hagyatéki tárgyalás

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.12. 15:52

Ezt kérdezte.

Castellum # 2013.07.12. 18:11

Akkor ez már mindenképp veszett fejsze,és nem érdemes vele foglalkozni ?
Köszönöm,és az előző válaszokat is mindenkinek.

lajcsó # 2013.07.12. 20:38

"Akkor ez már mindenképp veszett fejsze,és nem érdemes vele foglalkozni ?"
Én ezt nem állítanám, de érdemes átgondolni!
Amennyiben nevelőapátok végrendelkezik akkor még (vissza) kaphattok 1/4 részt. (Több mint semmi.)
Ha viszont pereskedtek, (és buktok) akkor valószínűleg úgy megromlik köztetek a jó viszony, hogy végrendeletről már szó sem lehet. Meg ehhez társulna egy nem kevés perköltség.
Azt, hogy pernyertesek lesztek, azt innen megjósolni lehetetlen. (A jó viszony így is megromlik.)

Castellum # 2013.07.13. 00:21

Jó viszony az most sincs,inkább csak semleges,de vasárnap tájékoztatom a kialakult helyzetről,elvileg ő is azt akarja,hogy halála után mienk legyen,szerintem azért ő is arra jut,hogy ez így nem volt a legmegfelelőbb,ilyenekről a közjegyző nem tájékoztatott minket.
Akkor végrendelet,vagy halál esetére szóló ajándékozás esetén a 18 %-os illetékmértékkel kell számolni,vagy a 9 %-ossal ?
Köszönöm.

ObudaFan # 2013.07.13. 11:56

A lakásra 9%, a hagyaték többi részére 18%.

calypso # 2013.07.13. 17:35

Tisztelt Jogi Fórum!

Édesapám elhunyt, és összesen két tulajdona volt, egy bankszámla (társtulajdonos), illetve egy hitelszerződés, amelyen még van tartozás, azonban haláleseti biztosítás van rá. (Mivel ingatlantulajdonát eltartási szerződéssel átruházta gyermekére, így úgy tudom, az elhunyt haszonélvezete nem tárgya az öröklésnek) Családi viszályok miatt, előfordulhat, hogy minden örökös visszautasítaná az öröklést. Amennyiben minden potenciális örökös örökséget visszautasító nyilatkozatot tenne, kire vagy mire szállna át az öröklés? Illetve hogy ilyen eset előfordulhat-e? Mik ennek a következményei?

Előre is köszönöm

calypso # 2013.07.16. 11:00

Illetve a lenti kérdésemet kiegészítve, kit fog terhelni a hagyatéki eljárás költsége?
Előre is köszönöm

ObudaFan # 2013.07.16. 14:38

Végső soron a Magyar Államra.
Az örököst terheli.

btunde # 2013.07.21. 12:44

Szeretnék segítséget kérni hagyatéki tárgyalással kapcsolatosan.
Apánk - akivel a kapcsolatunk az elmúlt egy évben nem volt felhőtlen az italozása miatt - hirtelen meghalt. Én 21 éves vagyok, a bátyám 23, még mindketten tanulunk, önálló jövedelmünk nincs. Anyu segítségével elintéztük a temetést, kifizettük az - ismereteink szerint - függőben lévő tartozásokat, illetve törlesztettük a hátrahagyott lakáshitelét, egészen egy hónappal ezelőttig. A hagyatéki tárgyalás még nem volt meg, de nagyanyámmal történt találkozáskor kiderült, hogy véleménye szerint minden őt illet, minket pedig apám ki akart tagadni. Persze ezeket addig nem mondta, amíg a temetést intéztük, a számlákat ki nem fizettük.
A hagyatéki tárgyalás időpontja már megvan, mint kiderült, arra bejelentkeztek és 7,5 millió forintot követelnek tőlünk, úgy, hogy közben már az ingatlan teljes berendezését elvitték az utolsó könyvvel, képpel együtt. Tényleg részt vehetnek a tárgyaláson vagy kérhetem, hogy ne lehessenek jelen? A baj az, hogy a település, ahol a tárgyalás lesz elég kicsi, mindenki ismer mindenkit és félünk az elfogultságtól.

ObudaFan # 2013.07.22. 11:12

Elég zavaros a kérdés, de ha arra irányul, hogy a végrendeleti örökös részt vehet-e a hagyatéki tárgyaláson, akkor a válasz igen.

monalisa1 # 2013.07.22. 12:32

btünde

Az édesapátok után ti örököltetek ketten a testvéreddel - anyukátok özvegyi haszonélvezeti jogával.

Végrendelet valószínűleg nem készült., kitagadni bárkit is az örökségből csak végrendeletileg lehet - de csak nagyon szigorú törvényi feltételekkel, amire nemigen adhattatok okot.

Arra lett volna mód, ha a mamájára akart hagyni valamit azt belefoglalja a végrendeletbe - de akkor is javatokra a kötelesrész.

Mondjuk az ingóságokat széthordták már...

A rokonságnak nincs tiltva, hogy követeljen bármit is, de jogosságát bizonyítani kell tudni.

Egyébként pedig amit ObudaFan válaszolt.

----
  • laikus hozzászóló
Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.22. 12:46

Ja, egyébként...

btunde # 2013.07.22. 12:46

Nagyon köszönöm a válaszokat.

ObudaFan
Nincs tudomásunk végrendeletről.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.22. 13:21

Attól még létezhet. Más oka ugyanis nem nagyon lehet a közjegyzőnek arra, hogy megidézze az örökhagyó testvérét, amikor gyermeke is van.
Bár bejelenthették azt a követelést hagyatéki teherként is. Ezt igazából neked kellene tudnod, elvégre te beszéltél velük.

(Ha ennyire nem érted, mi és miért folyik körülötted, akkor nem ártana megbízni egy ügyvédet.)

btunde # 2013.07.22. 14:03

KBS
Mint írtam, nem kaptak idézést, hanem bejelentkeztek a tárgyalásra.
Ez a holnapi hagyatéki tárgyalás előtt 2 nappal (tegnap) derült ki, és még egyszer köszönöm a hasznos tanácsot, ügyvédet fogunk fogadni.

Szittyanomád # 2013.08.29. 15:23

Tisztelt Fórum.
Apám akivel 43 éve semmi kapcsolatunk nem volt,15 éve meghalt.Értesitést nem kaptunk,nem tudtuk.A hagyatéki jegyzőkönyvet iktatták,nem találják.Valaki eltemette,hogy volt-e hagyatéka,nem volt nem tudni.Tudok valamit tenni?

ObudaFan # 2013.08.30. 05:54

Ki nem találja a hagyatéki jegyzőkönyvet? Meddig jutottál a keresésben?

Szittyanomád # 2013.08.30. 08:24

Egyenlőre az illetékes önk.hagyatéki osztálya.

tusika1971 # 2013.08.30. 11:41

Tanácsot szeretnék kérni!Anyukám 5 hónapja halt meg most lesz a hagyatéki.Apukámé a ház fele, a másik felén osztozok a 2 növéremmel, kb. 2 millio ft értékben fejenként.Azt szeretném megkérdezni ,hogy tudnám azt elérni, hogy az örökségemet fizesse ki valaki, mert apukám az ö részét az unokaöcsémre akarja hagyni és akkor a házuk sose lesz eladva igy pénzt sose fogunk kapni:(Mit tegyek?

Szittyanomád # 2013.08.31. 09:20

Az illetékes önkormányzat hagyatéki osztálya.

ObudaFan # 2013.09.02. 08:15

tusika1971

Pert indíthatsz a közös tulajdon megszüntetése iránt és abban kérheted, hogy a bent lakó tulajdonostárs váltsa magához a te részedet.

ObudaFan # 2013.09.02. 08:16

Szittyanomád

Akkor inkább fordulj az illetékes közjegyzőhöz.

MarAdri # 2013.09.03. 05:27

Sziasztok!
Nem vagyok benne biztos hogy ez pont ehhez a témához tartozik de segítsetek.Édesanyám első házasságából vagyok ,második házasságából 3 féltestvérem született,édesanyám nemrégen elhunyt,papíron nem hagyott semmilyen örökséget csak adósságot,ugyan is a 90'-es években vagyonmentés céljából mindent a három féltestvérem nevére írattak akik akkor még kiskorúak voltak.Érdeklődnék hogy esetleg ezt meg e tudom támadni ügyvéd által?hogy az akkori időkben egy 3-4 éves gyerek hogyan tudott felépíteni egy iker házat és hogyan tudott megvenni egy pesti lakást?Egyáltalán tud e ezzel valaki valamit kezdeni?Mert Én emlékszem hogy amit kaptunk egyszer lakást azt nekem és édesanyámnak utalták ki,és később mégis a húgom nevére írták?!Válaszaitokat előre is köszönöm!

zsopici # 2013.09.08. 15:20

Sziasztok!

Édesanyám 2 éve hunyt el, testvéremmel ketten örököltünk utána mindenféle adósságot. Én annak idején minden bankhoz bementem bejelenteni az elhalálozást. Aztán megvolt a hagyatéki tárgyalás és a jegyzőkönyvbe szépen sorba fel volt tüntetve hogy melyik bank felé mennyivel tartozunk. Most két év után jelentkezett egy bank hogy őfeléjük is van egy 250 ezer ft-os tartozás. és örökösök lévén fizessük ki. Én is emlékszek hogy volt egy ilyen tartozás is,viszont a hagyatéki jegyzőkönyvbe ez a bank nem szerepel. Ilyen esetben is jogos a követelés? Bevallom nem bánnám ha legalább ezt az egyet megúsznánk, mert már így is annyi felé törlesztünk hogy a gatyánk is rámegy.(megjegyzés: vagyont nem örököltünk, csak adósságot. Ezt csak azon fórumozók kedvéért akik egyből azt tanácsolnánk hogy fizessük ki az örökségből)

ObudaFan # 2013.09.10. 11:13

zsopici

Attól, hogy a hagyatékiban nincs benne, még ki kellene fizetni. De ha nem örököltetek semmit, akkor meg ezt sem kell, meg az eddigieket sem kellett volna, az örökös ugyanis csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.