Ha az alkoholizmus volt a gondnokság oka, akkor az korlátozó gondnokság lesz valószínűleg.
Gyámság esetén végrendelet
Nem tudom pontosan a nevét, de elő fogom szedni a papírokat. Igen, valóban gondnokság, én kevertem a kifejezéseket. Ilyenek vannak benne hogy 50e Ft-nál nagyobb nemtudommikkel nem rendelkezhet, de most fejből nem tudom, holnap előszedek mindent. Több mint vsz hogy nem tájékoztatta igen... Meg ilyenek vannak bent hogy egyedül semmivel sem rendelkezhet (lakás, autó), ha jól emlékszem. Köszönöm addigis mindenkinek a segítséget! (hogy hogy bírja? változó... most meg gyógyszerre szesz a divat...)
Egy kis pontosítás az előzőekhez:
Amiről DJ_Tacee írt, az nem gyámság, hanem gondnokság. (Gyámság alatt csak kiskorú állhat)
A gondnokságnál pedig nem mindegy, hogy cselekvőképességet kizáró, vagy cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt áll valaki, a korlátozón belül pedig az, hogy milyen ügycsoportokban korlátozták a cselekvőképességét. Ha pl. általános jelleggel helyezte őt a bíróság korlátozó gondnokság alá, önállóan, a gondnoka közreműködése (és gyámhivatali jóváhagyás nélkül) nélkül tehet végrendeletet, annyi megszorítás van, hogy csakis közvégrendeletet tehet (közjegyzőnél!).
Ha az örökösödési ügyekben nem korlátozták a cselekvőképességét, akkor pedig bármilyen végrendeletet tehet.
A kizáró gondnokság alatt álló személy pedig semmilyen formában nem végrendelkezhet érvényesen.
Az ő "fele" vagyoni értékéből kitagadni téged és a testvéredet valószínűleg nemigen tud mert a kitagadásnak nagyon szigorú jogszabályi feltételei vannak., az örökségből valakit igaz ki lehet zárni, de ezt is indokolni kell - és ebben az esetben a kötelesrész annak a fele amit egyébként örökölne.
A mamátok özvegyi haszonélvezeti jogot örököl a lakás és a hegyi nyaraló másik felére - a saját 50%-os tulajdonrészén felül., a kocsi használata fölött ő diszponál majd...
A papátok a végrendelet készítésekor valószínű NEM tájékoztatta a közjegyzőt, hogy gondnokság alatt áll (...) ergo a végrendelkezése nagy valószínűséggel semmis...
A közjegyzői munkadíj kevésnek tűnik, úgy a ca. háromszorosa már reálisnak mondható.
Ne vitatkozzatok vele, valamint amíg meg nem hal (...) addig úgysem tudjátok meg a végrendelkezés tényleges tartalmát - amely bíróságon megtámadható lesz majd.
Külön írva: a mája hogy bírja azt a rengeteg piát?...
"Lisa"
laikus hozzászóló
Üdvözletem minden kedves fórumtársamnak!
Kérem aki tud biztos választ erre a helyzetre, ossza meg velem: édesapám évtizedek óta masszív alkoholista. Szellemileg is sérült, de józan pillanataiban még nem is lenne olyan vészes, de ha ittas, akkor vége. Család, pénz, satöbbi mindennek vége lett az elmúlt években. Utolsó reménysugárnként pár éve annyit sikerült elérni, hogy édesanyám lett a gyámja, tehát úgy tudom ő rendelkezik minden hivatalos ügyben helyette. Nemrég ismét összezörrenés volt, megint pénz tűnt el, és ma ezt kaptuk válasznak: "közjegyzőnél voltam, megcsináltattam a végrendeletem" - se papír, se semmi. Házasok, tulajdon: egy panel és egy hegyi ingatlan, egy autó. Úgy tudom ez esetben fele-fele tulajdon van a két házastárs között, ha elhunynak, gyerekek öröklik kivéve ha a szülők máshogy rendelkeznek (két gyermek van). Amilyen viszonyban vagyok apámmal, rám úgysem hgyna semmit, őszinte leszek: tőle nem is kell. A kérdésem az, hogy mivel rendelkezhet ilyenkor, ha valaki gyámság alatt van, papírja van arról hogy nem teljesen komplett, stb? Főleg édesanyám és nővérem érdekei érdekelnek, én nem vagyok anyagias, nem a szüleim rámhagyott örökségéből akarok megélni. A másik, hogy tényleg meg lehet csinálni egy ilyen iratot városi jegyzőnél 10eFt-ért? Kevesellem! (legutóbb cégkivonatért 4ezret fizettem) Tehát úgymond végrendelettel kinek és milyen rosszat tud okozni?
Köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02