Köszönöm! Utolsó kérdésem, akkor az önkormányzati
hagyatéki leltárba a bankszámlát ne mondjam. Nehogy lekérjék az adatokat róla...
Sokat segítettél, családi köszönet érte!
hagyatéki tárgyalás
Annyit el kell mondani, hogy volt egy számla. Aztán ha közösen nem kértek erről rendelkezést, és a közjegyző sem kérdezi tovább, akkor a pontos összeget nem kell elmondani. De előtte nem ártana a bankkal konzultálni, mert a banknak viszont lehet, hogy kell a hagyatékátadó végzés.
ÓbudaFan köszönöm!
A bankszámlán lévő összeget akkor be kell mondani vagy mi legyen? A család teljes pénzmozgása ezen ment-
menne, de a számla a meghalt férjem nevén van. Igazolni kell visszamenőleg? Ha van még tanács, azt is köszönöm.
14/1991. (XI. 26.) IM rendelet
a közjegyzői díjszabásról
9. § Az ügyértékhez igazodó munkadíj összege:
20 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 1000 Ft
20 000 Ft feletti, de 50 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 1000 Ft és a 20 000 Ft feletti rész 4%-a
50 000 Ft feletti, de 100 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 2200 Ft és az 50 000 Ft feletti rész 3%-a
100 000 Ft feletti, de 500 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 3700 Ft és a 100 000 Ft feletti rész 2%-a
500 000 Ft feletti, de 5 000 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 11 700 Ft és az 500 000 Ft feletti rész 1%-a
5 000 000 Ft feletti, de 10 000 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 56 700 Ft és az 5 000 000 Ft feletti rész 0,5%-a
10 000 000 Ft feletti ügyérték esetén 81 700 Ft és a 10 000 000 Ft feletti rész 0,25%-a,
de legfeljebb 200 000 000 Ft ügyérték alapján járó munkadíj számítható fel.
29. § A közjegyzőt a hagyatéki és az egyéb nemperes eljárás lefolytatásáért
- ha az eljárás tárgyának értéke megállapítható, a 9. § szerinti munkadíj fele illeti meg;
- ha az eljárás tárgyának értéke nem állapítható meg, a munkadíj összege 2000 Ft.
+köszönöm, ilyenkor érzem mennyire amatőr vagyok, ezért érdemes fórumozni!
+Akkor a hagytéki leltárba se mondjam a bankszámlát? Azt hittem kell egy számla kivonatot vinnem...
Külön annyit még, hogy a hagyatéki eljáráson a közjegyő előtt a bankszámla összegéről ne tegyek említést - csupán a bankfiók megnevezése és a számlaszám stb. -, mert ha az összegszerűség is feltüntetésre kerül a végzésben, azért kénytelen lesz némi többletköltséget felszámolni valamiféle táblázat szerint. (Egy közjegyző mondta el ezt nekem anno.)
Monakisa1 köszönöm, jó ez a hely és gyors is!
Sajnos a bankok egy időre általában zárolják a számlát, de azért meg lehet próbálni: halotti anyakönyvi kivonat és a többiek személyi igazolványának bemutatása., tehát hogy a számlán lévő pénz nem csak és kizárólag az elhunyt bevételeit tartalmazza. (Bizalomgerjesztő lépés a bank felé: egyidejüleg a többiek részére mindjárt új számla nyítása - másnap akár egy másik bank új számlájára át lehet vezettetni a saját pénzeket...)
A közjegyző fix díjtételek/munkadíj alapján dolgozik, és ezen belül hogy egy hagyatéki ügy mennyire sima v. esetlegesen problematikus. (Vélem pár tízezer forint.)
Még a hagyatéki eljárás előtt az első bekezdésben leírtak alapján, és mielőbb bemenni a bankba, és a család közös számlája felől érdeklődni. Próbálni elérni, hogy a számlán lévő pénznek csak azt a részét zárolják, amennyi az előző egyenlegek kimutatása alapján az apa havi bevételei szerinti összeg.
Monalisa köszönöm!
A közjegyzőnek a díja milyen összeg körülbelül? Mitől függ mennyi?
A bankszámlával mi lesz? Zárolják, ha iegn meddig?
Javasolt a továbbiakra nézve mindenkinek külön bankszámlát nyítni.
Hagyatékátadó végzés, a közjegyzőnek fizetni kell, arról számlát ad. A bankszámlapénz illetékmentes.
Család: Papa-mama-3nagykorú gyerek. A papa meghal, az ő nevén van a család egyszem bankszámlája. Mindenkinek minden pénzügye ezen bonyolódott: fizetés, nyugdíj, ösztöndíj, diákhitel, egyebek.
Hagyatéki eljárás jön. Mi várható? Illeték? Közjegyzői munkadííj? Köszönöm.
Ha hozzám irányul a kérdés, akkor ez az első ilyen eset. :)
És ez gyakori Önnél? :))
Ennyit arról, hogy ez nem egy anonim fórum. Sosem csináltam titkot arról, hogy ki vagyok, aztán mégis nőnek néznek. :)
KBS, lehet, hogy Te is hölgynek vagy tekintve, és így Te is üdvözölve vagy.
Még ha lánynak születtem volna sem Annának hívnának. :)
Azt hittem az Anna női név..
monalisa1-ről a stílusa miatt gondoltam, hogy nő. De lényegében mindegy ki van a jelige mögött.
Tovabbra is "díjazom" a laikusok felvilágosítását jogi ügyekben... Elég szomorú, hogy erre ennyire szükség van. De nem politizálnék.
:P
Én meg azt hittem, balinta köszöntötte a hölgyeket, valamint téged és monalisát név szerint. Húztam is az orrom, hogy én kimaradtam. :)
Speciel egyikünk sem hölgy.
Üdv. Hölgyek ObudaFan, monalisa1!
Tudom a megfejtést, de nem teszem nyilvánossá. Tetszik.
Egyelőre "szakmai" kérdésem nincs. De ez változhat.
Akkor meg a "javaslatok, kritikák, vélemények" topicba írj a honlap Szerkesztőségének, vagy a "technikai problémák" topicba.
Itt a fórumon - és bármely más hasonlón is - mindenki egy általa választott nich nevet használ., azt hogy ezen kreált név a net-en esetleg máshol is szerepel, vagy az álnév alapján valamiként kikövetkeztethető a használójának tényleges neve, nos az egy másik kérdés.
Vmi félreértés van..
Nem azt írtam be a keresőbe: hogy ObudaFan, egy témát kerestem. Miért is kéne titkolnia, hogy ügyvéd, nem ez volt a probléma (az írásaiból egyértelműen kiderült) hanem az, hogy jeligés levelezésről van szó, de pillanatok alatt (nem szándékosan) kiderül ki van a jelige mögött. Itt egy csomóan kérdeznek intim szférát érintő dolgot. A szolgáltató ellen van kifogásom!
Amúgy a nevem megtalálható a neten, a munkáim alapján csak az némiképp más összefüggés...
Nem szót kérdeztem, hanem a "szlogenjét". Hogy miben várható el önálló munka az megítélés kérdése, nem tartozik a tárgyhoz.
balinta
ObudaFan SOHA sem titkolta hogy ügyvéd lenne. A neve azért található a Google keresőben, mert mint jogász jónéhány publikációt írt már, és tett fel a netre.
Ezzel szemben vélem a te neved nemigen lehetne megtalálható ott...
És még annyit, vélem azért nem adta meg az általad kérdezett szó latin megfelelőjét, mert némi ÖNÁLLÓ kutatómunka mindenkitől elvárható...
T. ObudaFan és Mindenki!
Nagy megdöbbenésssel tapasztaltam, hogy ez a Fórum NEM ANONIM!!
A google-ba ütöttem egy kifejezést és bizony megjelent pl. ObudaFan neve (csupa kisbetűvel!!)
Köszönöm és kiszállok, majd máshol kérdezek,levelezek, de nem a neten.
Bárki vissza tudja azonosítani a gyanutlan kérdezőt és ügyvédet.
Az osztatlan közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs kérheti a bíróságtól. De azt hiszem, ezt kb. ezerszer leírtuk már a fórumon. Na, jó, lehet, hogy ezerszer nem. De kétszer biztosan.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02