.08.11. 19:35

Az öröklést vissza lehet utasítani, de az örökös ennek hiányában is csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.

zoltán1 # 2011.08.17. 15:46

lehetséges,hogy egy közjegyző 78000 Ft-ot kérjen, egy 1 órás hagyatéki tárgyalás után közjegyzői dijként?
A hagyaték minuszos volt,tehát tartozás maradt fent összességében az örökösökre,mivel lakáshitele volt az elhunytnak. néhány éve még ugyanez a dij nem haladta meg a 20000 Ft-ot.

31525602 # 2011.08.20. 20:11

Korábban már írtam "a nagynénink elherdálta a testvérem és az én örökségünket, mert ő volt megbízva az elhunyt vagyonának kezelésével" témában és sajnos ez az ügy még mindig húzódik. A nagynéni nem tudja kifizetni a mi részünket (az eladott házból). Azt mondja nem adnak neki a bankok hitelt..
Azt a fülest kaptam, hogy ahhoz, hogy később esetleg be tudjuk perelni a nagynénit, akkor írassunk vele egy "papírt", amiben aláírja, hogy szándékában áll fizetni.
Az egyik kérdésem az lenne, hogy ilyen jellegű mintanyomtatványt hol találok a neten? Mit célszerű mindképpen bele írni és mi legyen a nyomtatvány megnevezése (a későbbi perelés miatt)? Azzal "takarózik", hogy nem tud előre időpontot mondani, hogy kb. mikorra tudna fizetni, de mindenképpen fog/szeretne fizetni...

Azt tudom (és olvasom is alább), hogy ha a nagynéni meghal és a gyerekei öröklik az ő adósságát, akkor ők lemondhatnak a "negatív örökségről" is. A másik kérdésem, hogy ilyen esetben kvázi sehogy sem juthatunk a pénzünkhöz (ha nem írja alá a nagynéni a "papírt")?

Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2011.08.21. 08:17

Az egyik kérdésem az lenne, hogy ilyen jellegű mintanyomtatványt hol találok a neten?

Inkább fordulj ügyvédhez.

Azt tudom (és olvasom is alább), hogy ha a nagynéni meghal és a gyerekei öröklik az ő adósságát, akkor ők lemondhatnak a "negatív örökségről" is. A másik kérdésem, hogy ilyen esetben kvázi sehogy sem juthatunk a pénzünkhöz (ha nem írja alá a nagynéni a "papírt")?

Ha nem lesz a nagynéninek pozitív hagyatéka, akkor ebben az esetben a papírral sem sokra mész.

skorpió13 # 2011.08.21. 13:12

BarBer.Az édesapádnak február hónapra még járt a nyugdij.Ezt a hagyatéki tárgalás után az örökösök kapják meg.

kimb # 2011.08.23. 15:24

Ha valaki (egy kulfoldon elo) idezest kap hagyateki targyalasra Magyarorszagon, az automatikusan azt jelenti, hogy orokolt valamit? Vagy az is lehet, hogy ott mondjak meg neki, ki van zarva az oroksegbol? Koszonom a segitseget.