hagyatéki tárgyalás

monalisa1 # 2008.01.20. 19:23

Hát nem lesz könnyű megoldani a problémádat.

A rokkant testvéreiddel szemben én nem merném rábízni a további sorsomat egy kevésbé ismert nőre., ma a "szebbik oldalát" mutatja, de a későbbiekben ez változhat...

És ha a tartási szerződés alapján a nő tulajdonában kerül a ház egy bizonyos része, lehet, hogy a gondozásra szorulók inkább rohanvást mennének nyugdijas házba - nem szociálist otthont írtam -, de már nincs módjukban.

A másik két testvéred meg bizonyára azért mond le a tulajdonrészéről, mert nekik így vagy úgy, de nincs szükségük az örökségből az őket megillető arányos összegre.

El kellene adni a házat...

rezeda # 2008.01.20. 19:02

Én tartozom köszönettel Mindkettőtöknek. :-)

monalisa1 # 2008.01.20. 18:16

Mármint azon bölcseleten kívül, hogy kérje...
Kérte, kéri, de a testvéreinek nincs miből magukhoz váltani a beíró tulajdoni részét. Ugyanakkor valaki végtelen időkig nem ülhet a másik pénzén.

Valamiként a bátyja barátnőjére gondolnék, hátha őneki van egy kis pénze v. esetleg hitelképes és akkor abból a pénz. És akkor ezt valamiként beleszerkeszteni a két rokk.testvérrel köttendő eltartási szerződésbe - nem is tudom.

Köszönettel.

monalisa1 # 2008.01.20. 17:40

Arra vonatkozóan esetleg tudnál-e segítséget, javaslatot írni - mármint a beíró részére -, hogy az ingatlanból az őt megillető 1/5-öd vagyoni érték alapján, miként juthatna a pénzéhez? (Közben eldumáltuk a kérdést...)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.20. 16:59

Ha hagyatéki eljárásban teszik, akkor nem.

monalisa1 # 2008.01.20. 16:56

Igaz...

Ettől függetlenül, mivel a testvérei a tulajdonrészeikről lemondanak, valamint esetlegesen külön készül egy eltartási szerződés, ügyvédhez kell fordulni., mind az ajándékozás mind az ügyvéd a többiek részére pénzbe kerül.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.20. 16:44

Lisa... Ha nincs leszármazó, akkor a házastárs a törvényes örökös. Más kérdés, hogy az ági öröklés bejátszik.

monalisa1 # 2008.01.20. 16:20

Az más kérdés, hogy esetleg készül egy eltartási szerződés, melyben a nő vállalja a rokkant testvérek gondozását stb. - az ők tulajdoni hányada ellenében.

monalisa1 # 2008.01.20. 16:18

A bátyád barátnője és annak a fia soha nem fogja a házat megörökölni - mint tulajdonos testvérek egymás közt örököltök majd tulajdonrészeket.

Ha a bátyád netán feleségül venné is a barátnőjét, közös gyerek hiányában a nő legfeljebb a férje tulajdoni hányadára örökölne korlátozott nagyságú haszonélvezetet.

monalisa1 # 2008.01.20. 16:14

rezeda

Az hogy a testvéreid lemondanak a saját részükről és/vagy azt átruházzák egyik-másik testvérükre, az az ő dolguk. Te a saját részedet kérheted ill. követelheted, melyhez úgy juthatsz hozzá, hogy kifizetik azt ami neked jár. A megváltáshoz nem tudnak bankkölcsönt felvenni?

monalisa1 # 2008.01.20. 16:04

Írd be a Google keresőbe a "latin kifejezések" megnevezést, és ott meg fogod találni ha ott beírod a konkrét szót.

balinta # 2008.01.20. 15:06

Kénytelen leszek szótárazni vagy a lányom latin tanárával konzultálni...

rezeda # 2008.01.20. 14:43

Öten vagyunk testvérek. Apánk 2 éve halt meg. Egyenlő részben örököltük a fél házat. Édesanyánk mostani elhalálozása után ugyanez várható. A vele közös háztartásban élő fiú és lány testvérem szeretne a házban maradni. Rokkant nyugdíjasok. Bátyám barátnője és annak fia is ott laknak. A beteg nővérem ápolása fejében ők szeretnék a házat örökölni. Két nagyobb bátyám lemond a részéről valamelyik rokkant testvér javára, nekem viszont egyrészt most van szükségem a pénzre, másrészt tartok attól, hogy végül az egészet a barátnő és a fia örökli. Akkor pedig sohanapjáig várhatok az örökségemre. A nővérem nem szívesen menne idősotthonba, de a nagy kertes ház fenntartására képtelenek együtt is. Kifizetni nemigen tudnak engem, az árverezést pedig lelketlenségnek tartanám. Van-e valami más megoldás?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.20. 14:18

:)

ObudaFan # 2008.01.20. 14:06

A latin "szlogen, védjegy" fordítása?

Azt nem árulom el.

balinta # 2008.01.20. 13:22

Sajnos még nem indíthatom, először meg kell, hogy ítéljék nekem a kb. 10 milliót...
De utána tudok nézni minden hónapban mije van a kedves örökösnek.

A latin "szlogen, védjegy" fordítása? Csak részben értem.

Amúgy egy jogvégzett ember újjgyakorlatként válaszolgat a jogban járatlan "pórnépnek"? Vagy emberiességből? Mindenesetre dícséretes felebaráti dolog és úgy látom igény van rá.

Köszönöm....

ObudaFan # 2008.01.20. 10:59

Mondjuk eladott, ajándékozott mindent (fiának, lányának etc. ),

Szuper, már indíthatod is a pert a fedezetelvonás miatt, és ne felejts el perfeljegyzsét kérni az ingatlanokra. Látod, ha kicsit bővebben leírod a történetet, máris látszik, hogy mégiscsak behajtható az a követelés.

Az a szerződés, amellyel harmadik személy igényének kielégítési alapját részben vagy egészben elvonták, e harmadik személy irányában hatálytalan, ha a másik fél rosszhiszemű volt, vagy reá nézve a szerződésből ingyenes előny származott.
Ha valaki hozzátartozójával köt ilyen szerződést, a rosszhiszeműséget, illetve az ingyenességet vélelmezni kell.

balinta # 2008.01.20. 10:34

Nyilván nem cél a börtön (amúgy is szűkös a kapacitás), csak a végrendeleti örökös célja a vagyontalanság. Papíron. Mondjuk eladott, ajándékozott mindent (fiának, lányának etc. ), illetéket is megfizette, de van háza, lakása csak éppen a fentiek nevén, haszonélvezettel. Ez sztem a hoztam is, meg nem is esete... Az én szempontomból NINCS mit perelni, megítélni.
Mivel a lánya ügyvéd vélelmezem, hogy ezt fogják cselekedni. Nekem marad a verőember. Esetleg.

ObudaFan # 2008.01.20. 10:26

Vagyontalan adóstól nem lehet végrehajtani, ez valóban alapigazság. Csak megjegyzem, hogy az adós börtönbe zárása esetén még kevesebb esély lenne a követelés behajtására.

balinta # 2008.01.20. 09:10

Bocsánat egy t elmaradt, tehát eldöntöttem.

balinta # 2008.01.20. 09:09

T. ObudaFan!
Eldöntötem, ahogy írtam tárgyalás kitűzve...
De azt is, jog van, igazság nincs. A megítélés még nem hozzáférés.

ObudaFan # 2008.01.18. 17:09

Mérti!
A fele az övé, a másik felén viszon emberi számítás szerint özvegyi joga lesz, tehát nem élheted fel.

balinta!
Ezt neked kell eldönteni.

balinta # 2008.01.18. 14:25

T.ObudaFan!

Nem szeretnék afrikai országban élni (csak ezért?!).
Konkluzió: próbálkozzak?

Mérti # 2008.01.17. 19:54

csak azért, mert ma voltam a hagyatéki közjegyzőnél, aki azt mondta, hogy fele-fele arányban kapjuk, mivel a házasságuk alatti közös szerzeményről van szó.. nekem ez már egyre magasabb. Hol a közös szerzeményt emlegetik, hol az özvegyi jogot, nem látom át a dolgot.

Mérti # 2008.01.17. 19:52

köszönöm Óbudafan a választ. És én? én felélhetem? akár olyan formában, hogy máshova utalom? ha részletesebben le tudnád írni kérlek.. köszi