gyerektartás vállalkozóként

derill # 2004.07.02. 06:12

A legmagasabb összeg amit tartásdijban láttam, 70 ezer forint volt. Természetesen a gyerek olyan magániskolába járt, ahol maga a tandij ennyi volt, tehát bármennyit el lehet egy gyerekre költeni. Különórák, nyelvtanfolyamok, magántanár, nyaralások stb. Biztos vagyok benne, hogy van ennél magasabb összeg is, csak én nem találkoztam vele.

A biróságok sajnos még mindig a régi szemlélet szerint dolgoznak, miszerint az anyánál kell a gyereket elhelyezni. Ezzel én nem értek egyet, de hát nem én vagyok a biró. Szerintem annál kellene, aki a gyerek nevelésére alkalmasabb. De a Ti esetetekben valószinüleg arról volt szó, hogy az anya sikeresen tiltotta el a gyereket az apjától, tehát az apának már fél éve nem volt vele kapcsolata. Ilyenkor a biróság sajnos szinte mindig az anyának itéli. Egyetlen olyan esetet láttam eddig, amikor nem.Ez talán véletlen. Csak megjegyzem, hogy az itéletet nem nő hozta.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

PottyosPanka # 2004.07.01. 14:41

:))) A bíróság tudta, hogy a párom jövedelme mennyi, ugyanis anyuka akkor kérte a minimum összeg felemelését, amikor a páromnak éppen semmi, azaz zéró jövedelme volt. Erről ennyit :(
Na mindegy, tudom, hogy a bíró is ember, azt hiszem, mi kifogtunk egy extrán negatív valakit. Mit mondasz egy olyan bíróra, aki azután ítéli a gyerekeket az anyukának, hogy a) az anyuka félévig nem volt hajlandó a gyerekeket láthatásra engedni b) még a pszichológus is azt mondta róla, hogy agresszív és robbanékony. Szerencsére azóta anyuka észhez tért, most lekopogom, normális a viszony. Bár én változatlanul úgy gondolom, a gyerekek fejlődése szempontjából egyértelműen nem nála kellett volna elhelyezni a gyerekeket. Egyébként van valamiféle limit a tartásdíjnál? Ha valaki extra sokat keres, nyilván nem indokolt extra sokat fizetni a gyerek után, hacsak nem akar az anya havonta nercbundát venni a gyerekének - ha jól tudom, csak tényleges eltartáshoz szükséges összegeket ítélnek meg, és nem szoktak a csillagos égig menni, csak azért mert valaki jól keres? Egyébként talán ilyenkor jönne inkább szerintem a gyereknek külön félretett pénz, lakás, kocsi, stb. Köszi a véleményeket és infót is!

derill # 2004.06.27. 18:14

Na itt azért nem mindig a biróság a hibás. Nem tudhatta a biróság, hogy kevesebb lesz a jövedelme, hogy munkanélküli lesz, és ott a 33 százalék kevesebb lesz a minimumnál. A kötelezett kötelessége a birósághoz fordulni, ha változik a jövedelme - jelen esetben csökken - és kérni a tartásdij csökkentését, a jogosulté pedig az, hogy ha nő a kötelezett jövedelme, akkor kérje a tartásdij felemelését.

Tehát ha csökkent a párod jövedelme, és ő nem kérte a tartásdij ahhoz igazitását, ebben egyáltalán nem a biróság a hibás, hanem ő. Tehát itt tökkelütött szabályról szó nincs. Amikor megállapitották, akkor a minimumot még bőven ki tudta fizetni. Azt meg a biróság sem tudhatja, hogy mennyi lenne a jövedelme ha....

A válóperrel kapcsolatosan... ez nézőpont kérdése. Vannak persze rossz döntések is, irtam már párról. De a biró is ember. Ráadásul lehet fellebbezni. Persze még igy is előfordul, hogy a döntés jogszabályba ütközik. Van aki ilyenkor minden követ (fórumot) megmozgat, és még az is hiábavaló. Láttam már ilyet is, de azért remélem, hogy egyre ritkábban fordul elő.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

PottyosPanka # 2004.06.26. 18:14

Ja még valami, amitől én kiakadtam. A párom volt munkanélküli, és akkor azt mondták, hogy a segélyből csak 33% (ha jól emlékszem) vonható le, pont mert segély. Aztán jött a nyakunkra a végrehajtó, hogy miért kevesebb a minimumnál a tartásdíj. Magyarázkodhattunk. MI a fenének hoznak olyan szabályt, hogy csak 33%, vagy munkajövedelem után max. 50% vonható le, ha a minimumot igy is, úgy is fizetni kell, akkor is ha meghaladja ezeket a határokat. Most is több a minimum összeg, mint a párom fizetésének 50%-a, még jó, hogy a munkahelyén hajlandók levonni, különben még a postára is rohangálhatnánk. Miért hoznak ilyen már bocsánat de tökkelütött szabályokat? Magáról a válóperrél is regélhetnék egyébként, de gondolom ezzel mindenki így van. Mintha se a bíróságoknak, se a gyámügyeseknek gőze sem lenne a gyerekekről, gyereknevelésről, stb. - agyrém az egész.

PottyosPanka # 2004.06.26. 18:09

Igen, rendes ítélet van, két gyerek után 40 % a jövedelemből. De az ítélet idején csak munkaviszony volt, vállalkozás mellékállásban nem, ezért kezdtem el nyomozni, hogy ha a munkaviszonyból rendesen fizeti valaki a tartásdíjat, akkor mit kezdjen, ha van valamicske jövedelme mellékesen űzött vállalkozásból is, ahol ugye a konkrét jövedelem csak év végén derül ki. Gyerektartás leszállítását amúgy azért nem kérnénk, mert bőven szüksége van rá az anyának, ő sem dúskál a javakban, addig amíg a gyerektartás nem tesz ki százezreket - márpedig jelenleg ettől messze van - addig inkább kapja. Csak az a gond, hogy ha a vállalkozásból is fizetünk, akkor nem igazán van értelme vállakozni. Ráadásul ez egy kezdeti vállalkozás, igazán alig van jövedelem, se az anya, se a bíróság nem is tud róla. Csak én vagyok ilyen hülye lelkiismeretes....

derill # 2004.06.23. 11:36

vlenke: sajna nem kaptam privit. Megismétled ha szépen kérlek? A derill@freemailre sok levél érkezik, rengeteg hirdetés is, lehet, hogy véletlenül a Te leveledet is kitöröltem? Pedig mindig figyelem az email-cimeket, és csak a külföldieket törlöm. Sajnos néhányan kiszurták maguknak az email-cimet, és elárasztják mindenféle szeméttel. Van, hogy egy nap 118 levelet kapok (ez volt eddig a rekord). Próbáld a lana@vipmail.hu-t. Köszönöm:))

A biróságok elég rapszodikusak. Van azért ahol figyelembe veszik (illetve akik figyelembe veszik), mert azért szerencsére nagyon jó birók is vannak. De tény, hogy sokféle itélettel találkozom én is.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

vlenke # 2004.06.23. 08:50

Pöttyös Panka!
Sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültél, nem lehet könnyű megoldani.
Azt nem írtad, hogy a végzés jogerős-e már és hogy anno azt miért nem fellebbeztétek meg?
Mikor volt a tárgyalás és miért nem kéritek a gyerektartásdíj leszállítását?

Derill!
(Neked írtam tegnap privit.)
A bíróság általában nem veszi figyelembe, hogy a másik fél mit csinál és miből fizet.
Ez személyes tapasztalat. A többivel egyetértek.

derill # 2004.06.23. 06:38

Ha volt már itélet, az megállapitotta a tartásdijat. Azt kell fizetni mindaddig, amig nincs más jogerős döntés. Természetesen a birósági eljárásban azt figyelembe veszik, hogy mi a szükséges kiadás, pl. lakáshitel törlesztőrészlet. De egy esetleges telefonszámlát, vagy internet előfizetést nem. A nettó jövedelemből pedig már semmit nem lehet levonni, sem költségeket, sem hüleségeket. Attól nettó, hogy az adó és járulékok levonása már megtörtént. A kiadásokat pedig elvileg mindenki maga csinálja magának. Cégeknél persze vannak kötelező kiadások, a biróság dönti majd el, hogy ebből mit vesz figyelembe, és mit nem. Mondhatom, hogy kötelező az árubeszerzés, anélkül nem müködik az üzlet, de mondhatja a biróság, hogy felesleges árufelhalmozás. Ugyanakkor vannak rezsiköltségek, amik tényleg szükséges kiadások. Ezek viszont az adóból vonhatók le. A gond az, hogy a magyar jövedelmek nem elegendőek egy válóper utáni ujrakezdéshez, hiszen a tartásdij levonása után biztos, hogy szinte lehetetlen másik lakást vásárolni egy átlagjövedelemből - sőt abból még tartásdij nélkül is lehetetlen.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

PottyosPanka # 2004.06.22. 16:53

Csak egy megjegyzés az előbbiekhez a másik oldalról. Teljesen egyetértek azzal, hogy fontos egy gyerek tartása, de sosem fogok azzal egyetérteni, hogy ezt az apa tönkretétele árán kell megtenni, márpedig kis hazánkban ez a gyakorlat :( Miért kell egy adott esetben ténylegesen rossz helyzetben, lakás nélkül, netán munka nélkül lévő apát totál földönfutóvá tenni? Ez talán a gyerekek érdeke? Aligha....az az apa utána soha többé lehet, hogy nem fog talpraállni, és a gyerekek elvesztik mint apát. Erről ennyit. És amikor egy pár együtt van, akkor sem rúgja ki egyik a másikat, vagy pereli be, mert éppen rossz passzban van, nem? Már persze normális emberek esetén. Na mindegy, csak kicsit kiakadok néha a dolgok egyoldalúságán. Köszi a segítséget!

PottyosPanka # 2004.06.22. 16:49

Ja még egy. Kinek nyilatkozzunk? A bírósági per már ezer éve véget ért.

PottyosPanka # 2004.06.22. 16:48

Világosodik a téma :) Szóval mint említettem, nem a vállalkozásból élünk, az csak próbálkozás, mert a fizunkból nem bírunk rendesen megélni. Nincs autónk, van lakáshitelünk egy ház után, ami szépen megy tönkre mert felújításra se "fussa" és utoljára 1998-ban voltam nyaralni. Ebből adódóan nem tudunk nem hogy a gyerekekre félretenni, de arra sem, hogy én magam szülhessek. A nettó vállalkozói jövedelem az, amit a költségek levonása után kapsz, nem? Tehát amikor gyerektartást számítasz, akkor veszed az éves jövedelmet, levonod a költségeket, kifizetsz minden hüleséget, és ami marad, annak veszed a százalékát. Így van nem?

derill # 2004.06.20. 02:18

Ez szupi. De azért figyeljetek, nehogy kicseszés legyen a vége. Ugyanis ha az ő nevére veszed, mndenhez gyámhivatali engedély kell. Ha később jobb befektetési módot találnál neki, már nem biztos, hogy engedélyezik.

Pöttyös Panka: azt irtam, hogy büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik. Nyilatkozhatja azt is, hogy nincs, de amint van ez már nem lesz igaz, tehát amikor befolyik bármilyen jövedelem, annak már tudja fizetni az x százalékát.

A nyilaktozatot egyébként év közben bármikor megváltoztathatja. Ha negativ lenne, nyilván ő is éhenhalna, tehát az, hogy mit vall be, és a valóság azért nagyon különbözik. Hacsak nincs tizmilliója a takarékban, ez esetben viszont életbe lép az a szabály, hogy saját tartása terhére is köteles a gyermeke tartásáról gondoskodni.

A normális az, ha tényleg gondoskodni akarsz a gyermekedről. Persze sokan arra hivatkoznak, hogy nem kivánják az anyukát is eltartani. De ha megnézzük mennyibe kerül egy gyerek tartása, nagyon ritka az a tartásdij, ami ezt fedezi is. Hisz egy szülő mindig tudja mire költeni a tartásdijat (jobb iskola, minőségibb ruhák, külön tanfolyamok, utaztatás stb.) Természetesen ha nem arra költi, amire való, ez is ellenőriztethető.
Ha nincs jövedelmed, azt azért pontosan tudod, hogy Te mennyit költesz egy hónapban, és ennek a 15-20 százalékát ráfordítod a gyermekre.
Amikor valaki azt mondja nem tudja fizetni a tartásdijat, mert minuszban van a vállalkozásával, de közben telik kocsira, lakásfenntartásra, manikürösre, nyaralásra, cigarettára, kávéra, alkoholra, akkor nyilvánvalóan nem mond igazat. Elfogadom, hogy esetleg rendszertelen a mellékjövedelem, de akkor a rendszertelenül befolyó összeg x százalékát kell megfizetni.

Egyébként azért nem lehet azt alapul venni, amit a vállalkozásból kiveszel, mert ha csak az után kellene fizetni a tartásdijat, a gyermek nagykoruvá válásáig mindenki csak minimálbért venne ki hivatalosan, a többit visszaforgatná, és ezzel az indokkal meguszná a tartásdij nagy részét, hiszen csak a minimálbér után kellene fizetnie.

Természetesen az adó és járulékok levonása utáni jövedelem alapján kell a tartásdijat fizetni. A tartásdij kifizetése után fennmaradó összegből meg annyit forgatsz vissza a vállalkozásba amennyit akarsz. Stalker ezért irja jól: nettó jövedelem alapján kell fizetni.

Az sem érdekel senkit, hogy nekem tegyük fel lakást kell vásárolnom, mert laknom kell, hogy dolgozhassak, a nettó jövedelmemből nem vonhatom le a lakástörlesztő és fenntartási költségeket azzal, hogy csak a fennmaradó összegből akarok fizetni.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zoltán György # 2004.06.19. 17:02

Ha tisztességesen és korrekten szeretnéd intézni, akkor az év végi jövedelmed -amit kiveszel-, vedd alapul.

Ha gondoskodni kívánsz ténylegesen a jövőjéről, akkor vegyél a részére házat, vagy lakást, saját haszonélvezeteddel terhelve, add ki bérbe, a bérleti díjból fizesd a banki részleteket, vagy annak egy részét.
Valami ilyesmiben mesterkedem én is!

PottyosPanka # 2004.06.19. 15:58

Derill: Hogyan tud valaki az első évben nyilatkozni a jövedelméről, ha még sosem vállalkozott és gőze sincs, hogy egyáltalán lesz-e jövedelme? Sőőt, első évről lévén szó az eszközigény miatt valószínűleg masszívan negatív lesz. Mint említettem, a rendes munkaviszony utáni jövedelméből fizeti a tartást, tehát a kötelező minimum eleve be van fizetve, a mellékesen végzett vállalkozás egy próbálkozás, amiből vagy lesz valami, vagy nem.
Stalker: Én a fizetős oldalról írok :) Pontosan nem a kibújásról van szó, hanem arról, hogy normálisan szeretnénk csinálni a dolgot, csak kéne tudni, mi a normális. Itt teljesen rendszertelen mellékjövedelemről van szó, amit a főállás mellett csinál valaki, ha egyáltalán van megbízása. Hogyan lehetne ilyen esetben bármit is előrelátni és havi alapon fizetni? Már így is szépen rokkanunk bele a gyerektartásba (ami mellett még egyszer annyi a gyerekek utaztatása, amibe anyuci soha nem is óhajott besegíteni, egyebeket hadd ne részletezzek), és ha most olyan jövedelem után is kéne tartást fizetnünk, amit csak "vélelmeznek" és nincs ott, akkor mehetünk az utcára. Csak egy példa - cirka két hónapja van meg a vállalkozói, ezalatt egy ici-pici megbízás jött be nagyon miniatűr jövedelemmel (amitől még nem is nyereséges az ügy) és semmi garancia nincs arra, hogy ez később hogyan lesz. Pont azért szeretnénk tisztázni a helyzetet, hogy ne legyen vita. Az szerintem nem alap, hogy végzettség alapján valaki mennyit kereshetne, hiszen tele van az ország roppant sok jó végzettségű munkanélkülivel, lásd munkanélküli diplomások tömegei.

Stalker # 2004.06.16. 19:38

A gyermektartásdíj alapjául a kötelezett teljes nettó jövedelme szolgál. Nemcsak a munkaviszonyból származó, hanem az egyéb módon befolyt összegek is. Adott esetben a bíróság (miután a kötelezettnek nem volt kimutatható jövedelme) a kötelezett életviteléből kiindulva állapította meg a fizetendő összeget. Másik esetben pedig azt vette alapul, hogy a tartásra kötelezett végzettségét gyakorolva mekkora jövedelemre tehetne szert, és ennek alapján szabta meg a tartásdíj összegét.
A bíróságok általában kedvelik a tartásdíj-fizetési kötelezettség alól kibújni próbáló embereket, úgyhogy sok félni valód nincs.

derill # 2004.06.15. 11:34

Az első év után az adóbevallásából kiderül, hogy mennyi a jövedelme. Amig nincs adóbevallása, tehát az első évben, büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik a jövedelméről. A biróság ez esetben a nyilatkozat alapján állapitja meg. Az összeg a jövedelem x százalékában lesz megállapitva, de megállapitanak egy minimum összeget is, amit mindenképpen fizetnie kell. Az adóbevallásnál kizárólag a nettó bevételt veszik figyelembe, tehát nyilvánvalóan nem veszik figyelembe azt, hogy mennyit akar visszaforgatni a kötelezett. A tartásdijon felüli összeget ugyanis oda forgatja, ahova akarja.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

PottyosPanka # 2004.06.15. 03:35

Erre a kérdésre senki sem tudja a választ? Hol lehetne utána nézni?

PottyosPanka # 2004.04.17. 15:14

Ha valaki elvált apaként a rendes munkaviszonyából származó jövedelmének összesen 40%-át fizeti tartásként 2 gyermeke után, akkor mi történik, ha másodállásként egyéni vállalkozói tevékenységbe kezd? Ott ugye éves szinten lehet nyereséget kimutatni, azután év végén kell fizetni? Vagy csak az úgy nevezett kivét után kell fizetni? Vagy mivel a munkajövedelméből fizeti rendesen, ebből már nem kell? Mi van, ha netán főállású vállalkozó - az előző évi nyereség alapján kell fizetni a következő évben a tartást? Hogyan állapítják meg ilyenkor a jövedelmet?